Van een onzer correspondenten.
Huishoudens met een privé-laadpaal, een warmtepomp of tientallen zonnepanelen moeten veel meer gaan meebetalen aan de verzwaring van het elektriciteitsnet. Nu is ieder gezin 425 euro kwijt aan netwerkkosten, dat zou voor veelgebruikers mogen verdubbelen, zegt netbeheerder Enexis.
‘Het is eerlijker om mensen die kosten veroorzaken, meer te laten betalen.’
Kosten lopen door de energietransitie rap op; er worden miljarden euro’s per jaar geïnvesteerd in dikkere kabels en nieuwe transformatorhuisjes.
Veelgebruiker mag wel het dubbele betalen.
Dat stelt Han Slootweg, operationeel directeur van netbeheerder Enexis en hoogleraar intelligente elektriciteitsnetten aan de TU Eindhoven aan Ton Voermans van het AD. Enexis wil dat de tarieven voor huishoudens door de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) tegen het licht worden gehouden. ACM bepaalt de maximale netwerkkosten die netbeheerders aan huishoudens mogen vragen.
Huishoudens betalen nu via de energierekening 425 euro netwerkkosten – voor het transport van elektriciteit – per jaar. De afgelopen vier jaar is het netwerktarief verdubbeld en er komt nog veel meer aan. Vergeleken met vorig jaar is het tarief al 100 euro hoger en de komende jaren blijft het tarief met tientjes tegelijk stijgen. Enexis:
‘In het verleden waren de verschillen in elektriciteitsverbruik niet zo groot. Misschien had iemand in een groot huis een grotere tv en een vaatwasser en moest degene in een appartement het zonder vaatwasser doen. Maar de onderlinge verschillen in elektriciteitsverbruik zijn nu volledig uit de pas gaan lopen, het is hoog tijd dat we het over de tarieven gaan hebben. Het is eerlijker om de mensen die de kosten veroorzaken te laten betalen.’
Het is eerlijker om de mensen die de kosten veroorzaken te laten betalen.
Enexis:
‘Sommige mensen hebben twee elektrische auto’s, een warmtepomp en ook nog dertig zonnepanelen op hun dak. Dus als de zon schijnt, dan leveren ze gigantisch terug aan het net. Als ze beide auto’s laden en het is buiten ook nog koud, dan trekken ze behoorlijk wat stroom van het elektriciteitsnet. Daar zijn die dikke elektriciteitskabels voor nodig. Terwijl iemand in een portiekflat dat allemaal niet doet, maar wél een even hoog netwerktarief betaalt.’
Dat is niet langer te verdedigen, vindt Enexis, één van de drie grote netbeheerders in Nederland.
‘Wat ons betreft mag die veelgebruiker wel het dubbele betalen, en degene die een traditioneel verbruik heeft de helft.’
Het voorstel van netbeheerder Enexis om de netwerkkosten voor gezinnen die veel stroom verbruikten te verhogen, is een nieuwe stap in herverdeling van de kosten van de energietransitie. Wie veel profiteert, zal ook meer moeten betalen.
Operationeel directeur Han Slootweg van Enexis wil dat het tarief voor de levering van elektriciteit, nu 425 euro, voor veelverbruikers wordt verdubbeld en dat gezinnen met een laag verbruik het tarief zien halveren. Netbeheerder Enexis kaart het probleem aan bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt, die de maximale tarieven die netbeheerders mogen vragen vaststelt.
‘Dat is niet aan ons; uiteindelijk is het een politieke keuze.’
Het zal daarom niet 1-2-3 gerealiseerd zijn, maar herverdeling van de kosten is volgens Slootweg broodnodig om iedereen mee te krijgen in de energietransitie.
‘Daarom is het goed dat de salderingsregeling in 2027 afgeschaft wordt, want iedereen betaalt er nu aan mee. Oók de mensen zonder zonnepanelen. De kosten daarvan worden uitgesmeerd over mensen die het misschien minder goed kunnen betalen. Het is eerlijker om de mensen die de kosten veroorzaken te laten betalen. Dan blijft er voor al die andere mensen ook wat geld over voor isolatie of een investering in een warmtepomp.’
Energiebedrijven zijn met dezelfde argumenten als Enexis ook begonnen met het rekenen van terugleverkosten aan mensen met zonnepanelen om de kosten te dekken van de salderingsregeling.
Slootweg is niet bang dat de verduurzaming door herverdeling van de kosten stokt.
***
Voor het gehele artikel in het AD, zie hier
***
Dit is een hele mooie voor Bas onze zon-en-wind koning, die verteld vele malen per dag dat energie van zon en wind véél goedkoper wordt, maar de realiteit is dat we energie krijgen op momenten dat we het niet nodig hebben en per saldo véél duurder uit zijn.
Het is ook logisch te verklaren, zon en wind besparen enkel de brandstofkosten, zodra het niet waait en de zon niet schijnt heb je conventioneel nodig, de volle 100%.
Dat betekend dat je voor een beetje brandstofbesparing twee complete energie voorzieningen moet hebben.
Dat kan dus ONMOGELIJK goedkoper worden.
Dat is het artikel dus wat ik gelezen heb.
Naar mijn mening ook veel eerlijker.
Persoonlijk heb ik nooit aan al die verduurzaming mee gedaan maar betaal wel mee aan luxe voor anderen.
En ieder had kunnen weten dat je altijd gepakt word door overheden of andere instanties.
Uiteindelijk krijg je niets voor niets in dit land.
Theo
Hoe je het ook draait of keert, het blijft boerenbedrog van zowel overheid als energiebedrijven. De laatste parasiteren op gas etc als back-up, Installeren zonne-akkers en windparken bij de vleet die op een oneerlijke manier concurreren met de kleine opwekker die ook nog eens gouden bergen zijn beloofd in de vorm van het feest voor de portemonnee. Rerwijl ook nog eens “van het gas af” wordt gepropageerd. Dat het opwekken en gebruiken gelijke tref moet houden en vergeleken wordt met een standaard gebruik gas en Electra, daar is iets voor te zeggen.
Die energiebedrijven hebben nagelaten de opslag gelijke tred te laten houden met de opwek door zgn. “renewables”.
Het zou dus terecht zijn zowel de overheden als de energiebedrijven aan te klagen wegens bedrog en malafide handelspraktijken.
Consumentenorganisaties die die de zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto’s hebben aangeprezen en hun leden hebben overgehaald zouden nu als eerste hierin het voortouw moeten nemen.
Het was te verwachten. Na energieleveranciers komen de netwerkbeheerders met de collectebus. De overheid vindt het prachtig, want men is nog sneller straatarm. Uiteraard staan de psychologen, juristen, politicologen en ander alfavolk nu ineens op hun achterste pootjes. Echter hiermee is het einde van de energietransitie snel in zicht. Lang leve de propaantank en de houtkachel.
graaicultuur
Snap je het wel?
alles is een verdienmodel
De energietransitie zoals men die wil afdwingen is een volstrekt onmogelijke die bovendien de wereldvoorraad benodigde grondstoffen er in korte tijd doorheen jaagt.
Veel mensen vinden dat geen enkel probleem. Graag zelfs zeggen ze en wijzen op de voordelen zoals ze die geleerd hebben uit de krant -:)
U moet voor de lol is de site Nederlanders in Frankrijk bezoeken waar het oproepen regent om informatie over laadpalen en zonnepanelen , al jaren . Onlangs las ik een bericht waarin iemand vertelde 8000 euro te hebben uitgegeven aan de installatie van een laadpaal.
Een ander verhaal ging over iemand die de netbeheerder had gemaand haar gasaansluiting te laten afsluiten a raison 8000 euro ook, een en ander op basis van het all electric verhaal dat ze haar hadden verkocht op basis van het klimaatverhaal .
Er is nog een belangrijk fenomeen en dat het ‘ vrouw’ . was wiil das Weib . Nou , in ieder geval niet luisteren naar eigenwijze man ook al heeft die de juiste kennis . Vrouwen hebben de bijzondere eigenschap in katzwijm te vallen voor kwakzalvers. Of het nu de zeemlappenverkoper op de markt is of de verkoper van het arcadië waarin haar kinderen dus NIET meer leven zoals ze graag wil .
bijzondere vorm van kwakzalvers zijn instituten als TNO en Universiteiten .
het enige wat we nodig hebben in nederland zijn electrische stoelen om van die klimaat maffia af te komen
Blij gemaakt met een dode mus. Of gewoon boerenbedrog, alhoewel boeren zich verre van de groene nonsense willen houden. Ik wacht nu op een georganiseerde gerechtelijke actie van de gedupeerden.
Het moet nu aan een groot deel van de bevolking overduidelijk zijn dat de groene economie de nieuwe tulpenbollen zijn. Dat kan alleen maar het einde van manie bespoedigen.
Tja, dit zijn collectieve voorzieningen en die zijn nooit 100% eerlijk. Zie je zorgpremie terwijl je geen zorgkosten maakt, kinderbijslag betalen via de belastingen terwijl je geen kinderen hebt, etc.
Kan zijn. Maar die panelen zijn geen collectieve voorziening.
En heb je geen kinderen, dan heb je die van anderen nodig om je luier te vervangen in het bejaardentehuis, of hoe heet zo iets tegenwoordig.
Paul Bouwmeester
Het is overigens wel steeds als een collectieve energievoorziening gebracht,
Met heeft alleen nagelaten zowel de netverzwaring als de opslag gelijke tred te laten houden met de uitrol van de bejubelde schone energietransitie. Terwijl het “vermaledijde” fossiele gas als back-up ineffectief en ook op kosten van de belastingbetaler werd ingezet. Bedrog dus van de bovenste plank, een aanklacht waardig.
Dat is een vergelijking die komt uit de kokers van de zonnepaneel- lobby van van der Gaag ( solar magazine ) waarmee ze mensen overbluffen .
Energievoorziening is de meest basale voorziening voor de economie . daarom hoort dat een NUTS – voorziening te zijn opdat de mensen kunnen floreren dankzij de laagst mogelijke kosten voor verwarming en elektrische energie en het bedrijfsleven kan concurreren . met de invoering van de privatisereing van de energievoorziening werd de bijl gelegd aan het principe van economische groei . Immers , energiebedrijven jagen de prijzen op waardoor beide in het gedrang komen . Dat in een soort van spiraal omhoog . energie duurder . productie duurder . gevolg prijs loonspiraal enzovoorts .
Mensen die gebruikmaken van die regels zijn egoïsten die enkel denken aan de eigen portemonnee op de korte termijn dan. Groen links mensen dus die het tegenover hun kiezers altijd hebben over ‘gelijkheid en kansen voor iedereen ‘, maar die verworvenheden van de afgelopen 100 jaar die werden gerealiseerd dankzij de vakbonden, nu weer teniet doen door zich te onderwerpen aan het grootkapitaal. ( lees; ‘deconstructie van het kapitalisme’ ) Gelukkig dat hun kiezers dat zelf nog steeds niet doorhadden en massaal zonnepanel gingen kopen waarmee ze parasiteren op hun broeders, ondertussen gillen over ‘ polarisatie ‘ en ‘ solidariteit ‘ en ‘ verbinding ‘ . Ze geloofden het allemaal want het stond in hun krantje .
ik schreef er een stukje over : ‘ boktorren , houtwormen en parasieten ” lees de reacties daarin van mensen zoals deze storm .
Doordat mensen zo gingen denken kwamen nu juist voorzieningen als medische zorg en sociale voorzieningen verder onder druk te staan die inderdaad zijn gebaseerd op solidariteit ja . Zonder solidariteit komt de welvaartsstaat aan zijn einde. Veroorzaakt dus door inhalige Groen links /PvdA kiezers , mogelijk gemaakt door de VVD dat haar liberale beginselen overboord gooide toen duidelijk werd hoe profijtelijk de groene economie wel niet was .
Over de afbouw van de welvaartsstaat schreef ik in 2012 al mijn basisdocument ‘ wanneer komt de groei terug ‘. https://www.bertpijnsevanderaa.nl/wanneer-komt-de-groei-terug/
lees daarin bv hoe de VVD een inkomens- afhankelijke zorgpremie blokkeerde, wat weer leidde tot de perikelen met met de toeslagen, die inmiddels 14 miljard opleverden voor bedrijven die de puinhoop moesten ‘oplossen ‘ . ( en daar komen nog wel wat miljardjes bij , reken maar )
Trouwens: de privatisering van de zorg ( en andere publieke voorzieningen ) en de energietransitie, zijn dezelfde kant van de medaille . De overeenkomst is inderdaad de burger verder in het financiële web van het grootkapitaal te spinnen via verplichte winkelnering.
(Pepijn van Houwelingen somde net, in zijn afscheidsrede aan Rutte, al deze zaken ook op )
Inkomensafhankelijke zorgpremie mijn reet. Bij mij achter in de tuin is sociale woningbouw neergepleurd. Vele jongeren van rond de 30, niet werken, roken, blowen, zuipen, en keffen de hele dag en maar janken over de dokter. Daarvoor ga ik niet betalen. Dat zou best wel eens 1000 euro per maand of meer worden voor mij alleen al.
Weer een mooi artikel met feitelijk juiste info maar zonder de toevoeging dat de gebruikers die meer gaan betalen tóch eenvoudig binnen 7-10 jaar hun investering eruit halen. Probeer bij de Nederlandse banken dat rendement op sparen maar eens te krijgen.
Verder gaat de ontwikkeling in alternatieve bronnen zo hard dat we binnen 5 jaar weer in een volledig andere situatie zitten (betere batterijen, eenvoudiger waterstof inzet)
De ontwikkeling is niet te stoppen, ook niet door de benzine lobby (zoals climategate)
De ontwikkeling is niet te stoppen, ook niet door de benzine lobby (zoals climategate)
Waarom zul je dat ook moeten stoppen, ik denk dat zo goed als niemand dat hier wil stoppen, innovatie is goed.
Waar we hier op tegen zijn is subsidie land, en natuurvernieteging enz.
Als je producten op de markt wil zetten moet je zorgen dat de vrije marktwerking zijn ding doet en niet de subsidiekraan.
Bewijs dat je een goed product hebt en het verkoopt zich zelf, maar dat is nu niet het geval, alles moet met subsidie anders word het niet verkocht.
Al vanaf de jaren 70 verkoopt Rockwool steenwol, waarom?, omdat hun product goed is, de mensen waren overtuigd, niks subsidie, vrije marktwerking deed de fabriek draaien als een tierelier.
En waarom kan dat nu niet?, daar moet je maar eens over nadenken.
“Verder gaat de ontwikkeling in alternatieve bronnen zo hard dat we binnen 5 jaar weer in een volledig andere situatie zitten (betere batterijen, eenvoudiger waterstof inzet)”
Of de ontwikkelingen zo snel gaan weet ik niet, ik hoor dat verhaal van die betere batterijen al 30 jaar.
Maar ze hebben “marketing” niet voor niets uitgevonden, wat nu niet lonend is kunnen ze met verdraaien van cijfers en het vergeten van feiten lonend maken.
Elke keer trappen de domoren er weer in.
Zo zijn zonnepanelen 100% goedkoper geworden, in mijn tijd koste de installatie van 3500 Wp 2600 euro, heden ten dage ben je minimaal het dubbele kwijt.
Het verhaal dat het steeds goedkoper wordt is dus ook een marketing kwestie.
Waterstof voor consumenten zie ik voorlopig nog niet gebeuren, en zeker niet binnen vijf jaar.
Ik kan je wel voorspellen waar het heen gaat, energie zal zo duur worden, het zal niet meer voor iedereen zijn weggelegd. Mensen met een kleine beurs moeten hun auto wegdoen, en met dekentjes op de bank zitten. Heel normaal hoor, op Funda zie je huizen van 750.000 euro en die hebben dekentjes op de banken liggen, de armoede! Tot zover de vooruitgang door groene energie.
Ik ken iemand met een goed pensioen, 5 cijfers in de maand, de beste man is altijd aan het zeuren over dure energie…
Heeft zelfs een houtkachel voor als het kil in huis wordt, dan hoeft hij geen CV aan te zetten.
Knettergek laten ze zich maken.
daar heeft u gelijk in . Zie mijn reactie .
Maar het zou wel de opdracht moeten zijn van de ‘brandstof – lobby ‘ gezien het feit dat de energietransitie een misdaad is tegen de mensheid is en mensen die gebruik maken van de regelingen impliciet verantwoordelijk moeten worden gehouden voor het ontnemen van een toekomst van de volgende generatie.
Ton
Volgens mij moet je nog leren rekenen. Die 7 jaar komt zeker uit een overjarig model. Of woon je in de tropen onder een doorgaans onbewolkte hemel met 7 dagen 12 uur zon per dag?
Zo moeilijk is het niet: nu is de minimum aansluiting 3 x 25 Ampere, voeg bijvoorbeeld 3 x 16 Ampere of 1 maal 35 Ampere toe en prijs deze anders.
Oplossingen zijn simpel en versnellen het ongenoegen.
Bijvoorbeeld:
De schoonouders van mn zoon met zonnepanelen laten ’s nachts alles aan staan omdat terug-levering te duur is. Eén vd schoonzussen heeft een warmte pomp en zonnepanelen en die laten het zwembad ’s nacht ook aanstaan. Zo hoeven ze niet terug te leveren.
Lekker duurzaam! Ik denk niet dat zij de enigen zijn. Ik lees het tot nu toe nergens. Zal wel erg taboe zijn, wat het natuurlijk ook is. Maar goed, “ze” vragen er ook om.
Niet zo slim zijn ze he: ‘s-nachts lever je toch al niet zo veel terug toch?
Ik heb er verder de ballen verstand van want ik heb niks van dit alles en houd me niet echt bezig met de secundaire problemen die voortgekomen zijn uit het primaire voorliegen over ” het klimaat”.
Maar wat je overdag niet hebt opgemaakt aan energie kun je, lijkt me, ’s nachts verder opmaken zodat er niks overblijft om terug te leveren. Dat snap ik wel.
Netto gezien wel, Cathrien, maar voor de stabiliteit en dynamisch gedrag op het net minder constant.
Zoals ik het versta is het zo dat degenen die de overheid volgen en investeren in “duurzaamheid” en “klimaatvriendelijkheid” voor de transitie moeten betalen. En degenen die lekker afwachten en niets investeren gewoon zoals voorheen betalen. Niet meer dan logisch, eigenlijk : de overheid geeft ook allerhande subsidies waarmee de voortrekkers zich rijk konden rekenen. Het zal maar een lesje zijn, zeker?
Je kunt investeren in “duurzaamheid” zonder financieel leeg te lopen. In NL zijn zonnepanelen, E-auto’s en warmtepompen vrijwel zinloos wegens te duur en te weinig kostenbesparing. Wij hebben daarom niet gekozen voor deze zaken maar wél geïnvesteerd in isolatie, 1.0-beglazing, luchtdichting en lage temperatuurverwarming. Niet voor energiebesparing maar comfortverbetering waarbij de flink lagere energiekosten mooi meegenomen waren. Bij verkoop van de woning bleek dat een gouden greep want we konden onze woning voor een absurd hoog bedrag verkopen dankzij de lage energiekosten (€120 per mnd voor een woning van 250 m² in juli 2022).
Subsidies? Helemaal niets. Subsidies leiden alleen maar af van waar je werkelijk voordeel kunt halen.
Ha, goede maatregel zeg ik als Enexis klant met zonnepanelen en warmtepomp maar geen EV. Afgelopen 5 jaar is mijn kwartierpiekbelasting nooit meer dan 4 Kw geweest. Straks een batterij erbij en en kan naar een 10A aansluiting.
Groeten, uw visionair
Ik schreef het een jaar geleden hier al: na te zijn binnengelopen met zonnepanelen ga je nu verdienen met de aanschaf van een thuisbatterij.
Niet dat ik voorstander ben van die panelen of thuisaccu’s of zo maar als je meedeint op de golven dan profiteer je er van.
Als je 6 jaar terug panelen kocht heb je die nu wel 3x terug verdiend, zeker na de krankzinnige stroomprijzen van 2022/2023. Dat is straks over maar nu gaat zowel stroom leveren als stroom afnemen veel geld kosten lees ik hier. Beide voorkom je m.b.v. een 10kWh-thuis-batterijtje. Sterker nog, je kunt automatisch anticiperen op de stroomprijs die steeds wilder op en neer schiet.
Kopen zo’n ding!
Dit gaat heel groot worden.
Afschrijving in 10 jaar, zo’n thuisbatterij. En wat stelt 10KWh nu voor?
David
Inderdaad 10kWh stelt in een normaal huishouden niks meer voor. voor max 2 dagen voldoende elektriciteit als je op je handen gaat zitten. Mocht je geen gas hebben en in de winter je huis conventioneel moeten verwarmen, dan kom je aardig wat tekort zonder saldering. reken op 4000kWh per maand met een aftrek van 50 kWh door eigen opwek in de wintermaanden bij ca 10 panelen.
Bij mij is 10kWh meer dan genoeg om de dagelijkse stroomcyclus naar m’n hand te zetten.
Dat ik dit nog uit moet leggen zeg.
Tussen 10.00 en 16.00 krijg je in de zomer gemiddeld 14kWh binnen, in de winter 3kWh en over het jaar 8kWh. Dat gaat geld kosten, lees ik hier.
Je warmtepomp gebruikt aardig wat stroom, dat gaat ook geld kosten, lees ik hier.
Dat batterijtje voorkomt elektriciteitstransport en daarmee kosten, onbalans en netcongestie.
Natuurlijk meteen weer roepen dat het niks is maar zo ging het 10 jaar terug met de panelen ook. Die zijn overal al lang terugverdiend, vaak na 5 jaar al.
En nee, het is geen winteropslag, een kwart van het jaar haal je 80% van je stroom van het net. De rest van het jaar is het andersom of nog gunstiger, ik vind dat vooruitgang.
PP de Groot
Voor Nederland is het de reken je rijk methode. Als je het nodig hebt in de winter heb je het niet en in de zomer heb je het nauwelijks nodig en moet je er flink voor betalen om het terug te leveren. Terwijl het gepropageerd werd als een belangrijkdeel van de milieuvriendelijke collectieve energie-oplossing. Maar door de onbetaalbare back-up voor de winterperiode en het overaanbod in de zomer is het dat niet geworden.
Een duidelijk voorbeeld van groen/witwassen van overheidswege en van de energiebedrijven die de overstap naar “renewables” op op daken op grote schaal hebben gepropageerd. Met in het achterhoofd het schoolvoorbeeld van de louche autohandel. Communiceer de voordelen en laat de nadelen weg. (de motor loopt als een zonnetje, maar de rotte versnellingsbak wordt “vergeten.”.)
Nee, PP de Groot, de thuisaccu is het volgende dure waar men u naar probeert te duwen. De verzekeraars juichen ook met die chemsiche en onblusbare bommen gemonteerd aan uw gevel. En wat stelt 10 kWh nu voor? Helemaal niks. Een buffertje van nog geen dag.
Nederland de rug toe keren in 2022 was één van de beste keuzes voor ons. In januari 2022 liep ons vaste jaarcontract af en we wisten dat we daardoor opeens veel hogere energietarieven zouden krijgen. We wisten ook dat de energiebedrijven te lui zijn om de meterstand zelf op te nemen en daar hebben we handig gebruik van gemaakt. Aan het einde van de contractperiode werd ons gevraagd de meterstanden door te geven. Niet met een foto van de diverse meters en dat hebben ze geweten. Ik heb toen een creatieve meterstand doorgegeven om afgerekend te worden op het gunstige jaarcontract.
Enkele weken later kregen we het verzoek (alsnog) een foto te maken van de meters. Maar helaas waren we toen enkele maanden op vakantie en ik heb beloofd om bij thuiskomst direct de gevraagde foto’s te maken. En 3 maanden later bij “thuiskomst” was ik dat toevallig vergeten en was ook niet nodig want de creatieve meterstanden konden inmiddels de toets der waarheid doorstaan. Nooit meer iets van gehoord. In juni 2022 zijn we uiteindelijk vertrokken met de zuiderzon en netjes de laatste maanden afgerekend met opvallend laag stroom- en gasverbruik.
Nu onder de tropenzon lach ik helemaal om de energierekening, de zonnepanelen met thuisaccu dekken ons idioot hoge stroomverbruik van 1050 kWh per maand af en blijft er alleen nog zo’n 50 kWh per maand over als we gasten hebben in de B&B waarmee ook die kosten afgedekt zijn. Afgelopen jaar betaalde ik gemiddeld 30 euro aan netstroom per maand. Oh ja, en 16 euro aan flessengas om te koken… per jaar.
In NL wordt je als burger op allerlei manieren financieel helemaal uitgekleed, loop even mee door een incomplete opsomming:
energiebelasting/netwerkkosten (en BTW daarover), hoge brandstofaccijnzen (en BTW daarover), BPM, wegenbelasting met provinciale opcenten, waterschapsbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing en DIFTAR daar bovenop, hoge kosten bij gemeentewerf, OZB, verplichte ziektekostenverzekering/eigen risico, parkeergeld, parkeervergunning, parkeerboetes, snelheidsboetes. Koop/huur van woning onbetaalbaar voor starters als er überhaupt al iets vrijkomt. En binnenkort komen daar de CBAM-kosten bij met dank aan de EU en hogere tarieven inkomstenbelasting om alle dwaze deughobby’s en oorlogen te financieren.
Betaal maar, betaal maar, betaal maar… en graag achteraan aansluiten in de rij van de voedselbank !
Uit de reacties van op dit artikel kan de conclusie worden getrokken dat de meestribbelaars weer de overhand hebben .
Er zijn regelrechte verkopers actief en de rest draait zich weer in alle bochten om een en ander recht te praten .
Onderliggende oorzaken worden vergeten en – volgens het bekende principe – wordt het bekende bandenplak – methode gehanteerd .
Die verdeeldheid is ook de reden dat men geen illusies hoeft te hebben over het verdere verloop , afgezien dat men er eeuwig over kan praten .
Bert
Je zit zoals gewoonlijk weer in de overdrive. Alleen het woord stoommachine en het woord entropie ontbreken nog. Volgens mij denk je nog steeds dat de wereld vergaat bij het anders gebruiken van de nog resterende fossiele brandstoffen. Ook kernenergie beschouw jij als verderfelijk.
VREEMD DAT NIEMAND OP DE GEDACHTE KOMT, OM TIJDENS DE ZOMER ZONLICHT BUITEN HET NET OM AAN KLANTEN LEVEREN. DAT LOST DE HELFT VAN HET PROBLEEM OP, WANT DE KLANT WIL IN DE WINTER WEL BIJ ZIJN ENERGIEBEDRIJF
AANKLOPPEN. LIJKT MIJ TOCH DE MOEITE WAARD OM HET HIER EENS OVER TE HEBBEN. ALS VEEL MENSEN TIJDENS DE ZOMER MET VAKANTIE GAAN MET EEN E-AUTO, IS ER STROOM GENOEG BIJ VOLDOENDE ZON. DAN MAAR MINDER WINTERSPORT. IK BEGRIJP DAT ENERGIEBEDRIJVEN NIET OP DIT PLAN ZITTEN TE WACHTEN.
Vakantie rundumhause? Met een actieradius van 350 km vanaf je persoonlijke laadpunt kom je niet ver. En op je vakantiadres is het dan betalen of pas op de plaats. Of denk je dat iedereen zijn laadpaal gratis te beschikking stelt. Is natuurlijk wel een idee om te voorkomen dat je voor terug leveren moet betalen. Ideetje voor de bed en breakfast locaties? Bed, breakfast en gratis EV-laadstroom.
Nog even en een 20kW aggregaat is in gebruik goedkoper dan het net.
ik begrijp het probleem niet. Je kunt nog steeds je eigen solar hebben zonder om dat aan te sluiten bij het net. Dan spaar je wel en bij slecht weer of winter moet je de schakelaar omzetten naar het stroom net van je leveraar.