Door Manfred Haferburg.
Wanneer Habeck bezwijkt voor wensdenken neemt hij alle risico’s daarvan op de koop toe. Interessant aan zijn uitspraken over de groene waterstofeconomie is de vraag wie daarvoor moet opdraaien en wat er gebeurt als het misgaat.
Op 5 juni 2024 verscheen het artikel “ Out of the Dream: Energy Transition Scenarios 2040” over een onderzoek dat de fysieke en economische onmogelijkheid aantoonde om de doelstellingen van de energietransitie te bereiken. En Habeck vertelt de energietransitie-sceptici nu al hoe hij het onmogelijke mogelijk wil maken. Zoals we allemaal weten, is in het land van dromen of in delirium alles mogelijk – zelfs het onmogelijke. Het interessante aan de verklaring van Habeck is echter wie voor de kosten daarvan moet opdraaien en wat er gebeurt als het misgaat.
Om de dromen van een groene waterstofeconomie te realiseren zijn grote hoeveelheden staatsfinanciering beschikbaar. Dinsdag sprak Habeck over de hoop op waterstof als onderdeel van een paneldiscussie met experts en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven op de “Environmental Week” – een handelsbeurs voor de klimaatbeschermingsindustrie die bondspresident Frank-Walter Steinmeier organiseert voor het Bellevue Paleis in Berlijn. Twee energie-experts samen: bondspresident Walter Steinmeier en minister van Economische Zaken Robert Habeck – wat als dat niet werkt?
Omdat geen enkele verstandige ondernemer vrijwillig in een dergelijke onderneming investeert, creëert Steinmeier een serieuze bedreiging. In zijn welkomstwoord bracht hij de beursbezoekers in de stemming voor het debat met Habeck:
“De huidige weercatastrofes wereldwijd laten zien dat de klimaatverandering al veel schade aanricht”,
riep het staatshoofd uit – hoewel er geen klimaatsignaal tot nu toe is in de ontwikkeling van schade als gevolg van extreme weersomstandigheden. Dan komt de minister van Economische Zaken en verspreidt optimisme over het doel: de nieuwe ‘Waterstofversnellingswet’ van de federale overheid is bedoeld om de obstakels met heel veel geld weg te nemen en daarbij alle risico’s te nemen. De verbaasde lezer vraagt zich dan af: “wiens risico” eigenlijk?
Welt-Online kopt helaas achter de betalingsbarrière: “Duitsland moet risico’s nemen met de energietransitie, eist Habeck” :
“De Duitse economie zou binnen 20 jaar moeten overgaan op waterstofenergie, maar de stof is zeldzaam. In plaats van te praten over de gigantische kosten, heerst er optimisme op de klimaatbeurs voor de ambtswoning van Steinmeier. Omdat minister van Economische Zaken Habeck geld belooft. Robert Habeck hoort veel goede dingen uit het buitenland over de Duitse energietransitie, omdat de verzoeken van de federale minister van Economische Zaken om energie-importen over de hele wereld aantrekkelijke perspectieven bieden voor buitenlandse leveranciers: aardgas uit de VS en het Midden-Oosten, kernenergie uit Frankrijk, technologie voor wind- en zonne-energie uit China, waterstof uit de hele wereld.”
Helaas bestaat er geen noemenswaardige groene waterstof, en die is ook niet te verwachten. Het moet ontstaan zijn uit zon en wind, anders is het niet groen. En er zijn een paar kleine fysieke hindernissen die efficiëntie worden genoemd. En deze kunnen niet worden ingetrokken of omzeild, noch door een resolutie van een groene partijconferentie, noch door een Duitse waterstofstrategie. Uit vier kilowattuur windenergie wordt maximaal één kilowattuur groene stroom opgewekt door waterstofproductie, transport en reconversie naar de elektriciteit van de groene ‘all electric society’.
Een rendement van 25 procent wordt door ingenieurs als echt verschrikkelijk ervaren. En je zult in de toekomst niets meer kunnen uitvinden dat deze stomme wetten van de natuurkunde zal ondermijnen. De wereld geeft het goede voorbeeld: om een kwart van de mondiale energiebehoefte met waterstof te dekken, zou er meer elektriciteit nodig zijn om deze waterstof te produceren dan alle landen in de wereld momenteel samen produceren. En het zou erg duur zijn, heeft het onderzoeksinstituut Bloomberg NEF berekend:
“BloombergNEF schat dat het genereren van voldoende groene waterstof om in een kwart van de energiebehoeften van de wereld te voorzien meer elektriciteit zou vergen dan de wereld nu uit alle bronnen genereert en een investering van $ 11. biljoen aan productie en opslag.”
De kosten van de geplande conversie in Duitsland zijn niet specifiek gekwantificeerd. Er is nauwelijks waterstof in Duitsland, maar waterstof moet Duitsland over twintig jaar klimaatneutraal maken – als energiebron voor de industrie, als brandstof voor verwarmingssystemen en auto’s. Daarvoor zouden echter een groot aantal windturbines en zonnepanelen en een enorm aantal elektrolysers nodig zijn, die water splitsen met veel elektriciteit. Er zouden waterstofpijpleidingen en opslagsystemen moeten worden aangelegd, en het hele industrie- en transportsysteem zou volledig moeten worden omgebouwd. Voor dit gigantische project is twintig jaar behoorlijk wel erg krap bemeten.
De doctor in de wijsbegeerte heeft daar een vaag vermoeden van, maar is niet onder de indruk. Hij roept de enthousiaste subsidieridders in de groep op dat de waterstoftransitie wel risico’s met zich meebrengt, maar Duitsland moet risico’s nemen met de energietransitie. Hij legt niet uit waarom juist Duitsland dit moet doen. Psychologen noemen dergelijke dwangmatige houdingen ‘musturberen’.
“We boeken op dit moment geen enkele vooruitgang”, geeft Habeck toe, maar “We krijgen het allemaal wel voor elkaar.“
Hij verwacht een bloeiend aanbod: Duitsland wordt ‘de grootste inkoopmarkt’. De waterstof zou voornamelijk via pijpleidingen vanuit Europa – die bestaan niet – moeten worden aangevoerd. Er zijn veel landen die waterstof naar Duitsland zouden kunnen exporteren, legt Habeck uit. Nieuwe energiemarkten betekenen ‘geopolitieke verschuivingen ’ – maar dat is een voordeel voor Duitsland, het zou immers moeten resulteren in ‘veel potentiële partners’ die waterstof leveren voor de energietransitie. Import is dringend nodig om het ondernemersvertrouwen in de nieuwe energiebron te winnen. Er is een dilemma: zonder waterstofimport zijn er nauwelijks investeringen en zonder investeringen in infrastructuur geen import:
“We moeten het verdomde kip-en-ei-probleem oplossen ”, eist Habeck. De kip moet eindelijk een ei leggen, zegt hij’.
… en krijgt vriendelijk applaus.
En dan komt, als aanvulling op Habeck’s waterstofdelirium, een zin die de Duitse belastingbetalers eigenlijk zou moeten laten zweten van angst. De federale minister van Economische Zaken legt het zo bot uit als hij maar kan: als het niet goed gaat, dan zul je gewoon “ een ander bedrijfsmodel moeten lanceren”.
Dit is meer dan onthullend. Een beruchte speler neemt het volledige risico ten koste van anderen en als het niet werkt – en het kan niet werken – dan speelt hij een nieuw spelletje energietransitieroulette: faites vos jeux – ten koste van de belastingbetaler.
50 jaar geleden riep de Amerikaanse senator Mike McCormack het waterstoftijdperk in de VS uit. Waterstof heeft
“het potentieel om dezelfde rol te spelen in ons energiesysteem als elektriciteit vandaag de dag”, kondigde hij destijds aan.
George W. Bush gaf hier in 2003 een vervolg aan. Bush prees het ‘ontwikkelen van een waterstofeconomie’ in samenwerking met de Europese Unie om de Amerikaanse energiezekerheid, die te sterk afhankelijk is van geïmporteerde olie, te verbeteren. Nu is dit allemaal in vijftig jaar niet gebeurd. Er zijn nog steeds geen Amerikaans-Europese elektrolyzers, ook al worden ze op het hoogste niveau gepland en publiekelijk gepropageerd.
De Heizingshammer*) was slechts een voorproefje, maar het ruïneerde de huiseigenaren. De waterstofstrategie is slechts een spel waarvoor “je ook een ander businessmodel kunt creëren”.
Habeck blijft verbazen met zijn verblijf in dromenland. En de spreekwoordelijke Duitse reputatie van degelijkheid kan met dit beleid naar de schroothoop
***
*) Heizungshammer
Bijnaam voor de wet die de vervanging van fossiel-gestookte verwarmingsinstallaties door die met hernieuwbare energie beoogt.
Symbolisch gezien als instrument en vehikel vertegenwoordigt de wet een bewuste en beslissende stap weg van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen als toekomstige energieleveranciers. Het beeld van de hamer suggereert dat fossiele brandstoffen schijnbaar in één klap uit de wereld worden geëlimineerd en vervangen door hernieuwbare energiebronnen. In feite gaat het erom “de klus te klaren” in termen van klimaatbeleid door middel van nadrukkelijke politieke actie. Als je de wet nader bekijkt, afgezien van het enorme lawaai in de media over politieke belangen en de wijdverbreide angsten, dan lijkt de publiekelijk gecommuniceerde hamerslag meer op een aanhoudend hameren en kloppen om de klimaatdoelstellingen te verwezenlijken: op fossiele brandstoffen werkende verwarmingssystemen moeten gefaseerd ingevoerd tegen de deadline van 31 december 2044. .
***
Over de auteur
Manfred Haferburg werd in 1948 in Querfurt geboren. Hij studeerde kernenergie aan de TU Dresden en had een bliksemcarrière in de toenmalige grootste kerncentrale van de DDR in Greifswald. Vanwege zijn brutale zang van Biermann-liederen en enkele ondoordachte uitspraken tijdens het carnaval, werd hij tot vijandig element in de DDR verklaard en bracht hij enige tijd onder de hoede van de Stasi in Hohenschönhausen door. Na de hereniging behartigde hij voor een internationale organisatie de veiligheidscultuur van kerncentrales wereldwijd en zag hij meer kerncentrales van binnenuit dan bijna wie dan ook. Hij publiceerde zijn op feiten gebaseerde roman “Wohn-Faft” met een voorwoord van Wolf Biermann bij KUUUK Publishing.
Tijdens mijn adolescente periode was er de Oliecrisis.
En als ik dan alles op een rijtje zet wat zich sindsdien heeft afgespeeld kom ik tot een tamelijk bizarre conclusie:
We mogen onze echte vijanden niet bij noemen. We zijn namelijk doodsbang voor de genen waarmee we al duizenden jaren oorlogen hebben. Daarom verzinnen we een andere oorzaak, de klimaatverandering in dit geval, verzonnen om onze echte vijand te vriend te houden. Dit wordt ook wel het Stockholm Syndrome genoemd. Het is zo oud als de mensheid. De Bijbel staat er vol mee. De Koran uiteraard ook. Het was voor de Boeddha de reden om zijn ‘doe vooral niets’ te verkondigen.
Ik verwijs nog maar eens naar ‘Asterix en de Ziener’.
Sorry voor deze overweging… Jullie kennen mij ondertussen wel een beetje.
Hoe dan ook, het is nu duidelijk dat ook de watersnoodramp van 1953 is veroorzaakt door de klimaatverandering.
Volgens mij begon de klimaatverandering met de sint-elisabeth vloed in 1421.
We zullen het mee gaan maken.
Er zal nog veel teruggedraaid gaan worden.
Toyota heeft de waterstofauto wat aan de kant geschoven en is bezig met een uiterst zuinige brandstof motor die naar eigen zeggen minder co2 de lucht in pompt in de hele keten dan een EV, en Toyota is een merk dat niet zo maar wat zegt.
Tesla Duitsland gaat ook weer een week dicht, waarschijnlijk door tegenvallende verkoop cijfers.
Maar VW gaat weer miljarden investeren in de brandstofauto, waarschijnlijk wel hybride.
Als in subsidie land geen gratis vruchten meer te krijgen zijn wil men ze niet meer.
Ook het plaatsen van hybride of complete warmtepompen door woningcorporaties is zo goed als niet meer aan de orde, de corporaties kiezen het zekere voor het onzekere, een combieketel dus.
”En er zijn een paar kleine fysieke hindernissen die efficiëntie worden genoemd. En deze kunnen niet worden ingetrokken of omzeild, noch door een resolutie van een groene partijconferentie, noch door een Duitse waterstofstrategie. ”’
Jawel hoor . Volgens de TNO kwakzalvers zijn die hindernissen er niet en zo die er zijn, dan worden die glashard ontkend.
Gelooft u mij; die waterstof- industrie komt er. Op dezelfde manier de zonnepanelen en windmolens. ( das dat men niets deed ) Rutte was daarvoor al in Namibië en gaf een zak geld aan Tunesië. Zogenaamd om de vluchtelingen stroom te beperken , maar in werkelijkheid om te investeren in waterstoffabrieken . Ook bracht de Koning een bezoek aan Spanje in het kader van de waterstof economie en hield daarvoor vurige pleidooien.
Shell bouwt ondertussen de grootste waterstof fabriek ter wereld – hetgeen nog steeds niemand lijkt te zijn opgevallen – en binnenkort zal bekend worden dat Tata steel overgaat op waterstof als de subsidies geregeld zijn een en ander zoals in the UK al gebeurde .
Zelfs Rusland zit in de waterstof coalitie, samen met Shell, Eneco en Mitsibushi, de havens van Rotterdam en Amsterdam en de Gasunie .
Ja , hernieuwbare energie bestaat dus wél . Kwestie van flexibel denken, coalities vormen en querulanten uit de weg ruimen.
De wereldwijde uitrol van de waterstof – industrie gaat over biljoenen aan duurzame investeringen om de planeet te redden van de ondergang . Vraag het de TNO kwakzalvers en alle experts . Dat houdt niemand tegen en het volk houden ze wel bezig met stukjes in de krant ‘ Het staat in de krant “”
Tot zover de preek van vandaag.
Fijne Zondag .
Tip : Kijk de film Planet of the Humans . https://www.bertpijnsevanderaa.nl/planet-of-the-humans-2/ of de serie ‘Follow the Money’ .
Fragment uit het artikel Op de Leidse Fles ( 2015 )
”Op de afbeelding hierboven is de ‘grote elektriseermachine’ van Martinus van Marum te zien. Hij was de eerste directeur van het Teylers museum in Haarlem. Met deze machine werd statische elektriciteit opgewekt die voor het eerst werd opgeslagen in de
batterij ‘Leidse flessen’.
De ‘batterij’ Leidse flessen
Die waren in 1746 uitgevonden door de Nederlandse natuurkundige Pieter van Musschenbroeck. Rond 1800 was het Allessandro Volta die de ‘Zuil van Volta’ uitvond die de basis werd voor de huidige batterijen.
Met de plaatsing van de eerste windturbine werd de teerling geworpen voor de onontkoombare volgende fase in de energie-transitie namelijk: de opslag van elektrische energie. ” .
Fragment Uit het artikel ” eerst het zoet dan het zuur ” (2015 )
Grootschalige opslag van elektrische energie was deze week erg actueel bij de onthulling van een bus in Eindhoven die op Mierenzuur rijdt en de aankonding van energiebedrijf RWE, dat het elektrische energie gaat opslaan in ammoniak. In beide gevallen speelt waterstof een hoofdrol
De mierenzuurbus Begrijpelijk, dat het ontwikkelen van een bus, die op mierenzuur zou rijden, voor de studenten een onwijs gave opdracht was. Bovendien is het een goed streven om (openbaar) vervoer in stedelijke agglomeraties schoner te maken, zodat Peking- achtige situaties kunnen worden voorkomen.
De opdracht was dus: om de opslag van energie in dieselolie met zéer hoge energie- inhoud per liter , te vervangen door opslag in waterstof, dat een extreem lage energie- inhoud per liter (inhoud ) heeft. Vanwege die eigenschap moet waterstof worden samengeperst of afgekoeld als het wordt opgeslagen, maar dat kost meer energie – en uitstoot -dan dat er wordt opgeslagen. Daarom kwam men op het idee het waterstofgas op te lossen in mierenzuur: CH2O2 (HCOOH) Door het mierenzuur vervolgens langs een katalysator te leiden, wordt de waterstof weer vrijgemaakt om in een brandstofcel stroom op te wekken, die dan weer de elektrische motoren van de bus aandrijft en de accu’s oplaadt:
Mierenzuur > waterstofgas > stroom > elektromotor + accu.
Mierenzuur wordt geproduceerd door synthese van methanol, water en CO (koolstofmonoxide) Methanol is een grondstof die in veel processen wordt gebruikt en wordt verkregen uit cellulose: de stof waaruit planten voornamelijk zijn opgebouwd. Niet zelden is de biomassa afkomstig van gewassen waarvoor oerwouden worden gekapt. Koolstofmonoxide vervolgens, dat nodig is voor het proces moet natuurlijk ook geproduceerd worden op industriële schaal. Al inzoomend is de werkelijkheid anders dan de theorie, zoals wel vaker. En ook pervers. Oerwouden met kostbare ecosystemen worden verwoest met als doel hier een duurzaam opslagmedium te produceren. Transport over de wereld met schepen en vrachtwagens kost zoveel
20
energie, dat aan het einde van de keten geen sprake is van winst, maar verlies in termen van energiebalans en CO2 uitstoot. Tenslotte werd de grond, waarop de biomassa werd geteeld, onttrokken aan grond voor voedselproductie. Anders gezegd:
de tank van de auto wordt gevuld met voedsel.
De keten wordt nu wat langer: methanol + water + koolmonoxide + fossiele energie > waterstofgas > stroom > elektromotor + accu. Een Trolly bus, die stroom direct omzet in arbeid zou wellicht vele malen schoner, goedkoper en milieu-vriendelijker zijn.
Een tweede veelbelovende methode om energie op te slaan werd eveneens deze week aangekondigd: in ammoniak. Misschien snapt u er nu niets meer van want ammoniak? Was dat ook niet waarom de boeren in Brabant moeten stoppen? Ja, maar in deze ammoniak kan ook de overtollige stroom, die steeds meer windmolens en zonnepanelen produceren, worden opgeslagen volgens dit proces recept :
80% (Noors)Aardgas + 20 % windstroom (vaker waait het niet) > stroom > waterstofgas + stikstof > ammoniak >stoom> stroom.
Het proces waarbij, met behulp van waterstofgas en stikstof uit de lucht, ammoniak wordt gemaakt, staat bekend als het Haber Bosch procedé en werd uitgevonden door Fritz Haber in 1910. Het werkt bij zeer hoge temperaturen en druk en vergt daarom veel fossiele energie. De hoeveelheid energie die uiteindelijk opgeslagen wordt in ammoniak zal daarom minder zijn dan de hoeveelheid die nodig was om het te maken. ( the energy return on energy invested EROEI < 1 ) waarmee kan worden vastgesteld dat geen sprake is van opslag in de zin van 'voorraad'. Als bij de verbranding in de centrale uiteindelijk, nog eens ca. 50 % verloren gaat in de vorm van warmte (Carnot ) wordt de vergelijking met direct aardgas verbranden nóg beroerder.
Uit het artikel waarin het plan wordt aangekondigd: " Ter compensatie wordt bij deze manier van ‘opslag’ de CO2 opgeslagen in Noorwegen waar het wél als duurzaam geldt (In Nl is men ertegen ) ' Bovendien was er nog wel wat subsidie uit de SDE pot voor nodig: een slordige 200 miljoen per jaar, ofwel ruwweg 10 euro per inwoner in Nederland, gedurende minimaal 15 jaar, boven op de kosten van de 'energietransitie' die werden ingeboekt. ''
fysieke hindernissen hebben ook voordelen. De import van waterstof uit bv Namibië kan efficiënt. Hele zware olietankers zijn niet meer nodig. Met een soortelijk gewicht van een factor 8 lichter dan aardgas en het niet vloeibaar worden is het ruwweg een factor 10.000 lichter dan olie. Dan komt Duitse techniek weer te pas in de vorm van een zeppelin. Alleen geschikt voor enkele reis. Conclusie is dat het afschaffen van natuurkunde en vervangen door philosophie in het onderwijs noodzakelijk is voor de implementatie van klimaat neutraliteit.
Een ‘Hindenburgertje” zou ik jouw enkele reis willen noemen.
“Met een soortelijk gewicht van een factor 8 lichter dan aardgas en het niet vloeibaar worden is het ruwweg een factor 10.000 lichter dan olie.” Geniaal :-))
In 1972 was ik ’technical instructor’ bij General Motors, de importeur was toendertijd gevestigd te Rotterdam. Mijn taak was het om de Nederlanse dealers te instrueren omtrent nieuwe toegepaste technieken, zoals de nieuwe electronische benzine inspuiting en motormanagement systemen.
Toen al kregen wij een film te zien over een nieuw fenomeen; Auto’s rijdend op waterstofgas!
In aanwezigheid van de Amerikaans President werd een waterstofservicestation geopend en kregen we een electrolysefabriek te zien die de waterstof produceerde. GM had een vijftal Cadillacs omgebouwd en die zouden voortaan de diplomaten uit de wereld vervoeren van hun vliegvelden naar de conferentieoorden met de vijfgangendiners..
Niet lang daarna verschenen er enige stadsbussen in Groningen meen ik, rijdend op waterstof.
Nederland wilde de bus niet missen, immers deze ontwikkeling was niet te stoppen!
Spoedig daarna hoorde je er niets meer van. Ook niet over de publicatie van een TNO wetenschapper, die met cijfers aantoonde dat het rendement van rijden op waterstof wel erg laag was. De man heeft nooit een ere-doctoraat ontvangen..
Nu duikt de waterstof gotspe weer op omdat de groene energie niet vraaggestuurd is en het teveel aan elektrisch vermogen is toch gratis immers? Figuren als Habeck komen er mee weg, zij oogsten de angst!
Het kan! “Back to the Future”. En het afschaffen van natuurkunde en vervangen door filosofie in het onderwijs is noodzakelijk voor de implementatie van klimaat neutraliteit.
De Duitse groene waterstof transitie wordt uitgekookt verkocht als een dikke schnitzel maar geserveerd als peperduur paneermeel.
We zijn er bijna, maar nog niet helemaal….
TNO:
“Omdat de beschikbaarheid van deze schaarse ruwe grondstoffen zoals iridium en platina al op korte termijn nijpend wordt, dreigt een groeiend probleem voor de energietransitie. In 2050 zal voor de waterstofproductie in de EU alleen al veel meer iridium nodig zijn dan er nu ieder jaar wereldwijd wordt gewonnen.”
(…)
Een belangrijke techniek die TNO op dit moment al op laboratoriumschaal toepast om minder iridium en platina te gebruiken in electrolysers is Atomic Layer Deposition. Hierbij wordt het materiaal in dampvorm in extreem dunne laagjes aangebracht. De beoogde reductie is ongeveer een factor 15-20 keer. Volgende stappen in het onderzoek zijn om met grotere oppervlakten te werken en om informatie te verzamelen over de levensduur van de met deze techniek gemaakt electrolysers.”
Deze mensen denken daadwerkelijk dat ze de wereld gaan redden, ze zitten zo in hun goede bedoelingen dat ze zelf geloven dat het kan.
Ik heb goede hoop dat deze groene zeepbel uiteindelijk gaat klappen.
Je kunt veel mensen voor de gek houden, maar je kunt niet iedereen voor de gek houden.
Dat is ook de bedoeling niet, net zero is niet haalbaar en dat is ook de bedoeling. Want in 2030 komen de carbonredits, die dan aan de elite verkocht moeten worden zodat zij in hun prive jets rond kunnen vliegen en de normale burger in plaggen hutten kan genieten van hun krekelvlees, zonde kachel. En zich de pest kunnen werken om te kunnen eten.
https://www.rabobank.nl/over-ons/carbon-bank/carbon-insights
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/04/13/rabo-carbon-bank-verkoopt-eerste-nederlandse-carbon-credits
cool toch, op naar de eu carbon qr pas
”En er zijn een paar kleine fysieke hindernissen die efficiëntie worden genoemd. En deze kunnen niet worden ingetrokken of omzeild, noch door een resolutie van een groene partijconferentie, noch door een Duitse waterstofstrategie. ”’
Jawel hoor . Volgens de TNO kwakzalvers zijn die hindernissen er niet en zo die er zijn, dan worden die glashard ontkend.
Gelooft u mij; die waterstof- industrie komt er. Op dezelfde manier als zonnepanelen en windmolens. ( dus dat men niets deed ) Rutte was daarvoor al in Namibië en gaf een zak geld aan Tunesië. Zogenaamd om de vluchtelingen stroom te beperken , maar in werkelijkheid om te investeren in waterstoffabrieken . Ook bracht de Koning een bezoek aan Spanje in het kader van de waterstof economie en hield daarvoor vurige pleidooien.
Shell bouwt ondertussen de grootste waterstof fabriek ter wereld – hetgeen nog steeds niemand lijkt te zijn opgevallen – en binnenkort zal bekend worden dat Tata steel overgaat op waterstof als de subsidies geregeld zijn een en ander zoals in the UK al gebeurde .
Zelfs Rusland zit in de waterstof coalitie, samen met Shell, Eneco en Mitsibushi, de havens van Rotterdam en Amsterdam en de Gasunie .
Ja , hernieuwbare energie bestaat dus wél . Kwestie van flexibel denken, coalities vormen en querulanten uit de weg ruimen.
De wereldwijde uitrol van de waterstof – industrie gaat over biljoenen aan duurzame investeringen om de planeet te redden van de ondergang . Vraag het de TNO kwakzalvers en alle experts . Dat houdt niemand tegen en het volk houden ze wel bezig met stukjes in de krant ‘ Het staat in de krant “”
Tot zover de preek van vandaag.
Fijne Zondag .
Tip : Kijk de film Planet of the Humans . https://www.bertpijnsevanderaa.nl/planet-of-the-humans-2/ of de serie ‘Follow the Money’ .
Ook onze Arnout Jaspers is het volmondig eens met Manfred Haferburg.
https://www.wyniasweek.nl/de-waterstof-economie-van-rob-jetten-heeft-veel-weg-van-een-gesubsidieerde-zeepbel/
Na zijn bestseller “De Stikstoffuik” is Arnout de weg kwijt geraakt.
Eèn lekke buis of tank voor het vervoer en er komt zoveel ammoniak vrij als in 30 jaar alle koeien in nederland produceren.:-)
ik heb lange tijd contact gehad met Nederlands bekendste explosie -expert op Linked-in. Die beweerde dat de komst van waterstofstations, gezien de veiligheidseisen, als
onbestaanbaar moest worden beschouwd en verder vanwege het fenomeen van lekkende leidingen en het bros worden daarvan .
Al snel bleek dat al die veiligheidseisen werden overruled. Niet onwaarschijnlijk door TNO , zo neem ik aan. Als gevolg daarvan wordt binnenkort op Terwijde Utrecht het eerste waterstof station geopend, pal naast een ‘ groen gas ‘ station. Uiteraard mede dankzij Groenlinks Wethouder Lot Hooijdonck . ( die nu ook haar windmolens krijgt )
Mocht het nog’s oorlog worden dan wordt met een bommetje daarop geheel Leidsche Rijn weggevaagd, schat ik zo.
Mocht het nog eens oorlog worden dan wordt met een bommetje daarop geheel Leidsche Rijn weggevaagd, schat ik zo.
Ze rekenen met 80 Km rondom Volkel, dan zit je in de eerste 20 minuten nét buiten bereik.
Luchtalarm doet het ook niet meer omdat het ontmanteld wordt, gaat dan alleen via smartfone. Heel handig als er oorlog komt is het eerste wat wat uitgeschakeld wordt het communicatie systeem. Zoals gewoonlijk wordt er wee goed nagedacht.
Duitsland met Habecks-watersof-wens-politiek is het schrijnend voorbeeld van hoe de bij voorbaat mislukte ‘hernieuwbare’ energietransitie de nu nog gezonde economiën (ook in Nederland) verder kapot maakt door marxistisch geschoolde dominant ideologisch en onwetenschappelijk ‘klimaat’-wensdenken.
Dit is wat de alhier reaguurder Gresnigt aanhoudend van harte ondersteunt voor Nederlandse toekomst.
marxistisch geschoolde dominant ideologisch en onwetenschappelijk ‘klimaat’-wensdenken.
Dat zijn wel erg veel woorden voor “globalisme”
Globalisme is een nietszeggend meme geworden, waar de meeste dagelijks geïndoctrineerde Nederlandse burger niet meer bij nadenkt. Daarom toch maar steeds blijven afpellen, dat globalisme als een ui, aan te tonen uit welke donkere spelonken het meme / waanidee vandaan komt.
Het gegeven dat je moet schelden toont dat je ergens weet dat je fout zit.
Arnout Jaspers is het hier volmondig mee eens. Ook Nederland (activisten, deugers en politici) raakt van het pad af.
https://www.wyniasweek.nl/de-waterstof-economie-van-rob-jetten-heeft-veel-weg-van-een-gesubsidieerde-zeepbel/
Hij is dan ook de weg kwijtgeraakt na zijn bestseller!
Afgezien van alle andere bedenkingen:
Heeft iemand al eens nagedacht wat er gebeurt als er bommen vallen op (of worden geplaatst bij) opslagplekken van waterstof?
Niet veel, de opslag gebeurd in de vorm van ammoniak, dat schijnt niet goed te zijn voor de natuur als dat vrij komt.
De grotere opslag gaat ondergronds worden. Gasunie heeft een eerste zoutkoepel nabij Zuidwende klaarstaan…
Overigens kun je dan duizenden malen effectiever een bommetje gooien op de koepel van Borssele….
Met wat geluk (met de wind), kun je daarmee de ontruiming van Rotterdam of de Botlek bereiken (naast half Zeeland natuurlijk).
“Het moet ontstaan zijn uit zon en wind, anders is het niet groen”
En dat is volgens hun eigen beweringen ook niet groen. Het produceren van windmolens en zonnepanelen, is alles behalve groen, enorme hoeveelheden grondstoffen nodig. Ten koste van de aarde. De impact is vele malen groter dan gas of aardolie.
Precies Marianne, maar het levert wél veel geld op.
Wat mensen doen is ( schaarse ) grondstoffen omzetten in irreversibele stoffen voor op hun afvalberg . Steeds sneller. ( exponentieel )
Mensen zijn net als mieren ; met dezelfde hiërarchische structuur doen ze wat hen wordt opgedragen door de Koning mier .
Het verschil is dat mieren daarmee hun habitat in stand houden en mensen die vernietigen. wanneer ze dat definitief voor elkaar hebben is slechts een kwestie van simpele rekenkunde , maar moderne ‘wetenschappers ‘ houden niet van rekenen. Behalve dan waneer het gaat om het volk te misleiden
Ach ja, Habeck die de waanideetjes van Ricarda Lang ten toon gaat spreiden. Groen idiotisme van mensen die nimmer het werkproces hebben ervaren, niets weten over economie, anderen voorschrijven wat te eten, maar vooral hun wanen te pas en te onpas ten toon spreiden. Wereldvreemde idioten die op één of andere wijze op het politieke toneel zijn verschenen, niks weten of kunnen en er van overtuigd zijn de waarheid en oplossingen in pacht te hebben. Vijf minuten luisteren naar deze lieden en je weet het.
Ik vraag me steeds af of de resonantie energie van CO2 niet verwaarloosbaar klein is ten opzichte ten opzichte van de kinetische energie van CO2 als er elektromagnetische straling op het molecuul inwerken.
Interessant.
Ik zie niet wat dat doet met het sterk vereenvoudigd weergegeven feit dat
CO2 de kortgolvige straling vanuit de zon laat passeren en de langgolvige straling (=deeltjes met minder massa) vanuit de aarde weerkaatst.
Tot nu snap ik het effect van de weerkaatsing van straling van een bepaalde golflengte door CO2. Althans ik denk dat ik het snap.
Waar ik moeite mee heb is het volgende: Het door de juiste golflengte ‘aangestraalde’CO2-molecuul absorbeert die straling en gaat daardoor harder trillen. Dat is warmte. Vervolgens straalt het molecuul weer straling uit, die door andere moleculen worden opgevangen waardoor die ook weer warmer worden. (Voor zo ver ik dit begrijp. ‘Correct me if I’m wrong.’) Maar waar houdt dit effect op? Het eerste ‘aangestraalde’ molecuul zal zijn straling op een lagere golflengte doorgeven, of in ieder geval met minder energie. Het kan mijns inziens niet oneindig doorgaan. Weet iemand hoe dat zit?