Het desastreuze effect op de economie van de 18 miljard euro klimaatsubsidies voor MEP en SDE – die Joop Atsma voor het Parlement wegmoffelde bij beantwoording Kamervragen- wordt nu al zichtbaar.
Dat meldt directeur Hans Grunfeld van de VEMW, belangenbehartiger van zakelijke verbruikers van energie en water op Energieraad.nl, in een artikel dat wij over het hoofd zagen maar nu weer actueel is. Naast hogere olie/gasprijzen en transporttarieven (komt dat niet dankzij aanpassing net op windmolens?) is de klimaatbelasting de schuldige. Dit jaar moeten kleine ondernemers al 10.000 euro meer betalen, grotere bedrijven zelfs tonnen euro’s meer.
Stijgende Energiekosten hebben desastreuze gevolgen, waardoor bedrijven uiteindelijk hun deuren moeten sluiten. Dit is onder andere gebeurd bij de papierindustrie, waardoor bedrijven de productie elders moeten voortzetten. Dat soort situaties hopen we te voorkomen.
Het belastingtarief voor energie stijgt jaarlijks met 1 procent en de VEMW verwacht een extra stijging dankzij de SDE+-regeling. Grunfeld wil voor grootverbruikers een uitzonderingspositie bedingen om de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven te behouden.
Zelf merk ik dat ook. In Amsterdam betaalde ik in West voor de Nuon per jaar slechts 50 euro, nu in Friesland moet ik 80 euro per maand dokken terwijl ik vrijwel niets verbruik, plus nog 13 euro aan een transporteur Enexis. Ik kan daarbij kiezen uit Enexis, Enexis en Enexis.
De helft van wat ik aan de NUON kwijt ben of meer is alleen maar belasting: daarom heeft de overheid ook geen enkel redelijk belang bij energiebesparing. Net als bij accijns op roken is het beter voor de schatkist als zoveel mogelijk mensen doorroken.
Dat komt bij het feit dat private energiebedrijven geen redelijk belang hebben bij energiebesparing. Dat is het zelfde als een bakker stimuleren om zo weinig mogelijk brood te verkopen.
‘Duurzaam’is juist daarom ook een farce. Het levert alleen maar meer windmolens op en megahoutkachels (biomassacentrales die nu 5000 euro MEP-subsidie per uur verbranden) voor profiteurs en graaiers die het meest gelobbiet hebben bij AgentschapNL.
Voor een iets genuanceerder en meer doortimmerd verhaal dat ik hierover schreef kun je ook ‘Los van het Net’lezen, mijn dwarse dossier in De Ingenieur van een jaartje terug.
-
Moraal van het verhaal: energie via centrale distributie wordt zo gierend duur, mede dankzij al maar stijgende belastingen en ondoorzichtige ’transportkosten’dat het voor mensen met een beetje investeringskracht en de juiste fysieke omstandigheden loont om ‘offgrid’te gaan, het zij alleen of via een corporatie van wat rijkere bewoners. Let op, energiebedrijven kunnen nauwelijks winst maken via prijsconcurrentie dankzij de gierend hoge energiebelastingen van onze roverheid. Daarom besparen ze op onderhoud. En als de zaak instort mag U betalen.
Volgens mij zeggen dan steeds meer mensen: dikke vinger.
Vooral bedrijven die veel energie gebruiken met concurrentie in China (en andere landen met weinig "klimaatbeleid") zijn zeer in het nadeel. Denk daarbij onder andere aan de geflopte producenten van PV-zonnepanelen in Nederland en de Verenigde Staten die in de Groene-banen-sprookjes van grote symbolische betekenis waren!
Groene-economiesprookjes in de politiek zijn op deze manier niets anders dan methoden om economische achteruitgang te veroorzaken, waarbij dan door die achteruitgang inderdaad even wat minder CO2 wordt gemaakt.
De westerse wereld wordt de grond in geboord als dat zo doorgaat en dat is ook precies de bedoeling van dat beleid, zo kan ik u door mijn ervaring daarmee van binnenuit mededelen.
Zodra het in de Algemene Beschouwingen gaat over de vooruitzichten op de wat langere termijn, en het juiste beleid daar voor, kan dit toch niet onbesproken blijven?
@Rypke
"Offgrid gaan" wordt nog oogluikend toegestaan, maar zal als het toeneemt beslist aangepakt worden. Net zoals je ook geen alcohol mag stoken of sigaretten produceren zonder accijnsafdracht.
Wij heffen nu eenmaal flink belasting op energie, en dan moet je dat ook consequent doen.
Dus net zo goed op wind, biomassa en PV als op WKK en kleine gascentrales.
Als de bedrijven weggaan is dat voor het milieu eerder schadelijker dan beter. We gebruiken niet minder papier, maar moeten het nu van ver halen (brandstof). Daarbij is onze energieopwekking goed gecontroleerd, maar die in het verre buitenland niet. Tel uit je "winst".
Als je wilt weten wat Tennet moet gaan investeren om de windmolensparken, die de komende jaren gebouwd gaan worden, te faciliteren zou je het eens bij hen op kunnen vragen, ik denk dat je kosten voor gebruik van het net nu nog een lachertje zijn.
In, ik meen het FD, heeft hierover een artikel gestaan.
@Harry
Van binnenuit! schrijf eens een artikel!
Energiebedrijven zijn, net zoals de tabaksfirma's, blij met veel belasting op hun product. Het product wordt toch wel verkocht omdat het onmisbaar is en de vele belasting verhult het bedrag wat binnengeharkt wordt door de firma.
Extreem voorbeeld: 10 cent werkelijke kosten + 90 cent belasting. Verhoog de werkelijke prijs (=inkomsten voor de producent) naar 20 cent en de uiteindelijke prijs wordt 110 cent. Dat is "maar" 10% meer maar de producent haalt 100% meer op!
Oh, schiet me net te binnen, een vraagje aan Woedende Kok.
Hoe ver zijn we nog af van een "energie toeslag" op een goed doorbakken biefstuk ten opzichte van de rare of medium?
En nu ik er zo over denk, mijn dagelijks brood ziet ook steeds bleker dus volgens mij is de bakker de tijd in de oven al aan het inkorten.
Peerke,
werkte het maar zo. In werkelijkheid differentieert de lepe handelaar natuurlijk niet. Die berekent de klant de kosten door op alle biefstukken. En zodra de wetgever de dingen expliciet maakt kan hij schaamteloos z’n gang gaan. Zie de spaarlampenoplichting: In Duitsland koop je een merklamp niet meer onder de 10,- Euro en de producenten kondigden onlangs een prijsstijging aan van 15%. Daar zal het niet bij blijven. Zodra alle conventionele lampen uitgebrand zijn wordt het milieuprobleem dat de spaarlamp veroorzaakt beter zichtbaar en indien noodzakelijk uitvergroot en opgeblazen met weer een flinke prijsstijging tot gevolg. Zoals ik het nu zie, gaan we hiermee vrolijk door totdat we in het donker zitten.