Van een onzer correspondenten.
De interesse bij consumenten in subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers heeft het laagste niveau sinds vorig jaar zomer bereikt. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van de nieuwste ISDE-data.
Consumenten en bedrijven vroegen afgelopen maand 15 procent minder subsidie aan voor warmtepompen dan in april. Ten opzichte van mei 2023 werd afgelopen maand 12 procent minder subsidie aangevraagd.
Dit kalenderjaar kunnen consumenten voor een recordbedrag van 600 miljoen euro subsidie aanvragen. Demissionair minister Jetten wil zo voorkomen dat hij net als vorig jaar meermaals tussentijds het budget moet verhogen.
Zonneboilers: 67 procent minder dan de 1,2 miljoen euro subsidie die in mei 2023 werd aangevraagd
Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vroegen consumenten in de maand mei 31,7 miljoen euro subsidie aan. 15.605 consumenten kregen daarbij voor 22.655 apparaten subsidie, voor beide het laagste aantal van dit kalenderjaar. In mei werd daarbij voor zonneboilers wederom slechts 400.000 euro subsidie aangevraagd. Dat is 67 procent minder dan de 1,2 miljoen euro subsidie die in mei 2023 werd aangevraagd, maar daarbij moet opgemerkt dat de subsidie per vierkante meter zonnecollector sinds 1 januari 2024 fors verlaagd is. Uit de cijfers met subsidieaanvragen voor de zakelijke markt blijkt dat in mei wederom geen subsidie voor zonneboilers is aangevraagd, terwijl de subsidieaanvragen voor warmtepompen met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van april en zich met 4,4 miljoen euro ook onder het jaargemiddelde van 4,8 miljoen euro bevinden.
***
Voor grafieken, zie hier:
***
Mensen vergeten ook dat al die troep een keertje kapot gaat, of denken juist meer mensen daar nu aan? En dan is geen subsidie meer, maar dure reparaties.
Daarbij is de overheid zeer onbetrouwbaar, eerst hybride nu geen hybride, hupsakee het nieuwe kabinet kwam met het idee en het oude voert het in, maar op slinkse wijze.
Waarom? Omdat ze tevens de macht aan de gemeente hebben gegeven om burgers gedwongen van het gas te halen.
En wie zegt nu nog dat we geen Dictatuur in wording zijn om nog snel deze wet erdoorheen te duwen.
Van mij mogen ze hun subsidie stikken.
Ik heb dar wel degelijk aan gedacht toen we anderhalf jaar geleden zonnepanelen en thuisaccu hebben laten installeren, overigens met zero, zip, nada, niks subsidie. Op de zonnepanelen hebben we 15 jaar garantie en de accu 10 jaar. Het hele spul is na 5 jaar terugverdiend. Dan hebben we 5 jaar tot we uit de garantie van de accu lopen. Maar in die 5 jaar besparen we meer dan voldoende om een nieuwe accu aan te schaffen. Dan weer 5 jaar sparen voor nieuwe zonnepanelen… enz.
Maar we hebben ook de optie om de hut te verkopen en elders kleiner te gaan wonen en dan met de overwaarde opnieuw te beginnen met de dan beschikbare technieken.
Na 5 jaar terug verdiend?
Dat klinkt te mooi om waar te zijn, kun je eens met wat cijfers komen?
Wat koste de installatie, wat is je eigen verbruik?
Hoeveel kWh haal je dagelijks puur uit de accu?
Chris
De bekende reken je rijk methode. Je hoopt vast dat de salderingsregeling nog even blijft. Of houd jij je vast aan de berekening van de installateur die je het keurig heeft voorgerekend. Woon je 5 of 10 meter ( Permanent 15 graden) onder het maaiveld met daarop je zonnepanelen. Dan behoef je nog maar 5 graden C al te vullen. Of heb je en 0 op de meter woning?
Of woon je in de tropen? zodat je alleen elektriciteit nodig hebt voor koelen en koken? Reken het eens netjes voor.
Stel voor dat jullie eerst leren hoe je een business case kunt berekenen op break-even en winstgevenhdheid.
Bas
Had jij het over rekenen? Weet je wel wat dat is? Voor jou is dat synoniem met het ongewenste weglaten.
“Mensen vergeten ook dat al die troep een keertje kapot gaat”
Gaat isolatie kapot?
Eab
Ja hoor, dat kan als muizen of insecten (hommels) een gaatje vinden en gaan nestelen, of de krimp is door verkeerd mengen zo groot dat de isolerende werking grotendeels verdwijnt. Geconstateerd bij een verbouwing aan mijn huis. Mijn buren hadden door blikseminslag een smeulende spouwisolatielaag die niet te blussen was. Waardoor zij hun huis moesten verlaten in verband met de vrijkomende gassen. Bij lekkage kan ook de isolatie in de spouw zodanig uitzakken dat de isolerende werking sterk vermindert. Allemaal incidenten, maar het kan dus wel.
Hangt af van type en vooral deskundigheid van aanbrengen. Bij spouwmuren merkt men soms meer dan 10 jaar later dat de glasaaltjes, pissebedden en muizen alles hebben opgevreten met een flinke stank tot gevolg. Vochtdoorslag met schimmel ontstaat vaak sneller.
Subsidies zijn het instrument om inferieure technieken zodanig te ondersteunen dat deze uiteindelijk vanzelf de goede technieken uit de markt zullen drukken. Daarbij kunnen andere maatregelen dit proces nog verder versterken.
Aldus de dictatuur van het onbenul in werking onder de dekmantel van een zo bejubelde democratie.
Subsidies afschaffen of onder strikte regels toepassen.
Zonnepanelen zijn inherent gebaseerd op goede technieken omdat ze het in zich hebben om eeuwen mee te gaan zonder onderhoud en bij massa productie goedkoper te worden dan alle andere stroom productie middelen.
Zonder subsidies was die massa-productie nooit van de grond gekomen. Immers in jaren negentig kostten panelen nog 10x zoveel o.i.d.
Dankzij die subsidies en de daaruit voortkomende massaproductie (automatisering):
– zijn de kosten zodanig gedaald dat ze ook zonder subisidies terugverdientijden <10jaar hebben,
– wordt ze standaard gegarandeerd gedurende 25 jaar en doen de topmerken dat gedurende 40jaar, incl. productie efficiëntie (daalt in die periode geleidelijk conform een gegeven grafiek tot ~80% van de oorspronkelijke efficiëntie).
Die subsidies zijn in dit geval dus een voordeel voor ons allen want die leiden naar goedkopere stroom!
Ook omdat panelen op je dak betekenen dat je het net minder zwaar belast.
Alleen overdag als de zon schijnt, voor 80% van de tijd heb je er NIETS aan.
Waarom heb jij ze dan toch late plaatsen Cornelia?
Oh ja, vanwege de subsidie die IK heb betaald.
Hypocriet.
Subsidieer alleen datgene dat zijn deugdelijkheid over het hele traject, kleinschalig en toegepast in de bedoelde omstandigheden, heeft bewezen en dan alleen nog om voldoende volume te bereiken waardoor het daarna op eigen benen kan staan. Zonder de fratsen om wat goedkoop was kunstmatige duurder te maken door allerlei heffingen zoals ODE of CO2 tax. Het bekende boerenbedrog van een onbetrouwbare overheid.
Dat gaat voor de “renewables” niet lukken. Die blijven parasiteren op compleet dekkende dure back-up systemen die ook weer opnieuw om subsidie komen schooien..
Offshore wind wordt sinds de aanbestedingen van de Borssele windparken niet meer gesubsidieerd.
Dankzij de initiële subsidies (vooral in het buitenland zoals DK) heeft onze overheid nu twee windkavels van ieder 2.000MW kunnen aanbesteder waarbij bijv.
de winnaar van het kavel “Uitslag IJmuiden Ver kavel Beta” zich heeft verplicht om o.a.
– 40 jaar lang €20mln/jaar te betalen met nog wat aanvullingen, +
– een elektrolyser met een capaciteit van 1000 MW te bouwen op Maavlakte2 (het aandlandingspunt van tenminste een van de 3 zeekabels).
Dat is dus 5 keer zo groot dan de elektrolyser die Shelll daar in aanbouw heeft.
– een zonnepark tussen de offshore windmolens te bouwen met een capaciteit van tenminste 50MW. Dat is relatief klein maar het is nieuw in de wereld dus er moet ervaring opgedaan worden met een substantieel park na de experimenten met kleine zonnepaneel veldjes op zee.
Zodat we over ~15jaar gecombineerde wind- + zonnepaneel parken op zee kunnen aanbesteden waardoor het wind+zon park het onderstation en de kabels naar land gedurende >70% van de tijd vol kunnen benutten.
Immers als de wind niet blaast dan is het mooi weer.
Dan moeten alleen nog ~20% van de nachten worden overbrugd met opgeslagen groen waterstofgas, batterijen, e.a..
Voor de duidelijkheid: die initiële subsidies voor offshore wind zijn ~20jaar aan de orde geweest voordat offshore wind concurrerend werd!
Niet in NL maar in DK en Dld.
Het eerste offshore windpark ter wereld werkte met windmolens van 450KW (=0,45MW). Was operationeel in DK in 1992, heeft 27jaar gedraaid.
Onze eerste offshore wind parken (2007, 2008) werken met windmolens van 2MW-3MW. Dat is nog steeds veel te klein om concurrerend te zijn.
Dus kreeg bijv. Luchterduinen (43 molens van 3MW, klaar in 2015) gedurende de eerste 12 jaar een garantieprijs van 17cent/KWh..
Pas met de introductie van 10MW windmolens werd offshore wind concurrerend..
Bas
Als de wind niet blaast dan is het mooi weer. Wat een vondst. Behalve dan in de winterperiode waarin je voor 4 weken een voorraad waterstof moeten hebben die de totale vraag dekt en die na gebruik vervolgens als de wiedeweerga moet worden aangevuld. Dat pleeg je doorgaans te “vergeten”. De achilleshiel van de zgn, “renewables” die het landschap en leefmilieu grotelijks verpesten. Lijkt je 30.000 Eifeltorens soms ook een goed idee?
Ook in de winter is het dan mooi weer. Dat zijn de heerlijkste schaats- en skidagen!
De opbrengst van wind&zon is dan wat minder, dus dan wordt de stroom in de groothandel (beurs) duurder. Gevolgen:
-:Elektrolyzers worden uitgezet omdat de kostprijs van de geproduceerde H2 te hoog wordt.
(ook als ze een fixed price contract hebben, want dan levert het meer geld op om die stroom op de beurs te verkopen)
– glastuinders zetten hun groeilampen uit omdat verkopen van de opgewekte stroom op de beurs meer opbrengt dan het sneller laten groeien van hun tomatenplanten, enz.
– biomassa centrales gaan aan
enz.
NB
Glastuinders produceren in de winter ruwweg meer dan 30% van onze stroom met behulp van grote aardgas motoren waarvan de uitlaatgassen (CO2) hun kassen verwarmen en hun planten sneller laten groeien.
Dat gaat in jaren dertig / veertig geleidelijk veranderen maar dan hebben we genoeg andere aanvullende technieken.
Bas
Pas als windturbines probleemloos in de binnenstad kunnen worden opgenomen en er een goedkope back-up is, vergelijkbaar met de kale prijs van het huidige aardgas, is er over te denken. Nu moeten je toekomstvisioenen de werkelijkheid verhullen. Kun je je niet verhuren als bedriegertje?
Mijn dank! Met je schelden laat je zien dat je voelt dat ik gelijk heb!