Van een onzer correspondenten.
Investeren in een warmtepomp is de voorbije jaren niet rendabel gebleken in vergelijking met investeringen in een fossiele ketel op stookolie of aardgas. Dat blijkt uit een studie van de federale energieregulator CREG. De sector vraagt alvast een correctere prijs voor elektriciteit.
De federale energiewaakhond onderzocht of een investering in duurzame energie (een warmtepomp of een pelletkachel) opweegt tegen een investering in fossiele brandstof. Er werd gekeken naar onder meer investeringskosten, onderhoud, btw en natuurlijk de energiekosten: elektriciteit, aardgas of stookolie. En dat op basis van de prijzen over een periode van zes jaar: van januari 2018 tot januari 2024. Met andere woorden, er werd dus rekening gehouden met de energieprijzen van voor, tijdens als na de covid- en energiecrisis.
De stroomfactuur bevat heel wat zaken die er niet in thuis horen. Haal dat er al eens uit. Het is hoog tijd dat de taksen op elektriciteit worden herbekeken.
De vergelijking werd gemaakt voor verschillende types van woningen, in de verschillende gewesten, zowel voor beschermde als niet-beschermde klanten (dat zijn klanten die genieten van een sociaal tarief), voor eigenaars of huurders. Opvallend: er wordt geen rekening gehouden of een woning al dan niet over zonnepanelen beschikt. ‘Dat zou in een volgende studie bekeken worden’, klinkt het bij de CREG.
Wat blijkt nu? Voor een eigenaar is verwarmen met een warmtepomp in de drie gewesten niet rendabel in vergelijking met verwarmen op stookolie of aardgas. Verwarmen met een warmtepomp bleek enkel voordeliger dan stookolie voor beschermde klanten die huren, en dat tijdens een specifieke periode. Meer concreet: ‘De kosten van een warmtepomp, inclusief de investeringskosten, zijn ongeacht de regio of de inkomenscategorie van de consument twee tot drie keer hoger dan de kosten van een olie- of gasketel’, zegt CREG-directeur Laurent Jacquet.
De CREG komt op 12 juli met adviezen voor de federale en gewestelijke regeringen, om de rentabiliteit van warmtepompen te verbeteren.
ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen, erkent dat de prijsverhouding vandaag tussen elektriciteit en aardgas ‘heel ongunstig’ is voor elektriciteit. ‘Voor goed geïsoleerde woningen met zonnepanelen is een warmtepomp heel geschikt, maar het zou dat ook moeten zijn voor minder geïsoleerde woningen’, zegt Klaas Decanniere, beleidsmedewerker warmtepompen voor ODE.
De sector vraagt dan ook een correctere prijsverhouding. ‘Vandaag bevat de stroomfactuur heel wat zaken die er niet in thuis horen. Haal dat er al eens uit. Het is hoog tijd dat de taksen op elektriciteit worden herbekeken.
***
Bron hier.
***
Regeringsverklaring:
Vandaag
11:43
Timmermans vindt dat een mens niet opeens los kan worden gezien van eerdere uitspraken, tenzij daarvoor excuses worden aangeboden. “Wij zijn geen racisten en we hebben niks met nazi theorieën”, briest Wilders. “Dan duwt u half Nederland in een racistische hoek.” Het gaat nu ook over Zwarte Piet tijdens het debat over de regeringsverklaring. “Dat past niet bij gevoeligheden in de samenleving”, zegt Timmermans. Wilders heeft er geen moeite mee.
Och Frenske toch; vertel nog eens over biobrandstof voor de opwekking van stroom.
Man, man. Je hoeft niet in een boom te hangen om een eikel te zijn.
En het verband met het artikel is, wat precies?
Wilders gaat niets oplossen, maar dat had ik je vooraf al gezegd.
Jij moet trouwens helemaal niet zeuren, want jij hebt sowieso verkeerd gestemd.
‘jij moet trouwens helemaal niet zeuren, want jij hebt sowieso verkeerd gestemd’.
Geweldig, en dat van iemand die het FvD maar blijft verheerlijken.
De bijdrage van Baudet was ook weer fantastisch Cornelia, echt fantastisch.
Wel fijn dat jouw bijdragen altijd een direct verband hebben met het gepubliceerde artikel, neem nou dit: ‘Wilders gaat niets oplossen, maar dat had ik je vooraf al gezegd’.????????????
Proest.
Tikkeltje off-topic
Een groene buurman vanmorgen apetrots bij het plaatsen van de zonnepanelen op zijn dak: Ja Frans mooi hè maar waarom heb jij nog geen panelen, jij was toch de mede initiatiefnemer van het onderzoek naar zonnecellen bij jouw ex werkgever (ECN)? Waarom heb jij deze dan nog niet – jij moet er toch verstand van hebben?
Ik. Idd en juist daarom.
Overigens was het natuurlijk wel een leugentje want ik heb naast die panelen op de camper ook twee panelen in ZO en ZW opstelling in tuin staan naast zwembad en tuinhuis waar er onder de juiste weersomstandigheden de meeste zon is. Dit met twee accu’s en een omvormer voor in geval er een black-out in de energielevering is. Het volledig van net gescheiden (nood)systeem als ook in voorjaar getest kan de pomp van de cv en twee koel-ijskasten zeker een dag draaiend houden. Wel even de stekkers van stopcontact wisselen bij black-out.
Hier hetzelfde, maar dan geautomatiseerd. Ongeacht de lengte van de stroomstoring (dus ook als we op vakantie zijn). En als er geen stroomstoring is (of veel zon) wordt de boiler ermee gevuld.
Mijn voorlopige berekeningen laten zien dat warmtepompen zeer renderend zijn.
Veel meer dan geld op de bank, aandelen, enz.
Vraag is alleen welke?
1- bodem warmtepomp waarmee je van het gas af bent?
Echter gas gaat weer goedkoper worden… Helemaal zodra Oekraïne zijn onafhankelijks oorlog tegen de Russen heeft gewonnen (2006?).
2- hybrid en dan welke?
* A- propaan waarmee je water tot 70grC kan maken (echter lager rendement ~250%, wel nog altijd veel beter dan de CV ketel met 108%)
* B- andere warmtepompen die tot ~50grC gaan maar dan met een hoger rendement (~400%)…
Daarmee kom ik bijna het hele jaar rond…
Ik neig nu naar optie 2-B, hoewel hier in de straat tenminste al drie mensen een bodem warmtepomp hebben geïnstalleerd (~€25.000 investering maar dan ben je ook van het gas af).
Je moet natuurlijk beginnen met voldoende zonnepanelen.
Want daarmee heb je goedkope stroom.
“Echter gas gaat weer goedkoper worden… Helemaal zodra Oekraïne zijn onafhankelijks oorlog tegen de Russen heeft gewonnen ”
1, Oekraïne is helemaal niet onafhankelijk, het wordt bestuurd door de Amerikanen en Europa betaald de salarissen
2, Die oorlog hebben ze al verloren, ten eerste hebben ze geen materialen en ten tweede geen soldaten.
3, Er komt helemaal geen gas uit Oekraïne. Het is Russisch gas dat door Oekraïne stroomt.
4, Nog maar 35% van haar energiesysteem werkt, de economie is dood, het westen houdt Oekraïne overeind.
5, Het land is mega corrupt, de vrouw van Zelenski koopt een Bugatti Tourbillon, denk je dat klimaat een issue is?
Die Bugatti is fake news. Wel effe goed onderzoek doen voordat je iets roept.
Liemiro, en de punten 1 t/m 4 zijn wel waar denk je??
@Cornelia,
Sorry, maar vlgs mij mis je ook hier contact met de realiteit.
1. Oekraïne heeft verkiezingen gehouden met meerdere partijen en waarnemers van o.a. de EU. Ik vermoed omdat het aantijgingen van Rusland dat het niet democratisch bestuurd zou worden wilde voorkomen omdat dat Rusland een handvat zou geven om het land binnen te vallen. Rusland heeft het functioneren van de democratie in het land dan ook niet aangevallen.
2. Oekraïne vernietigt met drones nu al een groot deel van (het materiaal van) het Russische leger. En ze hebben nog niet eens serieus intelligente robot drones ingezet.
Rusland kan die niet maken want die heeft de benodigde chiptechnologie niet. Ook China niet omdat ASML die chipsproductie machines niet mag leveren aan die landen (en hun bondgenoten).
(ASML is de enige die dergelijk gecompliceerde zeer kleine chips kan maken. Klein omdat ze in kleine vliegende robots moeten passen).
Rusland had kort na zijn inval ~40% van het Oekraïens grondgebied bezet. Ook groot gebied westelijk van de Dnipro rivier incl de stad Kherson, ook rond Kiev, enz. Zijn ze allemaal uitgejaagd door het Oekraiïnse leger), nu hebben ze nog de helft en dat gaat ook afkalven omdat ze te weinig tanks, enz. kunnen produceren, enz…….
3. Ik heb nergens gesteld dat wij Oekraïns gas krijgen.
4. In ieder geval werkt alles voldoende om de oorlog vol te houden…
5. zie het commentaar van Liemino hierboven.
Het is ook totaal tegengesteld aan de arbeiderskleding / -mentaliteit die Zelenski uitstraalt: “niet lullen maar petsen”.
.
.
@Bas. ASML maakt helemaal geen kleine chips. Als dat zo is, doen hun klanten dat. De die-size is hetzelfde. Echter er passen meer transistoren per mm2 op een chip. ASML machines maken dit mogelijk.
Bravo Bas; maar het zal echt niet doordringen in het one track mind van Cornelia.
Die reageert echt niet op ‘nieuws’ dat haar niet bevalt.
Neem nou dit:
https://niburu.co/binnenland/19862-en-zo-worden-velen-op-een-dwaalspoor-gezet
@Ronnie,
Dat weet ik. Alleen ASML machines kunnen de kleine gecompliceerde chips maken die je nodig hebt om intelligente kogels, granaten, drones te maken.
En ASML mag die machines niet exporteren naar Rusland en zijn vrienden.
Bovendien zijn die machines zo groot en gecompliceerd dat die machines ook niet buiten ASML om, kunnen worden verplaatst.
@Anthony,
Sorry maar het verhaal in je link is mij te onduidelijk.
Bas, je kan beter naar Belgie verhuizen, daar kost gas 83 cent en je zonnepanelen hebben alleen zin voor je lucht-lucht warmtepomp in airco stand.
Dat vind ik nog steeds te duur.
Warmtepompen zijn niet geschikt voor woningen. Met uitzondering dan van de airco dan die in de tussenseizoenen voor verwarming kan zorgen zodat je later met je gasketel kunt beginnen en eerder stoppen met gasstook…
Een bodemwarmtepomp is bijzonder kostbaar en eigenlijk alleen geschikt als aan 2 voorwaarden voldaan wordt:
1. geen andere bodembronnen in de buurt die elkaar kunnen afkoelen (in NL vaak het geval met hoge bebouwingsdichtheid)
2. ’s zomers verplicht koelen om de bodembron weer op te warmen voor de komende winter (3 weken op vakantie in de zomer dus geen koeling)
@Chris,
Verdiep je eerste eens in warmtepompen, en ga eens met een paar mensen praten die een warmtepomp hebben (zeer tevreden).
Dat ’s zomers verplicht koelen van de bodembron is onzin. De buis gaat ~180m diep. De warmtegeleiding door de grond, resp. het grondwater is voldoende.
@Bas Ik heb in mijn werkzame leven genoeg warmtepomp-ellende gezien. De Teuge is een bekende maar ook diverse gasloze woonwijken zoals in Lent/Nijmegen waar de bewoners na enkele jaren ontdekken dat hun bron bevroren is. En dat de bewoners dan tevreden zijn, dat hangt er van af of zij zo dom geweest zijn om in een warmtepomp te investeren. Zelfs als ze 2x zoveel aan energie kwijt zijn zullen ze nog zeggen dat ze tevreden zijn om maar te verhullen dat ze dom geweest zijn.
Mijn zus heeft net een nieuwbouwwoning gekocht, wordt momenteel gebouwd met grondwarmtepomp. Ook nog met een duistere lease-constructie voor de warmtepomp/grondboring met heel veel uitsluitingen (geen garanties). Ik heb haar ervoor gewaarschuwd dat hun grondboring te dicht op die van de buren zit en geadviseerd om dan in ieder geval te investeren in een diepere boring. Was niet mogelijk. Dit gaat dus geweldig fout binnen 2-3 jaar. Maar ja, als je niet wilt luisteren… Als het zover is zal ik ze wijzen op de mogelijkheid van een pelletkachel en airco. Ze zijn dan wel enkele tienduizenden euro’s lichter.
@Bas, 2 van mijn vriendjes hebben een bedrijf in koeltechniek. Denk maar niet dat ze zelf aan de warmtepomp gaan. Totale ondingen in hun optiek. Airco’s hebben ze wel om hun toko mee te koelen en te verwarmen. So do I.
Onze overheid wil overigens dat we van het gas afgaan en heeft om die reden de energie belasting op elektriciteit recent verlaagd en die op aardgas recent verhoogd…
Als ze dat beleid vasthoudt dan is er natuurlijk maar een echte keus: optie 1 (de bodemwarmte pomp)
Zo doen de Haagse fascisten dat inderdaad. Gevolg is dat ik een propaantank laat aanleggen en propaangas vanuit duitsland laat komen. Off grid, geen belasting, voor minder dan 1000 euro per jaar de toko veel te warm.
Mijn huidige HR ketel is een enorme verbetering vergeleken met de loodzware crane cv ketel welke aan vervanging toe was.
Neemt veel minder ruimte in , zuiniger in gebruik en minder onderhoud en minder storingen.
Een heel klein plekje neemt deze HR ketel in en hij verwarmt probleemloos tijdens koude winterdagen mijn hele huis en zorgt ook nog voor warm tapwater.
Een warmtepomp nemen betekent mijn hele CV installatie afdanken, tel daarbij op de isolatie verbetering van het huis en de ruimte die ik inlever.
En dan vervolgens afwachten of het een en ander wel goed werkt op die momenten dat je het spul brood nodig hebt.
En voor dit alles betaal je vervolgens de hoofdprijs.
Gratis wil ik het nog niet hebben, want volgens mij is het in mijn woonsituatie helemaal niks.
De groen extreem linke mitigatie aanhang weet wel raad mijn gedateerde woonsituatie .
“Build Back Better” betogen de dubbel linkshandige graaiers.
Hoogopgeleid in bruikbare kennis!
@Johan,
“Een warmtepomp nemen betekent mijn hele CV installatie afdanken, tel daarbij op de isolatie verbetering van het huis en de ruimte die ik inlever.”
Als je in de winter genoeg hebt aan een watertemperatuur van 70grC in de aanvoerleiding van je CV installatie, dan hoef je niets te veranderen aan je CV of de isolatie van je huis.
“afwachten of het een en ander wel goed werkt op die momenten dat je het spul brood nodig hebt.”
Als niet dan stel je de installateur aansprakelijk want die moet een goed werkend systeem opleveren (laat hem daarvoor tekenen voordat je op zijn offerte ingaat)…
“En voor dit alles betaal je vervolgens de hoofdprijs”
Mijn enige motief is goedkoper wonen!!
Soms is het verstandig om daarvoor eerst te investeren…
https://ejbron.wordpress.com/2024/07/03/helse-zomer-valt-uit-gardameer-er-hoogste-waterstand-sinds-1977/
Rien, niet alleen het Gardameer hoor.
Ook hier, Aude, blijft het al weken ver onder normaal en dat betekent dat we nog steeds de maaltijden gewoon binnen moeten gebruiken met de deuren dicht i.p.v. op ons overdekte terras.
En dan te bedenken dat de warmtepompen in België (want daar gaat dit artikel over, lekker duidelijk) minder hard hoeven te werken omdat het klimaat in België warmer is dan in NL. Het aantal graaddagen in Nederland is duidelijk groter met 2500 GD tegenover 2200 GD in België.
Dit betekent dat de warmtepomp in NL nog ongunstiger zal uitpakken dan al uit dit artikel blijkt.
Nu weet ik uit eigen ervaring dat een warmtepomp wel degelijk rendabel kan zijn in goed geïsoleerde gebouwen met een hoge interne warmtelast (aanwezige personen, machines/apparaten, verlichting, computers). De verwarmingsbehoefte is daardoor lager en de koelingsbehoefte juist groter. Dit is bijvoorbeeld het geval in kantoorgebouwen, ziekenhuizen, dorpshuizen, sportzalen en winkels. Een hoge interne warmtelast vraagt dus om meer koeling en minder verwarming. En juist die koeling is met name in de zomer van belang als de buitentemperaturen hoog zijn en de benodigde energie voor de warmtepompen kunnen dan perfect geleverd worden door zonnepanelen. Deze gebouwen hebben doorgaans grote daken waar veel zonnepanelen geplaatst kunnen worden.
Bij woningen is dit allemaal niet aan de orde. De meeste woningen zijn matig geïsoleerd, de interne warmtelast is relatief laag wat resulteert in meer vraag voor verwarming en minder voor koeling. Een gasketel is perfect voor een stevige vermarmingsbehoefte en totaal waardeloos voor koeling… en daardoor de beste oplosiing voor de meeste woningen in NL.
Dat is de enige juiste toepassing van zonnepanelen inderdaad: vraag en aanbod vallen samen .
@Chris,
Je vergelijking met België is niet relevant.
Het gaat om minder geld kwijtraken aan de verwarming van je huis + de warme douche…
Een gasketel is goedkoop maar duur in het gebruik…
Warmtepompen kun je ook inzetten voor koeling in de zomer, maar dat is voor mij niet relevant want mijn huis warmt nauwelijks op in de zomer (mede dankzij natuurlijke ventilatie).
@Bss De vergelijking met België is wel degelijk relevant omdat het rendement van de warmtepomp (lees: stookkosten) afhankelijk is van de buitentemperatuur. De lagere temperaturen in NL zorgen dat de warmtepomp/gasketel vaker en langer moeten draaien om de woning op temperatuur te houden. Als dat in het warmere België al resulteert in onrendabele investeringen in warmtepompen dan is dat in NL nog een factor erger, om precies te zijn 2500/2200.
Beste Bas, Chris lijkt mij een door de praktijk wijsgeworden techneut, dus ik zou diens opmerkingen heel hoog inschatten. Die praktijkervaring is iets wat ik bij u nog steeds niet kan ontwaren
Ik heb met mijn lucht-lucht-warmtepompje heel andere ervaringen.
Hij kostte 4 jaar terug een kleine €900 incl. installeren. Door het jaar heen gebruikt hij zo’n 1000kWh (€260). Daarmee is in de zomer het huis koel en gedurende de hele herfst en lente warm. Van de 200 stookdagen die we hier jaarlijks hebben neemt het pompje er 150 (>6 graden Celsius) voor zijn rekening. Daarmee ongeveer 600M3 (€850) aan gas besparend.
Een deel van die 1000kWh wordt geleverd door een stel oude zonnepanelen die ik ooit op het dak gelegd heb, verwarmen kost me niet veel meer hier. Overigens heb ik het ding niet aangeschaft voor verwarmen maar voor koelen, ik was die hete zomers zo zat.
Goed bezig, een airco die ook kan verwarmen is voor woningen een ideale aanvulling op de gasketel.
Ik heb een haard, een cv ketel, 3 airco’s en straks een propaantank. Ze zoeken het maar uit. Gas kan ik afkoppelen. De overheid kan mijn rug op.
Bedankt!