Andy May.

Door David Wojick.

Een mooi sceptisch tijdschriftartikel, gepubliceerd ondanks green pal review. Wonder boven wonder!

Het tijdschrift is het American Journal of Economics and Sociology. De titel van het artikel is volkomen duidelijk: “Koolstofdioxide en een opwarmend klimaat zijn geen problemen”. Zie hier.

Maar het is een “Early View Online Version of Record before inclusion in an issue”, dus probeer het te bemachtigen voordat het te heet wordt voor het Journal. Ik begrijp dat het erg populair is, dus de groene protesten zijn oorverdovend.

Helaas staat het achter een betaalmuur. maar de lange gratis samenvatting is net zo duidelijk als de titel. Hier is de conclusie:

 

“Observaties laten tot dusver geen toename zien in schade of enig gevaar voor de mensheid als gevolg van extreem weer of opwarming van de aarde (Crok & May, 2023, pp. 140–161; Scafetta, 2024). Klimaatverandering beperken, volgens AR6, betekent het beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen, ook al zijn fossiele brandstoffen nog steeds overvloedig en goedkoop. Aangezien het huidige klimaat aantoonbaar beter is dan het pre-industriële klimaat en we geen toename hebben waargenomen in extreem weer of klimaatsterfte, concluderen we dat we kunnen plannen om ons aan te passen aan toekomstige veranderingen. Totdat er een gevaar wordt geïdentificeerd, is het niet nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen te elimineren.”

De auteurs zijn Andy May en Marcel Crok en zoals de eerste referentie tussen haakjes hierboven aangeeft, bouwen ze voort op eerder werk. Hun 53 referenties zijn niet achter een betaalmuur geplaatst en erg interessant.

Marcel Crok.

Beide auteurs zijjn van CLINTEL, wat dit een waardige CLINTEL-inspanning maakt. Crok is in feite medeoprichter van CLINTEL. Dit werk ondersteunt zeker CLINTEL’s World Climate Declaration: “Er is geen klimaatnoodtoestand”. Zie hier, wat de mogelijkheid biedt om te tekenen, en zich aan te sluiten bij de bijna 2000 ondertekenaars en het aantal groeit nog steeds (inclusief ikzelf).

Het artikel is een heldere bespreking van de basiskwesties, inclusief enkele onzekerheden. De algehele positie is gematigd vergeleken met sommige vormen van scepcis (inclusief de mijne). Dit maakt het een goede niet-technische bijdrage aan het klimaatdebat.

Dit is hun algemene conclusie

Klimaatverandering heeft duidelijk twee kanten. Het zal in de toekomst een probleem zijn voor sommige mensen op sommige plekken en een voordeel voor anderen op andere plekken. Klimaatverandering, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Verandert het nu meer dan in het verleden? Of vergelijken we de huidige klimaatverandering met een fantasiewereld waarin het klimaat nooit verandert?

Hogere temperaturen en meer CO2 betekenen meer voedsel tegen een lagere prijs voor bijna iedereen, maar in sommige gebieden zal de droogte toenemen en in andere gebieden zal extra neerslag overstromingen veroorzaken. Met moderne technologie en goedkope energie kunnen we echter aquaducten bouwen om water naar droge gebieden te brengen en dijken en zeeweringen bouwen om gebieden te beschermen die gevoelig zijn voor overstromingen. De zeespiegelstijging is momenteel een zeer bescheiden twee millimeter per jaar, het kan versnellen met ongeveer 0,02 mm/jaar, maar de stijging in de volgende eeuw zal minder dan een voet zijn, ongeveer een derde van de normale gemiddelde dagelijkse oceaangetijden.

Momenteel leveren fossiele brandstoffen ongeveer 80% van onze energie, als we dit snel terugbrengen tot nul, zal dat de wereldeconomie verwoesten en wijdverbreid lijden veroorzaken, vooral voor de armen. Moeten we dan niets doen? Als dat zo is, voorspellen de President’s Council of Economic Advisors en het US Office of Management and Budget dat drie graden opwarming van de aarde een daling van <1% in het Amerikaanse BBP zal veroorzaken. De moderne opwarming van de aarde heeft sinds 1950 het BBP met <.5% verminderd, een triviaal bedrag gezien het feit dat de economie in die tijd met 800% is gegroeid. Met behulp van IPCC-scenario’s schat Lomborg dat de economische groei in de 21e eeuw zal afnemen van 450% naar 434%. Zal iemand het merken?

David Wojick.

De infrastructuur om fossiele brandstoffen te vervangen bestaat niet en kan waarschijnlijk niet in korte tijd worden gebouwd. Huidige realistische schattingen van toekomstig energieverbruik suggereren dat fossiele brandstoffen in 2050 en daarna nog steeds de helft van onze energie zullen leveren. Toch is er geen geloofwaardig bewijs dat dit een probleem is of een probleem zal worden.

Recent onderzoek naar klimaatverandering heeft gesuggereerd dat de natuur een rol speelt, en zeker de uitstoot van broeikasgassen kan ook een rol spelen. Wat we niet weten, is hoeveel van de klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt en hoeveel natuurlijk is. Er zijn geen drastische veranderingen in onze economie gerechtvaardigd totdat we dit kunnen achterhalen.

***

Over de auteur

David Wojick is een voormalig adviseur bij het Office of Scientific and Technical Information van het Amerikaanse ministerie van Energie op het gebied van informatie- en communicatiewetenschappen.