Van een onzer correspondenten.
Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 1 januari 2027 volledig zal worden afgeschaft. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft dit flinke gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Die zal daardoor oplopen naar 13,7 jaar gemiddeld.
Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot in opdracht van Vereniging Eigen Huis. De politiek moet snel met alternatieve maatregelen komen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te houden en consumenten te beschermen, vindt de belangenorganisatie van huiseigenaren.
Dankzij de salderingsregeling mogen mensen met zonnepanelen de stroom die ze aan het net leveren aftrekken van de stroom die ze afnemen van hun energieleverancier. Het nieuwe kabinet wil het salderen in 2027 afschaffen. Vooralsnog komt er niets voor in de plaats.
Kleinere huishoudens de pineut
Dat maakt het voor consumenten niet meer aantrekkelijk om nog te investeren in zonnepanelen, stelt VEH.
‘Dat vinden wij een kwalijke zaak,’ zegt directeur Cindy Kremer. ‘We zien nu dat zonder een alternatief voor de salderingsregeling de terugverdientijd flink oploopt.’
Volgens VEH hebben met name kleinere huishoudens hier last van. ‘Die zijn de pineut’, zegt VEH-directeur Kremer.
‘Ook huishoudens die voorheen geen zonnepanelen konden betalen en die door de dalende prijzen nu wel de investering kunnen doen, vissen opnieuw achter het net met deze sterk opgelopen terugverdientijden.’
De Telegraaf:
‘Voor kleine gezinnen met een lager energieverbruik en bijvoorbeeld vijf zonnepanelen op het dak die voor €2600 zijn aangeschaft, schuift de terugverdientijd door naar 13,7 jaar. En zelfs naar 15,5 jaar als het gezin het zonnesysteem in 2027 aanschaft, berekent consultant Berenschot. Kremer: ‘Kleinere huishoudens zijn dus de pineut. Ook huishoudens die voorheen geen zonnepanelen konden betalen, en die door de dalende prijzen nu wel de investering kunnen doen, vissen opnieuw achter het net met deze sterk opgelopen terugverdientijden. Maar ook consumenten die de afgelopen jaren zonnepanelen kochten, merken de gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling, aldus Berenschots berekening. Door de energiecrisis steeg in 2022 de vraag naar zonnepanelen sterk waardoor de prijzen flink opliepen.’
Bij de vastlopende energietransitie willen energiebedrijven inmiddels klanten stimuleren om opgewekte zonnestroom veel meer zelf te gebruiken. De bedrijven gaan om die reden elektrische boilers, batterijen en timers voor huishoudelijke apparaten aan de man brengen.
***
Bron o.a. hier.
***
Het goede nieuw is dat dit alleen geldt voor particuliere huishoudens. De eigenaren van zonneparken hebben hier geen last van omdat ze niet kunnen salderen.
Eigenaren van zonneparken bouwen die parken met andermans geld en schakelen de andermans’ panelen uit zodat ze ze zelf aan kunnen laten staan.
Waarom eigenlijk betalen voor levering. Het is voor de energiebedrijven toch een fluitje van een cent om bij een overaanbod niet af te nemen. Of maak ik het nou te simpel? Dar overaanbod komt voornamelijk door de grootschalige zonneakkers. Breek die af eb instaleer die panelen op de huizen van degenen die ze wel willen maar niet meteen kunnen betalen en verreken het met de besparing op de energierekening en de negen maanden dat je er wel iets aan hebt.
Vereniging eigen huis is inmiddels ook al een alarmistich tijdschrift geworden door de jaren heen.
Het lijkt wel of ieder verplicht is panelen te nemen.
Daar is ook niets mis mee zonder salderen.
Mijn buurman zij jaren geleden man ik snap niet dat jij geen panelen koopt dat is goud wat op het dak ligt.
Ik zeg jij doet dit om te verdienen op die dingen? Ja natuurlijk was zijn antwoord.
Nu is hij aan het mopperen, weinig tot niets terug voor zijn overtollige stroom, extra betalen voor het gebruik van het net, en straks de salderingsregeling weg.
En nu komen de woorden klimaat naar boven.
Ja aan mijn hoella.
Nederland is bij mijn weten het enige land waar nog van overheidswege georganiseerde misdaad plaats vind: saldering = diefstal (via belasting) van mensen die zich geen panelen kunnen veroorloven of er geen plek voor hebben. Dat resulteert nu al behoorlijk in een “Duck Curve”, ga er maar aan staan als grid-operator.
BTW over energiebelasting ook ook crimineel. De overheid heeft bij mij afgedaan.
Ik heb dit argument ook gebruikt in een discussie met iemand met veel panelen op zijn dak en die stelde dat dankzij al die zonnepanelen het energietarief over de hele linie aanzienlijk lager is, waar dus ook mensen zonder panelen van profiteren. En inderdaad, ik kan me niet herinneren dat er 20 jaar geleden zonnige dagen waren waarbij energie ineens bijna gratis was of dat je er zelfs geld op toe kreeg. Ik vind het wel een interessant argument, maar ik kan niet goed inschatten of het ook echt hout snijdt.
Charlie36
Blijkbaar is tijdelijk gratis leveren goedkoper dan permanent duur opslaan en dat geeft opnieuw te denken.
Ten eerste een worst voorhouden door subsidies te verlenen, dan subsidies er af halen en de zogenaamde voordelen omzetten naar nadelen. en dit gebeurd niet alleen met zonnepanelen maar alle zogenaamde duurzame investeringen.
Citaat Einstein: er zijn 2 dingen oneindig namelijk het universum en de menselijke domheid, alleen ben ik niet helemaal zeker van het universum.
Goed voorstel. Stoppen met die subsidies. Die panelen doen wij toch voor het milieu?
Als ik het goed heb, zou de saldering al in 2013 gestopt worden.
Paul Bouwmeester
Volgens mij was het voorstel geleidelijk afbouwen. Maar zonder die regeling had men de brave burger niet kunnen strikken.
Heeft VEH er rekening mee gehouden dat de terugleverkosten dan waarschijnlijk verdwijnen? Want dat is een maatregel om de kosten van salderen wat eerlijker te verdelen. ACM zit er nu al bovenop dat de terugleverkosten geen melkkoe mogen zijn, dus zullen met afschaffen van salderen waarschijnlijk ook afgeschaft moeten worden.
De ACM heeft geen wettelijke bevoegdheid om volledig inzicht te krijgen in de kosten(structuur) van energiebedrijven. Daardoor kan de ACM niet op alle onderdelen van de prijsopbouw controleren en sturen. Reken jezelf dus maar niet rijk. Ik sluit niet dat de terugleverkosten zullen blijven (voor zover die gerelateerd zijn aan de onbalanskosten die zonnepanelen veroorzaken).
De Vereniging Eigen Huis heb ik al meer dan 20 jaar geleden voor het laatst ‘geraadpleegd’.
Ik zie het meer als een verkooporganisatie dan als adviesorgaan.
https://www.eigenhuis.nl/verduurzamen
De zelfde holle shit als overal.
De ANWB gids voor huizenbezitters…
Na 15 jaar trouwe dienst heb ik vorig jaar mijn CV-gaskachel vervangen. Dat is een investering die ik nooit terug zal verdienen. Toch heb ik er een paar duizend Euro tegenaan gegooid. Waarom? Omdat ik investeer in een gerieflijke, verwarmde woning! Dat is me heel wat waard.
Waarom moet nu een zonnepaneel wel winst opleveren? Het is toch prachtig dat zonnepaneelbezitters investeren in een gerieflijk, koel klimaat? Daar hoeven zij, net als ik, geen winst mee te maken.
Leg eens uit Johan: “zonnepaneelbezitters investeren in een gerieflijk, koel klimaat”
“Leg eens uit Johan: “zonnepaneelbezitters investeren in een gerieflijk, koel klimaat”
Iets met sarcasme… ;)
Overigens…
https://www.wintergek.nl/actueel/zeeijs
Die lijnen van het gemiddelde van ‘vroeger’ worden om tactische redenen steeds verder opgeschoven.
Barentsz vertrok op 13 juni 1597 vanaf zijn ‘Behouden Huys’. Volgens het langjarig gemiddelde van NASA zat hij er nu nog….
Welnee joh, wat een onzin.
Ook huren van een flat is geen ‘klimaat-crises’ pretje, als de huurdersverenigingsvoorzitter tegen je zin en tegen die van een meerderheid van de huurders toch aanstuurt (‘je kan niet achterblijven in de transitie’) op het verplicht voor ieder huren / leasen van zonnepanelen in een weiland (‘zonnepark’) met als gevolg hogere energiekosten, zo verhaalde een tennispartner mij vandaag.
Nou dan is het simpel mensen.
Dan moet je ze gewoon NOOIT meer nemen.
Is het een investering of een kostenpost ? We geven dus subsidie op zonnepanelen, tegelijk is er een salderingsregeling om de panelen rendabel te maken en moet de overheid om dit allemaal mogelijk te maken op kosten van de belastingbetaler het net verzwaren omdat het net het anders niet aan kan. Daar moet je wel heel lang over vergaderen om dat een goed idee te vinden. De hele transitie zoals die nu is vormgegeven leid tot een inferieur systeem en gaat ons miljarden kosten. Het is je burgerplicht om tegen zoveel verspilling te zijn.
,
*** Dankzij de salderingsregeling mogen mensen met zonnepanelen de stroom die ze aan het net leveren aftrekken van de stroom die ze afnemen van hun energieleverancier ***
Nou dat is de halve waarheid… dankzij de salderingsregeling kunnen bezitters van zonnepanelen in de zomer opgewekte en vrijwel waardeloze zonnestroom gratis inruilen voor dure fossiele stroom in de winter. En de huishoudens zonder zonnepanelen mogen het verschil ophoesten. Dat gaat best goed zolang het aantal huishoudens met zonnepanelen beperkt blijft maar inmiddels gaat daar dus fout lopen.
Dus zo snel mogelijk de salderingsregeling afschaffen en voorkomen dat ongewenste stroominjectie op het net in de zomer fysiek onmogelijk gemaakt wordt. De netbeheerders hebben daar al wat trucjes voor bedacht zoals het aanhouden van een hoog voltage tegen de bovengrens zodat omvormers vanzelf uitschakelen als die bovengrens, ik meen 253V, wordt gehaald. Maar met de nieuwe generatie slimme meters is het ook mogelijk om netinjectie te voorkomen.
Terugleverkosten zijn onzin. Het elektriciteitsnet had al jaren geleden verzwaard moeten worden, want we moeten straks allemaal aan de elektrische auto en aan de warmtepom. Met het huidige net gaat dat al niet lukken, met of zonder zonnepanelen.