De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.
Als er door klimaatminister Sophie Hermans een marketingprijs in het leven zou worden geroepen voor de meest krachtige link met klimaatverandering, dan zou de prijs dit jaar zonder enige twijfel naar Hak gaan. We kennen inmiddels de onophoudelijke stroom van vermeende linken met het begrip: van de toenemende krimp van vogelsoorten, het langer worden van de dagen, dat kinderarbeid via tabaksplantages leidt tot meer klimaatverandering, dat obesitaspatiënten onevenredig zullen zuchten onder klimaatverandering en ga zo maar door. Tik een willekeurig woord in google, zeg ‘drop’, samen met ‘klimaatverandering’, en het gezelschapsspel is geboren. Er is amper meer een woord te vinden dat geen verband heeft met klimaatverandering.
Daarom moet de klimaatveranderingsmarketingprijs 2024 dit jaar naar Hak.
Tot nu toe zweeg conservenfabrikant Hak over klimaatverandering, maar deze maand was het raak:
Hak-topvrouw Nicole Freid nam kennelijk het woord in de mond en ging viral. Een voltreffer. Ze raakte met weinig woorden precies de kern van het klimaatalarmisme en zette haar bedrijf op de kaart:
‘dat niet alle groenten het hele jaar beschikbaar zullen zijn. Door klimaatverandering worden oogsten in de toekomst minder voorspelbaar en gaan weersextremen leiden tot schaarste van bepaalde producten.’
Freid zei dat het bedrijf veel last heeft van de regen. Ze sprak van een ‘heel moeilijk’ seizoen voor Hak, dat 85 procent van alle groenten en peulvruchten teelt binnen een straal van 125 kilometer van het hoofdkantoor.
De spinazieoogst was slecht, en ook die van rabarber en boerenkool viel tegen. Nu is het seizoen voor doperwten, wortelen en sperziebonen, en ook daar ziet het ernaar uit dat de opbrengst minder zal zijn.
‘Je ziet dat het heel moeizaam gaat. Het is duwen en trekken met telers en andere partners om de oogst van het land te krijgen.’
Elke klant die nu met zijn karretje langs de potten van Hak scharrelt, ziet nu met de peultjes achter glas de geleverde strijd met de op hol geslagen natuur voor zich. Daarom moet de klimaatveranderingsmarketingprijs 2024 dit jaar naar Hak. Bij onze lieve Martine Bijl gold de natuur nog als een wonder:
***
Zie hier.
***
Veel water
Hunga Tonga
Lekker warm
De Zon
Dan weten ze gelijk hoe het was in de kleine ijstijd waar ze naar terug willen.
Daarbij andere merken zijn net zo goed of slecht als Hak, en vaker stukken goedkopen en smaken beter, je moet toch al niet te veel van dat spul eten.
Wie geen tuin heeft koop diepvries groente dat is van betere kwaliteit en zonder conserveermiddelen en dat soort zaken.
Of ga naar een boerderij winkel en koop seizoen gebonden groente en fruit.
Ze houden ook al lang het grondwaterpeil hoog waardoor het nat blijft
Dat klopt, in Zuid-Limburg worden boeren gestraft met megaboetes omdat ze met de schop greppels graven om het water kwijt te raken! En dat omdat ze voedsel willen produceren ! Het land is verloren met zulk absurd beleid.
Wij noemen dat gewoon boertje pesten.
En de reden is simpel, ze hebben het land nodig, om te bouwen, voor militaire oefenterreinen, voor natuurgebieden voor de wolf…
Heel het land gaat op de schop, véél meer dan er in de media staat, veel meer.
https://www.youtube.com/watch?v=drtUEbduZws
Met marketing kun je mensen echt alles laten geloven, behalve de waarheid . Dat is niet zomaar een kreet, maar echt waar.
Het begon allemaal met het omdraaien van de betekenis van het woord ‘duurzaam’, dat voor die tijd ‘gaat lang mee’ of ‘volhoudbaar’ betekende en associaties had met ‘ zuinig ‘ en sober ‘, maar, sinds de nieuwe betekenis werd ingevoerd, verviel de oude. Zo verging het ook de woorden als ‘ hernieuwbaar’ en ‘energietransitie ‘ Als je zegt dat die niet bestaan wijzen ze naar het voorhoofd dat je gek bent . Binnenkort ga je zelfs in de cel belanden.
‘ duurzaam ‘ ging ‘groene groei ‘ betekenen – dat is weer een oxymoron – ( twee woorden die elkaar tegenspreken ) en ging erin bij de aanhangers als Gods woord in een ouderling , want alles best; of het nu duurzaam heet of niet, maakt ons geen reet uit zolang er maar geld wordt verdiend.
(natuurkundige ) principes zijn er om zo snel mogelijk overboord te gooien ten Faveure van het geld. Nee, niet van boze machtshebbers , maar hebberige burgers. Immers : hadden die nee gezegd tegen de leugens dan was het nooit zover gekomen dat ze zich ook nog door een reclameslogan van HAK lieten piepelen. Het moet niet gekker worden , zou je zeggen . Nou , dat kan makkelijk . Mensen reageren overal op , zoals ze dat in de marketing wereld zo goed weten. ( communicatiebureaus )
Het voorvoegsel ‘bio ‘ – uitgevonden door Greenpeace – was wel het meest profijtelijke woord ooit : en biljoenen – industrie werd het , die begon met ‘bio’ diesel .
Er bestaan bio varkens, maar ook erwtjes ja. Gelukkig zijn die goedkoper dan niet bio- erwtjes.
‘bio’- gas bestaat ook . Dat is gas, waarvoor 10 eenheden aardgas nodig zijn om te produceren. Als je dat zegt wijzen ze naar het voorhoofd .
ik ga zo een biologisch vlieg doodslaan .
Ja, de neerslaghoeveelheden in de afgelopen maanden waren enorm, begrijpelijk dat groentetelers daar problemen mee hebben. Natuurlijke variatie in neerslaghoeveelheden is er altijd geweest, dit jaar wordt daar nog een schepje bovenop gedaan.
Het verband tussen opwarming en neerslag is lastig. De absolute vochtigheid neemt toe, maar de relatieve vochtigheid daalt in veel gevallen. Tenzij de lucht van de oceaan wordt aangevoerd, die kan genoeg vocht leveren. Dat was nu het geval.
Het KNMI laat de afwijking van de neerslag hoeveelheden zien in de Standard Precipitation Index (SPI). Deze is er voor 1, 3 en 6 maanden. Bijna heel Nederland is nog diep blauw gekleurd.
http://knmi-spi-monitor-frontend-prd.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/
Jullie bedenken te veel smoesjes.
Hier is zandgrond, niks water op het land.
Het is te koud geweest en er is te weinig bestuiving geweest omdat door de kou te weinig bijen en andere bestuivers waren.
En naar mijn eigen observatie nu nog te weinig.
Daarbij zou het best kunnen dat op de zware klei teveel water is blijven staan.
Daarbij net als Albert al zegt ze knugellen maar waat aan bij waterstaat.
Dat ze het waterpeil wel erg hoog houden heb ik ook gezien.
Fabels in de krant en op nieuws, KNMI kennen we nu onderhand, altijd alarmisme, vraag me af hoe ze dat zolang volhouden.
Door de windmolens verdwijnen de insecten, daarna te weinig bestuiving, maar het ligt allemaal aan het klimaat Vreeken.
Aandoenlijk die dagelijkse klaagzang van je, en je komt weer met een hoop “aannames” heb je daar ook bewijs van?
De absolute vochtigheid neemt toe, maar de relatieve vochtigheid daalt in veel gevallen…
Klinkt mij een beetje in de oren als grote droogte door extra neerslag…
Wist je dat niet, er is te weinig grondwater en drinkwater, en wassen en douchen moet met afvalwater.
Wat thee maken mag je met drinkwater.
Voor de rest mag je marcheren en voedselbonnen halen. :))
“De absolute vochtigheid neemt toe, maar de relatieve vochtigheid daalt in veel gevallen”
Klinkt misschien raar. Als de lucht opwarmt kan die meer waterdamp bevatten. Maar dan moet er wel water zijn om te verdampen. De oceaan loopt achter in de opwarming en levert onvoldoende vocht. Boven de continenten is onvoldoende verdamping. Daar neemt de relatieve vochtigheid dus af.
Bart heeft gelijk (en dus Cornelia ook). Van relatieve vochtigheid is nooit aangetoond dat dat een atmosferische behouden grootheid zou zijn (en dus constant). Dat is een axioma gebruikt in klimaatmodellen waar geen enkele op waarnemingen gebaseerd bewijs voor is en waar ook geen enkel theoretisch fysisch argument voor is. Geen enkele klimatoloog kan je vertellen waarom de atmosferisch gemiddelde relatieve vochtigheid, zeg, 70% is en niet 65% of 83% en zolang ze dat niet kunnen begrijpen ze dus niets wat van interesse is, laat staan dat ze voorspellingen kunnen doen.
En ook de min vlaggers weten dus niet waar ze over hebben.
Nog even en de rapen zijn gaar.
Er worden hoge eisen gesteld aan de standaard voor groenten; als niet wordt voldaan dan wordt zondermeer 50.000kg wortelen vernietigd!
https://www.rtl.nl/nieuws/binnenland/artikel/5431742/wortels-oogst-afgekeurd-veel-omzet-misgelopen
Daarnaast zijn we kampioen verspillen: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselverspilling.aspx#:~:text=In%202022%20was%20de%20gemiddelde,(2%2C8%20kilo).
Dat klopt, men wil altijd de standaard vorm hebben en wortels die krom of anders gevormd zijn, smaken net zo lekker maar het oog wil dat niet. Totdat het moment daar is dat je de keuze hebt om of die afwijkende wortel te kopen of te verhongeren. Kijken of men dan nog blijft vasthouden aan domheid.
MaxX, en als je dan de beelden weer voor je ziet van de hongerwinter waar kinderen en volwassenen met een lepel proberen nog wat drab uit een grote ton te schrapen, dan besef je dat er sprake is van een krankzinnigheidpandemie waar Covid kinderspel bij is.
Niet overdrijven, je met zoeken naar kromme wortels hoor, 99,9% is gewoon recht.
Met bananen is dat anders, die blijven voor 99,9% krom.
Deze waarschuwing van Hak is alleen maar bedoeld als excuus om prijzen te verhogen.
Nóg verder verhogen ?
jumbo doperwten 4,09 / kg
Hak doperwten 10,17/ kg
Hak boycotten zou ik zeggen. Maar ja, marketing weer he. Mensen geloven dat Hak betere doperwten verkoopt. Dreft wasmiddel is een mooi voorbeeld ook . ‘ gaat langer mee ‘ is de slogan’ -al decennia- en kost drie keer meer dan het zelfde product.
Water is ook een mooi voorbeeld . Het beste water ter wereld komt uit de kraan van Nederlandse huishoudens, maar toch kopen mensen flessen water voor enkele 1000den procenten meer, met een berg plastic afval van hier tot Tokio .
Nu komen hier reacties van mensen die beweren dat het Nederlandse kraanwater is vervuild en schaars , want dat hebben ze gelezen in de krant en gezien op TV .
Ik denk dat er geen land ter wereld is waar marketing zo goed werkt als in Nederland. Ze wisten zelfs het grootste gedeelte van de bevolking waardeloze zonnepanelen aan te smeren en het resterende gedeelte uit te maken voor crimineel , die dat niet deed.
Hoe minder boeren, des te minder touwtrekken om de oogsten. Mooiste zou zijn één boer voor heel Nederland of voor de hele EU. Denk eens groot!
Een gemiddelde sovchoze had een oppervlakte van ca. 15.000 hectare. Met 35 sovchozen is het hele landbouwareaal van Nederland gedekt! Geen 50.000 zelfstandige boeren meer, maar 35 staatsbedrijven die precies weten wanneer ze hoeveel voedsel moeten produceren. De boer als ambtenaar met de EU/WEF als alwetende toezichthouder. DE natte droom van iedere stalinistische linksgroene PvdA’er.
Dat is ook precies de bedoeling van de EU . arbeid versus kapitaal hè !
Een en ander gepromoot onder het motto van ‘kringlooplandbouw ‘ .
Wie koopt er nou Hak, groenten met toevoegingen. Koop bij jet mkb en de boer. Niet in de supermarkt en zeker geen bewerkt voedsel.
En door grondwaterbeheer en WWF’s Damremoval worden natte gronden gecreëerd.
Verder landbouwgrond door zg nep stikstof en andere leugens boeren kapot maken. Opslag ban munitie is er ook eentje.
Koop lokaal!
ja , koopt lokaal mensen . Rij op zaterdag een kilometertje of 200 om verse en onbespoten erwten bij de boer te kopen.
Of begin een moestuin . Komt een kg erewtjes als gauw op een paar 100 euro per kg.
Die beweging van ‘ voedselbossen ‘ , kleinschaligheid en veganisme loopt recht in de val die ze blijmoedig zelf graven.
Onzin Bert, in iedere fatsoenlijke stad is er wel een weekmarkt en verder zijn er genoeg boerderijwinkels op niet al te grote afstand. Kwaliteit en lage prijzen.
Was het maar kwaliteit en lage prijzen, dan werd het daar wel drukker.”
ik heb er verschillenden geprobeerd, van groente tot vlees tot fruit.
OVERAL hetzelfde liedje, je krijgt “wat ze over hebben, niet kunnen verkopen,” voor een prijs die BOVEN die van de supermarkt ligt.
Je ziet de mooiste appels hangen, maar ze verkopen kleinere appels met hier en daar een bluts aan jou. voor een prijs aanzienlijk hoger dan bij de super.
Aardappels, 1,00 euro per Kg. per 5 kg verpakt, er zitten erg veel kleine aardappels in, ja die moeten ze ook kwijt, maar die bergen die op het land liggen zijn allemaal véél groter.
Vlees idem dito, je besteld sukadeklapjes, die zitten per twee verpakt, van één kun je zien dat het een sukadelapje is, de andere heeft er ws naast gelegen, ook hier weer véél duurden dan de supers.
Moet ik doorgaan?
Ik koop mijn vlees nu bij de woeste grond, veel duurder, maar ze beloven wat ze zeggen en het vlees is heerlijk.
Ik heb het gehad met “kopen bij de boer” het is jammer, maar de meeste boeren denken nog steeds als in de oorlog, dat stadvolk koopt het wel.
En die biologische supermarkten… eerlijk, hebben jullie daar wel eens rondgekeken wat daar als klant loopt?
Daar wil ik niet eens tussen horen.
Nee, en dan die grote afstand… je moet voor al je boodschappen een rondje maken, de meesten zijn maar een paar uur per week open…. sta je daar met je goede gedrag, open van vrijdagmiddag van 16:00 tot 18:00 uur en zaterdagmorgen van 10:00 tot 12:00 uur.
@ Anthony F , Zoals gebruikelijk begrijpt u de essentie kennelijk niet.
Gelukkig maar dat het FvD een winkel begonnen waar je eten bij de boer kan bestellen .
Dat zal u vast goed doen .
Bert, al eens erwten in eigen tuin gekweekt? Vijf meter erwten leveren heel veel erwten op hoor en die kosten echt geen 100’den euri’s. Je moet alleen even een netje spannen anders voer je alle mussen uit de regio, wat mij ooit in mijn beginjaren overkomen was. Sindsdien zijn die mussen weer op dieet.
Bert, je bedoelt die eerlijke maaltijdboxen van Baudet?
https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13961/artikel/2496401-fvd-is-opgericht-voor-democratische-vernieuwing-maar-verkoopt-nu-ook-maaltijdboxen
Man, ga een ander voor de gek houden of geef als een vent toe dat je achter een totaal mislukte rattenvanger bent aangelopen.
Peulvruchten kunnen in grote delen van Vlaanderen niet meer geteeld worden omdat de boeren een sproeistof niet meer mogen gebruiken . De industrie vindt het niet erg omdat ze de boontjes en erwten in het buitenland kunnen kopen . Daar mag die sproeistof wel nog gebruikt worden. Het is dus niet alleen door de regen dat er een lagere productie is!