Van een onzer correspondenten.

Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan het verzekeren van hun auto. In ruim een jaar tijd steeg de premie voor een autoverzekering met gemiddeld 9,3 procent, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. In januari 2023 betaalden Nederlanders nog gemiddeld 85,73 euro per maand aan premie. Dit bedrag kwam in juli dit jaar uit op 93,73 euro.

Zo’n auto repareren is een stuk prijziger dan een benzineauto.

Eerder schreef Geld.nl:

‘In het onderzoek zijn tien nieuwe elektrische auto’s en wat het kost om deze te verzekeren, vergeleken met benzineauto’s met een vergelijkbare aankoopprijs. ‘Uit deze vergelijking blijkt dat verzekeringen voor elektrische auto’s gemiddeld 12,50 euro per maand duurder zijn dan die voor benzineauto’s. Op jaarbasis komt dat dus neer op 150 euro’, zegt Amanda Bulthuis, expert bij Geld.nl. Hierbij moet volgens Bulthuis wel worden aangetekend dat elektrische auto’s standaard duurder zijn dan benzine auto’s met een vergelijkbaar model en uitvoering. ‘Omdat we in dit onderzoek auto’s hebben uitgezocht met een vergelijkbare waarde, betekent dit dat de benzine modellen vaak veel luxere uitvoeringen zijn dan elektrische auto’s. Voor de elektrische auto’s zijn we uitgegaan van de meest standaard uitvoering. Zouden we echter zijn uitgegaan van vergelijkbare modellen en uitvoeringen voor elektrische en benzine auto’s, dan zijn de elektrische auto’s gemiddeld 250 euro per jaar duurder om te verzekeren.’

De stijging wordt volgens de prijsvergelijker vooral veroorzaakt door een grotere schadelast voor verzekeraars. Het bedrag dat verzekeraars aan klanten met schade uitkeren, stijgt al voor het vierde jaar op rij.

Dit komt voornamelijk doordat er steeds meer elektrische auto’s rondrijden. Deze zijn duurder om te repareren dan een benzineauto. Daarnaast worden auto-onderdelen steeds geavanceerder en dus duurder om te vervangen.

In de grote steden betalen autobezitters de hoogste premies. Zo kost een WA-verzekering in Den Haag gemiddeld 122,69 euro per maand. In een kleinere stad zoals Assen is dit 73,43 euro per maand.

***

Bron o.a. hier.

***