Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De klimaatdoelstelling van 60 miljoen waterpompen in Europa over zes jaar wordt niet gerealiseerd, zo schrijft een club van Europese warmtepompleveranciers. In 2023 werden ongeveer 3 miljoen warmtepompen verkocht, wat het totaal aantal geïnstalleerde warmtepompen in Europa op een kleine 24 miljoen brengt. In het huidige tempo zouden er tegen 2030 zo’n 45 miljoen warmtepompen geïnstalleerd zijn, zo blijkt uit data-analyse van de European Heat Pump Association (EHPA). Een tekort van 15 miljoen warmtepompen ten opzichte van de eigen EU-doelstellingen, waardoor de doelstelling van 60 miljoen warmtepompen in 2030 met zo’n vijf jaar zal moeten worden uitgesteld. De branche geeft de overheden de schuld en spreekt van ongunstige beleidsmaatregelen. In 2023 werden er in Europa 6,5 procent minder warmtepompen verkocht dan het jaar ervoor.

In de eerste zes maanden kochten Nederlandse groothandels en installateurs 47.000 warmtepompen van fabrikanten, zo’n 47 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Fabrikanten van warmtepompen hebben in het eerste halfjaar In Nederland ook minder goede zaken gedaan. Ze verkochten in vergelijking met vorig jaar bijna de helft minder warmtepompen. ‘Dat komt onder andere doordat de nieuwe regering niet langer wil dat warmtepompen vanaf 2026 verplicht worden bij de vervanging van cv-ketels’, stelt de Vereniging Warmtepompen. In de eerste zes maanden kochten groothandels en installateurs 47.000 warmtepompen van fabrikanten, zo’n 47 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De cijfers over de daling zijn volgens de branchevereniging enigszins vertekend, omdat groothandels vorig jaar voorraden aanlegden na eerdere leveringsproblemen. Maar ook als dit inhaaleffect buiten beschouwing blijft, is de afname volgens de Vereniging Warmtepompen nog ‘aanzienlijk’. De koepelorganisatie voor leveranciers van warmtepompen is pessimistischer geworden over heel 2024.

***

Bronnen hier en hier.

***