Minister Habeck van economische zaken en klimaat, Duitsland.

Elk tweede groot bedrijf overweegt om uit Duitsland te verhuizen.

Ruim elke tweede grote industriële onderneming overweegt te emigreren uit Duitsland. Dit is het resultaat van een onderzoek van de Duitse Kamer van Industrie en Koophandel. De belangrijkste redenen zijn de hoge energieprijzen en de onzekere stroomvoorziening.

Het aantal industriële bedrijven dat overweegt de productie te beperken of zelfs naar het buitenland te verhuizen, neemt voortdurend toe. Dit blijkt uit een onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd door de Duitse Kamer van Industrie en Koophandel (DIHK), waarbij ongeveer 3.300 bedrijven uit de hele Duitse economie werden ondervraagd. De belangrijkste reden hiervoor is het energiebeleid

Volgens het onderzoek overweegt meer dan één op de twee grote industriële bedrijven of Duitsland nog steeds een interessante locatie is: 51 procent van de ondervraagde bedrijven met meer dan 500 werknemers overweegt om naar het buitenland te verhuizen.

“Het vertrouwen van de Duitse economie in het energiebeleid is ernstig geschaad”, vat adjunct-directeur Achim Dercks van DIHK de resultaten samen. “Politici zijn er nog niet in geslaagd bedrijven perspectief te bieden op een betrouwbare en betaalbare energievoorziening.”

Hoge elektriciteitsprijzen “acuut gevaar”

De tendens om te migreren is bovengemiddeld onder industriële bedrijven met hoge elektriciteitskosten: 45 procent van hen overweegt deze stap.

“Hoge prijzen en het gebrek aan voorspelbaarheid van de energievoorziening vormen meer dan ooit een obstakel voor productie en investeringen voor bedrijven in Duitsland”, schrijft de DIHK.

Volgens een onderzoek van DIHK eiste onlangs 83 procent van de industriële bedrijven lagere elektriciteitsprijzen.

Over het geheel genomen ziet tweederde van de industriële bedrijven hun eigen concurrentiepositie in gevaar. Hoge energieprijzen belemmeren de investeringen van bedrijven en daarmee hun innovatievermogen. Ruim een ​​derde van de industriële bedrijven geeft aan momenteel door de hoge energieprijzen minder te kunnen investeren in kernprocessen, terwijl een vijfde van de ondervraagde bedrijven moet besparen op onderzoek en innovatie.

“Naast de geplande verplaatsing van de productie dreigt er nog een acuut gevaar voor Duitsland als industriële vestigingsplaats”, waarschuwt DIHK-directeur Dercks. “Als de bedrijven zelf niet meer investeren in hun kernprocessen, komt dat neer op een gespreide ontmanteling.”

***

Bron hier.

***