Van een onzer correspondenten.
Hybride warmtepompen zijn honderden euro’s in prijs gedaald sinds het nieuwe kabinet-Schoof plannen om de aanschaf vanaf 2026 verplicht te stellen, heeft geschrapt. Leveranciers van warmtepompen schroeven hun prijzen omlaag om hun enorme voorraden alsnog te kunnen slijten. Dat blijkt uit een rondgang van het AD.
Het vorige kabinet Rutte IV wilde vanaf 2026 de aanschaf van een hybride warmtepomp, verplicht stellen op het moment dat huishoudens hun cv-ketel gingen vervangen. Al waren er uitzonderingen voorzien voor monumenten en appartementen en in gevallen waar de terugverdientijd langer dan 7 jaar zou zijn.
In tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp, waarmee je helemaal van het gas af kan, werkt een hybride warmtepomp samen met de cv-ketel. Hij verwarmt de woning door energie van buiten te gebruiken, de cv-ketel springt bij. Op die manier kan naar schatting 60 procent worden bespaard op aardgas, volgens voorlichtingsinstantie Milieu Centraal.
Naar aanleiding van de eerdere verplichting schroefde de industrie de productie op en werd geïnvesteerd in het opleiden van installateurs.
Een standaard hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kilowatt, inclusief volledige installatie, is in een jaar tijd 850 euro goedkoper geworden, laat Vereniging Eigen Huis, die collectieve inkoopacties verzorgt, aan het AD weten.
Vorig najaar kostte het standaardmodel nog 4.250 euro, na aftrek van subsidie. Nu ligt de prijs op 3.400 euro. Daarmee is ook de terugverdientijd met ongeveer een jaar gedaald, van ongeveer zeven jaar naar gemiddeld zo’n vijf tot zes jaar.
Ondanks de gedaalde prijzen is de vraag naar hybride warmtepompen nog niet terug op het niveau van een jaar geleden.
De vereniging voor woningeigenaren zegt tegen het AD dat de prijs van hybride warmtepompen steeg toen werd aangekondigd dat deze verplicht zouden worden. Nu de verplichting is weggevallen moeten leveranciers scherpe prijzen voeren om ze alsnog te verkopen.
Grote voorraden warmtepompen
In 2022 kondigde toenmalig minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge aan dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht zou worden bij vervanging van de cv-ketel. Maar in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet Schoof van PVV, VVD, NSC en BBB is de verplichting geschrapt.
Naar aanleiding van de verplichting schroefde de industrie de productie op en werd geïnvesteerd in het opleiden van installateurs. De vraag werd ook nog eens aangewakkerd door de energiecrisis die de Russische inval in Oekraïne veroorzaakte.
Nu de verplichting van de baan is en gasprijzen zijn gedaald, zitten fabrikanten en groothandels met fikse voorraden, zegt installatiebrancheorganisatie Techniek Nederland tegen het AD. Volgens Rick Bruins van warmtepompfabrikant Remeha zijn installatiebedrijven genoodzaakt iets aan hun prijs te doen.
Dit wordt nog eens versterkt door de komst van nieuwe partijen op de markt die warmtepompen leveren van rond de 3.000 euro inclusief installatie. Ondanks de gedaalde prijzen is de vraag naar hybride warmtepompen nog niet terug op het niveau van een jaar geleden, aldus Bruins in het AD.
***
Bron hier.
***
De volgende warmtebron wordt gewoon weer een gasketel.
Die transitie toch, het valt niet mee voor de smurfen.
Deze elektrische aandrijving stevent af op een mislukking
https://gocar.be/nl/autonieuws/auto-industrie/deze-elektrische-aandrijving-stevent-af-op-een-mislukking
En feesten maar, of toch niet, nee het is nooit goed natuurlijk.
CO2-uitstoot Nederlander weer op niveau van jaren ’50. Goed nieuws voor het klimaat?
https://www.rtl.nl/nieuws/economie/artikel/5467027/co2-uitstoot-klimaatverandering-pbl
Windmolens worden juist steeds goedkoper.
Staatssteun China maakt windturbines tot helft goedkoper: ’Keiharde krimp Nederlandse bedrijven nabij’
Theo Besteman
Amsterdam – Chinese fabrikanten gaan Europese fabrikanten van windturbines uit de markt concurreren dankzij hun zware staatssteun die installaties tot de helft goedkoper maken.
Nederlandse bedrijven kunnen Chinese staatsgesteunde concurrentie niet aan, waarschuwt branchevoorzitter Jan Vos.
Dat gaat in Europa duizenden banen kosten, waarschuwt Jan Vos, voorzitter van de Nederlandse branchevereniging Nedzero. Chinese fabrikanten tonen steeds meer interesse in Europese windparkaanbestedingen, merken de ondernemers.
Na een recente vergelijking van aanbestedingen en inkooptarieven claimt de Europese branchevereniging WindEurope dat de Chinese bedrijven hun windturbines aanbieden tegen prijzen die 30 tot 50% lager liggen dan die van hun Europese concurrenten.
„Wij zien keiharde krimp in plaats van groei als de Chinezen vrij spel krijgen”, aldus Vos namens Nederlandse bedrijven. „Het kabinet moet actie ondernemen. Anders hebben driehonderd bedrijven met tienduizenden werknemers in deze sector straks het nakijken.”
Zonnepanelen voorbeeld
Hun gesubsidieerde ordertarieven in combinatie met aantrekkelijke uitgestelde betalingen bedreigen volgens Vos heel concreet de Europese bedrijven.
De aanpak om met veel staatssteun markten te betreden is niet nieuw. „Dit is al zichtbaar in de zonnepanelenmarkt waar Chinese bedrijven nu domineren na een vergelijkbare strategie.” Windbedrijven vrezen dat, zoals bij zonnepanelen is gebeurd, de eigen producenten en kennis vrijwel uit de markt verdwijnen.
Europese windsector ziet aan biedingen in Europa dat Chinese producenten 30 tot 50% lagere prijzen aanbieden met gunstige financieringsvoorstellen.
Daarbij loopt ons land het grote risico dat Chinese bedrijven Nederlandse digitale systemen binnendringen, aldus Vos. „Windturbines worden aangestuurd door geavanceerde digitale systemen die door fabrikanten worden geleverd en beheerd”, aldus Vos. „Dit geeft deze bedrijven toegang tot gevoelige data en controle over de energieproductie.”
Goedkopere werknemers
De Europese Unie onderzoekt momenteel Chinese toeleveranciers in Spanje en Frankrijk. Vos heeft de bevindingen aangekaart bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei. China ontkent prijzen kunstmatig omlaag te brengen en veel goedkoper te kunnen produceren dankzij lagere tarieven voor grondstoffen en personeel.
In de telecomsector zijn eerder Chinese bedrijven in Europa onder de loep gelegd bij hun aanbestedingen vanwege het veiligheidsrisico dat zij voor datasystemen zouden betekenen.
’Banenverlies’
Een Chinese fabrikant werd in Duitsland geselecteerd als zogeheten voorkeursleverancier voor een offshore windpark met een zeer goedkope bieding, stipt Vos aan. „Deze ontwikkeling veroorzaakt bezorgdheid, want als Chinese windturbines Europa binnenkomen zal dit niet alleen banen kosten, maar ook de energiezekerheid van Europa ondermijnen en leiden tot nieuwe afhankelijkheden van China.”
Europa probeert juist zijn afhankelijkheid van Rusland in gas, olie en uranium te verminderen na de oorlog in Oekraïne, vergelijkt hij. „Die afhankelijkheid van Rusland heeft geleid tot onzekerheid en extreme energieprijzen. Beleidsmakers moeten ervoor zorgen dat China geen dominante positie inneemt in de Europese windenergiemarkt en voorkomen dat we dezelfde fout maken”, stelt Vos.
“Staatssteun”. Dus toch. En Bas maar beweren dat het allemaal zonder subsidies mogelijk is.
Sterker nog Johan, volgens Bas levert het heel veel geld op.
LOL
En jij gelooft zo’n verzonnen losse opmerking?
Bas, subsidie is staatssteun, oftewel andermans geld weggeven aan iets wat niet rendabel is. Of die staatsteun uit China, de VS, de EU of Nederland komt doet er niet toe. In Nederland gebruik maken van goederen die in China met subsidie zizjn geproduceerd: Het is en blijft staatssteun. Wat begrijp je hier niet aan??
Bas
Geloven? Il dacht dat jij van het rekenen was? Waar blijven je sommetjes over het hele jaar? Tot nu toe baseer jij je alleen op de zomer tijdens opwek bij heldere wolkenloze hemel
Johan,
Er is helemaal geen bewijs dat daarbij staatssteun aan de orde is.
Volgens mij is de Chinese overheid niet zo gek dat ze ons gaan subsidiëren, wat ze doen als ze de exportprijzen kunstmatig gaan verlagen…
Helemaal niet omdat dat een handvat geeft aan de EU om sancties af te kondigen tegen betrokken Chinese producten zonder de wereldwijde handelsregels te overtreden (waar ook China zich aan moet houden).
China is inmiddels ook lid van de World Trade Organisation (WTO) omdat dat vele voordelen biedt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldhandelsorganisatie
De WTO ziet er op toe dat haar leden (=landen) zich houden aan de afspraken.
Goede bijdrage, nu nog een normale NAAM gebruiken.
Daarbij China is al dominant in Europa en dat zijn ze zelf schuld hier.
Grondstoffen koopt China al lang op ook al hebben ze die in geen 50 jaar nodig, maar ze hebben ze wel omdat ze mijlen ver vooruit kijken.
In principe kunnen ze nog geen gsm netwerk meer opzetten zonder Chinese producten, zelfde geld voor Amerika.
Electronica componenten komen ook veelal uit China of andere Aziatische landen.
Europa en ook daarbuiten dachten, och die Chinese maken het wel voor een paar cent daar beginnen wij niet eens aan.
Wat ze wereldwijd doen is hun China hun materiële militaire macht naar ongekende hoogte brengen, en het zou me niet eens verwonderen dat China een van de eerste is die grondstoffen vanaf de maan haalt, er ligt zelfs platinum.
Het begon al in de jaren 60, speelgoed, made in China.
En dan komt ineen een tijger om de hoek kijken.
Trol. Identiteitsfraude.
“In principe kunnen ze nog geen gsm netwerk meer opzetten zonder Chinese producten, ”
Het zou goed zijn als hier minder verzinsels worden gepromoot.
Vanwege de attitude van China, mogen telecom providers al heel lang geen Chinese producten meer inzetten in hun netwerk.
Als je had opgelet Peter had je al een paar keer kunnen lezen wat mijn volledige naam is
Ik.heb hem nog niet zo lang geleden voorgesteld en ook bijdragen onder volledige naam gepost.
Maar de Admin van deze site heeft dezelfde naam als ik en daarom gebruik hem niet om verwarring te voorkomen.
Alles bekend bij HL
Maar ze krijgen het telefoonnetwerk niet klaar, alles beter weter.
En kom me maar niet met wat anders aan want ik ken iemand die werkt in deze zaken.
Ja ze willen het zonder China maar zo ver zijn ze nog lang niet.
Ze hebben veel te lang alles uitbesteed aan de Chinezen, zo zit dat.
En hou eens op dat narcistische gekwazel van jou.
O nee dat kan niet een narcist heeft altijd het laatste woord, proficiat.
23 aug 2024 om 13:41
Trol identiteitsfraude,
Had het al gedacht, maar soms weet je het hier niet meer.
Trol.
Iemand mag zich online niet voordoen als jou. Dat heet identiteitsfraude en dat is strafbaar.
https://www.politie.nl/informatie/wat-doe-ik-tegen-nepprofielen.html
Trol.
Trol.
Trol.
Na maandenlange afwegingen besloot de Europese Unie tot een extra importheffing op elektrische auto’s uit China. De tarieven variëren per autofabrikant en zijn op 4 juli al ingevoerd. De invoerrechten kunnen EV’s uit China tot 38 procent duurder maken.
Chinese import heffing, vanwege staatssteun bij productie, is opportuun.
17% importheffing is nu politiek voorgesorteerd voor EV’s uit China, met name de staatsgesteunde BYD als Chinese EV heeft deze importheffing reeds ondergaan.
Waarom dus niet consequent door de EU en NL ook voor goedkope Chinese windturbines toepassen, die werden goedkoop geproduceerd met staatssteun?
Achter abonnementsmuur: https://www.telegraaf.nl/financieel/1199149585/staatssteun-china-maakt-windturbines-tot-helft-goedkoper-keiharde-krimp-nederlandse-bedrijven-nabij
Oplossing: stop met het neerzetten van die gewiekte monstrositeiten . Hoef je ze niet te importeren.
Ook particulieren kunnen profiteren van de nieuwste klimaat technologie.
Hoe deze vrouw €250 miljoen binnenhaalde: ’Particulieren willen klimaatproblemen praktisch aanpakken’
Theo Besteman
Amsterdam – In korte tijd stroomden al honderden miljoenen naar een jong investeringsplatform aan de Amsterdamse Nieuwmarkt. De aantrekkingskracht: particulieren investeren via hun fondsen in tientallen veelbelovende technologische innovaties die klimaatverandering tegengaan.
Carbon Equity opereert in de schaduw van de grote pensioen- en private equityfondsen, maar maakt een opmerkelijke groeiversnelling door. In maart maakte het in 2021 opgerichte platform, dat onder AFM-toezicht staat, bekend €100 miljoen te hebben opgehaald voor een tweede beleggingsfonds in klimaattechnologie. In juni kwam daar nog eens €60 miljoen bij voor een nieuw derde fonds.
Daarmee staat de teller na drie jaar op een kwart miljard euro voor het mede door Jacqueline van den Ende opgezette digitale platform. Carbon Equity kreeg het geld van zo’n negenhonderd particulieren en (semi)institutionele investeerders zoals family offices en stichtingen.
’Verschil maken’
„Als particulier kun je beleggen op de beurs, maar je investeert dan eigenlijk in aandelen van een ander. Je verschuift geld”, zegt Van den Ende (39), eerder werkend bij investeringsfonds Peak Capital. „Wij investeren in oplossingen voor klimaatverandering, de beperking van CO2-uitstoot met technologie die aantoonbaar verschil kan maken. Er zijn zoveel start-ups en scale-ups die aantoonbaar bewezen goede vondsten hebben, maar het kapitaal missen om die verbeteringen op grote schaal door te voeren.” Ongeveer een tiende van het geld zit in start-ups, de rest in doorgroeiers.
Nederland kent al een scala aan investeringsfondsen die duurzame projecten ondersteunen. Maar die leggen de lat voor inleg hoog. „Ze zijn eigenlijk alleen voor institutionele partijen en zeer vermogende mensen.”
Met de snelle groei wil het platform de ondergrens van investeringen op termijn verlagen van €100.000 naar €25.000 als toezichthouder AFM groen licht geeft. „Aan de reacties van particulieren merken we dat we met een lager instapbedrag een extra groeiversnelling onder een bredere groep mensen kunnen realiseren.”
Klimaatverbetering
Carbon Equity is een zogeheten fund of funds. De dertig medewerkers selecteren niet bedrijven zelf maar gespecialiseerde private equity- en durfkapitaalfondsen. Carbon Equity steekt het geld in een tiental grote fondsen, die op hun beurt investeren in 150 tot 200 belangrijke klimaatinnovaties van niet-beursgenoteerde bedrijven. Variërend van nieuwe eiwitten, groene waterstof, cement zonder CO2-uitstoot en grootschalige warmtepompen tot batterijen om in Nederland het vastgelopen stroomnet te ontlasten.
,,Zonder een commerciële business case blijven duurzame oplossingen maar steken”, zegt Jacqueline van den Ende van Carbon Equity.
„Er zijn in Nederland zoveel particulieren die willen bijdragen om het klimaatprobleem praktisch aan te pakken. Zoals er heel veel zeer gedreven ondernemers zijn om dat met duurzame technologie te doen, maar de volgende stap financieel niet kunnen maken”, aldus de dochter van een Shell-ingenieur, waardoor ze opgroeide in landen als Australië en Syrië. Na haar studie economie werkte ze bij HAL Investments (Coolblue, Boskalis, Vopak), Rocket Internet (Zalando, Hello Fresh) en techinvesteerder Peak Capital.
Geld bundelen
Het fonds bundelt investeringen van duizenden particulieren om die technologie verder te helpen. „We investeren breed in veel technologieën, zeg maar in alle bouwstenen van zo’n fossielvrije wereld. We zijn opgericht omdat we impact willen maken, om klimaatproblemen echt aan te pakken. We weten uit ervaring dat zoiets niet vrijblijvend kan zijn”, zegt zij.
,,Het moet bedrijfsmatig en financieel renderen om die technologie op grote schaal invloed te laten krijgen. Zonder een commerciële business case blijven duurzame oplossingen maar steken. Geld verdienen met ondernemingen die de wereld verbeteren is prima, noodzakelijk zelfs”, verklaart Van den Ende de snelle instroom.
„Veel jongeren, en ondernemers, ook gezinnen met kinderen die vooruit denken, dertigers die een deel van hun geld voor zeven tot tien jaar vastzetten. Die generatie ziet ook dat innoveren soms moeilijk is, met risico’s. Maar ze zien heel goed dat we met deze klimaatproblemen maar één kant op gaan, ze willen bijdragen aan een schonere, fossielvrije wereld.”
’Geen klimaatpaus’
Carbon Equity zegt met banken te gaan samenwerken, die een veel ouder klantenbestand hebben. De bank kan op zijn beurt de toegang naar kapitaal vergroten. Van den Ende zegt herhaaldelijk geen klimaatpaus te willen zijn. „Ik ben pragmatisch, zo denken onze investeerders ook. We zoeken concrete oplossingen. Dat er nu zo snel zoveel geld binnenkomt, betekent dat deze markt volwassen wordt.”
Onder vroege investeerders bevindt zich bijvoorbeeld Edmond Hilhorst, oprichter van vergelijkingssite Independer, die zijn bedrijf in 2018 verkocht aan de Persgroep. De vermogende ondernemer zegt dat Carbon Equity hem helpt bij het vinden van de beste klimaatfondsen om in te investeren.
Zo zit in de VS geld in CarbonCure, dat de CO2-uitstoot van de industrie afvangt en opslaat in cement. Daarmee verlost het bedrijven op grote schaal tijdelijk van een milieuprobleem, totdat de uitstoot helemaal ’vergroend’ is, stelt zij. „Omdat deze innovatie in de industrie meteen op een grote schaal wordt doorgevoerd, geeft de investering rendement. Je ziet dat zulke technologie breed in de industrie wordt ingevoerd.”
Duurzame kerosine
Het Nederlandse zonnepanelenbedrijf Soly ontving zo €30 miljoen kapitaal, net zoals de producent Twelve, die duurzame kerosine produceert, extra financiering kreeg.
Particulieren investeren dus via Carbon Equity, maar de link naar het institutionele geld is er ook. Op de werkvloer aan de Nieuwmarkt zitten opvallend veel mensen afkomstig van Alpinvest, de private-equityfirma die kapitaal belegt voor de grote pensioenfondsen ABP en PFZW. „Er zijn goede contacten”, zegt Van den Ende. „We zoeken het vliegwieleffect: je kunt in je eentje wat proberen, samen heb je meer invloed.”
Carbon Equity heeft inmiddels twee fondsen met investeringen in klimaattechnologie gesloten, een derde is opengesteld. Met dat fonds wil het platform €125 miljoen ophalen. Carbon Equity wil binnen drie jaar €500 miljoen hebben opgehaald voor beleggingen in klimaattechnologie, en over vijf jaar €1 miljard.
Op de website van carbon equity is niets te vinden van resultaten. Wel over de 30 medewerkers die ook salaris moeten ontvangen. Van de genoemde bedrijven waar het geld uiteindelijk verdient moet worden heeft een enkeling een koers grafiek die niet vrolijk maakt. Op de website wel lovende verhalen over de omvang van de groene technogie bedrijven en dat hun markt in 5 jaar stijgt tot 12.000 miljard. De prognose van het fonds is dat er na 7 jaar investering winst wordt gemaakt. Bij een beursgenoteerd beleggingsfonds is er veel transparant en zeker de dagkoers. Hier is een minimale inleg van 100.000 eur nodig wat impliceert dat ze buiten AFM toezicht werken. Ze staan ook niet in het register van de AFM als belegging fonds. Het weinige wat echt zeker is dat ze veel geld wilen ophalen voor een zonnige toekomst. Dat deed Palm invest ook.
Och EaB, zo lang er geen geld gaat naar doelen die ons echt schaden vind of te triest voor woorden zijn ik het prima.
Immigratie, opvang illegalen, herstelbetalingen slavernijverleden enz.
Hier verdampt het geld zonder verder kwaad aan te richten.
Er zijn nog voorbeelden van geld verbranden in groene investeringen .
Joanne Nova heeft het over Katherine zonnepanelen project van ENI https://www.eni.com/en-IT/actions/global-activities/australia.html , maar de website van ENI is puur bedrog, geen enkel woord over het feit dat het 40 miljoen dollar kostende project na 4 jaar nog steeds geen dollar opbrengt want het is niet aan het net aangesloten vanwege de kosten van 20 miljoen dollar voor de vereiste hoop al 30 minuten autonomie.
Een bedrijf dat oplossingen ontwikkelt voor een fictief ‘probleem’, dat gaat een paar jaar goed omdat er een enorm reservoir is van uilskuikens met meer geld dan gezond verstand. Maar als het kwartje tenslotte valt is het ook heel snel afgelopen. Zo gewonnen, zo geronnen zei mijn grootmoeder al.
Voor mijn woning zou ik een 20 kW high temperature warmptepomp nodig hebben. Zonder installatie ben je daarvoor al ruim € 17 000 verder en dan heb je het nog niet over de kosten voor de elektriciteit. Mijn huis heeft al isolatie waar dat kan. De vloer kan ik niet isoleren omdat het huis direct op zand gebouwd is. Daarmee komt mijn huis nooit voorbij energielabel C.
Mijn volgende verwarming wordt fijn een CV-ketel op gas. Vele malen goedkoper.
Misschien is een buldozer goedkoper Art. ;)
Nee maar kijk je niet gek op die labels, mijn huis is van 1957, en ook geïsoleerd daar waar het kan.
De achterkamer van mij ligt de vloer ook gewoon op zand.
Ik had geluk dat mijn spouwmuur breedte 8 cm was en nergens vocht vertoonde, dus vullen met verlijmde parels met koolstof in verwerkt.
De zolder heb ik zelf gedaan, en een super-zuinige combieketel laten plaatsen, goed werken met de rolluiken scheelt ook nog wat, en voor de rest vind ik het wel goed, en panelen wil ik ook niet, ik ga toch niet voor al die onzin veel geld betalen.
Met je laatste zin toon je je een dief van je eigen portemonnee!
Rare fantast ben jij.
Ik hoef niets op kosten van andere belasting betalers.
Subsidie is voor andere zaken bedoeld
Subsidie hadden ze voor al deze onzin nooit in het leven mogen roepen.
Ik ka zeggen ik ben geen dief van andermans beurs zoals jij dat wel bent.
Amen.
Bas
“23 aug 2024 om 13:50
Met je laatste zin toon je je een dief van je eigen portemonnee!”.
Heb jij je sommetjes al af? Lever die dan eens eindelijk in. Jij zou moeten aandringen op CO2 korting. misschien wordt het dan nog eens ooit wat met die voorspellingen van jou. Tot nu toe is het informatie vanuit een glazen bol op de kermis.
Deze wil ik u niet onthouden; goud:
https://www.dumpert.nl/?selectedId=100101104_91768fd3
En dan dit opvallende bericht:
https://ejbron.wordpress.com/2024/08/23/scott-ritter-wij-de-vs-zijn-geen-vrienden-van-de-oekraine/
Hmmm, even kijken wie dat is:
https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Ritter
Ah, Poetin vriendje. Laat maar weer.
Soms slaat de schrik je om het hart.
Ik bedoel ; Ninefornews dat met zinnige informatie komt:
https://www.ninefornews.nl/atlantische-oceaan-koelt-in-recordtempo-af-en-niemand-weet-waarom/
Stom toevallig baseren ze zich op een echte deskundige, Ferdinand Meeuws en op:
https://www.newscientist.com/article/2444394-part-of-the-atlantic-is-cooling-at-record-speed-and-nobody-knows-why/
Daar verschuilen ze zich nog wel achter ‘Niemand weet waarom’ want ook voor deze club is het na al hun alarmistische gebrul natuurlijk wel wrang om dit aan te kaarten.
Kortom, de klimaatalarmdijken staan op doorbreken.
Mooie gedachte voor het komende warme weekeinde.
AnthonyF
Je toont je weer eens voor één gat te vangen. Iedereen die er anders over denkt is in jouw ogen een Poetinvriendje. Wel wat erg kort door de bocht. Waarschijnlijk is zowel Sachs en Mearsheimer een Poetinvriendje. En die lijst met andersdenkenden is nog veel langer. Één bron is geen bron. Dat weet jij toch ook?
Peter, wat begrijp je niet aan: ‘In recent years, he has been a regular contributor to Russian state media outlets RT and Sputnik, and has visited Russia in support of Russia since the start of the 2022 Russian invasion of Ukraine? in de link die ik gaf?
Voor mij is eer een levensgroot verschil tussen mensen die anders denken over de oorlog in Oekraine en degenen die openlijk Poetin steunen.
Tijdens WOII waren er vele groeperingen die iets in ‘het verzet’ deden en het vaak totaal niet met elkaar eens waren over de manier waarop dat moest gebeuren en die ook vanuit totaal verschillende achtergronden handelden, zoals communisten een gereformeerden; maar dat is nog echt wel wat anders dan lid zijn van de NSB.
Je bent een domoor die niet verder kijkt dan de domme media.
Daardoor is het ONMOGELIJK om op enig begrijpelijk niveau te reflecteren.
Maar bral gewoon lekker verder, zet gewoon weer wat “dit is ook leuk” linkjes.
Je begrijp er HELEMAAL NIETS van.
De NAVO heeft Ukraine de oorlog ingestuurd.
Onze regeringen hebben het bloed van minimaal 600.000 Oekraïners aan hun handen en onmetelijk leed berokkend in vele gezinnen.
En jij blijft maar echoën dat de Russen zijn begonnen.
Voordat de Amerikanen hun klauwen in Oekraïne zetten leefden Russen en Oekraïners 1000 jaar vreedzaam samen.
Dat heeft Amerika naar de bliksem geholpen!
AnthonyF
Één bron is geen bron, zelfs niet als je die het beste uitkomt. Het gaat om feiten en om de duiding daarvan. Precies zoals in het verhaal van de klimaatverandering.
Wat is je vergelijk en je referentie én niet te vergeten, wat wil je het liefst geloven. Wie zijn je vrienden en van welk idee wil je het liefst af en wat wil je het liefst omarmen. En niet te vergeten, wat heb je zelf het meest als “waarheid” uitgedragen.
Gezichtsverlies is de meest kwalijke aandoening in ieders leven. Het wordt je altijd nagedragen door je “vrienden”.
Peter, nog steeds geen eenvoudig antwoord op een eenvoudige vraag.
Wat is er mis met datgene wat er in Wikipedia wordt geschreven over die Scott Ritter?
Ik geloof graag dat hij in de kwestie van de massavernietigingswapens in Irak het bij het rechte eind had, (Dank Johan) maar dat is voor mij geen reden om deze Poetinfan nu op het schild te hijsen.
Nogmaals, bij zijn installatie als Rijkskanselier zei Hitler dat hij de vernietiging van het communisme als zijn voornaamste taak zag. Goeie vent dus?
Theo, ook jij bedankt voor je bijdrage over Zelenski. Die man is inderdaad gewoon verkozen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Volodymyr_Zelensky
Peter, en dan nog dit:
Gezichtsverlies is de meest kwalijke aandoening in ieders leven. Het wordt je altijd nagedragen door je “vrienden”.
Geldt dat ook als je toe moet geven dat je bij nader inzien op een foute partij hebt gestemd, zoals het FVD?
Fijne vrienden heb je dan.
Toen Scott Ritter bij hoog en bij laag beweerde dat er in Irak géén chemische of biologische wapens aanwezig waren, geloofde niemand hem (okay, ik wel). Bush, Cheney, Powell riepen dat irak vol zat met die wapens en onze eigen Bakellende, Valse Hoop Scheffer etc. etc. balkten de Amerikanen na hoe gevaarlijk Saddam wel niet was met al die chemische wapens. Niets, maar dan ook niets was er van dat spul aanwezig in Irak. Iets wat Ritter al voor had gewaarschuwd. Maar nee, die oorlog wilde de VS, die moest er komen, dus kwam-ie. In het boek Curve Ball wordt uit de doeken gedaan hoe het hele intell proces en de beslissingen daar op verliep.
Het begon in 2013 meen ik.
Oekraïne wilde een associatieverdrag met de Europese Unie, maar Moskou haalde hun over om dat niet te doen in ruil voor economische deals.
Zo wilde de NAVO ook raketten op Oekraïense bodem, dat viel ook al niet goed uiteraard.
Maar op een gegeven moment begon het te rommelen.
Ook brak er de pro Europese opstand uit en Zalenski werd gekozen en die had andere plannen en was niet voor Rusland, en dan kun je uitrekenen wat er uiteindelijk gebeurde.
Dit is even in het heel kort, natuurlijk speelde nog heel veel andere dingen mee.
En nu sterven de jongens aan beide zijden door al dat gesodemieter.
Daarbij het westen gaat steeds verder met bemoeienissen en goedkeuring met het gebruik van hun wapens op Russisch grondgebied waar ze eerst fel op tegen waren, en hoe dit uiteindelijk afloopt moet je ook maar afwachten.
Zelenski is niet gekozen, het is een acteur, hij is er neergezet, net als Biden of onze eigen Schoof.
Het is niets meer dan een regime change, een van de vele die Amerika op haar naam heeft staan, ze sturen aan op oorlog, voeden beide kanten, en als ze hun doel hebben bereikt grijpen ze in om vrede te stichten, uiteraard in het voordeel van Amerika.
De vraag is waar ze de derde wereldoorlog beginnen, Oekraïne, Midden Oosten, of met de Chinezen.
Theo het begon allemaal wel iets eerder. De rol die Amerika zich na WII oplegde heeft tot vele miljoenen doden geleid. Dit omdat Amerika zogenaamd de democratie overal gewapender hand wilde vestigen. De bekende Wolfowitz doctrine. Het begon in Vietnam en loopt door tot aan Oekraïne en Israel nu. Het gaat enkel om invloedssferen en daarbij wordt geen middel geschuwd. Mearsheimer kan het je haarfijn uitleggen en Sachs ook en zo zijn er nog vele anderen. Ook hier geldt: Geloof niet alles. Maar ga op zoek naar andere visies en invalshoeken. En bekijk vervolgens aan de hand van de geschiedenis en de belangen die er mee gemoeid zijn wat het dichtst bij de echte feiten ligt Wijlen Kissinger, toch een echte hardliner, weeser al op dat Oekraïne en brug te ver was.
weeser al op dat Oekraïne en brug te ver was. = wees er al op dat Oekraïne een brug te ver was.
Wát een dikke vette onzin wordt er hier soms toch opgeschreven.
Peter, wat bedoel je precies met die brug te ver?
https://businessam.be/kissinger-pleit-voor-navo-toetreding-oekraine/
https://www.rferl.org/a/henry-kissinger-evolution-views-russia-ukraine-obituary/32708682.html
https://www.hln.be/buitenland/amerikaanse-ex-minister-kissinger-navo-lidmaatschap-oekraine-zou-gepaste-uitkomst-van-oorlog-zijn~a84030e5/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Je begint op Bas te lijken, die refereert ook graag aan ouwe meuk om zijn ‘gelijk’ te onderbouwen.
Niet doen man; jij moet toch beter kunnen; sterker, jij kunt beter.
het verdienmodel is nu verdwenen, dus het grote geld wordt niet zoveel meer geschoven. En de fabrikanten hebben allang veel geld verdient en nu maar zeuren dat het niet meer uit kan. List en bedrog en daaraan geld verdienen.
Eigenlijk zijn die warmtepompen een schandvlek in de architectuur. Maar als het als “duurzaam” aan de man kan worden gebracht is alles mogelijk. Allemaal volgens model Rotmans.
Rotmans; Nomen est omen. :)
In 2008 heb ik de begane grondvloer laten isoleren met PUR-schuim. Had een prijs opgevraagd bij een bekende firma met een pluim… Vrienden van ons in België vroegen ook een prijs aan bij dezelfde firma. De prijs bleek een stuk hoger dan in NL, namelijk precies het subsidiebedrag dat toen in België gegeven werd voor vloerisolatie.
De huidige ‘verlaagde’ prijs van de hybide-wp als gevolg van het opheffen van de verplichte afname is echter nog steeds te hoog door de subsidie die verstrekt wordt. Haal die subsidie weg en de prijs zal opnieuw dalen. Leuk verdienmodelletje voor de installatiebranche naar de klöten.
Dat krijg je ervan als je je energievoorziening en verdienmodel baseert op een sprookje over klimaatverandering die maar niet wil komen. Nederland had eeuwenlang een zeeklimaat en dat heeft het nog steeds. De gelovigen wachten met angst en beven op de tijd dat Nederland een mediterraan klimaat krijgt wat een vreselijke ramp zou zijn denken ze. Intussen gaan ze wel naar het zuiden op vakantie want dan is wat extra warmte plotseling geen problem. En voor die onzin moet Jan Boezeroen zwaar dokken en zien dat zijn energievoorziening naar de filistijnen gaat.
Landelijke primeur in Zeeland: Stedin en Eneco vragen zonnepanelen uit te zetten
Netbeheerder Stedin en energiemaatschappij Eneco vragen huishoudens op Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland om hun zonnepanelen op zonnige dagen af te schakelen. Het gaat om een proef. Het is voor het eerst in Nederland dat aan huishoudens wordt gevraagd om hun zonnepanelen uit te zetten. Het verzoek toont aan dat de problemen op het elektriciteitsnet ernstig zijn en er behoefte is aan nieuwe oplossingen.
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16762064/landelijke-primeur-in-zeeland-stedin-en-eneco-vragen-zonnepanelen-uit-te-zetten
Scheffer
Vragen ze dat ook aan de grote opwekkers? Duidelijk is inmiddels wel dat de opslag te duur en niet effectief gevonden wordt. Dat was anders voorgespiegeld en nog steeds. Dat feest voor de portemonnee is louter voor de energiebedrijven en voor de overheid. Greenchoice leurt nog steeds met aandelen in “zonneakkers”.
Scheffer
Uiteraard bedoel ik hier “duurzame” energie-opwekkers.
Het is het mooiste als je gewoon een beetje zelfvoorzienend bent. Dat lukt nooit helemaal maar wat betreft elektriciteit kom je een eind. Zelf wat panelen neerleggen (met €2000 ben je klaar), een thuisbatterij neerzetten voor €3500), en dan nog een warmtepompje installeren (€1200). Over een paar jaar kost alles de helft of zo. Die kant gaat het op. Voor de donkere maanden heb je nog en 16A-aansluiting nodig, gefinancierd door de have-nots.
Of gewoon ergens gaan wonen waar de overheid je wel goedkope en zeer betrouwbare energie gunt, zoals Frankrijk.
Och, ik kan gewoon niet wachten op de voorspelbare reacties van de bekende dwaallichten op CG.
LOL