Özden Terli op 24 juli 2020 bij de presentatie van het temperatuurverloop gedurende 20.000 jaar, screenshot Journal ZDF.

Rectificatie bleef tot op heden uit. 

Dit artikel is een vervolg op ‘Je kent mij van de televisiehier.

Door Michaël Limburg.

Enige tijd geleden geleden, om precies te zijn op 22 augustus 2024, was de zdf-televisiemeteoroloog Özden Terli in het ndr-programma DAS! uitgenodigd. Terli is de man die onder televisiemeteorologen het lied over de klimaatcatastrofe het meest enthousiast zingt. Hij is ook lid van de vereniging ‘Scientist for Future’, die de ‘wetenschappelijke strijd’ tegen klimaatverandering is aangegaan. Een ander prominent lid is televisiedokter Eckardt von Hirschhausen.

Nu is het niet ongebruikelijk om collega’s op televisie te interviewen als je altijd last hebt van tijdgebrek bij het voorbereiden van een programma, maar steeds meer van de kant van de interessante mensen die je graag zou willen interviewen, zowel extern als intern, op weigering stoot. Dan moet het maar gebeuren met een Özden Terli, die toegegeven een interessante carrière achter de rug heeft. Als je het wilt bekijken, kun je dat hier in de mediabibliotheek doen, hoewel deze uitzending tussen de oorspronkelijke uitzending en vandaag drastisch is aangepast.

Maar dit artikel gaat nauwelijks over de carrière van Özden Terli, maar eerder over het vreemde begrip van de wetenschap – hier vooral de klimaatwetenschap – dat Özden Terli verspreidt, en niemand bij de ÖRR neemt er aanstoot aan, of voelt zich op zijn minst verplicht om ook andere meningen te laten horen.

Deel 1 van dit verhaal beschrijft wat iedereen die zich wetenschappelijk bezighoudt met het klimaatvraagstuk als vreemd of merkwaardig opvalt, ja zelfs in veel gevallen ook als activistisch, in alles wat Terli doet.

Maar allereerst staat vast dat grote delen van de bestaande DAS uitzending, betrekking hadden op hetgeen aan Özden Terli toe te schrijven was, en ten tweede aan wat “beruchte klimaatontkenners” zoals de auteur van dit rapport, geheel ten onrechte en/of onder invloed van kwade krachten, naar de mening van de ndr, naar voren hebben gebracht. Dat staat allemaal onder de noemer:

“Door de mens veroorzaakte klimaatverandering en haar sceptici”

Zie hier. Beschikbaar tot 22 februari 2025

Maar zoals u kunt zien, is deze slechts beschikbaar tot 22 mei 2025. Maar maakt u zich geen zorgen, het is hier opgeslagen en kan in de volledige lengte worden geraadpleegd – net zoals aanvankelijk werd uitgezonden.

Dat is het voorwoord, want na de eerste reactie van EIKE op de Terli-DAS! nadat de uitzending had plaats gevonden, vond er verdere e-mailcommunicatie plaats tussen de ndr en de auteur, die ik nu graag met u wil delen.

E-mail op 27 augustus 2024 naar DAS! Redactieteam

Hallo meneer XXXXX en collega’s,

Ik heb de situatie met DAS! uitgezonden van 22 augustus 2024 en hier is de heer Terli te zien. https://eike-klima-energie.eu/2024/08/27/sie-kennen-mich-aus-dem-Fernsehenapparat/

En de ergste fouten gemaakt door de heer Terli en de swr/ndr-insert zijn ook aangetoond.

Ik zou blij zijn als de NDR zich de omroepwet zou herinneren, die evenwicht, neutraliteit en objectiviteit voorschrijft. Ook al is het niet in dezelfde uitzending, maar als geheel. En nu ik u een correctie heb gestuurd, moet u deze correctie ook uitzenden.

Ik verblijf met vriendelijke groeten

Michael Limburg
Vice President EIKE (Europees Instituut voor Klimaat en Energie)

En kreeg als antwoord:

Op 28 augustus 2024 om 19:38 schreef < das@ndr.de > :

Geachte heer Limburg,

Zoals door u gevraagd, geven wij hierbij commentaar op uw brief aan ons gedateerd 27 augustus van dit jaar. U eist een correctie op de uitspraken van onze studiogast Özden Terli tijdens de show DAS! van 22 augustus 2024 én die van een film uit hetzelfde programma waarin u uw zegje doet.

Allereerst willen wij u nogmaals onze excuses aanbieden voor het feit dat “AfD-politicus” is toegevoegd aan uw naaminvoeging in het bovengenoemde filmartikel. Als lid van de AfD ben je natuurlijk niet per se een politicus, dat begrijpen wij, zullen we maar zeggen. De heer Wenke had deze fout op 23 augustus al telefonisch aan u toegegeven en de film werd onmiddellijk verwijderd uit de uitzendversie in de NDR-mediatheek. Omdat de verwijzing hier door onze studiogast Özden Terli naar deze filmbijdrage en naar u niet meer begrijpelijk is, zullen wij deze passage nu onmiddellijk verwijderen.

Wat betreft de uitspraken van onze studiogast en de uitspraken in de genoemde film zijn wij ervan overtuigd dat het geen onjuiste feitelijke mededelingen zijn. Hier laten we ons leiden door de algemene stand van de wetenschap, die stelt dat de huidige opwarming van het klimaat ook een gevolg is van de CO2-uitstoot die door de mens wordt geproduceerd. Prof. Harald Lesch legt het verband uit in deze video:

https://www.zdf.de/documentatie/terra-x/lesch-und-co-klimawandel-der-co2-beweis-100.html

Naarv onze mening is er dus geen sprake van onjuiste informatie. Derhalve zien wij geen aanleiding tot correctie. Wij hopen op uw begrip.

Hartelijke groeten,

Redactie DAS! / NDR Fernsehen

Norddeutscher Rundfunk
DAS! redactie

Mijn e-mail antwoord diezelfde avond

wo 28 augustus 2024, 20:47 uur:

Dames en heren

In tegenstelling tot wat u schetst, presenteerde ik wetenschappelijk onderbouwde informatie over klimaatverandering. De bronnen worden vrijwel allemaal geciteerd. Dit betekent dat ze andere wetenschappelijke informatie vertegenwoordigen dan wat de heer Terli en de inmiddels verwijderde spreker, die ik op alle punten heb weerlegd, presenteren.

Als de fragmenten en de fragmenten uit de klimaatverandering zijn verwijderd, om slechts de onzin over de bosbranden in de inleiding te noemen, is het in de wetenschap niet de meerderheid die beslist wat waar is of niet. Ook niet Lesch, Terli of vele, vele anderen.

De Omroepwet schrijft voor dat u hiermee rekening moet houden. Het is dus niet uw beslissing, ongeacht wat u gelooft, wat u de kijker laat zien of niet laat zien. Laat ze beslissen wat ze zelf willen geloven en wat niet.

Ik verzoek u daarom met klem om hieraan een een speciale uitzending te wijden en vraag ook om snelle feedback.

Ik verblijf met vriendelijke groeten
,
Michael Limburg
Vice President EIKE (Europees Instituut voor Klimaat en Energie)

En dan als aanvulling op 29, 24 augustus om 12:33 uur

Dames en heren

Allereerts veroorloof ik mij u erop te wijzen dat het wenselijk is uw schrijvens met naam en functie te ondertekenen.

Naast mijn brief (zie hieronder) heb ik ook een kopie van de publicatie die op onze website verscheen bijgevoegd en weerleg ik de uitspraken van zowel de heer Terli als de andere spreker volledig. Omdat onze site de laatste tijd van tijd tot tijd slecht functioneert, voeg ik deze bij als pdf .

Gaarne verwacht ik een voorstel uwerzijds terzake.

Met vriendelijke groeten

Michael Limburg
Vice-president EIKE (Europees Instituut voor Klimaat en Energie)

En toen er niets van ndr kwam, een herinnering op 24 september om 18:05 uur

Dames en heren

op 28 augustus 2029 en aanvulling gedateerd 29 augustus 2024 heb ik u een e-mail geschreven. Zie hieronder. Ik heb nog geen antwoord ontvangen. Misschien is dit zoekgeraakt? Vandaar deze herinnering.

Ik verblijf met vriendelijke groeten

Michael Limburg
Vice President EIKE (Europees Instituut voor Klimaat en Energie)

Daarop kwam dan op 03.09.24 om 17:04 uur dit antwoord, zoals gewoonlijk anoniem, zonder de naam van de gsprekspartner.

Goedemiddag, mijnheer Limburg,

We hebben kennis genomen van uw herhaalde e-mails over onze DAS-uitzending van 22 augustus 2024. Helaas moeten wij u mededelen dat de door u aangevraagde uitzending niet doorgaat. Zoals reeds beschreven zien wij geen aanleiding voor een correctie in de zin van de Omroepwet.

Ter zake: de door de mens veroorzaakte klimaatverandering is een wetenschappelijk bewezen bevinding en niet slechts een these. Dit is dus geen “omstreden wetenschappelijke vraag”. De overgrote meerderheid van de klimaatwetenschappers, ongeveer 97-98%, is het erover eens dat menselijke activiteiten, en met name de uitstoot van broeikasgassen, de voornaamste oorzaak zijn van de huidige opwarming van de aarde. De huidige klimaatveranderingen maken GEEN deel uit van natuurlijke cycli, zoals zonnecycli of vulkanische activiteit. Als publieke omroep laten wij ons leiden door de bevindingen van internationaal gerenommeerde wetenschappelijke instituten. (https://helmholtz-klima.de/klimafakten/behauptung-schon-ueber-500-forschung-bezwein-den-menschenmachenen-klimawandel.)

Hartelijke groeten

Het DAS! redactieteam

Norddeutscher Rundfunk
DAS! redactie

Deze mail van de anonieme DAS! was duidelijk mager, geschreven door iemand die gelooft dat je de kijker voor de gek kunt houden en je niet aan de omroepwet hoeft te houden. Dus heb ik een programmaklacht ingediend op de ndr-website. Ik schreef op 4 september om 14:01 uur:

Geachte heer of mevrouw, Hierbij dien ik een klacht in over het programma DAS! van 22 augustus 2024, evenals de presentatie van het programma in de mediabibliotheek (https://www.ndr.de/Fernsehenen/versanden/das/Meteorologe-Oezden-Terli-,versand1467462.html ), evenals het fragment daaruit dat gaat over mij en mijn instituut  (https://www.ndr.de/Fernsehenen/versanden/das/Der-menschenmachene-Klimawandel-und-seine-Skeptiker,das4578.html).

In de laatste mediabibliotheekpresentatie werden onjuiste beweringen over mij gedaan, bijvoorbeeld dat ik een klimaatontkenner was, maar ook over het onderwerp van de uitzending met Ozden Terli en zijn interpretatie van klimaatverandering, waarin hij veel dingen beweerde die in strijd zijn met de observatie van de werkelijkheid.

Na het lezen van de reactie van uw DAS! redactie, heb ik hen met degelijke onderbouwing met de feiten hierop de aandacht gevestigd en erop gewezen dat zij volgens de omroepwet de taak hebben om objectief, alomvattend en neutraal te berichten. Hierop werd afwijzend gereageerd.

Achtergrond “De overgrote meerderheid van de klimaatwetenschappers, ongeveer 97-98%, is het erover eens dat menselijke activiteiten, en met name de uitstoot van broeikasgassen, de belangrijkste oorzaak zijn van de huidige opwarming van de aarde. De huidige klimaatveranderingen maken GEEN deel uit van natuurlijke cycli, zoals zonnecycli of vulkanische activiteit. Als publieke omroep laten wij ons leiden door de bevindingen van internationaal gerenommeerde wetenschappelijke instituten.”

Dit kan allemaal zo zijn, maar het is nog steeds verkeerd, omdat ik tientallen theorieën kan noemen waarvan men heel lang dacht dat ze waar waren, maar die vervolgens verkeerd bleken te zijn omdat er geen meerderheidsbesluit bestaat in de wetenschap. Dat bestaat alleen in de politiek.

Wij komen daarentegen steeds dichter bij de waarheid, die aantoont dat de mens weinig invloed heeft op de klimaatverandering. En omdat er over dit onderwerp “antropogene klimaatverandering”, of “opwarming” zoals de heer Terli het noemde, vele duizenden artikelen bestaan ​​die tot totaal verschillende conclusies komen.

Het is bekend dat Einstein heeft gezegd dat toen honderd wetenschappers dachten dat zijn relativiteitstheorie verkeerd was, hij eenvoudigweg zei: “Als ze gelijk hadden, was één genoeg.”

Daarom verzoek ik met klem dat aan “mijn” kijk op de werkelijkheid, die samenvalt met die van vele vooraanstaande wetenschappers, waaronder de laatste Nobelprijswinnaar voor de natuurkunde, John Clauser, aandacht wordt geschonken met een nieuwe uitzending, zoals die van de heer Terli. En dat heb ik uw DAS! redactie al meegedeeld,

Hartelijke groeten

M.Limburg

Vice-president EIKE (Europees Instituut voor Klimaat en Energie) T

Michaël Limburg.

Om vervolgens op 6 augustus 2024 om 13:47 uur, in ieder geval op naam, het volgende bericht te ontvangen van het ndr-commissiebureau:

gremienbuero-klachten <gremienbuero-klachten@ndr.de>

Uw schrijven van 04.09.2024 / Sendung DAS! van 22.08.2024 om 18.45 uur – Gast: Meteoroloog Özden Terli – Bijdrage: ‘Antropogene klimaatverandering en haar sceptici.’

Aan: “Dipl. Ing. Limburg Michael” <m.limburg@eike-klima-energie.eu>

Geachte heer Limburg,

Bedankt voor uw interesse in het NDR-programma en uw bijbehorende bericht van 4 september 2024.

Wij willen dit zorgvuldig controleren. Begrijp alstublieft dat het beantwoorden van uw brief enige tijd kan kosten.

Geef ons deze tijd alstublieft. Wij komen dan ongevraagd bij u terug.

Hartelijke groeten

xxxxxxxx

Noord-Duitse radio

Comitékantoor

Dit is de huidige stand van zaken. Verdere informatie zal worden gerapporteerd

***

Bron hier.

***