Van een onzer correspondenten.
Op steeds meer plekken zien inwoners van Westland en Midden-Delfland ze de komende jaren verschijnen: transformatorhuisjes. Er gaan er tot en met 2026 66 op de schop of komen er nieuw bij. Over de uitstraling van deze grijze kolossen valt best te praten, belooft netbeheerder Westland Infra.
We moeten met z’n allen van het gas af.
In verdeelstations wordt de ‘te sterke’ elektriciteit die vanaf de kabels boven de grond komt, omgezet naar een lagere waarde, meestal 230 tot 400 volt, zodat deze geschikt is voor huizen en bedrijven. Westland Infra versterkt het elektriciteitsnetwerk daarnaast ook met werkzaamheden in de grond, zoals het aanpassen van kabels en leidingen.
Waarom transformatorhuisjes, ook wel verdeelstations genoemd, de komende jaren als paddenstoelen uit de grond schieten? ‘Dat komt door de energietransitie’, legt Carina van der Wurff, woordvoerder van Westland Infra, uit.
‘We moeten met z’n allen van het gas af en gaan daarom steeds meer elektriciteit gebruiken. We hebben zonnepanelen, windparken en moeten elektrische auto’s laden, dus er wordt steeds meer aanbod van elektriciteit gevraagd. Je moet dan uitbreiden met die huisjes om genoeg capaciteit op te kunnen brengen.’
In deze wijk liggen extreem veel zonnepanelen.
Het gaat goed met de energietransitie in Westland en Midden-Delfland. Het barst hier van de zonnepanelen: een op de drie woningen heeft ze.
‘De afgelopen jaren was er echt een run op zonnepanelen’, licht Van der Wurff toe. ‘Dan moet je wel een spurt inzetten in het plaatsen van nieuwe huisjes.’ Die spurt begon een aantal jaren geleden en is nog niet voorbij: ‘Daar gaan wij gewoon mee door, in het hele Westland en Midden-Delfland.’
Maar het uitbreiden of nieuw plaatsen van een verdeelstation kan soms weerstand oproepen bij omwonenden. Dat doet het in de wijk Oude Veiling in Den Hoorn.
‘In deze wijk liggen extreem veel zonnepanelen’, legt Van der Wurff uit.
Een nieuw verdeelstation vond de netbeheerder hier dus geen overbodige luxe. Op 27 augustus werd gestart met de werkzaamheden. Die worden deze week afgerond.
Het gewraakte trafohuisje van enkele meters breed, hoog en diep staat tussen de huizen en pal naast de tuin van een bewoner.
Dat het nieuwe verdeelstation nodig is, begrijpen de bewoners wel. Maar waarom juist op deze locatie aan de Voorhaven, vlakbij een speeltuin: dat niet. Ook vindt de bewonersvereniging dat ze niet hebben mogen meebeslissen over waar het verdeelstation komt en vooral, hoe het eruit komt te zien. De vier brieven die ze over het project ontvingen, bevatten volgens hen weinig nuttige informatie. En waarom was er geen informatieavond?
Westland Infra gaat evalueren wat er mis ging in de Hoornse wijk:
‘We gaan kijken hoe we dat bij een volgend traject anders en beter kunnen doen. Bewonersavonden zouden daar een onderdeel van kunnen zijn’, aldus Van der Wurff.
***
Bron hier.
***
Onbegrijpelijk, die zonnepanelen.
Onnozel om ze energie aan het net te laten leveren terwijl er geen massale energie opslag bestaat.
Dat is vragen om instabiliteit.
Energie transitie is voorraadtransitie. Dit is echter slechts een duur, ineffectief, parallel systeem.
Weggegooid geld.
En zo blijft iedereen meeprofiteren van de algemene gekte. Hoewel die gekte toch betaald moet worden? Hoe dan? met subsidiëring in tal van verschillende vormen. Meestal onherkenbaar vermomd. Telkens een nieuwe loot aan het rondpompcircuit.
In NL zijn zonnepanelen vrijwel waardeloos door de geringe zoninstraling tijdens herfst en winter. Salderingsdiefstal verergert de problemen en had allang afgeschaft moeten zijn.
Maar ik wil nogmaals benadrukken dat zonnepanelen met thuisaccu een uitkomst zijn voor onze woning in de tropen, elke dag van het jaar is er voldoende zon om het hele huis met 4 airco’s koel te houden en onze afname van dure netstroom tot een minimum te beperken. Geen teruglevering en daarom ook geen verplichte uitschakeling van de omvormer bij een black-out. En geen solar-tax…
Het is dus niet zo dat de techniek niet voldoet maar dat de techniek niet geschikt is voor NL.
Ze betekenen dat ik een negatieve elektriciteitsrekening heb!
Dat vind ik erg prettig.
Weggegooid geld??
Dat is die leverancier van die transformatorhuisjes vast niet met je eens hoor. En die molentjesboer en die paneeltjesboor ook niet.
Uiteraard heb je gewoon gelijk David; laat dat helder zijn.
kijk ! dat is nu de economie ;
Vele industriën en bedrijven betrokken bij de realisatie van een transformatorhuisje ( na de zonnepanelen ) , tot en met werk voor de graffiti kunstenaar, de verfindustrie wb vooral niet vergeten de afvalindustrie als grootste .
dat kan je alleen verkopen aan het publiek met desinformatie . (Zie vorige artikel )
Aan Peter de Waard in reactie op zijn artikel over gratis campagnes in de media : De media zijn PR, marketing en reclame vehikels. In redactionele stukken wordt propaganda verstopt over de klimaatcrisis en andere crises die daartoe crisis worden genoemd en campagnes gevoerd voor het bedrijfsleven, die de media Conglomeraten betalen middels adverteren, waarmee media en bedrijfsleven, politiek en het grootkapitaal met elkaar verbonden zijn . Steeds meer mensen beginnen die relaties door te krijgen
Afgelopen week nog werd bij ons aan de overkant (T-kruising) werd in het bestaande trafo-huisje een extra trafo ingetakeld en het volgende raadsel wil ik u niet onthouden :
https://ejbron.wordpress.com/2024/09/10/raadsel-2/
Ik wist al wel dat “eigen huis” groen verdwaasd was geworden en daarom heb ik ons lidmaatschap na decennia enkele jaren terug overtuigd opgezegd maar de verdwazing gaat gewoon verder : https://www.telegraaf.nl/financieel/1546984617/goede-oplossing-voor-zonnepaneeleigenaar-vereniging-eigen-huis-start-proef-met-thuisaccu-s-bij-leden
Wacht maar totdat het eerste huis affikt met zo’n ding in huis. En wat zegt de opstalverzekeraar? Die is er zeker blij mee.
Wat een flauwe kul, zo’n huisje is de helft kleiner dan een garagebox. Vele duizenden staan er al ook in woonwijken. Eén bedrijf waar machines op krachtstroom draaien met wat vermogen hebben ook al een dergelijk duur hok staan. De zwartkijkers hier kunnen hier beter kijken of hun poep niet zwart is en je daar zorgen om maken. Dat overheden totaal de weg kwijt zijn is een ander verhaal.
Idd het betreffende trafohuisje waarover ik het had staat bijna in de tuin van onze overbuurvrouw. Wij wonen er al ruim 32 jaar en er is nog nooit wat mee gebeurd. Een “akku-huisje” is natuurlijk een heel ander verhaal, dat wil niemand vanwege brand/explosie-gevaar en daar zal (iig ikzelf) met hand en tand tegen verzetten.
Er staat zo’n transformatorhuisje om de hoek van ons huis.
Met heide plaggen op het dak en wilde klimop langs de wanden.
Ze moeten de wijk voorzien (in de toekomst kunnen afsluiten) van stroom wanneer nodig.
Voorheen niet nodig, nu met ‘klimaat’- energietransitie wel, heeft te maken met pieken en dalen van zonnepaneel elektriciteit teruglevering in de wijken op het grid..
Ze moeten kunnen samenwerken met de op afstand (remote) bedienbare E360 – Landis+Gyr ‘verplichte’ uitbreiding in de meterkast van de woonhuizen.
https://www.landisgyr.eu/product/landisgyr-e360/
‘E360 is future proof design to keep ‘your’ options open.’
Hier in Frankrijk heeft Enedis, de financiele beheerder van het stroomnet, ook getracht mensen te dwingen om een slimme meter te laten installeren, de Linky.
Na een paar stevige branden met enkele doden heeft een Franse rechter bepaald dat dwang absoluut niet kan en de mensen die dat wilden hun oude meter weer gewoon terug moesten krijgen.
Dat vonnis is recent in wetgeving omgezet. Alleen in zeer specifieke gevallen moet je het ongewild plaatsen van een Linky accepteren.
Ja ja, die Franse rechters toch he!
Mogen de elektriciteitsmaatschappijen dan wel de extra kosten voor het opnemen van de meterstanden in rekening brengen bij klanten die een oude meter willen houden?
Of moeten zij die extra kosten socialiseren over alle aansluitingen?
Bas, ik moet zelf 1 x per maand de meterstanden doorgeven via de site van Enedis en dat kost niets extra’s.