Van een onzer correspondenten.
De Stichting Energietransitie en Kernenergie stuurde een brief aan vicepremier Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, waarin ze zichzelf introduceerde en waarin ze tevens enkele aandachtspunten formuleerde die betrekking hebben op het kernenergiebeleid. Dat betreft met name het belang van de kerncentrale Borssele, dat van de marktvorm, dat van de kleine modulaire reactor (SMR) en dat van kernenergie voor de productie van groene waterstof. Ook signaleert de stichting belangenverstrengeling bij een belangrijke stakeholder en subsidieverstrekker.
De stichting:
‘Voor de positie van kernenergie in het energiesysteem is de keuze voor de marktvorm essentieel. Recent is er een groot onderzoek door NWO gestart en gefinancierd om dat nader te bezien. Wij hebben echter grote twijfels over de rol van de stakeholder ‘Topsector Energie’. Kernenergie wordt daarin wel genoemd, maar speelt nauwelijks een rol. Signalen die wij krijgen maken ons ongerust en lijken zelfs op belangenverstrengeling te wijzen. Daardoor schatten wij de kansen op een adequate technologie-neutrale aanpak van de energietransitie als laag in. In dat verband zouden wij ook pleiten voor uitvoering van de meest recente motie van Tweede Kamerlid Silvio Erkens om SMR-pilots vooraan in de Programma Aanpak te zetten.’
Nu ook provincies en gemeenten indringende belangstelling tonen voor plaatsing binnen hun provinciegrenzen van de zo genoemde Small Modular Reactors (SMR’s), waarbij de noodzakelijke transitie kan worden versneld en ook een positieve impact heeft op de problemen bij de net-infrastructuur, is het gewenst daar extra aandacht aan te geven, stelt de Stichting Energietransitie en Kernenergie. Zo zou kunnen worden bezien in hoeverre regels en bevoegdheden van lagere overheden aanpassing behoeven om een snelle introductie mogelijk te maken.
***
***
Wij van wc-eend vinden SMR de beste optie voor de energietransitie.
SMRs zijn iets voor de volgende generatie. Nu even betrouwbare kerncentrales volgens bewezen concept om de paniekzaaiers voor te blijven.
Het idee is dat SMR’s, anders dan de gebruikelijke kerncentrales, concurrerend zouden kunnen worden.
Dat dat idee bij nader onderzoek onjuist is gebleken wil bij de hardliners niet doordringen.
In de VS heeft de federale regering vele miljarden gestopt in de ontwikkeling van een kleine SMR ~80MW
Dat is niets geworden omdat die in de exploitatie te duur is en niemand hem dus wil kopen.
Ontwikkeld door NuScale.
Die zaten lange tijd op 50MW maar daarmee werd de kostprijs van de geproduceerde stroom nog hoger.
Ook varianten waarbij grotere aantallen (er zijn tekeningen van 12 stuks) reactoren in een gebouw worden ondergebracht zijn niets geworden.
Dat is ook logisch want we hebben steeds grotere kernreactoren gekregen omdat die stroom goedkoper produceren dan kleinere reactoren….
Bij de enige klant die NuScale had, een coöperatie, hebben steeds meer leden zich teruggetrokken naarmate meer details bekend werden over de kernreactoren.
NuScale is inmiddels half ter ziele.
Van de weeromstuit hebben zich indertijd nog een paar bedrijven-landen laten meesleuren door kernfanaten.
Bijv. Rolls-Royce in UK (maakt o.a. kernreactoren voor kernonderzeeërs), maar die heeft de SMR (ontwikkel?) activiteiten inmiddels zijn beperkt tot 1 man.
NB
Je kunt geen kernonderzeeër reactor gebruiken omdat die hoger verrijkt uranium nodig hebben dan wereldwijd toegestaan in verband met veiligheid & proliferatie (tegengaan dat jan en alleman kernbommen kunnen maken).
Sophie Hermans, de Kamala Harris van de lage landen…Overal zet de financiële elite mensen neer zonder enige kennis van zaken wiens enige opdracht is het gladstrijken van plooien van de macht.
Cornelia
Sophie strijkt niks, Ze wordt gestreken terwijl ze als puppet on a string aan touwtjes hangt.
Bij het vorige stukje schreef ik iets over ‘ de markt ‘ en een uitspraak van Auke hoekstra van Neon research .
Dáár zal Sophie Hermans naar verwijzen .
” PV adds more energy in 4-6 months than all nuclear under construction over the coming decades.
Combined with batteries to deliver it when needed, PV production will keep accelerating.
It’s blowing all other energy sources out of the water and is available anywhere on earth. ”
Ik voorspel, dat het nog slechts enkele jaren zal vergen voordat heel Nederland zal zijn bedekt met een tapijt van zonnepanelen , tenzij er iemand opstaat die Auke hoekstraas bij de oren voor de rechter sleept. Een kans die dus als nihil kan worden beschouwd dus .
En die gek des Vaderlands is een factor om rekening mee te houden . https://neonresearch.nl/team/
btw , langs de A9 wordt gewerkt aan de aanleg van een gigantisch zonnepark van 10 tallen ha.
@Bert,
Er is allang uitgerekend dat wij alle stroom die we verbruiken kunnen produceren met alleen zonnepanelen op onze daken.
Dat is alleen veel duurder dan zonnepanelen op ongebruikt land leggen.
Gewoon op een meter hoogte in de bermen naast wegen en spoorwegen…
Levert goedkope stroom op en daar hou ik van.
Lees dit maar eens hoe achterlijk wetenschappers zijn, en het ergste ook nog uit Nederland.
Jongens er komen nog hele rare tijden, kernenergie kan zorgen dat dit stukken mínder word.
Aardgas wat zo heilig en schoon was dat zelfs stadsbussen er op moesten gaan rijden is ook verleden tijd.
Maar in Duitsland betaal je wel amper belasting als je een nieuwe auto op lpg koopt.
https://www.deutschlandfunk.de/europas-klimaneutralitaet-koennte-andere-regionen-belasten-102.html
@Theo, Kernenergie maakt het erger omdat het zo arbeidsintensief is. Daarom stijgen die KWh kosten met ~3%/jaar.
En nu is kernenergie per KWh al ~3 keer zo duur, waarbij de grote kernafval opbergkosten subsidies niet zijn mee geteld…
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Electricity_costs_in_dollars_according_to_data_from_Lazard.png
Ik hoorde net dat we dit jaar al meer dan 100 dagen temperaturen hebben gehad boven de 20 graden Celsius, in Limburg zelfs nog meer.
Alarm klimaatverandering, je zou ze het liefst toch eens flink onder hun kont trappen.
Met de temperaturen en de dagen zijn er ontelbare mogelijkheden voor paniekverhalen.
De crux is dat ze zich er belachelijk mee maken en het gevaar lopen dat niemand het meer gelooft.
Theo,
Dat hebben we in het verleden veel vaker gehad, dus wat is dit voor domheid die dit type mensen aan het uitkramen zijn? Onder hun kont trappen? spaar je de moeite maar beter lijkt mij om het bovendeel eens bloot te stellen aan herstellende tikken waardoor de aanwezige pc weer correct gaat werken.
Ja, het warmt een beetje op. Nou en? Is dat bijzonder? Dat gebeurt al miljoenen jaren. Nu eens wordt het kouder, dan weer eens warmer. Niks om je druk over te maken. in de prehistorie moest je verhuizen.
Nu zet je in het ene geval de kachel en in het andere geval de airco aan. Die moet je je dan natuurlijk wel kunnen veroorloven. En dat lukt niet als onze overheid het geld over de balk smijt aan niet werkende en onbetaalbare transities á la Rotmans. De jongste professor van Nederland met zijn zelf uitgevonden leerstoel.
Als de opwarming >20grC wordt, zoals voorspeld als we niets doen, dan krijgen we temperaturen >50grC op warme dagen, zoals nu in New Delhi, India.
Dan nog…?
Dan smelt o.a. de ijskap van Groenland, de alpen, enz en stijgt de zeespiegel >20m.
Het wordt dan prijzig om het land droog te houden, voor zover dat lukt.
Het zeewater gaat dan via onderaardse stromen onder dijken en duinen door naar het achterland.
Dus overal aaneengesloten betonnen schuiven 50m diep de grond in heien om te voorkomen dat het achterland onvruchtbaar wordt?
Rond de evenaar kan dan niet meer worden geleefd (New Delhi 70grC, enz).
Dus we krijgen massale migratie van klimaat vluchtelingen naar hier die ons dan natuurlijk, vroeg of laat, verwijten dat wij de oorzaak zijn van hun migratie ellende….
Lijkt me veel minder lekker dan windmolens en zonnepanelen.
De Britse regering overweegt om een extra 6 miljard pond subsidie te geven (bovenop de reeds beloofde 3 miljard subsidie) voor de bouw van een niewe kerncentrale in Sizewell. En nog steeds twijfelt EDF of het wel winstgevend zal zijn en of het dat contract wil aangaan.