Stedin.

Van een onzer correspondenten.

Het stroomnet in delen van het centrum en oostelijk Dordrecht is vol. Vooral in de winter ontstaan ‘flinke pieken’ in de stroomvraag, waardoor het stroomnet in die twee gebieden tegen de grenzen van de capaciteit aanlopen. Om overbelasting te voorkomen worden grootverbruikers die een nieuwe aansluiting aanvragen op de wachtlijst gezet. Daarnaast wordt huishoudens en bedrijven gevraagd de spits op het stroomnet te mijden.

In veel meer regio’s spelen stroomproblemen.

In februari kondigde Stedin al aan dat het stroomnet voor Dordrecht vol zat voor het terugleveren van energie, nu is er ook krapte voor het verbruík van energie. De netbeheerder doet de komende maanden onderzoek naar de stand van het net in de stad. Daarvoor gaat Stedin de komende maanden in gesprek met grote energieverbruikers om te kijken of zij tegen vergoeding tijdelijk minder energie kunnen afnemen in de spits. Ook wordt in kaart gebracht of er aanvullende maatregelen nodig zijn om piekbelasting te voorkomen en de betrouwbaarheid van het net te borgen.

De gereedschapskist van de gemeente om hier iets in te betekenen is beperkt.

Huishoudens wordt dus verzocht om de spits te mijden. Deze piekmomenten zijn er met name in de wintermaanden tussen 16.00 en 21.00 uur ’s avonds.

‘Door laadpalen en warmtepompen vooral buíten deze piekmomenten te gebruiken, helpen inwoners en bedrijven van Dordrecht mee om op deze piekmomenten het licht aan te houden in de stad. Het maakt echt uit wanneer je energie gebruikt’, oordeelt Maarten Bijl, regiodirecteur Zuid-Holland bij Stedin.

In veel meer regio’s spelen stroomproblemen. Zo vragen bedrijven in de gemeenten Gorinchem en Vijfheerenlanden, delen van West Betuwe, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden meer stroom dan Stedin kan leveren, waardoor de netbeheerder daar nieuwkomers op het elektriciteitsnet momenteel niet kan helpen.

De gemeente Dordrecht laat weten het ‘vervelend’ te vinden:

‘Dit heeft grote maatschappelijke impact, maar wij kunnen dit probleem als gemeente niet oplossen’, zegt een woordvoerder. ‘We zijn wel bezig om meer huishoudens gebruik te laten maken van het warmtenet. Ook kijken we hoe we onze inwoners en organisaties kunnen helpen bij dit vraagstuk, maar verder is de gereedschapskist van de gemeente om hier iets in te betekenen beperkt.’

***

Bron hier.

***