Van een onzer correspondenten.

Zonneplan heeft in een half jaar tijd op 94 dagen een of meerdere keren per dag de zonnepanelen van klanten uitgeschakeld die hiervoor toestemming hebben gegeven. Zij krijgen een vergoeding én een bonus.

Met behulp van het aansturingsalgoritme Powerplay is het sinds afgelopen voorjaar mogelijk voor alle klanten om hun zonnepanelen op piekmomenten uit te laten zetten. Het energiebedrijf meldde eerder dat dit consumenten jaarlijks tot 100 euro bonus op kan leveren.

Het tijdelijk uitschakelen van zonnepanelen op piekmomenten leidt er volgens Zonneplan toe dat er ‘overall’ meer ruimte komt voor duurzaam opgewekte energie.

Tussen 18 maart en 24 september – 190 dagen – waren er 94 dagen waarop Powerplay zonnepanelen een of meerdere kwartieren per dag uitschakelde. Daarmee werd per huishouden gemiddeld voor 115 kilowattuur aan zonnestroom afgeschakeld, tegen een gemiddelde vergoeding van 21 eurocent per kilowattuur. Die vergoeding komt bovenop de compensatie voor de gemiste inkomsten door het uitschakelen, gemiddeld 12,5 eurocent per kilowatt. Zonneplan garandeert dat de klant altijd meer verdient aan het uitschakelen van de zonnepanelen dan wanneer zij gewoon hadden teruggeleverd. 1 klant ontving in totaal 81 euro extra, maar het gemiddelde ligt op 24 euro.

Woordvoerder Frank Breukelman:

‘Over een heel jaar gezien is pas 17 procent van onze energie afkomstig van duurzame bronnen. Dat moet 100 procent worden, maar door de druk op piekmomenten is er nu vaak geen ruimte voor extra zonnepanelen of windmolens. Die ruimte creëren wij door zonnepanelen strategisch af te schalen. Nog beter is het uiteraard om deze stroom op te slaan in thuisbatterijen en weer beschikbaar te stellen op momenten dat nu nog gascentrales de dienst uitmaken.’

Het energiebedrijf spreekt van 2 scenario’s waarin het beter kan zijn om zonnepanelen tijdelijk uit te zetten. Ten eerste als vooraf al een stroomoverschot wordt voorspeld. De stroomprijzen op de zogeheten day-aheadmarkt zijn dan ook negatief voor die uren. Door zonnepanelen op die momenten uit te schakelen, wordt voorkomen dat huishoudens moeten betalen voor het terugleveren.

Scenario 2 is een dag waarop het zonniger blijkt dan vooraf verwacht. Er ontstaat dan onbalans tussen het aanbod van stroom en de vraag daarnaar. Op de passieve onbalansmarkt ontstaan prijsprikkels om de balans te herstellen. Oftewel: een vergoeding voor partijen die minder stroom leveren of meer afnemen. Het uitschakelen van zonnepanelen levert huishoudens dan dus een vergoeding op.

***

Bron hier.

***