Fotot: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

2024 is op koers om een slecht jaar voor warmtepompen te worden. Vergeleken met vorig jaar zal de verkoop van warmtepompen in de woningbouw met een derde teruglopen.

Dat constateert de Vereniging Warmtepompen in het meest recente kwartaalbericht. De sector verwacht in heel 2024 tussen de 95 en 100 duizend warmtepompen te leveren. Dit betekent een verwachte krimp van een derde ten opzichte van 150 duizend geleverde warmtepompen in 2023 en is slechts de helft van de benodigde aantallen voor de 2030 doelstelling.

De marktkrimp begon in het vierde kwartaal van 2023, in eerste instantie in het marktaandeel van hybride warmtepompen. Het derde kwartaal van 2024 toonde een lichte opleving in de verkoop van hybrides. De sector verwacht dat deze opleving incidenteel is vanwege seizoensinvloeden, de afbouw van de hoog opgelopen voorraden bij groothandels en installateurs en de verwachte ISDE-subsidieverlaging in januari 2025.

Kabinetsplannen frustreren energietransitie.

Hoewel het nieuwe kabinet niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor stagnerende afzet die vorig jaar al inzette, werken de nieuw aangekondigde beleidsmaatregelen zeker niet stimulerend, zegt de Vereniging Warmtepompen. ‘Het risico van een nieuwe periode van stagnatie begin 2025 is groot.’

Stimuleringsmaatregelen worden afgebouwd en aardgas wordt aantrekkelijker gemaakt, aldus de vereniging. De aangekondigde normering bij de vervanging van een gasketel door een (hybride) warmtepomp vervalt. Er wordt ook bezuinigd op subsidies, de energielabelverbetering bij aan- en verkoop van woningen wordt niet verplicht en de energiebelasting op aardgas wordt verlaagd. Ook het einde van de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2027 beperkt de stimulering voor warmtepompen op ‘eigen elektriciteit’.

Ambitie 2030 onbereikbaar.

‘Dit heeft niet alleen een negatieve impact op huishoudens en bedrijven met betrekking tot ‘betaalbaarheid en bestaanszekerheid’, maar ook op de energietransitie. De doelstelling om één op de vijf woningen in 2030 efficiënt te verwarmen met een warmtepomp is vrijwel onbereikbaar geworden’, aldus Vereniging Warmtepompen.

***

Bron hier.

***