Foto: Shutterstock.

Door Owen Klinsky.

Het Europese energiebedrijf BP heeft plannen aangekondigd om zijn Amerikaanse onshore windactiviteiten te verkopen. Het bedrijf wil zich hiermee concentreren op zijn kernactiviteiten op het gebied van olie en gas en het sentiment onder investeerders verbeteren, aldus de Financial Times.

BP heeft, samen met zijn rivaal Shell, de afgelopen jaren geprobeerd om groene initiatieven terug te schroeven en heeft verdere verlagingen van de olieproductie in juni 2023 afgewezen. Nu wil het bedrijf zijn portefeuille van ongeveer 2 miljard dollar aan onshore windenergie verkopen, die bestaat uit belangen in tien operationele windparken en een totale netto-opwekkingscapaciteit heeft van 1,3 gigawatt, zo meldde de FT

“Wij geloven dat de onderneming waarschijnlijk van grotere waarde zal zijn voor een andere eigenaar,”

vertelde William Lin, BP’s executive vice president voor gas & low carbon energy, aan Bloomberg.

“Deze geplande desinvestering is onderdeel van onze strategie om onze portefeuille te blijven vereenvoudigen en ons te richten op waarde.”

De inspanningen van BP op het gebied van offshore windenergie (OSW) zijn ook op uitdagingen gestuit. Vorig jaar heeft het bedrijf de waarde van zijn OSW- portefeuille met 1,1 miljard dollar afgeschreven en de voormalige directeur hernieuwbare energie van het bedrijf, Anja-Isabel Dotzenrath, vertelde de FT:

Offshore windenergie in de VS is fundamenteel kapot.”

Owen Klinsky.

Ook Shell, de concurrent van BP, is de afgelopen jaren afgestapt van de transitie naar hernieuwbare energie. CEO Wael Sawan noemde het terugdringen van de olieproductie

‘gevaarlijk en onverantwoord’.

“Ik ben het met hem oneens, respectvol”, zei Sawan in juli 2023, verwijzend naar de opmerking van VN-secretaris-generaal Antonio Guterrdaes dat nieuwe investeringen in olie en gas “economische en morele waanzin” zijn.

“Wat gevaarlijk en onverantwoord zou zijn, is het feitelijk stopzetten van de olie- en gasproductie, zodat de kosten van levensonderhoud, zoals we vorig jaar zagen, weer omhoog schieten.”

Het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in februari 2022 zorgde ervoor dat de energieprijzen de pan uit rijzen. Volgens de Federal Reserve Bank van St. Louis bedroeg de prijs van gas in juni 2022 meer dan $ 5 per gallon, vergeleken met ongeveer $ 1,80 in april 2020.

BP heeft niet direct gereageerd op een verzoek om commentaar.

***

Bron hier.

***