Van een onzer correspondenten.

Het Nederlands-Franse bedrijf Thorizon, ontwikkelaar van een revolutionair type kernreactor, heeft een pluim ontvangen van de Europese Commissie. De Thorizon One, zoals de reactor heet, is door de EU officieel aangemerkt als een toonaangevende, geavanceerde technologie. Met de steun van de EU wil Thorizon sneller opschalen.

Tijdens de komende klimaattop in Azerbeidzjan zal EU pleiten voor het gebruik van kernenergie in Europa.

De Thorizon One heeft een vermogen van 100 megawatt en kan naar eigen zeggen 250.000 huishoudens van stroom voorzien. Thorizon is onderdeel van een groep van 22 bedrijven die gelauwerd zijn door de European Industrial Alliance on SMRs. Dat is een tak van de Europese Unie die de ontwikkeling en adoptie van small modular reactors (kernreactors met een maximaal vermogen van 300 megawatt) wil stimuleren. Speciale werkgroepen proberen gunstige randvoorwaarden te scheppen die het uitrollen van zulke SMR’s in Europa makkelijker moeten maken. Naast financiële bijstand zal de Europese alliantie de 22 bedrijven een helpende hand bieden bij het uitrollen van pilot-opstellingen en het optimaliseren van veiligheid (een cruciaal thema binnen het debat over kernenergie).

De energiebron is een officieel onderdeel geworden van de onderhandelingsinzet op COP 29.

De Thorizon One is niet ‘zomaar’ een kernreactor, het is een zogeheten gesmoltenzoutreactor. Dit is een duurzamere en veiligere variant van de traditionele kernreactor. Thorizon gebruikt als ‘brandstof’ een mix van nucleair afval en het radioactieve materiaal thorium. Zo wordt bestaand radioactief afval, geproduceerd door andere kernreactoren, in feite opgeruimd. Daarnaast is thorium veiliger dan uranium; de brandstof die gebruikelijk is bij traditionele kerncentrales. Thorium produceert namelijk afval dat minder lang radioactief blijft.

Een centraal element van Thorizons techniek is gesmolten zout. Dat dient als koelmiddel in de reactor, maar ook als vloeibare drager van de brandstof (het thorium). Daardoor is de kans op een kernsmelting, waarbij onderdelen van een reactor oververhit raken en brandstofelementen smelten, veel kleiner. Ook kan het zout hoge temperaturen aan, zonder dat de druk verhoogd hoeft te worden. Dit biedt zowel voordelen op het gebied van veiligheid als efficiëntie. Ook kan de reactor warmte leveren die gebruikt kan worden bij industriële processen.

‘We zijn enorm trots dat ons project deze bijzondere erkenning van de Europese Commissie heeft gekregen’, vertelt Kiki Lauwers, CEO van Thorizon. ‘We zijn blij dat de voordelen van gesmoltenzoutreactoren nu steeds meer worden gewaardeerd. Dit project heeft het potentieel om niet alleen schone energie te leveren, maar ook om een nieuwe generatie reactoren op de markt te brengen die duurzamer, intrinsiek veiliger en tegen concurrerende kosten kan worden gebouwd.’

Recent werd bekend dat de EU tijdens de komende klimaattop in Azerbeidzjan (COP29) zal pleiten voor het gebruik van kernenergie in Europa. Daarmee is de energiebron een officieel onderdeel geworden van de onderhandelingsinzet. Sinds de kernramp van Fukushima in Japan, waarbij een kernsmelting ertoe leidde dat zo’n 150.000 mensen moesten evacueren, is kernenergie een beladen onderwerp. Maar vanwege de energietransitie en de wens om te stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, wordt het gebruik van nucleaire reactoren in toenemende mate overwogen en uitgevoerd.

***

Bron hier.

***