Van een onzer correspondenten.
De metafoor van het ’tipping point’ of ‘kantelpunt’ is niet helpend in de context van de klimaatopwarming. Dat beargumenteert een groep wetenschappers in Nature. Het concept kan mensen in verwarring brengen en actie in de weg staan, denken de onderzoekers. Klimaatactie blijft nog altijd nodig en zinvol, aldus de klimaatbevlogen onderzoekers
Kantelpunten zijn kritieke momenten in het klimaatsysteem, wanneer een relatief kleine verandering leidt tot aanzienlijke en vaak onomkeerbare verandering op grotere schaal. Als bijvoorbeeld bepaalde temperatuurdrempels overschreden worden, kunnen hele ecosystemen onomkeerbaar veranderen.
In een artikel in Nature Climate Change argumenteren verschillende wetenschappers nu dat het begrip ‘tipping point’ in de klimaatwetenschap niet goed gedefinieerd is en vaak verkeerd wordt toegepast. Er is volgens hen ook geen bewijs dat de apocalyptische toon mensen aanzet tot actie. Klimaatwetenschappers spraken to nu toe van omslagpunten bij fenomenen zoals de mogelijke ineenstorting van de Golfstroom, de West-Antarctische ijskap en ecosystemen van koraalriffen.
‘Hoewel veel van de natuurkundige verschijnselen die onder het label ‘omslagpunt’ vallen systemisch belangrijk zijn en de moeite van het bestuderen waard, belicht het tipping points-model niet per se de meest kritieke of beslissende aspecten ervan. Het kan deze aspecten zelfs verdoezelen’, zegt hoogleraar Robert Kopp aan de Rutgers University.
Vrees voor een vals alarm-effect dat de geloofwaardigheid van toekomstige beweringen kan ondermijnen.
Volgens Kopp en zijn collega’s blijkt uit sociaal-wetenschappelijk onderzoek dat constructieve collectieve actie eerder wordt geïnspireerd door concrete gebeurtenis die verband houden met klimaatverandering – zoals bosbranden, aanhoudende droogte en hittegolven en overstromingen – dan door het meer abstracte en losjes toegepaste concept van klimaatomslagpunten.
Onze Radboud Universiteit (2023) is nog een alarmistisch aanhanger van tipping-point vaagheden:
‘Voor de wereld is een cruciaal moment aangebroken, waarin bedreigingen van het klimaatsysteem zich steeds sneller aandienen. Dat blijkt uit het Global Tipping Points Report, een uitgebreid rapport van meer dan 200 onderzoekers naar ‘tipping points’ in het klimaat, waaronder wetenschappers van de Radboud Universiteit.’
Maar zulke omslagpunten zijn vaag gedefinieerd en geven de illusie van een nauwkeurig wetenschappelijk begrip, aldus de auteurs.
‘Pogingen om zo veel onderwerpen en gedragingen onder hetzelfde label en hetzelfde interpretatiekader te brengen, helpen de wetenschap niet vooruit’, zegt hoogleraar Michael Oppenheimer van Princeton University.
Zo kan er verwarring ontstaan wanneer in discussies over uitstootreductiedoelen en de noodzaak om de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd onder 1,5 graden Celsius te houden, met omslagpunten voor het klimaat wordt geschermd, schrijven de auteurs.
‘Wetenschap mag niet ten onrechte worden gezien als de identificatie van precieze drempelwaarden voor catastrofale gevolgen, terwijl de timing van zulke drempelwaarden zeer onzeker is’, concluderen de onderzoekers. Ze vrezen voor een vals alarm-effect dat de geloofwaardigheid van toekomstige beweringen kan ondermijnen.
De wetenschappers benadrukken nog dat ze niet de eersten waren die hun bezorgdheid uitten over het gebruik van het ‘tipping point’ in het publieke debat over klimaatverandering. In 2006 bekritiseerden redacteuren van Nature de uitdrukking al in een essay, vanwege de te grote nadruk op zeer onzekere wetenschap en het risico dat een dergelijke focus zou kunnen leiden tot fatalisme.
***
Zie voor het gehele artikel, hier.
***
Vandaag werd bekend dat het de een na warmste gemiddelde november maand is geweest. Met een temperatuur van 1.5 graden boven het einde van de kleine ijstijd. Welke grote gevolgen gaat dit geven. Veel onderzoek op de universiteiten is noodzakelijk. Dit gaat steeds moeilijker met een kabinet wat op onderwijs wil bezuinigen. Dit onderzoek wat breed gedaan moet worden over verschillende vakgebieden heeft dan ook een brede sturing nodig door externe overkoepelende management lagen met veel overleg in binnen en vooral het verre buitenland. De kosten lopen zomaar op in de honderden miljoenen door dit record omslagpunt. Bezuinigen op ander onderwijs terrein zijn dan onvermijdelijk zoals bv natuurkunde en wiskunde op de middelbare scholen waar de nederlandse kinderen toch al niet in uitblinken.
Refereren aan ijstijden suggereert dat je het niet weet.
Lijkt me belangrijker om de temperatuur stijgingen sinds eind vorige eeuw tegen te gaan.
Daarmee weten we waarover we het hebben en kunnen we berekenen wat ze zouden moeten doen.
Bas
Onderweg naar een natuurlijk optimum (na het laatste glaciaal) wordt de temperatuur met ups en downs hoger. Wen er maar aan of koop een bootje. Of in jouw geval, verhuis naar de Himalaya. Of vind je het daar inmiddels te druk of te toeristisch.
Je hebt erg veel moeite met veranderingen. Dat heb je met autisme. Niks mis mee hoor, maar wel iets om rekening mee te houden. En mocht je het onverhoopt niet zijn, de kenmerken heb je wel.
……..’temperatuur stijgingen sinds eind vorige eeuw tegen te gaan’…
……..ineffectief, niet haalbaar, dus zinloos, fysisch ook niet mogelijk, dus geldverspilling klimaatverandering te willen stoppen met de ‘hernieuwbare’ klimaattransitie…
Gresnigt, stop nou eens met die onzin van ‘hernieuwbaar’ te blijven uitbraken…
Habeck in Duitsland gaat binnenkort voorspelbaar op zijn bek met zijn 100% ‘hernieuwbaar’ en destructie van het ‘Wirtschaftswunder’….
Nederland bleef in november 2024 0,1 graad onder het langjarig gemiddelde en dat terwijl hier de opwarming sneller gaat dan in de rest van de wereld.
Er wordt teveel geschreeuwd voor ze de werkelijke oorzaak weten.
Als de aarde werkelijk zo gevoelig is gaan we maar met zijn allen naar een andere planeet.
Ik zou me meer druk maken om de wereldwijde milieu verontreiniging die de spuigaten uit aan het lopen is.
Ik las van de week nog dat bij een test van Rode kool in glas en diepvries en juist in de Bio van bepaalde merken teveel giftstoffen zaten, bij 2 merken zelfs het advies niet te consumeren.
En dan hebben we het over bio-teelt.
Het was overigens een Duits onderzoek.
Met z’n allen naar een andere planeet is iets voor over 5.000 jaar o.i.d.
De milieu verontreiniging is geen echt probleem. De geschiedenis laat zien dat we die aanpakken als we vinden dat die te erg wordt.
Hoewel,
Dan moeten we wel het serieuze probleem dat het overheidsorgaan voor de toelating van onkruidbestrijdingsmiddelen (het CTGB) tegen de wet acteert met haar blind vertrouwen op de beweringen van de fabrikanten, aanpakken.
Daardoor kunnen bestrijdingsmiddelen, zoals bijv. glyfosaat van Bayer verantwoordelijk voor epidemische toenamen van de ziekte van Parkinson, nog door iedereen worden gekocht en verspreid. Met succes gezien het snel toenemende aantal Parkinson patiënten in gebieden waar dat middel wordt gebruikt (in de Franse wijngebieden krijgen patiënten tenminste nog een vergoeding, hier mogen de burgers stikken)..
Het is natuurlijk ook kwalijk dat het ministerie van landbouw verantwoordelijk is voor de uitvoering van de wet. Die wil immers meer landbouw.
Daarmee weet je zeker dat er een loopje wordt genomen met de wet.
Het lijkt op het toezicht op nucleair. Dat is overgeheveld naar het min. van EZ (vol met kernfanaten) toen de toezichthouder serieus werk van zijn taak wilde maken.
Dus bleek bij de Europese veiligheidstest najaar 2011, dat wij met Borssele de onveiligste kerncentrale hebben van alle 147 onderzochte kerncentrales.
De historisch gebleken kans op een calamiteit à la Tsjernobyl of Fukushima is tenminste 1% in 50jaar.
Toelichting:
Alle kernreactoren in de wereld samen hebben 20.000 jaar gedraaid. Er zijn er 4 ontploft (1x Tsjernbyl, 3x Fukushima).
Dat is 1 calamiteit per 5000 kernreactor jaar = 1% kans per 50jaar (gelukkig woon ik niet in Zeeland, want 1% kans op ontruiming vind ik teveel).
____
*) NL bleek er bij de Europese stresstest sterk negatief uit te springen qua veiligheid (slechtste van alle148 onderzochte reactoren in 17 landen). Dus is zelfs 2% een te veilige schatting.
Hopend dat Borssele zelf de veiligheidsproblemen goed heeft aangepakt ondanks onze virtuele toezichthouder, kun je optimistisch ook stellen dat 1% een betere schatting is.
Je zou kunnen stellen dat in Fukushima niet 4 reactoren zijn ontploft maar dat er 2 alleen zijn gaan lekken. Daartegenover staat dan dat ongelukken zoals Three Mile Island in de VS waar alle schadeclaims met vele $ miljarden zijn afgekocht(met geheimhoudingsclausules), e.a. niet zijn geteld.
Bas
Er ligt werk op je te wachten. Het verbeteren van kerncentrales. Misschien, heel misschien kunnen ze jouw formidabele kennis gebruiken. Ik gaf je eerder een adres. Copenhagen atomics. Of misschien Rolls Royce?
Bas
Om je op het spoor te zetten hier het linkje.
https://www.copenhagenatomics.com/technology/
Glyfosaat is het meest gebruikte en meest onderzochte herbicide ter wereld. De relatie met parkinson wordt vaak gemaakt maar is nog nergens bewezen. Dat het met elkaar in verband gebracht wordt, is meer een truc van mensen die tegen Monsanto (nu Bayer) zijn dan dat het gebaseerd is op correlatie of causaliteit. Over het algemeen wordt het gebruik van glyfosaat aangetoond door de afbraakproducten aan te tonen (AMPA) omdat glyfosaat snel afbreekt. Recent is onderzocht dat de afbraak producten van glyfosaat dezelfde zijn als van wasmiddelen.
Theo, ik speel al jaren niet meer het spel Scrabble.
Ik ben veel te bang dat ik met mijn lettertjes alleen nog maar woorden als bio, duurzaam, transgender, of klimaatramp zou kunnen vormen om nog wat punten te scoren.
OK, nu even serieus (en best wel om te lachen als het niet zo triest was):
https://blackout-news.de/aktuelles/oesterreichs-post-zusteller-muessen-heizung-abstellen-um-touren-mit-e-auto-zu-schaffen/
https://blackout-news.de/aktuelles/gruene-blockieren-gesetz-ihres-eigenen-wirtschaftsministers-zur-kohlendioxidspeicherung/
https://blackout-news.de/aktuelles/olaf-scholz-im-fokus-neue-dokumente-zu-cum-cum-geschaeften-belasten-den-kanzler/
En deze is wekelijk hilarisch:
https://blackout-news.de/aktuelles/habeck-in-kenia-pragmatischer-fortschritt-trifft-auf-deutsche-ideologie/
Natuurlijk hebben ze in Kenia gelijk als ze de beschikbare geothermie en waterkracht gebruiken en voor de nodige aanvulling kernenergie willen aanwenden.
Dus zelfs daar weten ze ondertussen al dat wind en zon, en vooral van zon hebben ze heel veel daar in Afrika, totaal onbetrouwbaar zijn, net als enkele andere landen:
https://world-nuclear.org/news-and-media/press-statements/six-more-countries-endorse-the-declaration-to-triple-nuclear-energy-by-2050-at-cop29
Nu Bas nog.
(Grapje).
“Tipping points zijn moeilijk te definiëren maar bestaan wel zeker.”
Uit een reactie van Bart Vreeken vanmorgen maakte ik op dat hij naar een tipping punt aan het toegroeien is. Volg zijn voorbeeld definieer ze en voor het uit.
Kun je het bestaan van “tipping points” bij de klimaatopwarming aantonen?
Wat dacht je van het smelten van ijs na de vorst?
Modelleur, om je uit je natte droom te helpen het volgende. De ramp in Valencia heeft weinig met de opwarming van de aarde door CO2 te maken. Is in dat gedeelte van Spanje aan de Middellandse zee kust een jaarlijks terugkerend fenomeen wat in meer of mindere rond oktober toeslaat. Met deze regenval verdwijnt dan er de ergste zomerhitte. Branco’s (droge rivierbedingen) die vanaf de Ebrodelta om de paar km al eeuwen liggen lopen vol, wegen worden dan afgesloten. Heb het eerder meegemaakt dat muren werden weggeslagen, huizen vol liepen de zeekust vol laag met bomen die los gespoeld zijn. Is een muur van water wat er op je afkomt. Dat vernauwingen van de rivierbedding en achterstallig onderhoud daar mede de ramp veroorzaakte staat wel vast. Delta’ als de Ebrodelta is pas ontstaan in de vierde eeuw na Chistus. De delta bij Valencia is er ook niet in die periode uit zich zelf ontstaan. Het verleden leert ons meer dan de waarzeggers en geloofsverkondigers van nu.
Speciaal voor de (happende) “baudet-fans” : https://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/video-thierry-baudet-had-weer-gelijk-accijnsverhoging-leidt-tot-minder-inkomen-voor-de-staat
Welke ‘geloofwaardigheid’ is dat precies?
Nijmegen Universiteit is een marxistisch-Leninistisch bolwerk, al decennia, … ook de Universiteit en haar bestuur is een vulkaan van anti-democratisch klimaat-activisme vanuit de alfawetenschappen.
Professor Roos Vonk representeert de activistische klimaat-agenda aldaar, zij beweert wetenschappelijk verstand van de ‘Klimaattransitie’ van haar goede vrinden Urgenda / Rotmans te hebben…..
Alfawetenschapper Prof. dr. R. Vonk (Leiden, 4 november 1960) is een Nederlandse hoogleraar sociale psychologie aan de Bolsjewieke Radboud Universiteit Nijmegen.
Vonk is ook berucht door haar wetenschappelijke fraude t.a.v. het ‘wetenschappelijke studie’ naar de VLEESHUFTERS in Nederland….
https://nos.nl/artikel/315606-berisping-voor-hoogleraar-roos-vonk
Google de ouders van mevrouw Roos Vonk eens. Sta vervolgens paf over haar banvloeken over jan en alleman. Of misschien begrijp je haar wel: overcompensatie.
Er zijn ook ‘flipping points’. Dat zijn de gebeurtenissen waarbij klimaathysterici compleet flippen van angst.
Eigentlich sollen Windräder sauberen Ökostrom liefern, um den Ölverbrauch zu senken. Doch im Nordsee-Windpark “Riffgat”, 15 Kilometer vor Borkum, verhält sich das ein wenig anders. Die dort aufgestellte Anlage wird nicht vom Wind betrieben, sondern von Dieselkraftsoff. Der Grund dafür ist, dass die 30 Windräder derzeit noch stillstehen, da sie sich noch gar nicht drehen dürfen. Weil die Motoren, die den Wind in Energie umwandeln sollen, bei Stillstand durch die salzige Seeluft aber verrosten würden, hält sie ein Dieselgenerator auf Trab. Der Verbrauch dafür beläuft sich nach Informationen von “Bild” auf rund 22.000 Liter pro Monat.
http://www.t-online.de/finanzen/immobilien-wohnen/immobilienmarkt/id_64889050/-riffgat-nordsee-windpark-vor-borkum-wird-mit-diesel-betrieben.html
Zou dat windpark ontworpen zijn door wetenschappers die veel peer reviewed artikelen hebben geschreven in vooraanstaande klimaatvakbladen?
Vertaald :
Windturbines zouden eigenlijk schone, groene elektriciteit moeten leveren om het olieverbruik terug te dringen. Maar in het Noordzeewindpark “Riffgat”, 15 kilometer van Borkum, liggen de zaken iets anders. Het daar geïnstalleerde systeem wordt niet aangedreven door wind, maar door dieselbrandstof. De reden hiervoor is dat de 30 windturbines momenteel stil staan omdat ze nog niet mogen draaien. Omdat de motoren die de wind in energie moeten omzetten, door de zoute zeelucht zouden gaan roesten als ze stil zouden staan, houdt een dieselgenerator ze draaiende. Volgens informatie van “Bild” ligt het verbruik hiervoor rond de 22.000 liter per maand.
Misschien mist de kabel naar de wal…. dat mag in de meeste gevallen de netbeheerder verzorgen. Een klusje dat een step-up onderstaton en vele maanden en tientallen miljarden extra kost. In NL geeft TenneT de aankomende 10 jaar 163 Miljard uit om alleen al het 380 kV net aan te passen.
Die 1000 miljard van Baudet wordt met gemak wel 5000!
Maar voor dat geld heb je wél gratis energie, als het hard genoeg waait.
Scheffer, hoe bedoel je dat van die Habeck die binnenkort op zijn bek gaat?
Volgens mij is hij al lang definitief uitgekotst en moet dat in februari alleen nog maar formeel worden bevestigd bij de verkiezingen.
Ik zag om 17.00 uur het journaal van de NDR. Vakbond en leiding van VW zijn in een druk gevecht gewikkeld over de naderende ondergang van VW die tot ontslagen zal gaan leiden bij de VW werknemers.
Die vakbond is IG Metall en aan de rode kleur van de vlaggen te zien kan ik wel raden op welke principes die vakbond is gebaseerd.
Zeker, best wel een beroerd idee om zo vlak voor de kerst wellicht op straat komen te staan, maar er is een stevige band tussen IG Metall en de SPD, beiden clubs die altijd de uitstap van kernenergie hebben verdedigd en de Duitsers hebben meegesleurd in de kostbare waanzin van wind en zon.
https://www.igmetall.de/politik-und-gesellschaft/umwelt-und-energie/atomkraft-schluss.
Kortom, een beetje leedvermaak is wel op zijn plaats, ware het niet dat de economische ramp in Duitsland ook zeker gevolgen zal hebben voor Nederland en ook Frankrijk.
Gelukkig kunnen de Fransen de schade behoorlijk beperken door de enorme verkoop voor veel geld van betrouwbare atoomstroom aan Duitsland.
He, ik kan et weer niet laten he :)
Als ik de teneur van het stuk goed begrijp is het belangrijker dat of dat hele tipping point gebeuren niet negatief inwerkt op de (alarmistische) berichtgeving dan of het nu wel of niet wetenschappelijk verantwoord is. Wonderlijk wereldje toch, dat van die klimaatalarmisten.