Van een onzer correspondenten.

Het gezondheidseffect van vroege pollen en hoe daar op te reageren, is een van de thema’s waar het nieuwe onderzoeksproject ‘Gezond omgaan met hitte en pollen in een veranderend klimaat’ (GoHot) naar gaat kijken. Een belangrijke andere focus is hittestress.

Deelnemers aan het consortium zijn verbonden aan het Elkerliek Ziekenhuis, Gemeente Amsterdam, GGD, Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC), Radboud UMC, RIVM, Rode Kruis, Service Apotheek, University College Roosevelt, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente, Wageningen University and Research (WUR), Klimaatverbond Nederland, Terra Nostra, TNO en Vrije Universiteit Amsterdam.

Als de ramen open staan, kan de pollenconcentratie binnen weer stijgen. Daarom wordt het effect van open of gesloten ramen op de pollenconcentratie in huis getest.

Het onderzoek ontvangt daarvoor een ZonMw-subsidie van € 800.000. De onderzoekers over de urgentie:

‘In de recordwarme juni van 2023 stierven bijna negenhonderd mensen meer dan normaal in Nederland. De hitte ging gepaard met uitzonderlijk hoge graspollenconcentraties en een slechte luchtkwaliteit. Mogelijk droeg deze ongezonde mix bij aan de extra hoge sterfte. Niet alleen in Nederland waren er gezondheidsproblemen. De extreme hitte heeft in 2023 aan naar schatting 47.000 Europeanen het leven gekost. Met een verdergaande klimaatverandering nemen dit soort gezondheidsrisico’s waarschijnlijk verder toe.’

Hitte is het nieuwe toverwoord van het institutioneel klimaatalarmisme, zoals ook blijkt uit de nieuwe ‘hittekracht-index’:

‘In reactie op de toenemende hitte door klimaatverandering, hebben TNO, het KNMI, het RIVM en de VU gezamenlijk een nieuwe index ontwikkeld: hittekracht. Deze nieuwe index, vergelijkbaar met windkracht, biedt een uniforme manier om de impact van hitte te meten, te classificeren en te communiceren. Hittekracht wordt net als windkracht uitgedrukt in een genummerde schaal oplopend vanaf 1. Het doel is om zowel het algemene publiek als werknemers in verschillende beroepen beter voor te bereiden op extreme hitte.’

Door middel van literatuuronderzoek en experimenten moet duidelijk worden wat de effectiviteit is van verschillende manieren van koelen. Hierbij kun je denken aan het effect van voetbaden, dragen van koelende kleding, het eten van ijs, maar ook het gebruik van airco’s of de aanplant van bomen.

Of kun je beter investeren in het verbeteren van je trainingstoestand, waardoor je mogelijk beter om kunt gaan met hitte? En wat is het effect van ventileren door het openen van de ramen? Als de ramen open staan, kan de pollenconcentratie binnen weer stijgen. Daarom wordt het effect van open of gesloten ramen op de pollenconcentratie in huis getest.

***

Bron hier.

***