Van een onzer correspondenten.

Het idee van ‘reflectievere wolken’ boven het rif is dat minder straling van de zon het wateroppervlak bereikt. Marine cloud brightening (MCB) heet de techniek. De Australiërs hopen dat hierdoor het water minder opwarmt en het koraal minder hittestress ondervindt – de belangrijkste oorzaak voor het afsterven van het koraal.

Binnen vijf jaar moet dit opgeschaald zijn, anders heeft het misschien geen zin meer.

Onderzoek naar marine cloud brightening (MCB) voor toepassing op mondiale schaal is daarentegen zeer controversieel. Dat geldt in het bijzonder voor veldexperimenten. Een onderzoek van de Universiteit van Washington dat afgelopen april startte in Alameida, Californië, werd al snel stilgelegd en uiteindelijk helemaal gestopt nadat belangengroepen die zich zorgen maken over solar geo-engineering zich roerden bij de gemeenteraad van Alameida.

Hoe verhoudt het onderzoek naar MCB zich met onderzoek naar andere ‘technofixes’, andere grootschalige technieken om klimaatverandering tegen te gaan? De meest vooraanstaande ‘concurrent’ van MCB is SAI, stratosferic aerosol injection. Dit idee om deeltjes zoals zwavel in de stratosfeer te spuiten – op 15 tot 25 kilometer hoogte – om daar een deel van de zonnestraling tegen te houden is het meest vooraanstaand omdat uit modelonderzoek van klimaatfysici is gebleken dat het de gemiddelde mondiale temperatuur inderdaad effectief omlaag kan brengen en omdat het relatief betaalbaar zou zijn. Hunt: ‘Hiervoor is de schatting dat er tien miljoen ton aan aerosolen nodig is, honderd keer minder dan voor MCB’.

***

Zie voor het uitgebreide artikel in de NRC hier.

Voor de huidige stand van de koraalriffen zie hier.

***