Van een onzer correspondenten.

De regering-De Wever rekent niet alleen op 4 gigawatt aan stroom uit de bestaande kerncentrales, maar wil ook eenzelfde hoeveelheid vermogen halen uit nieuwe reactoren. Dat zegt minister van Energie Mathieu Bihet (MR). Hij zal daarom snel rond de tafel gaan zitten met Engie.

De voorbije maanden lekte al uit dat de nieuwe regering van plan was het roer om te gooien door meer in te zetten op kernenergie. In het regeerakkoord staat dat de Arizona-coalitie streeft naar 4 gigawatt aan kernenergie in de Belgische energiemix. Daarbij kan je je de vraag stellen: moet die energie dan geleverd worden door de bestaande reactoren langer open te houden óf door nieuwe kerncentrales te bouwen. Allebei, zegt Bihet nu.

‘Het is 4 gigawatt plus 4 gigawatt.’

De Standaard: Weg met de kernuitstap

Vandaag de dag draaien in Doel nog drie reactoren en in Tihange twee, samen goed voor ongeveer 4 gigawatt.

‘We willen die bestaande capaciteit openhouden. We weten dat daarvoor een discussie met Engie nodig zal zijn’, stelt Bihet. De dertiger uit Luik noemde de gesprekken met Engie – het moederbedrijf van de kerncentrale-uitbater Electrabel – een van zijn dossiers met de grootste prioriteit. Het andere is de toekomst van het energie-eiland in de Noordzee, het miljardenproject van de stroomnetbeheerder Elia.

De Morgen: De Wever gaat voluit voor kernenergie

Wie nieuwe kerncentrales wil bouwen, heeft grosso modo twee opties: megareactoren genre de EPR, die bijvoorbeeld in Frankrijk ontwikkeld worden en die berucht zijn wegens de enorme bouwkosten, of SMR’s, kleine modulaire reactoren waarvan veel verwacht wordt maar die zich nog moeten bewijzen.

‘Welke technologie we zullen gebruiken, moeten we nog evalueren. Maar het is duidelijk dat het niet alleen SMR’s zullen zijn’, zegt de minister. ‘Enkel kleine reactoren zullen niet volstaan.’

De Tijd: Regering-De Wever streeft naar nucleaire renaissance

Bihet sprak zich nog niet uit over welke locaties en timing hij op het oog heeft voor de nieuwe kerncentrales. De planning en de bouw van reactoren zijn sowieso een proces dat al snel tien jaar of meer duurt. Als de regering-De Wever nieuwe centrales voorbereidt, zullen die dus wellicht pas klaar zijn wanneer de huidige generatie kerncentrales is stilgelegd.

***

Bron o.a. hier.

***