Je bent op de duurzaamheids-tour. Je hebt net je dak vol zonnepanelen laten leggen. Top. Op een mooie zonnige dag bekijk je je app en wil weten hoeveel je aan het terugleveren bent.
Je merkt dat je niet meer aan het terugleveren bent. Je omvormer is er mee gestopt. Maar waarom? Hoe kan dat?
Korte versie: de spanning op het stroomnet is te hoog. Je omvormer heeft zichzelf uitgeschakeld.
Wat is er precies aan de hand?
In Nederland zijn omvormers verplicht om zichzelf uit te schakelen als de spanning boven de 253 volt uit komt. Dat is wat er bij jou is gebeurt. De spanning in het elektriciteitsnet is door een te groot aanbod (of te weinig afname) te hoog geworden.
Er is te veel energie in het net. De spanning is te hoog geworden. Sommige wijken hebben hier meer last van dan anderen.
Ook de afstand tot een transformatorhuisje kan net het verschil zijn dat jouw omvormer zichzelf uitschakelt en die van je buurman niet.
Naar de basis, hoe komt energie naar jouw huis?
Elektriciteit wordt voornamelijk opgewekt in kolencentrales. Kolen worden verbrand om water te verhitten tot stoom. Deze stoom drijft grote turbines aan. Vergelijk het met een dynamo van je fiets, maar dan veel groter. Deze turbines genereren elektriciteit, die vervolgens via hoogspanningsmasten naar de steden wordt vervoerd.
Hoogspanning, weerstand en de wet van Ohm
Waarom gebruiken we hoogspanning voor het transport van elektriciteit? Dit heeft te maken met het verminderen van energieverliezen tijdens het transport over lange afstanden.
Volgens de Wet van Ohm neemt bij een gegeven vermogen de stroomsterkte af als de spanning toeneemt.
Dit is cruciaal, want de energieverliezen worden vooral veroorzaakt door de stroom en niet door de spanning. Door de spanning te verhogen tot tussen de 25.000 en 100.000 volt, kunnen we de stroom verlagen en zo de energieverliezen aanzienlijk verminderen, wat resulteert in een efficiënter transport van elektriciteit.
Van middenstation naar jouw huis
Wanneer de elektriciteit de stad bereikt, komt het eerst in een middenstation of transformatorhuisje. Hier wordt de hoge spanning omgezet naar een lagere spanning, geschikt voor huishoudelijk gebruik. Meestal wordt dit gereduceerd tot 230 volt, de standaardspanning voor huishoudelijke apparaten.
Goed om te weten.
- Al jouw apparaten werken met een spanning tussen de 210 volt en 253 volt. Zonder problemen.
- De standaard spanning in Nederland is 230 volt.
- De netbeheerders zijn verplicht te zorgen voor een spanning die niet hoger is dan 10% boven de normale spanning.
- Als de spanning te hoog wordt, kunnen sommige elektrische toestellen sneller slijten.
Omvormer doet iets slims: hogere spanning
Interessant wordt het wanneer we kijken naar huizen met zonnepanelen. Deze panelen genereren elektriciteit die eerst in het huis zelf wordt gebruikt, voordat het overschot eventueel terugvloeit naar het net.
De omvormer van de zonnepanelen zorgt ervoor dat de elektriciteit iets hoger dan de huidige spanning (dat meet de omvormer) volt het huis in gaat, waardoor de zonne-energie voorrang krijgt op het net. Nu word het leuk.
Maar waarom gaat mij omvormer dan uit?
Wanneer jouw huis zonnepanelen heeft, verandert de dynamiek. Jouw zonnepanelen produceren stroom die voorrang krijgt op de stroom van het elektriciteitsnet. Dit gebeurt omdat jouw de netspanning meet en vervolgens jouw opgewekte stroom op het net zet met een iets hogere spanning, bijvoorbeeld 232 volt. Dit zorgt ervoor dat de stroom van de zonnepanelen gemakkelijker in huis gebruikt wordt vanwege de lagere weerstand.
Niet alleen jij maar ook al jouw buren in de straat hebben zonnepanelen en produceren stroom. De spanning in de buurt stijgt. Alle omvormers in de wijk verhogen de spanning om de zonnestroom efficiënter te verdelen.
Er is echter een limiet: als de spanning meer dan 10% afwijkt van de standaard 230 volt, dus boven de 253 volt uitkomt, schakelt de omvormer automatisch uit om overbelasting te voorkomen.
Wat kunnen netbeheerders doen?
Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het verlagen van de basisnetspanning in wijken met veel zonnepanelen. Als we beginnen met een lagere spanning, bijvoorbeeld 220 of 210 volt, kunnen de omvormers meer zonnestroom produceren voordat de limiet van 253 volt bereikt wordt.
Dit zou geen invloed moeten hebben op huishoudelijke apparaten, omdat deze ontworpen zijn om te werken binnen een spanningsbereik met een afwijking van 10%. De vraag is of netbeheerders dit wel willen.
Wat kan je zelf doen? 3 tips.
Onderstaande tips geven geen garantie dat je omvormer nooit meer afschaalt. Het zal alleen minder vaak voorkomen. Er kunnen kosten verbonden zijn aan sommige oplossingen die niet altijd opwegen tegen de baten.
1. Kies voor een Oost-West Installatie
Zonnepanelen die naar het oosten of westen wijzen, wekken ongeveer 10% minder energie op dan panelen die op het zuiden zijn gericht. Netbeheer Nederland geeft echter aan dat de opgewekte stroom van deze oost- en westgerichte panelen beter overeenkomt met het verbruikspatroon.
Dit komt doordat deze panelen hoofdzakelijk in de ochtend en avond, wanneer de meeste mensen thuis zijn, het meest effectief zijn.
2. Gebruik stroom als de zon schijnt
Probeer zelf meer stroom te verbruiken als de zon schijnt. Hoe? Automatiseer je apparaten met domotica zo dat ze op goedkope (zonnige) momenten aangaan. Laadt je auto vol of zet je warmtepomp aan om water te verwarmen.
3. Zelf opslaan in thuisbatterij
Overweeg een thuisbatterij. Ja, het is nu nog een behoorlijke investering, maar je slaat er overtollige zonne-energie mee op voor een later moment op de dag wanneer de energieprijs hoger is. Je ontlast hiermee het net.
4. Meld je zonnepanelen aan op energieleveren.nl
Het aanmelden van zonnepanelen op energieleveren.nl helpt netbeheerders bij het stabiliseren van het energienet, het veilig uitvoeren van werkzaamheden, het waarborgen van een correcte vergoeding voor teruggeleverde energie, en het controleren of je meter geschikt is voor teruglevering.
5. Zet je omvormer op een andere fase
Als het haalbaar is, stel de omvormer in op een andere elektrische fase (als je gebruik maakt van een 3-fase aansluiting) met een lagere spanning, waardoor de kans kleiner wordt dat uw omvormer zichzelf uitschakelt.
Wat vind ik hier van?
Netbeheerders hebben een inspanningsverplichting om het afschakelen van zonnepanelen zo min mogelijk voor te laten komen. Ze zijn echter niet verplicht om teruggeleverde stroom altijd op het net toe te laten.
Op dit moment voelt het afschakelen van zonnepanelen voor sommige huishoudens als oneerlijk. En dat is het misschien ook wel. Het is namelijk vooral afhankelijk van de afstand van de woning tot het lokale transformatorhuisje en of andere huizen in jouw wijk veel zonnepanelen hebben.
Op dit moment geven zonnepaneelinstallaties vaak geen melding wanneer ze afschakelen of dreigen af te schakelen. Daar zit mogelijk wat winst in: door eigenaren via een sms of push notificatie op de hoogte te brengen. Informeren (en transparant zijn) is hierin belangrijk.
Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.
***
Bron hier.
***
Goed. Ik woon dus nog steeds in mijn 12 jaar oude energielabel A woning op NAP +3 m.
Met een HR-gasketel, alle elektrische apparaten zo optimaal mogelijk qua energieverbruik en zonder de fratsen waar mijn buren spijt van hebben.
Mijn verbruik is zo’n 60% van wat een gemiddeld huishuiden zoals het mijne in een hoekrijtjeswoning er door heen jaagt. Als ik Eneco mag geloven althans.
Wat ik mij afvraag….
Hoe kan het dat de ervaringen van andere mensen die wel warmtepompen en/of zonnepanelen hebben zo extreem verschillend is?
Of de verhalen zijn heel positief, of heel negatief. Er zit niets tussen. In mijn wijk dus negatief, maar dat is niet zo moeilijk, er is in onze huizen relatief weinig winst te pakken.
Koop een elektrisch kacheltje en regel the zo dat dat automatisch aangaat als de spanning >255Volt wordt.
Ik heb Enphase (USA) als systeembeheerder.
Die biedt ook opties voor automatisch uitschakelen als de stroomprijs negatief wordt (wat kan bij een contract met dynamisch tarief)….
Hiet kun je advies vragen bij mensen die er meer ervaring mee hebben dan ik:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2190844
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2174926
Enphase is uit USA. In Hawaii hebben ze daar >10jaar terug ervaring opgedaan met consumenten die teveel stroom produceren waardoor de spanning te hoog werd.
Daardoor schakelde de trafo die zo’n wijk voedde dan af en zat iedereen zonder stroom….
Daar is dus ook de regel bedacht dat je omvormer moet afschakelen als de netspanning te hoog wordt. Dat kon toen door software aanpassing via een download door de fabrikant in bijna alle omvormers in een nacht worden gerealiseerd.
Iedereen had daar toen al zoveel zonnepanelen op z’n dak liggen omdat hun stroom daar werd opgewekt met diesel generatoren en dus apenduur was.
Sorry was de belangrijkste link nog vergeten: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2237450
Een elektrisch kacheltje tijdens zonnige dagen om je winst te maximaliseren, wat schiet het klimaat hier mee op?
Zie ik door dat flinterdunne laagje klimaatwaanzin eigenlijk gewoon een economisch motief?
@Cornelia,
Ik ben een jongen van het platteland. Die denken niet in termen van klimaat als het over hun portemonnee gaat.
Gewoon geld besparen om meer en langer op vakantie te kunnen, enz…
Kennelijk vind je het geen probleem om duurder uit te zijn.
Een elektrisch kacheltje plus een airco. Samen aanzetten. Blijft het tegelijkertijd lekker koel en warm.
Lekker vaker en langer op vakantie gaan? Toch niet met het vliegtuig, zodat je in één vlucht aan meer straling wordt blootgesteld dan na 600 jaar naast een KC te hebben gewoond?
Het is allemaal vieze vettige oplichting met die salderingsregeling, hij stookt in de winter electrische kachels om zijn overschot aan stroom weg te werken.
O ik had het over een kennis van mij die nu ligt te zaniken dat het niet eerlijk is dat de regeling weg gaat, maar hun maken het juist duur voor mensen zonder panelen terwijl hun totaal niet groen bezig zijn maar juist zorgen dat de centrales extra stroom voor hun moeten produceren.
Dat is allemaal zo scheef als maar kan.
Bas, je begrijpt het niet, dat kacheltje veroorzaakt warmte dat niet kan afstralen naar de ruimte vanwege de CO2, wat je beter kunt doen voor het klimaat is een reeks zware ledlampen aanzetten en die naar de lucht/ruimte richten zodat de energie afstraalt naar de ruimte, dat scheelt in de opwarming.
Dat is het bekende probleem van zon en windenergie, als je meer hebt dan je kunt gebruiken zit het in de weg, dan moet je afschakelen of vragen of de buren de wasmachine aanzetten.
In de toekomst krijg je vast en zeker groepen voor zware belasting die door de netbeheerders kunnen worden aan en afgeschakeld.
De staat gaat dan voor burgers bepalen wanneer hun wasmachine of oven aan mag.
Op sommige momenten zal de energie bijvoorbeeld in de industrie nodig zijn, dan krijgt de burger alleen verlichting.
Allemaal conform agenda 2030, en jullie hebben er zelf voor gekozen door op partijen te stemmen die heel erg deugen, geen rare dingen zeggen, maar ook niet doen wat ze beloven.
Eigen schuld dikke bult dus. Welkom in de wereld waar u niets heeft en niets te vertellen hebt.
Ach Cornelia, dat is er al allemaal, waarom denk je dat er steeds meer apparaten zijn met internet en bleutooth.
Warmptepompen die bij teveel spanning het buffervat warm gaan draaien, wasmachines die gaan draaien als je het bereid hebt gezet, boilers die dan juist gaan opwarmen enz.
En wat te denken van de zogenaamde slimme wijken waar ze mee bezig zijn, die zelfstandig schakelen naar iemand die gaat stroom trekken, in principe schijnen deze wijken te kunnen draaien zonder energie van buiten, compleet groen zoals ze dat noemen.
Het zal niet lang duren dan zal in ieder apparaat dat verplicht ingebouwd zitten.
Maar ook nadelen want alles kan ook ineens wat minder worden door dat snelle schakelen naar de verbruiker, zoals een warmtepomp die niet meer op volle toeren draait.
Dat ze hier maar ver weg blijven met hun rommel.
Theo,
Je hoeft die rommel niet te kopen.
Dan ben je gewoon duurder uit en heb je meer besognes.
Intereert me niet dan ben ik maar duurder uit.
Wat zou ik me de ellende op de hals gaan halen de kinderen zijn al lang tijd uitgevlogen.
Ik ben nog steeds aan het wachten op die gratis stroom van jou, en dan kijk ik wel verder.
Maar ik zal je voorspellen er komt nooit en tenimmer gratis stroom.
Je betaald zelfs al meer ontroerendgoed belasting voor die dingen en zo komen er nog wel meer belastingen in de toekomst.
We krijgen wel gratis stroom je hoeft dan alleen maar energiebelasting te betalen per kwh.
Het vorig jaar heb ik op verschillende tijdstippen de spaning gemeten, de net-frequentie bleef mooi op 50 Hz, maar de spaning schommelt goed 10 a 15 volt meer is geen uitzondering.
Voor je panelen koopt kun je dat ook beter zelf eerst checken.
Ik.heb er geen maar als ik er zou kopen gaat het wel want ik verwacht dat er niet meer veel bij komen in deze buurt.
Echter er liggen wel nog kabels uit 1957 in de grond.
Dus als je ze wilt monitor je spaning thuis eerst anders kun je wel eens voor verassingen te komen staan.
Al ben ik niet kapot van al die schommelingen zeker niet als je b.v een oude buizenradio voor 220 volt eens laat spelen, of andere 220 volt oude apparatuur Alle nieuwe is er op gemaakt, maar op sommige staat ook de tolerantie van b.v 230 tot 250 volt.
We leven in een wiebelende wereld heden. :)
Daarom vliegen ook de Y-condensators uit mijn oude Philipsvoedingen en HP-spul mij ook om de oren. Zelfs uit m’n redelijk nieuwe Fluke frequentiemeter.
Ook Bas is behoorlijk aan het doorslaan overigens, maar dat is meer te wijten aan geestelijke spanning denk ik
Rien heb je ook al problemen gehad waar spanings regelaars in zitten?
Een multimeter is me overigens nog nooit kapot gegaan, wel een keer door een lekende baterij? Maar goed die hangt ook niet aan het net.
Alle voedingen heb ik terug geregeld ongeveer 1 volt minder.
In de analoge heb ik geen overspanning beveiliging.
Ik zou er niet aan moeten denken dat de 7300 of de 590 verrekt.
Wel had ik een oude DR 48 die is wel verrekt, en heb nooit kunnen vinden waar het probleem lag, zelfs niet met de hulp van Panasonic technische dienst.
Rien heb je ook al problemen gehad waar spanings regelaars in zitten?
Een multimeter is me overigens nog nooit kapot gegaan, wel een keer door een lekende baterij? Maar goed die hangt ook niet aan het net.
Alle voedingen heb ik terug geregeld ongeveer 1 volt minder.
In de analoge heb ik geen overspanning beveiliging.
Ik zou er niet aan moeten denken dat de 7300 of de 590 verrekt.
Wel had ik een oude DR 48 die is wel verrekt, en heb nooit kunnen vinden waar het probleem lag, zelfs niet met de hulp van Panasonic technische dienst.
In de wacht Rien
Hebben die niet zo een wieltje waar je de netspanning in kunt stellen, die heb ik gewoon een tandje hoger gezet.
@Nico nee mijn voedingen hebben geen spanningscaroussel en die verlaagt overigens niet de netspanning maar selecteert een andere tap op de trafo. Die Y, X of ratel C’s zitten normaal gesproken gewoon over de volle netspanning dus dat gaat niet helpen. HP werkt met kleine printplaatjes 115/230V maar verder geen. In de Fluke zit een compleet Schaffner filter, die kan er ook niet tegen
Het stroomnet moet aldaar dus worden verzwaard/versterkt (meer en/of dikkere kabels, meet trafo’s, e.d ).
Onderzoek heeft uitgewezen dat een snellere verzwaring ons allen €30miljard oplevert! Dus dat de opbrengst minus de kosten maar liefst €30miljard is….
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i39645/sneller-verzwaren-stroomnet-levert-tot-30-miljard-euro-per-jaar-op?utm_source=Solar+Magazine&utm_campaign=7ba21f09d6-Zonneflits+9-2025&utm_medium=email&utm_term=0_54b49bf328-7ba21f09d6-74575854
Hassebas, wanneer gaat het feest voor de portemonnee van Malle Edje nu eindelijk eens beginnen? (Ik vraag dat voor een vriend).
Dat is allang begonnen voor mensen met voldoende zonnepanelen op hun dak!
Memo niet ontvangen? Terugverdientijd zonnepanelen mèt saldering is 9 jaar, zonder saldering maar liefst 12-17 jaar! https://www.hier.nu/zonnepanelen/onderzoek-ce-delft-tno-wat-leveren-zonnepanelen-op-zonder-salderingsregeling#:~:text=Terugverdientijd%20en%20opbrengsten%20zonnepanelen%20zonder,naar%2012%20tot%2017%20jaar.
Bas de zonnepanelenleugenaar.
Heel de wereld weet dat die panelen met de huidige regeling nauwelijks binnen 20 jaar zijn terug te verdienen.
Bovendien gaan de BTW én de netbeheerkosten ook nog omhoog, die kosten zijn nog niet eens meegenomen in de berekening.
In concreet, die dingen ga je niet/nooit meer terugverdienen, en dat is exact de reden dat particulieren ze niet meer kopen.
De zonnepanelen industrie, de warmtepomp industrie, het ligt allemaal op zijn gat.
En met het gezonde verstand uit Amerika zullen die globalistische idioten in Europa wel bakzeil moeten halen.
Als een van de grootste “vervuilers” stopt met die onzinnige klimaatwaanzin moet je toch wel knettergek zijn om die idioterie nog vol te houden?
Misschien dat ons socialistische, globalistische, rooie kabinet er nog wat mee gaat doen.
Maar wie nu nog zonnepanelen koopt is helemaal de weg kwijt.
Als je heden op gas kookt en stookt hebben zonnepanelen totaal geen zin.
Zuinigere verlichting komt er ook aan, de LED zal verdwijnen, daar komt een organische licht chip voor terug die nog zuiniger en een natuurlijker licht kan geven.
Een gezin van 4 personen en alles electrisch zal nog wel wat voordelen kunnen hebben denk ik.
@Chemical,
Die zonnepanelen draaien al gauw 30 -100jaar. Er slijt immers niets. Het glas gaat wel iets minder licht doorlaten vanwege vervuiling en erosie maar dat is heel weinig (kun je ook zien aan het glas in je ramen als je goed meet).
Kortom dat is een rendement dat je bij geen enkele bank kunt krijgen.
Zelfs als je maar 8cent/KWh kunt krijgen voor de teruggeleverde stroom omdat je meer teruglevert dan je gebruikt, is her rendement nog uitstekend!
@Cornelia,
Je kunt een beetje rekenaar vragen hoe het uitpakt. Ik haal de investering in 5-7jaar terug.
“Bovendien gaan de BTW én de netbeheerkosten ook nog omhoog,”
Dat kan maar;
– zonnepanelen zijn BTW vrij omdat de overheid graag ziet dat je zelf stroom opwekt.
– die toename van de netbeheer kosten moet je ook betalen als je geen zonnepanelen hebt.
“In concreet, die dingen ga je niet/nooit meer terugverdienen, en dat is exact de reden dat particulieren ze niet meer kopen.”
Ik verdien ze in 5-7jaar terug en wil er nog flink wat (~25) bijleggen zodat alles benut is.
Die ga ik dan in 10-20jaar terugverdienen omdat die bijna alle productie terugleveren waarvoor ik dan maar 8cent/KWh krijg.
In Hawaii (USA) heeft iedereen zonnepanelen liggen omdat daar de stroom zo duur is want opgewekt met dieselgeneratoren (voor zover nog nodig).
@Theo,
Op gas koken is van de vorige eeuw.
Slecht voor je gezondheid vanwege de gassen die vrijkomen en duur als je zonnepanelen hebt.
Kostte indertijd wat moeite om mijn ega mee te krijgen maar zij ging helemaal om toen ze enige ervaring kreeg met inductie koken.
Voor mensen die de levensduur van zonnepanelen niet geloven.
Mijn buurman heeft ze in 1998 (toen ze nog een godsvermogen kostten) op zijn dak laten leggen. Nooit meer iets aan gedaan en ze draaien nog steeds prima.
@Theo,
Op gas koken is van de vorige eeuw.
Slecht voor je gezondheid vanwege de gassen die vrijkomen en duur als je zonnepanelen hebt.
Man man wat blazel je toch een onzin uit.
Daarbij er hangt een afzuigkap.
Mensen worden steeds ouder en hun die nog kookte op een briketten en houtfornuis, en petroleum kookstel.
Later op flessen butagas.
We moeten eerst maar eens zien of de nieuwe generatie zo oud wordt.
Kijk jij maar uit dat je geen ernstige ziekte krijgt of een dodelijk ongeluk dan is het ook over en uit.
Vele gezonden levensstijlen bleken uiteindelijk niet gezond te zijn.
Alles is betrekkelijk waar maak je je toch druk om.
Hassebas, of je zonnepanelen 100 jaar meegaan weten jij noch ik. Wat ik wel weet is dat jij geen 100 jaar meer mee gaat.
Nu begrijp ik het bas heeft last van de blokgolven die zijn inductieplaat veroorzaken. Transcraniële magnetische stimulatie heet dat.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Transcrani%C3%ABle_magnetische_stimulatie
“een besparing die voortkomt uit het vermijden van gederfde toegevoegde waarde en misgelopen verduurzamingsbaten.’”
Bas, Bas, dat je je laat misleiden door onzin begrippen van een adviesbureau.
€30 miljard ???
Ai, Ai, Ai,
Vraag het rapport op dan kun je de onzin of zin aantonen.
“een besparing die voortkomt uit het vermijden van gederfde toegevoegde waarde en misgelopen verduurzamingsbaten.”
Huh?? Hier begrijp ik geen snars van. Bas, kan jij het me uitleggen wat hier staat?
Mijn zonnepanelen aanmelden bij http://www.energieleveren.nl? Zou ik dat wel doen? Nieuwe regels en ze weten mij meteen te vinden en sluiten mijn zonnepanelen af? Dat ga ik dus niet doen.
Ze weten je sowieso wel te vinden, er wordt al veel meer van burgers bijgehouden dan dat wij weten.
Het is niet voor niets dat NAVO,WWEF, en de veiligheidsdiensten zo’n grote vinger in de pap hebben.
Dat wordt allemaal verzwegen door msm, het journaal is gewoon een zoethoudertje een soort klaas vaak opdat iedereen verder indut. Als je goed zoek vindt je wob documenten met de meest afschuwelijk informatie maar dat laten ze je niet zien. Over de bevolking worstjes voorhouden zodat ze massaal naar de prikstraat gaan of mevrouw poffertjesmix die hat advies geeft een verhaaltje op te hangen als er wordt gevraagd naar het huwai lab.
“Ecorys heeft namelijk berekend dat de maatschappelijke waarde die gecreëerd kan worden door het snel uitvoeren van netverzwaringen kan oplopen tot gemiddeld 30 miljard euro per jaar, wat uitgaande van 17 miljoen Nederlanders per jaar 1.800 euro per persoon betekent.”
1800 euronen p.p.p.j.! Een beetje conservatief gezin met 6 kinderen gaat er per jaar dik 14.000 euri op vooruit. Ben je een setje dan nog steeds maar liefst 3600. Zekers goed nieuws voor AOW’ers en mensen met een micropensioen. Als dat geen goed nieuws is?
Moet effe bijkomen, van het lachen dan he, over zoveel luchtfietserij
Wat nog niemand blijkbaar is opgevallen dat het filmpje van TenneT een nogal merkwaardig beeld geeft van de werkelijkheid hoe elektriciteit wordt opgewekt: met windturbines en verder niets…! Geen kolen- en/of gascentrales, geen zonnepanelen geen overbelast netwerk dat door alle rommel die zich er op bevindt tot netcongestie en tot onbetaalbare energie en tot vertrek van bedrijven leidt..
Waar zien ze de doelgroep voor aan?
Gaat het volgende filmpje van deze ‘voorlichters’ er over dat Hamas speciaal is opgericht om oude dametjes te helpen oversteken?
Bij ons is het populair om van het grit af te gaan, door met gas te koken en en dan solar met batterijen voor electrische kracht, ook al omdat onze grit niet 100% stabiel is natuurlijk. Ik heb op het ogenblik 1000 W panelen en 1 kW inverter met gewone accus. Maar ik denk erover om uit te breiden en dan krijg ik geen rekening meer voor electriciteit. Terugleveren zou ik niet doen, zelfs als het wel al kon.
@ Bas 5 feb 2025 om 09:57
@Chemical,
Die zonnepanelen draaien al gauw 30 -100jaar. Er slijt immers niets.
RE : 30 jr zou inmiddels kunnen, maar 100 jaar lijkt me natte vingerwerk en tevens ontbreekt ook elk empirisch bewijs daarvoor
Wacht maar op de eerste flinke hagelbui.
Ach hoe eenvoudig leefden we toen. Knopje om, lampje aan.