We hebben het kantelpunt bereikt Down Under.
Door Jo Nova.
Het geld verdwijnt. Australische pensioenfondsen beheren activa van ongeveer $ 4,1 biljoen, en tot vorige week hadden veel van hen Net Zero Targets. Er was er zeker geen die probeerde klimaatsceptici aan te spreken, ook al wilde 70% van de Australiërs niet eens $ 1 per week uitgeven aan “Net Zero”-plannen.
Deze week doen velen van hen langzaam afstand en spreken ze over de tegenreactie van bedrijven en de politiek, alsof het een natuurkracht is.
Ze zullen niet zeggen dat de subsidies zijn opgedroogd, dat ze de verkeerde gok hebben gedaan, miljarden van uw dollars hebben verspild en hopen dat ze niet worden aangeklaagd voor een gebrek aan fiduciaire plicht. Ze zullen niet zeggen dat pensioenfondsen geacht worden geld te verdienen voor hun cliënten, en niet om regenvalpatronen te veranderen.
Vorig jaar zeiden ze:
“Klimaatverandering vormt een ernstig risico voor de gezondheid, het welzijn en de financiën van alle Australiërs, inclusief gepensioneerden.”
Drie jaar geleden voerde de Association of Superannuation Funds of Australia (ASFA) campagne voor nationale netto-nulbeleidsmaatregelen en zei:
“de pensioenindustrie staat op het punt miljarden dollars aan beleggingsrendementen te verliezen namens hun leden”.
Pensioenfondsen moesten zelfs groene bedrijven lastigvallen om hen te “ondersteunen” op hun reis van mitigatie – zoals klimaatagenten die worden betaald om bedrijven lastig te vallen om wetten te volgen die zijn opgesteld door wereldwijde bankiers, in plaats van gekozen regeringen.
Kijk eens hoe zacht de kop is:
Superfondsen bereiden zich voor om hun toezeggingen inzake klimaatdoelstellingen in te trekken
Door Cliona O’Dowd, The Australian
De machtigste superfondsen van Australië lijken de basis te leggen om mogelijk hun klimaatdoelstellingen terug te draaien, nu de politiek en het bedrijfsleven steeds meer weerstand bieden tegen ESG.
Jo Nova.
Terwijl fondsen zich aanpassen aan de veranderende sentimenten en een termijn van vier jaar van Trumps presidentschap, uit de sector nu haar zorgen over het nakomen van klimaatbeloften. Deze beloften zijn gedaan in een tijd waarin de nadruk op milieu, maatschappij en bestuur nauwelijks werd bestreden.
Mary Delahunty, algemeen directeur van de Association of Superannuation Funds of Australia, zei dinsdag tegen The Australian dat de klimaatdoelstellingen van fondsen gehinderd zouden kunnen worden door de anti-ESG-beweging. Hierdoor zou betrokkenheid minder effectief kunnen zijn naarmate bedrijven terugkrabbelen op hun groene agenda.
Verlaat HESTA:
Debby Blakey, CEO van H ESTA, leek de buitenbeentje te zijn. Ze zei dat het superfonds voor de gezondheidszorgsector zich had gecommitteerd aan zijn klimaatdoelen. Deze omvatten een vermindering van 50 procent in de emissies van de portefeuille in 2030 en dat de portefeuille van het fonds netto nul moet zijn in 2050.
Amerikaanse verkiezingen hebben meer invloed op het Australische beleid dan Australische verkiezingen.
***
Bron hier.
***
Het is dus niet veel anders dan hier.
Pensioenfondsen behoren winsten te maken en het maak niet uit hoe, of het nu in olie is of in baby luiers, daar waar poen te verdienen valt moeten ze zijn.
In de groene industrie is niets te verdienen.
Maar daar gaat het allemaal niet meer om het gaat om de poen wat er staat geparkeerd, ze kunnen dat niet verdragen, ze moeten het hebben ze moeten het verkwanselen.
En zie wat hier gebeurt, er zitten nu al mensen met de handen in het haar omdat ze 400 euro minder krijgen dan ze moesten krijgen door hun nieuw systeem wat vol gaten zit.
Die groene gekte maakt in een mum van tijd veel kapot en gaat voor grote armoede zorgen voor heel veel burgers.
En dat is echt niet alleen in Nederland of in Australië maar in ieder land dat vol inspeelt op dit soort zaken.
Dat heeft Trump dan weer wel eens goed gezien, trek voorlopig eens even de stekker eruit en kom tot bezinning.
@Theo,
“Pensioenfondsen behoren winsten te maken en het maak niet uit hoe, ”
Daar ga jij niet over, maar de leden van die pensioenfondsen en die denken er veelal anders over…
Die groene gekte red ons en onze nakomelingen van de vergiftiging door fossiel en kern!
Daar ga jij niet over, maar de leden van die pensioenfondsen.
O en ik ben geen lid, ïk ben de schalenveger van de sraat.
Man ga toch fietsen stelen want jij hebt nog nooit niet anders gedaan als verloochenen van wat je zelf hebt gedaan buiten dat je met je reet in de boter bent gevallen.
ABP mag investeren in winstgevende zaken. Oorlog en destructie doen het goed: ABP groen licht van mij.
Bas: je bent een luchtfietser.
Dieter
Inderdaad, daar gaan pensioenfondsen niet over, Maar een behoorlijk pluriform voorgelichte democratisch denkende burgerij over. En met alle genoemde voorwaarden is het helemaal mis. We leven in een schijndemocratie die bestaat uit één keer per 4 jaar stemmen. Daarna is het aan de doorgeefluikjes van het grootkapitaal om de dienst uit te maken/voor te lezen. Bij vaker stemmen doet hetzelfde zich vaker voor.
Trumps presidentschap heeft zijn invloed op de hele planeet. Alleen al ‘ontwikkelingsland’ China weerhouden zijn rotzooi over de aarde te verspreiden zal het wereldklimaat enorm doen verbeteren.
Laat hem dan Gaza maar veranderen in een Rivièra zonder verder bloedverlies. Laat hem dan maar de baas worden over het Panama kanaal en Groenland opdelen met Rusland. Met die ‘kruideniers’ hier in Europa, die eerst hun zakken zelf nog moeten vullen is het slecht zakendoen. Trump is vermogend zat en heeft geen behoefte om de miljarden van pensioereserves naar zich toe te trekken.
Weg met de Navo, weg met de oorlogszuchtigen, die zelfs Fleur Agema haar werk niet laten doen.
Stuiptrekkingen wil ik zien bij de raddraaiers. De niet dodelijke vanzelfsprekend.
China gaat ons grotere windmolens leveren die (net als hun zonnepanelen) nog weer goedkoper stroom produceren.
Ik hou van goedkopere stroom.
De NAVO redt ons tegen de veroveringszucht van Poetin…
Reis eens door Rusland, dan kun je zien hoe armoedig ze het daar hebben.
Trump gaat Gaza niet veranderen in een Rivièra. Dat is een ballonnetje om Hamas en Israël mee te krijgen.
Nu zie ik dat er werkelijk iets aan de hand is met jou, erg genoeg.
Je ziet het sarcasme van Troubadour niet eens meer.
Mijn god je leeft echt in een andere wereld.
Ik heb het met je te doen, ja erg als je zo ziek bent dat gun ik niemand.
Nou veroveringszucht??, daarom is hij al zo’n 3 jaar bezig met het veel kleinere stukje van oekraine (de door russen bewoonde enclave). Zet uw logica eens aan en vergeet de msm propaganda en de “ruttedoctrine”
China gaat ons grotere windmolens leveren die (net als hun zonnepanelen) nog weer goedkoper stroom produceren.
Ik hou van goedkopere stroom.
Maar waarom adviseren ze nu om die panelen uit te zetten als de zon fel schijnt?
Dat lijkt mij behoorlijk dom eigenl;ijk.
https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/uitzetten-zonnepaneel-op-zonnig-moment-kan-druk-op-net-halveren
Ach die arme Russen. Kijk hier eens hoe arm die Russen het wel niet hebben: https://www.frontnieuws.com/antwoorden-op-lezersvragen-hoeveel-kosten-goederen-en-diensten-in-rusland/. Een ding is zeker, je kunt materieel gezien momenteel beter in Rusland leven dan hier. Ook Tucker Carlson verbaasde zich over het schone, rijke Moskou toen hij daar was voor zijn interview met Poetin.
Diezelfde door Cornelia aanbeden Carlson die nu oproept om te stoppen met het likken van het achterwerk van Poetin Jan?
https://tpo.nl/2025/02/06/trumps-munchen-mirakel-vredesplan-voor-oekraine-op-komst/
Troebadoour
Je bedoelt de rotzooi die wij er en masse laten maken? Omdat we er hier een puinhoop en een ambtenarencircus van gemaakt hebben en zelfs mondkapjes en medicijnen niet of nauwelijks meer produceren? Schroef willekeurig welk apparaat open en je zult versteld staan. Apple laat o.a. zijn IPhone in China maken.
Per jaar wordt wereldwijd 400 miljard US-dollar besteed ‘climate change’ – de armste mensen worden het hardst getroffen.
https://lomborg.com/false-alarm
Zwitserland stemt over radicale klimaatwet: noodzakelijk of onrealistisch?
Zwitserse burgers kunnen vandaag hun stem uitbrengen in een spraakmakend referendum dat economische ontwikkeling van het land wil beperken ‘tot wat de planeet aankan’. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zouden Zwitserse consumenten binnen tien jaar bijvoorbeeld hun vleesconsumptie met twee derde moeten verminderen.
Bob van Huët 09-02-25, 06:47
Laatste update: 08:42
Het debat is op gang gebracht door de Zwitserse Jong-Groenen, die genoeg handtekeningen verzamelden voor een volksstemming over ‘een verantwoorde economie binnen de planetaire grenzen’ – ook bekend als het ‘Milieuverantwoordelijkhei
De plannen zijn vooralsnog vaag uitgewerkt, maar radicaal in hun impact. De initiatiefnemers willen namelijk een nieuw artikel aan de grondwet toevoegen dat de Zwitserse economie verplicht om niet meer hulpbronnen te gebruiken en niet meer vervuiling te veroorzaken dan de natuur kan verdragen. Dit laatste idee is gebaseerd op een Zweedse studie uit 2009 van het Stockholm Resilience Centre, waarin wetenschappers negen grenzen hebben vastgesteld voor een leefbare planeet. Op dit moment zijn verschillende van die grenzen al overschreden: de luchtvervuiling neemt toe, steeds meer dier- en plantensoorten verdwijnen, bossen worden op grote schaal gekapt, er wordt te veel zoet water gebruikt en de opwarmende oceanen bedreigen het zeeleven.
De mensheid zou binnen deze negen grenzen moeten blijven om een stabiele leefomgeving te behouden, en Zwitserland moet het voortouw nemen, vindt Magdalena Erni, woordvoerster van de Jong-Groenen en gezicht van de campagne. ,,Het gaat om ingrijpende maatregelen op het gebied van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, waterverbruik, landgebruik en de uitstoot van stikstof en fosfor”, zei Erni tijdens een pittig televisiedebat.
Wat betekent dit in de praktijk?
Volgens de Zwitserse media zijn er verschillende methoden om te berekenen of een land de genoemde planetaire grenzen overschrijdt. Meestal wordt gekeken naar de consumptie van de inwoners. Zo wordt de milieu-impact van Zwitserse chocolade die naar Duitsland wordt geëxporteerd toegerekend aan Duitsland, terwijl geïmporteerd staal voor Zwitserse bouwprojecten bij Zwitserland wordt opgeteld.
Op basis van deze berekeningen blijkt dat Zwitserland meerdere grenzen overschrijdt, onder andere die voor biodiversiteit en waterverbruik. Tegenstanders van het voorstel noemen de voorgestelde wetswijzing onrealistisch en wijzen op het gebrek aan concrete uitvoeringsplannen. Melanie Racine, woordvoerster van de Jonge Liberalen en fel tegenstander van het referendum, voorziet een lawine aan verboden, restricties en prijsverhogingen. ,,We zouden de strengste wetten ter wereld krijgen en onszelf uit de markt prijzen. Innovatie kan veel bereiken, maar niet binnen tien jaar.”
Hoewel veel Zwitsers begrip hebben voor de motivatie van de initiatiefnemers – vooral jonge Zwitsers die de samenleving willen wakker schudden – verwacht niemand een revolutie in het oerconservatieve Alpenland. De nieuwssite Swissinfo noemt het referendum ‘Onmisbaar voor links, onhoudbaar voor rechts.’
Het Zwitserse parlement en de Bondsraad adviseren dan ook om de initiatiefwet af te wijzen vanwege te grote economische en sociale gevolgen hebben. Peilingen geven het voorstel weinig kans, maar de discussie die het aanzwengelt is groot. Een linkse commentator reageerde daarop met de opmerking: ,,We moeten stoppen met ecologie en economie als gelijkwaardige tegenpolen te behandelen. De biosfeer heeft honderden miljoenen jaren zonder economie overleefd. Hoe lang zou de economie zonder biosfeer standhouden?”
De Zwitsers minder vlees? Vergeet het maar. Ik heb twee jaar in Frankrijk gewoond, net over de grens bij Meyrin, Geneve. Electronica was goedkoop in Zwitserland, geen BTW, vlees veel goedkoper in Frankrijk. Er was dus een levendige grensverkeer met apparaten de ene kant op, en charcuterie de andere. Echter de Zwitserse douane was zeer vasthoudend wat vlees betrof. De Franse boulangers hadden daar wat op gevonden: in de zomer organiseerden ze grote BBQ bijeenkomsten in velden vlak bij de grens waar hele horden Zwitsers op afkwamen om zich goedkoop tegoed te doen. En dan liefst nog dichtbij een grenspost zodat de Zwitserse douaniers de heerlijke geuren konden snuiven.
Boulangers of vouchers?
Die vouchers moet bouchers zijn. Maar mijn autocorrectie weet het altijd beter.
Boucherie, sorry.
Zonder pluriforme berichtgeving krijg je de antwoorden die bij de propaganda passen. Zonder pluriforme berichtgeving regeert de Rattenvanger. Ursula maakt grote kans op die laatstgenoemde titel.
“… dat economische ontwikkeling van het land wil beperken ‘tot wat de planeet aankan…”
FG Ja en nu de rest van de wereld nog.
Er is door de EU weer eens een nieuwe bureaucratische horde voor burgers en bedrijven opgeworpen. Het gedrocht heet officieel: VERORDENING (EU) 2023/1542 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 12 juli 2023 inzake batterijen en afgedankte batterijen, tot wijziging van Richtlijn 2008/98/EG en Verordening (EU) 2019/1020 en tot intrekking van Richtlijn 2006/66/EG.
De verordening bestaat uit 117 pagina’s waarvan de eerste 27 bestaan uit de inleidende beschietingen. Daarna 96 artikelen en 15 bijlagen.
Een minuscuul voorbeeld uit één van de artikelen: De koolstofvoetafdruk van een batterij wordt berekend aan de hand van de levenscyclus-effectbeoordeling in de categorie “klimaatverandering ” conform de aanbeveling in het verslag uit 2019 van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek, getiteld “Suggestions for updating the Product Environmental Footprint (PEF) method”.
Ga je daar als fabrikant, importeur of verkoper je maar mee bezighouden.
Ik krijg zo een idee hoe het romeinse rijk aan haar einde is gekomen. Ik weet niet meer welke Asterix film het was maar daar werd met die hopeloze (kafka)bureaucratie ook aardig in de ze*k genomen
Dat noemen ze De-industrialisatie.
Veel van die houtknuppelen met een mega salaris zetten ze op zulke achterlijke zaken om de industrie te treiteren.
Er worden trouwens straks huizen van plastic blokken gebouwd, het zal gerecycled plastic zijn, zo denken ze 2 vliegen in een klap te slaan.
Bakstenen zijn uit, ouderwets, plastic huizen zullen ook lekker branden met mooie zwarte rookpluimen.
Een sleufje kappen hoeft niet, gewoon frezen zonder die rot stof.
En ze zijn natuurlijk weer te recyclen, mooie lego huisjes worden het in allerlij kleuren.
Je moet er maar op komen met ingebouwde isolatie.
Kosten voor de producent, kosten voor de koper, mega veel.
Maar dan heb je ook wat, de moderne betonsteden in plastic.
Heb lang gedacht dat een huis printen de toekomst was : https://www.youtube.com/watch?v=vL2KoMNzGTo
Nee dat word het niet Rudi.
Ze hebben weer een andere trukendoos.
Deze uitvinding vervangt bakstenen door kunststof: een oplossing die duurzaamheid en meer thermisch comfort biedt.
https://meneerfaes.nl/deze-uitvinding-vervangt-bakstenen-door-kunststof-een-oplossing-die-duurzaamheid-en-meer-thermisch-comfort-biedt/
Dat is leuk , heb ook al vol verbazing naar zitten kijken een grote drie d printer. Ik heb zelf een kleintje van ongeveer 300 euro maar als je ziet wat het ding kan dan sta ik vol verbazing. Ik had laatst een eindstop voor een lade van mijn vaatwasser nodig, gewoon gratis downloaden en uitprinten, 20 cent filament nodig.
https://www.yeggi.com/q/whirlpool/
andere gratis hebbedingetjes:
https://www.printables.com/model
hield ik ook allemaal voor onmogelijk.
Die dingen printen ook bv een ketting met losse schakels aan èèn stuk omdat hij ook spaties print zo een voorbeeld van zoiets wat dat ding in èèn keer print is,
https://www.printables.com/model/167517-triple-gear
met andere technieken vrijwel onmogelijk te maken.
@ Rudi, is dat dat filmpje vd gebroeders van Rossem met dat geprintte wangedrocht. Eindhoven de gekste
Theo
Als je het mooie herbruikbare materiaal op zou doeken blijft er weinig over.
Neemt niet weg dat klei, zand en beton prima materialen zijn. Hoogwaardig recyclen is echter wel een punt.
Rudi. Leuk speeltje, maar zonder enige wapening wordt het volgens mij helemaal niets.
AnthonyF
Ook metalen kunnen worden geprint. En dat gebeurd ook dagelijks voor kleinere eenheden. Met een dubbele printkop zou het dus moeten kunnen. De horizontale wapening is geen probleem. Voor het een grote vlucht genomen heeft zal het nog wel even duren.
Toch wel bijzonder. https://www.sign.nl/signnieuws/3d-geprint-gebouw-nadert-uitvoering/
https://linkmagazine.nl/s-werelds-eerste-3d-geprinte-gewapend-betonnen-brug-geopend-gemert/?v=1a13105b7e4e
Peter, dank voor je linkjes. Schitterend. Weer wat geleerd.
Als ‘Den Haag’ er op korte termijn in zou slagen om de stikstofwaanzin de nek om te draaien, dan zou het probleem van het woningtekort met deze technieken snel kunnen worden opgelost.
Met dank aan Bas voor deze fantastische site:
https://www.energy-charts.info/charts/import_export/chart.htm?l=de&c=DE&year=2025&flow=physical_flows_de
Duitsland heeft tot vandaag 7.60 TWh ingevoerd, waarvan bijna 2 uit Frankrijk.
Goh, ondanks meer dan 300 jaar overheersing door Nederland hebben ze daar het gezonde verstand niet verloren:
https://blackout-news.de/aktuelles/indonesien-steigt-aus-pariser-klimaabkommen-aus/
Laat die Belgen overigens ook maar schuiven hoor:
https://www.sfen.org/rgn/belgique-relance-nucleaire/
Wel jammer dat het met kernenergie in Frankrijk zo bergafwaarts gaat, he Bas:
https://www.sfen.org/rgn/le-nucleaire-en-chiffres-les-exportations-nettes-delectricite-en-france-2005-2024/
Is veel te gevaarlijk natuurlijk:
https://www.sfen.org/rgn/asnr-surete-enjeux/
Zo werkt groen.
Van 30 miljard naar bijna bankroet: de spectaculaire val van Nikola
Het Amerikaanse Nikola beloofde een revolutie in duurzaam vrachtvervoer met waterstoftrucks. Nu, negen jaar na de oprichting, staat het bedrijf op de rand van faillissement. Een reconstructie van de hype, fraude en een veroordeelde founder.
https://mtsprout.nl/groei/nikola-failliet-trevor-milton