Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De verkoop van zonnepanelen is afgelopen jaar hard onderuitgegaan. Het verdwijnen van de salderingsregeling en de lagere energieprijzen zorgden dat vooral huishoudens amper interesse toonden. De verkoop van thuisbatterijen nam juist flink toe.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau DNE Research en vakblad Solar365, schrijft NU.nl

Het vermogen van de zonnepanelen die vorig jaar zijn geïnstalleerd, kwam uit op 3,4 gigawattpiek (het maximale opwekvermogen). Sinds 2019 was dat cijfer niet zo laag. In 2023 was het bijvoorbeeld nog bijna 5 gigawattpiek. De daling bleef enigszins beperkt doordat bedrijven wel volop bleven investeren in panelen. Wordt er alleen naar huishoudens gekeken, dan was er een afname van ruim 50 procent.

Energie-expert: ‘Gouden tijden zijn voorbij’

Een belangrijke reden is dat panelenbezitters vanaf 2027 de elektriciteit die ze opwekken en terug leveren aan het net, niet meer kunnen wegstrepen tegen de stroom die ze op andere momenten gebruiken. De politiek haalde vorig jaar een streep door dit zogeheten salderen. Verder wijzen de onderzoekers op de energieprijzen, die afgelopen jaar minder hoog waren dan het jaar ervoor. Dit alles maakt de panelen minder rendabel.

‘De verkoop van panelen kan de komende jaren best nog verder dalen’, zegt energiespecialist Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen. Het is volgens hem steeds minder aantrekkelijk om ze nog aan te schaffen.

DNE Research verwacht evenwel dat de markt in 2025 stabiliseert en vervolgens weer uit het dal zal kruipen. Hoofdonderzoeker Hrvoje Medarac van DNE Research licht zijn visie toe op Installatie.nl, het blad voor de installatiebranche:

‘Met 80.000 nieuwe A-labelwoningen per jaar blijft er behoefte aan duurzame energiemogelijkheden. Zonne-energie blijft een van de meest concurrerende opties. Dit is slechts een deel van de markt dat zal blijven bestaan. Woningcorporaties hebben hun duurzaamheidsdoelen. Een deel van de huishoudens die renovaties ondergaan, zal zonnepanelen gebruiken als een lange termijn-optie voor energie. Ook de markt voor de vervanging van oude en minder efficiënte zonnepanelen mag niet worden vergeten.’

Energiedeskundige Maarten van Andel is minder optimistisch over de zon en windenergietransitie:

‘Blijven inzetten op de huidige energietransitie, waarbij de mondiale CO2-uitstoot ondanks miljoenen wetenschappers en miljarden euro’s jaar op jaar blijft toenemen, is wedden op een dood paard. Als het met al dat geld en al die internationale expertise na 25 jaar nog niet van de grond is gekomen, gaat het ook in de toekomst niet van de grond komen. Dat is wellicht een pijnlijke conclusie, maar daar mogen verantwoordelijke machthebbers niet voor weglopen. Als ze dat wel blijven doen, voorzie ik dat onze kinderen en kleinkinderen hard zullen oordelen over die huidige machthebbers, zoals wij dat bij tijd en wijlen kunnen doen over onze ouders en grootouders.’

Niettemin blijft de groene horizon voor overtuigde klimaatalarmisten, zoals Frans Timmermans (Pvda/GroenLInks), lonken. Dat bleek uit deze recente lezing:

‘Het mag ons na de eerste generatie zonnepanelen en de opkomst van de smartphone niet nog eens gebeuren dat we een leidende positie verspelen omdat we te langzaam zijn. Omdat we te zelfgenoegzaam of te laf zijn. Ik zie een Europa voor me waarin dankzij windmolens de Noordzee dé energie hub van Noord-Europa is. Ik verbeeld me een Europa waarin we – naast de productie van warmtepompen, next generation zonnepanelen en windturbines – werken aan onze eigen batterijproductie en ons toeleggen op onze eigen uitstootvrije auto-industrie – een industrie die de belofte in zich draagt van groene banen voor de toekomst.’

Het woord kernenergie kwam niet in de lezing voor.

***

Bronnen o.a. hierhier, hier en hier.

***