Van een onzer correspondenten.
Vanaf de Piksenweg in Daarle is te zien dat het Twentse platteland niet onveranderlijk is. In de voorbije eeuw verschenen er schuren, nieuwe huizen, munitiebunkers en hoogspanningsmasten in het zicht. De letterlijk grootste verandering komt er nog aan en niet alleen in Daarle: windturbines. Verslaggever Leo van Raaij:
‘Kom daar maar eens om, met windturbines. Straks staan ze er ineens, 240 of zelfs 280 meter hoog. En niet een, minstens vier bij elkaar. Ze zijn er nog niet, maar ze gaan zeker de aandacht trekken. Tientallen molens verrijzen de komende jaren op en tussen de weilanden.’
***
Lees voor het uitgebreide artikel in AD/Tubantia hier.
***
Over de grens in Duitsland zijn al een hoop windmolens. We hebben er nog zoveel nodig voor de duurzame waterstof. Er is geen grens aan hoeveel windmolens het bestuur noodzakelijk vindt voor de transitie. Voor het actieplan voor de staal industrie is nog onbeperkte stroom en subsidie nodig. Dit kan alleen als technici buiten spel worden gezet voor het beleid en de beslissingen. Als de staal industrie er niet van opbloeit hebben we altijd zo nu en dan de goedkope energie.
BRUSSEL – De Europese staalcrisis wordt chefsache in Brussel. EU-kopstuk Ursula von der Leyen neemt volgende week dinsdag zelf de leiding bij een overleg met de sector over de toekomst van de Europese staalindustrie.
De Europese staalindustrie heeft het loodzwaar: er is hevige concurrentie van goedkoop staal uit China, energieprijzen in Europa rijzen de pan uit en tegelijkertijd vuurt Amerika importtarieven op de sector af. Tegelijkertijd eist Brussel dat bedrijven vergroenen.
Komende dinsdag komen sleutelfiguren uit de staalsector naar Brussel voor overleg met Von der Leyen over de toekomst van de industrietak. Volgens de Europese Commissie zijn er ongeveer vijfhonderd productielocaties, goed voor 2,5 miljoen banen in 22 EU-landen. In Nederland is Tata Steel verreweg de grootste staalwerkgever.
Von der Leyen wil het tijdens het beraad hebben over de hoge energiekosten, aanvoer van kritieke grondstoffen, hergebruik van staal, betaalbare waterstof en versnelling van vergroening. Daarnaast wil de Commissievoorzitter het hebben over handelsmaatregelen.
Bij voldoende subsidies aan de staalindustrie dalen de kostprijzen. Dan kunnen wij ook goedkoop produceren. China doet niet anders. En zodra de productie van staal met de bijna gratis groene waterstof van Bas gaat, lachen we helemaal iedereen uit. Gelukkig dat de terzake kundige Duitse dame de leiding neemt. De uitdrukking “Hart wie Kruppstahl” zal zeker nog in haar gedachten zitten.