Hier de tekst van het door mij aangeleverde artikel, de kwalificatie’blunders’en het ijsberenstukje zijn niet van mij, al vind ik het ook niet erg.
Bij de 36 fouten in de film van Al Gore bleef het oorverdovend stil uit PBL-hoek.
Ik publiceer รฉรฉn skeptisch stemmend klimaatstuk in Het Parool. Direct klimmen twee PBL-bureauonderzoekers – Bart Strengers en Jan Wuite- in de pen. Omdat Het Parool hun brief waarschijnlijk niet integraal afdrukt, hier de tekst omdat wij van Climategate open staan voor argumenten.
Met verbazing hebben we het artikel ‘de ijsbeer en andere fabeltjes’ gelezen (Rypke Zeilmaker, Parool, 22 oktober). Zeilmaker schetst daar de ‘vijf grootste blunders van zowel klimaatalarmisten als klimaatsceptici’. Over dit onderwerp wordt zowel informatie als desinformatie rondgestrooid, maar Zeilmaker weet helaas het kaf niet van het koren te scheiden. Hij maakt zelf zoveel fouten en slordigheden dat we er hier maar een paar kunnen bespreken. Overigens kunnen de exacte bronnen bij onderstaand betoog worden opgevraagd bij de ondertekenaars van dit artikel.
Volgens Zeilmaker heeft het IPCC voorspeld dat de opwarming in de eerste helft van deze eeuw โeen kwart tot een halve graad per tien jaar” zou zijn. Dat moet een eigen verzinsel zijn, in het IPCC is die bewering niet te vinden. De klimaatmodellen van het IPCC uit 2007 ramen โwaarschijnlijkโ 0,15 tot 0,30 graden wereldgemiddelde opwarming per decennium.
Zeilmakerโs bewering dat volgens het Britse Met Office “.. op land in de hele wereld tussen 1995 tot 2012 gรฉรฉn extra opwarming heeft plaatsgevonden” is onjuist.
Alle belangrijke temperatuurreeksen (รณรณk die van het Britse Met Office) laten over de periode 1995 – 2012 een opwarming op land van ongeveer 0,20 ยฐC per 10 jaar zien. De lezer wordt overigens in verwarring gebracht, doordat Zeilmaker soms over gemiddelde temperaturen boven land schrijft, soms over wereldgemiddelde temperaturen. Die laatste zijn iets lager, omdat de opwarming boven koele oceanen langzamer gaat dan boven land. Wereldgemiddeld, dus inclusief de koelere oceanen, gaat het om ongeveer 0,16 ยฐC per 10 jaar. De opwarming lijkt in de afgelopen jaren wat te zijn afgezwakt, maar er zijn verschillende studies die aangeven dat dit verklaarbaar is (o.a. door het al 15 jaar uitblijven van El Niรฑo en een inactieve zon) en dat dat nog niet betekent dat de opwarming door broeikasgassen zou zijn gestopt.
Zeilmaker stelt verder dat โde 22 klimaatmodellen die het IPCC gebruikt, zijn geijkt op temperatuurmetingen op land.โ Dit is onjuist. Klimaatmodellen berekenen de oppervlaktetemperatuur voor zowel oceanen als op het land op basis van natuurkundige kennis, toegepast op het klimaatsysteem. De modellen worden geijkt op het gemiddelde klimaat op aarde; niet op waargenomen opwarming op het land. De gemeten mondiale temperatuurstijging tot nu toe, dus boven land รฉn de oceanen, valt ruim binnen de onzekerheidsmarges van de klimaatmodellen zoals gebruikt door het IPCC.
Steden en oceanen
Het is correct dat โ..in de afgelopen eeuw [โฆ] steeds meer meetstations omringd (zijn) door stedenโ en dat dit invloed heeft op de metingen. Dat is al lang bekend, daarom wordt vaak voor het stadseffect gecorrigeerd.
De suggestie van Zeilmaker dat een studie van Jos de Laat van het KNMI uit 2006 zou laten zien dat een deel van de opwarming door verstedelijking kan worden verklaard is veel te kort door de bocht. Uit tal van studies over het stadseffect blijkt dat dit effect veel kleiner is dan de trend van de mondiale temperatuur. Als het stadseffect voor een belangrijk deel verantwoordelijk zou zijn voor de opwarming, dan valt niet te verklaren waarom ook de oceanen de afgelopen 100 jaar zijn opgewarmd en waarom de opwarming het sterkst is in het noordpoolgebied. Van een stadseffect is daar geen sprake.
Zeilmaker wijst er op dat satelliettemperaturen veel minder gevoelig zijn voor het stadseffect. Dat is juist, maar dat wil niet zeggen dat satellietmetingen probleemloos zijn. Bij deze metingen moet ook worden gecorrigeerd, namelijk voor veranderingen in de satellietbaan en achteruitgang van de kwaliteit van de meetinstrumenten in de ruimte. Niettemin, ook de satellietmetingen laten een opwarming zien van 0,14 ยฐC per decennium sinds 1979, 40% meer dan “ongeveer 0,1 graad per decennium” zoals Zeilmaker beweert. Dat zijn metingen boven zowel land als boven de koelere oceanen. Het verschil met andere meetreeksen die zowel naar land als oceanen kijken is gering.Zeilmaker pleit ervoor om klimaatopwarming liever aan de hand van de oceanen te bekijken dan aan de hand van de luchttemperatuur. Dat is correct, oceanen houden immers veel meer warmte vast dan de atmosfeer. Zeilmaker verwart hier de lezer door de temperaturen van het zeewater en de warmte-inhoud van de oceanen door elkaar te halen. Om dat laatste gaat het: de totale hoeveelheid energie die de oceaan bevat. Op verschillende manieren worden er metingen uitgevoerd, al langer voor de bovenste 700 meter van de oceanen, recenter ook voor grotere diepten tot 2000 meter. Zeilmaker beweert dat de watertemperatuur minder is gestegen dan experts eerder beweerden. Dat is niet juist. Bepalingen van de warmte-inhoud laten zien dat de oceaan tot op grote diepte opwarmt, en wel met een snelheid die geheel in lijn is met de hoeveelheid warmte die door broeikasgassen wordt vastgehouden. Om de opwarming door oceanen even in perspectief te plaatsen: als de energie die ervoor zorgde dat het oceaanwater tot 700m diepte met 0,18 graden opwarmde in de atmosfeer in plaats van in de oceanen was terechtgekomen, had dit een opwarming van 36 graden Celsius betekend.
Met de conclusie van Rypke Zeilmaker dat het belangrijk is om fouten te vermijden zijn we het helemaal eens. Maar dat is helaas ook zoโn beetje de enige bewering in zijn stuk waar we het mee eens kunnen zijn. Voor het overige bevat zijn stuk tal van blunders die met zorgvuldig checken van de feiten te voorkomen zouden zijn geweest.
dr. Jan Wuite, glacioloog/geoloog en expert-reviewer IPCC
ir. Bart Strengers, klimaatonderzoeker bij het PBL
De hoofdboodschap van het stuk: temperatuurmetingen zijn vervuild en trends te kort om stellige attributie te bezigen. Een paar warme of koude jaartjes et voila.
Niettemin schreef ik in de overtuiging dat de klimaatmodellen voor het grootste deel leunen op metingen op land: dat die de grootste zwaarte hebben, en feit is dat ze niet zijn geijkt op satellietmetingen.
Sommige argumenten van Bart Strengers en Jan Wuite zijn terecht maar zelf verkondigen ze nog grotere onzin door te stellen dat:
Er zijn al 4 El Nino's geweest in de 21 ste eeuw (zie de vier pieken die boven de anomaly threshold van 0.5 graden uitsteken):
http://www1.ncdc.noaa.gov/pub/data/cmb/teleconnec…
15 jaar geen El Niño
Zo is deze brief van het PBL dus ook door de blogsfeer lek geprikt.
Bij iemand die zo'n fout maakt kun je de rest ook niet meer serieus nemen.
Zolang een Wouter van Dieren en zijn Club van Rome kind aan huis zijn bij het PBL is de kritische onafhankelijke wetenschap daar ver zoek.
Prof. Louise Fresco van het KNAW neemt onverholen afstand van de AGW-doemscenario's en "duurzaam" broddelwerk door het IPCC en de Nederlandse inbreng door PBL en KNMI in het IPCC-AR4 rapport.
http://climategate.nl/tag/louise-fresco/
PBL: "Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig"
@Turris
Louise Fresco: http://www.knaw.nl/Pages/DEF/26/330.bGFuZz1OTA.ht…
Niet echt een klimaatwetenschapper zou ik zo zeggen.
@ Flip van Dyke: Voldoende wetenschappelijk overzicht en afstand tot de materie, gezond verstand, een kritisch wetenschappelijke grondhouding, geen gefrustreerde ego, en géén politiek belang, zou IK zeggen.
@Flip van Dyke:
Bestaat er een lijst van daadwerkelijke, eerstelijns BR/NL klimaatwetenschappers?
Dan bedoel ik niet de klimaatdeskundigen uit de Quote 500 of de Groene 1000.
Excuus: BR/NL moet BE/NL zijn
Onze brief staat nu volledig on-line op de PBL-website:
http://www.pbl.nl/publicaties/2012/over-ijsberen-…
Hierin heb ik de fout over La Nina verbeterd, want uiteraard zijn er La Nina's geweest, maar niet zo sterk als in 1998. Om precies te zijn waren er 4 (volgens de definitie van NOAA, zie http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_mo… waarvan de sterkste het recordwarme jaar 2010 opleverde dat volgens de reeksen die gebaseerd zijn op 2m temperatuur warmer was dan 1998. In een eerdere versie van de brief verwees ik naar de studie van Foster and Rahmstorf (Global temperature evolution 1979-2010) waarin is gepoogd voor de ruis in de temperatuurreeksen ten gevolge van El Nino, de zon en vulkaanuitbarstingen te corrigeren. Daarin is een gestage stijging zichtbaar vanaf 1979 voor alle temp reeksen.
Bart Strengers,
Ik ben blij dat je mijn kritiek ter harte hebt genomen en de fout hebt gecorrigeerd. Maar wat je nu schrijft is nog steeds bezijden de waarheid om het zachtjes uit te drukken:
Ik zou het als volgt zeggen:
Bart Strengers
Dat jullie mijn naam in je reactie al niet eens goed kunnen schrijven is tot daar aan toe. Maar dat je ook- terwijl ik via een persoonlijke mail aan jouw al aangaf dat enkele fouten niet van mij maar van de eindredactie van het Parool komen- gewoon volhardt met plaatsen van de volledige brief is beneden alle peil: die had je moeten verwijderen, want jullie brief is er alleen op gericht om mijn professionaliteit als wetenschapsjournalist te schaden, niet om de wetenschappelijke werkelijkheid recht te doen, gezien de vele onware beweringen in jullie brief
Tevens hoor ik dat één of ander vrouwtje van de communicatieafdeling van het PBL bezwaar maakt dat ik jullie reactie op MIJN tekst (dus niet van Het Parool) hier op Climategate plaats zonder haar toestemming
Ik vraag me werkelijk af Bart, in welk universum jullie leven??????
Ik draai de rol om en eis dat jullie die brief verwijderen, of een correctie plaatsen waarin duidelijk staat dat
a. ik die stupide fout van 0,8 graden per jaar nooit schreef (zie de aangeleverde tekst op mijn website)
b. de term 'blunders'in mijn stuk nergens gebruik, dat is een eindredactionele toevoeging
c. de ijsberentekst komt niet van mij
Al met al begaan jullie hier een communicatieblunder, terwijl dit als overwinning voor jullie was bedoeld, nee zo'n met publiek geld betaald onderonsje van PBL ECN en andere klimaatprofiteurs die onwelgevallige publiciteit de kop in willen drukken is misschien niet zo'n goed idee. Ik zal er morgen een apart blog aan besteden, en ga net zo lang door tot jullie er last van krijgen, niet goedschiks dan kwaadschiks
@hal incadenza: terecht dat je me hier corrigeert: men spreekt bij de hoeveelheid extra instraling door het 'broeikaseffect'over watt per vierkante meter bij verdubbeling CO2, maar bij oceaanwarmte gaat het idd niet over vermogen maar energie (j)die in de oceaan zit opgeslagen
Echter, wanneer je zoals in de Levitus et al paper die warmte omrekent in vermogens-inbalans per vierkante meter, kom je op de door mij aangehaalde 0,4 watt sinds 1990 voor een diepte tot 2000 meter, met 2/3 daarvan boven 700 meter. Hansen voorspelde een waarde van 0,85 aan het eind van het decade (=2010) dat is tweemaal te hoog
Voor de periode 1955 -2000 ligt de vermogens-inbalans voor de bovenste laag op 0,27 watt per vierkante meter.
mijn excuses voor deze verwarring: in het artikel heb ik beide achterwege gelaten en overigens me beperkt tot de temperatuurstijging
PBL toont zich tot op heden in het klimaatdebat in een wetenschappelijk zeer dubieuze rol en schuwen geen verdraaiingen en politieke "waarheden".
En dan heb ik het nog netjes verwoord…….
@Bart Strengers
U doet me denken aan de directie van het failliete biodiesel bedrijf Bioshape.
Deze directie had er geen enkele moeite mee, toen ze in het nauw gedreven werd, om de grootste aandeelhouder met een hoeveelheid leugens om de tuin te leiden, waarna deze aandeelhouder de financiering stopte en Bioshape failliet ging.
Kortom, liegen om te proberen de zaak te redden.
Het PBL kan niet failliet gaan…..maar als er ooit een rechtszaak tegen het PBL en al die andere kontendraaiers wordt gevoerd zal ik graag en ruim doneren om de beste advocaat die er is te kunnen betalen.
Het PBL doet er verstandig aan om de historisch (soms hilarisch aandoende) band met het IPCC te verbreken.
Na de onvergeeflijke stommiteit over het percentage land_onder_de_zeespiegel zou enige terughoudendheid passen.
Wat mij betreft een streep door het PBL.