Zoals ik in mijn vorige posting aangaf start het provinciebestuur van Friesland na de kerst een anti-vleescampagne. Ik heb het propagandamateriaal nog niet in de brievenbus gekregen. Maar naast de pseudowetenschappelijke Ecologische Voetafdruk, komt ongetwijfeld de volgende claim uit Livestock’s Long Shadow (FAO 2006) voorbij: vlees eten draagt bij aan 18 procent van de antropogene CO2-uitstoot, ‘dat is meer dan transport’: favoriete meme van de Dierenpartij.
Een meer realistisch getal is ongeveer 6 tot 10 procent, veel MINDER dan transport, zo blijkt bij herberekening door boer en ecoloog Simon Fairlie.
Fairlie slacht heilige koeien van overheid/milieubeweging
In het laatste nummer van Spil geeft Joost van Kasteren een mooie weerlegging van de extreem hoge CO2-emissieclaim van 18 procent op basis van Fairlie’s boek ‘Meat’ a benign extravagance‘. Van Kasteren komt nog lager dan Fairlie, op 6 procent.
Fairlie is bioboer en vroeger co-editor van ecowetenschappelijk blad ‘The Ecologist’. Fairlie slacht foutieve aannames in veel herhaalde claims over vlees: zo rekent de FAO álle tropische ontbossing in Zuid Amerika toe aan veeteelt, terwijl grondspeculatie en bosbouw de drijvers zijn.
Ook Gezondheidsraad verspreidt anti-vleesmythes
Fairlie wist Brits milieuactivist George Monbiot van zijn steun aan veganisme te bekeren, omdat foute getallen de oorzaak waren van Monbiot’s misvatting; dat siert Monbiot.
Voorbeeld: Volgens onze Gezondheidsraad zou de omzetting van plantaardig product in vlees een efficientie van 6:1 hebben of meer. Fairlie komt op een waarde van 1,4:1, wanneer we varkens gewoon weer met voedselafval zouden voeren en zo een kringloop sluiten.
Dat heeft de EU verboden na de BSE-hysterie, en daardoor wordt nu meer voor menselijke consumptie geschikt gewas in vee gestopt. Dat duwt de conversiefactor omhoog. Daarnaast concurreren koeien de grootste periode van hun leven nauwelijks met menselijk voedsel, omdat ze in grotendeels gras eten en kuilvoer. Alleen in de VS-feedlots voor Mac Donalds worden ze volgestouwd met mais, zo beschrijft ook Michael Pollan.
Er zijn ook goede milieuactivisten
Fairlie is overigens milieuactivist en voorstander voor kleinschaliger veeteeltsystemen, en één die het in de praktijk brengt zoals via zijn Chapter 7 (Agenda 21) organisatie. Hij maakt mensen niet bang met alarmistische schijnwetenschap, om zo de overheid meer macht te geven en zelf meer subsidie te krijgen.
Fairlie is doe het zelver, en ja, hij moedigt ook aan tot minder vlees eten. Maar wel op basis van een kritische blik, in plaats van alarmistische consumentenmisleiding met belastinggeld. Ja, er zijn ook goede milieu-activisten.
Brazilië en de groeiende biofuels >> (koeien) >> groeiende oerwoudkap:
De afgelopen jaren liet de ethanolproductie in Brazilië een spectaculaire groei zien. Verwacht wordt dat deze groei doorzet. De uitbreiding van suikerrietproductie zou echter een bedreiging kunnen vormen voor de productie van voedsel of voeder. De grondstof, suikerriet, wordt vooral verbouwd in de zogenaamde Cerrados, een savannegebied in centraal Brazilië. In de quick scan wordt bekeken wat een uitbreiding met een miljoen hectare zou betekenen: 80 procent wordt mogelijk gerealiseerd door omzetting van gecultiveerd of natuurlijk weiland en 20 procent door het gebruik van maïsland. Dit leidt naar verwachting tot het verplaatsen van de productie van vee en maïs naar het Amazonegebied. (biobranstoffen = oerwoudkap)
http://www.changemagazine.nl/artikelen/meetlat_bi…
Dit boek staat op m'n Amazon wish list. Een ander boek wat je misschien interesseert, Rypke, is <a href="http://www.amazon.com/The-Vegetarian-Myth-Justice-Sustainability/dp/1604860804/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1356960940&sr=8-1&keywords=vegetarian+myth" rel="nofollow">The Vegetarian Myth.
Dit behoeft nadruk. Het is nergens goed voor om 7 dagen in de week twee keer per dag vlees te eten. 1-2 keer gaat ook prima (eigen jarenlange ervaring), al was het alleen maar om het aantal dierenconcentratiekampen terug te brengen.
Verder is te veel vlees niet gezond, zeker als het gebakken is. Maar te weinig is ook niet goed.
Tot slot werd vroeger het hele dier gebruikt, tegenwoordig alleen nog de filetjes en de biefstukken. Juist in botten en ingewanden zitten de de voor de mens meest gezonde vitamines en mineralen (mits het dier een gezond leven heeft gehad natuurlijk).
Enfin, zoals je zegt, het is allemaal niet zo zwart-wit, en ik erger me eerlijk gezegd ook blauw aan dat gepromoot van vegetarisme, maar er wordt veel te veel vlees door veel te veel mensen gegeten. En vlees is ook veel te goedkoop en van veel te slechte kwaliteit.
Dat alles leidt tot behoorlijk serieuze problemen.