Het 100 procent staatsbedrijf Tennet- beheerder van het hoogspanningsnet- ging multinationaltje spelen in Duitsland met u belastingbetaler als onderpand, zoals wij al blogden, en ging zich ‘eerste grensoverschrijdende transporteur van Europa noemen’: het eerste staatsbedrijf dat zo stom was in die nepmarkt te springen.
Tennet kocht met Nederlands publiek geld/niet uitgekeerd dividend het gros van het DUITSE hoogspanningsnet, nadat Duitse nutsvoorzieningen door Brusselse bureaumodes geprivatiseerd moesten worden en niet langer in één betrouwbare hand mochten blijven. Gisteren presenteerde Tennet de jaarcijfers.
Financiële Telegraaf ziet reikwijdte eigen nieuws niet na jaarcijfers Tennet
Wij voorspelden al dat Tennet met energienet-cowboy spelen een nieuw lek in onze schatkist zou worden, door de Duitse duurzame energiestrop rond onze nek te leggen: nu moet Tennet al die windparken op zee in Duitsland aansluiten met honderden kilometers hoogspanningskabel. En blackouts voorkomen, dankzij de dump van wisselvallige weersafhankelijke energie op het net, wanneer niemand daarom vraagt. Dat blijkt vandaag ook uit de Financiële Telegraaf, waarbij de journalisten de reikwijdte van het nieuws niet begrijpen.
1,1 miljard extra belastingeuro’s voor Duitse windparken and counting
Ambtenaar Mel Kroon, de neptopman van het staatsbedrijf Tennet wil nog eens een half miljard extra publiek geld om in het Duitse hoogspanningsnet te investeren. Nadat hij al eerder een blanco cheque van 600 miljoen euro belastinggeld kreeg: verlies in 1 jaar voor u, brave belastingmelkkoe voor het ‘stroomnetmarktje spelen’van neptopman Mel Kroon: 1,1 miljard and counting.
Eerst net splitsen en eigendom van de staat en nu weer ‘de markt’op
Het wordt nog veel leuker. Want uiteraard is ook die half miljard extra belastingeuro’s niet genoeg: want de investeringen om Duitse offshore-windparken aan te sluiten kosten- als alles doorgaat- minstens een slordige 10 miljard euro als ik me niet misreken. En ’terug’is voor Tennet/De Nederlandse Staat als eigenaar nu geen optie: dan dreigen er schadeclaims van vele miljarden euro’s van de cowboys die ‘investeerden’in de Duitse offshoreparken.
5 miljard+ 4,5 miljard + 3,5 miljard + 0,885 miljard + 1,1 miljard
In Nederland zouden 5 miljard euro investeringen nodig zijn. In Duitsland is alleen al 3,5 miljard euro nodig voor de Noord-Zuidruggegraat die windmolens op zee moet aansluiten/de energie transporteren, én via Tennet-dochter Transpower nog eens 4,5 miljard euro voor dat zelfde doel. Eerder KOCHT Tennet Transpower met Nederlands publiek geld/niet teruggegeven dividend voor 885 miljoen euro, waarmee het investeringsprobleem inclusief mogelijke claims van Transpower ONS probleem werd.
-
Zo moet Tennet nu het Duitse landschap verder verneuken met hoogspanningsnetten als die Noord-Zuidas, om die windenergie uit de Noordzee met verlies te transporteren naar de plaats waar het gebruikt wordt: Ruhrgebiet en Beieren. Want niet alleen wek je ‘duurzame’energie op wanneer er niet om wordt gevraagd, je wekt het ook op een plaats op waar niemand het nodig heeft. Er wordt dan ook alleen in geinvesteerd dankzij de socialistische planeconomie die klimaatpolitiek heet: klapt die bubbel in- de overheid heeft geen geld meer- dan klapt die nepmarkt van dure weersafhankelijke energie in.
Tennet wil dochter verkopen, OMDAT het alleen maar verlieslijdend kan zijn
En dus wil Tennet geld uit ‘de markt’halen, een toverwoord waarbij nepondernemers/ambtenaren andere ambtenaren voorspiegelen dat er zomaar uit het niets plots miljarden euro’s regenen om de staat uit de onkosten te helpen. Zomaar, zonder dat hier iets tegenover staat. Via ‘privatisering’: het uitleveren van het nutsbedrijf aan korte termijn beursspeculanten. Dus door nutsbedrijf Tennet – dat eerder volgens onze regering in staatshanden MOEST blijven als nutsvoorziening- minder van de staat te maken roept Kroon dat hij delen van Tennet weer wil privatiseren en private mede-investeerders zoekt.
Zo wil hij ook Transpower- waar het investeringsjuk van 4,5 miljard euro rond de nek hangt- weer van de hand doen, omdát die 885 miljoen euro werden besteed voor een miskoop die niemand begreep. U begrijpt wel dat investeerders staan te dringen, de hele AEX schiet door het plafond want iedereen wil Transpower kopen en die investering met mogelijke schadeclaims op zich nemen: gewoon om de Nederlandse staat onbaatzuchtig te hulp te schieten…
Infrastructuur-transportkabels wil Cowboy Kroon via ondoorzichtige financiële constructies verkopen aan beleggers: u weet wel, van die filantropische types die het publiek belang bij iedere investering voorop zetten.
-
Wanneer cowboy Kroon faalt, en schadeclaims volgen omdat de reeds aangelegde windparken hun stroom niet kunnen dumpen op het hoofdnet: raad eens wie dat dan allemaal (schadeclaims + 8 miljard euro Duitse stroomkabels) betaalt? Eeehhhhh, ehhhhhh, toe, help me even. eehhhh
Ik begrijp nog steeds niet waarom het Malieveld niet vol staat
In normale beschaafde tijden zou een woedende menigte AMBTENAAR Mel Kroon (Kroon, je bent geen ’topman’ of Sie Ie Oo, wat je ook op feestjes uit je nek lult’) uit zijn auto met chauffeur slepen, en aan zijn stropdas over straat sleuren. Als u uw belasting met bedrag van 3 of 4 nullen niet betaalt komt u in de gevangenis. Speel je nep-ceotje met belastinggeld in de orde van 9 decimalen dan ben je ‘duurzaam entrepreneur’. Na alle staatsteun aan banken zijn we waarschijnlijk murw gebeukt, en binnenkort moeten we ook nog eens de Rabobank redden.
De terreur van ‘deskundigen’in de journalistiek
De Telegraaf roept maar uit pure wanhoop/burgerlijke onmacht dat de ‘huizenmarkt’de oorzaak is van de crisis, het verzinsel van een economisch ‘deskundige’, die gelooft dat je via mysterieus draaien aan knoppen de economie kunt sturen, waarbij je ‘de economie’als systeem opvat. Het zelfde technocratische waanidee dat aan de grondslag ligt van klimaatpolitiek, waarbij de wereldtemperatuur en een ‘klimaatsysteem’ door ambtenarij afregelbaar is achter een bureau en het voldoen aan het doel van’16 procent duurzame energie’. Wie logisch nadenkt en de feiten bekijkt ziet dat dit nooit kán. Maar we zijn zo gek geworden dat we geloven dat 1+1 geen 2 is als een ‘deskundige’dat maar zegt.
-
Dat gelul over die huizenmarkt is het journalistenlokaas dat de aandacht afleidt van het kernprobleem: ethiekloze pseudo-ondernemers die voor private belangen de staat als pinautomaat gebruiken zonder enige reële waarde te creëren, en in hun kielzog de profiteurs die vervolgens pakken wat ze pakken kunnen, met de burger als onderpand.
En zo blijven onze media verder slapen, af en toe wreed in hun gedachtenrust verstoord als een persbericht binnenroltzzzzzzzzzzz- hu ho ah wat u- o deze deskundige zegt de huizenmarkt veroorzaakt de crisis via persbericht: jongens het is de huizenmarkt, ja de huizenmarkt, NOS volgt met Gerri Eickhof ‘de huizenmarkt veroorzaakt’, iedereen kopieert ‘het is de huizemarkt jongens zegt een deskundige dus issutzooo’zzzzzzzzzzzzzzfiewwwwwwwwzzzzzzzzzzzzzzz, uh hu, zzzzzzzzxzzzzzzviewwwwwwww.
De mainstream- journalistiek kost de burger tientallen miljarden euro’s per jaar.
Dankzij klimaatpolitiek is de in de jaren ’90 door Brussel afgedwongen ‘privatisering’van nutsbedrijven ook al ongedaan gemaakt. Energiebedrijven krijgen nu van de marktverstorende overheid opgelegd om energie duurder te produceren via windmolens en het bijstoken van bos uit Georgia (VS): met als eis dat u dat betaalt (green deal heet dat). Het verschil vóór privatisering van nutsbedrijven en klimaatpolitiek is nu dat u dubbel betaalt voor iets dat niet meer van ons is, en ook betaalt voor bedrijven waarvan u geen stroom afneemt.
Ik zet 100 euro in dat Dijsselbloem in juni Kroon zijn half miljard geeft, na eerst tegen te sputteren voor de buhne dat ‘dit wel verantwoordelijkheden met zich meeneemt blablabzz: hij heeft namelijk geen keus, anders volgen schadeclaims aan Tennet die een veelvoud bedragen.
Het liedje van De Dijk komt vanzelf in je hoofd, in relatie tot onze economie: mag het licht uit.
How to get out of this mess…
Ik heb een paar vraagjes:
– Wat heeft het Duitse electriciteitsnet Tennet gekost?
– Wat levert het Duitse deel van Tennet paar jaar op.
– Waarom Tennet niet opsplitsen in een apart Nederlands en Duits deel? Doe je dat niet dan zit je met een Duits blok aan je been vast (zie hierna).
– Voor dat Duitse deel zoek je dan investeerders “alsof je een private onderneming “ bent. Die komen er (natuurlijk) niet en dan laat je dat seprarate Duitse deel gewoon falliet gaan.
– Wellicht is dit scenario goedkoper dan blijven doormodderen op een Duitse energiemarkt , waar de politiek steeds mer „ganz grün“ „van lotje getikt aan het worden is“ (zie ook weer deze blog van Pierre Gosselin over grün politica Claudia Roth en haar blik op de ramp, die Japan 2 jaar geleden trof En die partij is bij onze oosterburen –helaas – nog niet electoraal weggevaagd).
– De Duitse burger klaagt steeds meer over zijn energie rekening (en ziet vaak niet het verband met de Energie-wende en andere groene duurzame lariekoek). Het is niet ondenkbeeldig dat een Duitse regering met maatregelen komt, waarbij Tennet het haasje is, omdat ze die extra kosten niet (meer) volledig aan de Duitse burger kan doorberekenen. En dan mogen wij NL-burgers gaan dokken. Zo werkt het immers bij de groen-rode kerk.
Ja het licht gaat op deze manier voor ons allemaal uit.Soms denk ik dat het allemaal een droom is (NACHTMERRIE) maar als ik wakker schrik zie ik dat het allemaal waar is.Laten we hopen dat het spreekwoord wie wind zaait zal storm oosten uit komt.En dan kroon aan de hoogste boom. windmolen mag ook!
Het is opvallend en ook de CEO van Tennet, Kroon, maakt zich aan dat verschijnsel schuldig, is dat hoe positiever ze tegenover de pers zijn en dan met name in de periode tijdens de publicaties van de cijfers, des te dieper het bedrijf in de shit zit.
Duitsland is natuurlijk voor TenneT een ramp.
Behalve dat TenneT consequent lagere cijfers dan de Duitsers noemt die nodig zijn voor de aansluiting van offshore windparken en uitbreiding van het Duitse landnetwerk, is er geen bank bereid in onzekere avonturen als Duitse offshore windparken te investeren.
TenneT is als een kind zo blij als een Japans bedrijf voor een paar honderd miljoen al twee stukjes offshore kabel koopt.
Het licht gaat geheel uit in Nederland? Vertrouwen in de overheid weg?
Ik kijk tegenwoordig met belangstelling naar “Doomsday Preppers” op National Geographic.
Hun aanpak is: “Be selfsufficient for minimal 6 months, be independant from your unreliable Government and their collective facilities”:
Benodigdheden lijstje voor 6 maanden:
* voorraad drinkwater en voedsel in blik, bloem en bakolie
* Zonne cellen, vrachtwagen accu’s en 24 volts bedrading/licht
* Butagas voor 6 maanden koken en verwarmen
* Een droog en geïsoleerd slaap/leef onderkomen, dat leefbaar en verdedigbaar is
* Een aggregaat en voorraden brandstof daarvoor.
* Gereedschap alle soorten,
* Omvormers, radio, lange golf zender/ontvnager, computer, Sateliet TV, camera.
* Kleding, dekens etc
* Ontsmettingsmiddelen en schoonmaakmiddelen
* Keuken en eetgerij
* Medicijnen en verbandmiddelen
* Veel boeken
* Zaden voor groentetuin
* Luchtfilters / gasmaskers
en de USA finishing touch:
* collectie moderne wapens en munitie voor verdediging tegen hongerige plunderaars.
http://www.youtube.com/watch?v=tH6UA_Zs3ho
Turris, het loont al bijna de moeite grote bewaakte pakhuizen te huren en te vullen voor het geval dat.:)
Mijnher Turis, als het licht uitgaat loopt half nederland onderwater.
Lege schappen Albert Heijn met Pasen!
http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2013/3/Vakbond-dreigt-lege-schappen-Albert-Heijn-met-Pasen-1200174W/
Sorry, er moet staan,
Mijnheer Turis, als het licht uitgaat loopt half nederland onder water.
Kan dit bedrijf niet gewoon failliet gaan lijkt me goedkoper.
Alle Nederlandse boezem- en uitwateringsgemalen hebben een noodstroomvoorziening. Evenals de meeste RWZI’s.
En mocht de nood echt aan de man komen dan zijn er contracten met Defensie om de gemalen te bevoorraden met diesel.
Ik denk dat het onder water lopen erg meevalt, R.B.
Mark Rutte en Vlaamse premier naar Texas
Premier Mark Rutte gaat in juli met zijn Vlaamse collega Kris Peeters op handelsmissie naar de Amerikaanse staat Texas. De premiers gaan van 7 tot 10 juli naar onder meer Austin, de hoofdstad van de staat, en Houston.
Details zijn er nog niet veel, maar er zal vooral aandacht zijn voor de olie- en de gasindustrie.
Rutte gaat er de nieuwste ontwikkelingen van het boren naar schaliegas bekijken en neemt het rapport van Witteveen+Bos mee voor een gedegen analyse door de Texaanse schaliegasexperts.
Goede zaak, dan kan de milieubeweging met zijn gelieg en gedram over schaliegas wel inpakken.
Vanavond op Journaal 1 ook weer zo’n misleidend stuk over schaliegas in de NOP. Man, man, wat laat de Nederlander zich graag bedotten.
Besteed uw zakgeld nuttig: Lse4 hoofdartikel deze week over schaliegas!
http://www.elsevier.nl/deze-week-in-elsevier/
Tennet heeft constant ruzie met de Duitsers. Bij de overname werd afgesproken dat Engels de voertaal zou worden, bleek dat het overgrote deel van de Duisters geen Engels sprak, moesten de Nederlanders maar Duits gaan leren. Niet erg goed voor de communicatie…
Verder is er grote vertraging met de aflevering van het Sylt offshore station. De plek die Tennet heeft uitgekozen heeft een veel zachtere bodem dan oorspronkelijk werd aangenomen, ipv van een funderling van 70 meter moet er een van 106 meter komen, begekent 1 jaar vertraging. Siemens is hier jiet blij mee.
Nee niet een echt gelukkig huwelijk,
Klopt, zie:
http://fibronot.nl/nieuwsartikel2013-073-nieuwe-vertraging-duits-offshore-windpark-fundering-converter-platform-niet-stabiel/
Als iemand inzage wil hebben in het artikel, mail maar even naar info ed fibronot.nl
De Nederlandse pensioenfondsen zullen wel weer gewongen worden geldt in deze bodemloze put te gooien.
Sorry, geld!
Fred Udo heeft een fantastisch stuk over de hopeloosheid van windmolens.
Building wind turbines costs more energy than you think…
Het staat op de website van Kees le Pair:
http://www.clepair.net/Udo201303payback.html
Politici in Den Haag zouden dit stuk als verplichte kost tot zich moeten nemen en zich moeten afvragen of ze zich door de windlobby nog langer voor hun karretje moeten laten spannen.
Het is geen wonder dat TenneT geen investeerders kan vinden voor een industrie die van leugens aan elkaar hangt. Behalve dan die enkele Japanner met een aftands zakjapannertje.
Zou de Deense rechter Peter Rørdam dan toch gelijk hebben met zijn gezegde: Windindustrie is de meest corrupte en corrumperende industrie ter wereld
op
http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-341/
Leestip voor Mel Kroon, de ambtenaar van Tennet die CEOtje wil spelen: ‘De tien plagen van de staat’, de bedrijfsmatige overheid gewogen onder redactie van Frank Ankersmit en Leo Klinkers, ik heb ‘m meteen weer uit de kast getrokken toen ik las over Kroon zijn gestuntel op de nepmarkt van nutsvoorziening
Inderdaad, we moeten continue bemalen in NL want we leven in een ingeklonken moeras onder zeeniveau
Nu geen van de NL-sinterklazen/politici tot paus gekozen is (ook leken en dus ook bisschoppen komen in aanmerking) mag je dan de komende tijd wat verlossend politiek inzicht verwachten?
Ik denk het niet; men denkt nu eenmaal nog een gezicht te hebben om te verliezen.
Het spiegelbeeld verraadt anders.
Wat een bende.
Deze nieuwe energie vergelijking tussen bouw en opbrengst in energie input / ouput is slechts een beoordelingsfactor voor politiek dogmatische windenergie-zeloten. Het is de zgn. EROEI factor, en die valt dus nu stukken slechter uit dan eerder werd berekend voor de politiek nuttige toepasbaarheid. http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_returned_on_energy_invested
Andere factoren bij windenergie zijn voor de normale mensen méér bepalend:
1. Draagt windenergie bij aan aan CO2 besparing? | Nee, door de snelle gascentrales benodigd bij winduitval!
2. Draagt windenergie bij aan de economie en werkgelegenheid? | Nee, windenergie is een lastenverzwaring voor de gehele economie en tast de werkgelegenheid zeer sterk aan.
Draagt zonne energie bij aan Co2 besparing?
Ook zonnepaneel energie draagt bij aan een verstorend werking van de energie centrales.
In sterkere mate dan windmolen energie.
Voor beide soorten heeft het te maken met de productie factor van het apparaat.
Een windmolen op zee met een productie factor van 30 % levert meer energie ten opzichte van gelijke verstoring van de energie centrales dan een op land met een productie factor van 20 %.
De windmolen op zee levert anderhalf maal de energie dan die op land bij gelijke verstoring van de centrales.
Dit los van de prijskaartjes.
Een zonnepaneel met een capaciteit bij volle zon van 1000 watt
levert per jaar 1000 Kw uur op. Het gemiddelde vermogen wat dit zonnepaneel opbrengt is 114 watt.
De productie factor is 11,4 %.
Dus het verhaal van C.Le Pair /F.Udo geldt voor zonne energie in sterkere mate dan voor de windenergie.