De belangrijkste reden tegenwoordig om de Volkskrant te lezen – naast het volgen van de machtsverhouding tussen Martijn van Calmthout en Maarten Keulemans – is de dagelijkse Voetnoot van Arnon Grunberg op de voorpagina. Die van vandaag toon ik om twee redenen integraal. We beginnen met de meest klimaatrelevante. In het nieuwe design heeft climategate.nl weer een quote-rotator gekregen die deels nog moet worden gevuld met de quotes van de oude site. Zeker is dat deze quote van Grunberg een ereplekje krijgt (al gedaan zie sidebar rechts):
Dát is het probleem: de reëel bestaande democratie geeft politici perverse prikkels om dingen te verkondigen die ze zelf niet geloven, tenzij ze erg dom zijn. De overeenkomst met rabbijnen, dominees, priesters en imams dringt zich op.
Een vlijmscherpe democratiekritiek. Zo begrijpen we Henk Kamp ook weer wat beter. Ik heb me allang aangewend de overheid als een van de vele maffia’s of Madoff-ponzi-schemes te zien, die elke samenleving met hardwerkende mensen nu eenmaal als parasieten met zich meedraagt. De maffia gebruikt geweld om haar eisen kracht bij te zetten. De overheid niet? Mmmm. Probeer maar eens twee jaar je belasting niet te betalen en kijk wat er gebeurt. Op school leerden we dat de middeleeuwse tiendepenning een knechtend hoge onrechtvaardige belasting was van de feodale heersers. En nu werken we tot begin juli voor de overheid zonder het juk wat we dragen eigenlijk ook maar op te merken.
Het laatste waar ik voor pleit is anarchie. We hebben dergelijke geweldsorganisaties gewoon nodig. De maffia om de prostitutie en drugshandel te organiseren omdat de overheid uit valse moraal er niet aandurft. Prima dus. Brussel om wat noodzakelijke saamhorigheid tussen de eeuwenlang elkaar uitmoordende Europeanen te creëren en handelsbelangen veilig te stellen. De kerk en tegenwoordig ook de milieubeweging om wat spirituele verbinding en zingeving te brengen in ruil voor aflaten. Onze eigen overheid voor leger en politie en rechterlijke macht – tenminste voor die delen daarvan die niet uitbesteed kunnen worden. Misschien het leger wel een beetje lostrekken van de overheid met eigen belastinginning of zo, wat nuttig kan zijn zoals we in Egypte nu zien. En zo kunnen we doorgaan. Er zijn een paar eisen die je aan dergelijke maffia’s moet stellen:
- Ze mogen elk maar een heel beperkt terrein beslaan dus niet:
- De overheid het onderwijs laten organiseren of de gezondheidszorg
- De drugsmaffia de opdracht geven een Afghanistan missie op te tuigen
- De kerk vragen ook de plantsoenen te onderhouden
- De milieubeweging ook laten meepraten over energie
- Ze mogen elk niet meer dan 10% belasting afpersen en de overheid als uitzondering maximaal 25%
- Ze moeten als ze al een tijdelijk monopolie krijgen snel en gemakkelijk vervangbaar zijn, om fris te blijven. Bij de maffia gebeurt dat met liquidaties en bij de overheid met verkiezingen
- Vier jaar is verdomd lang om te wachten op een nieuwe ploeg: waarom geen mid term elections voor Den Haag?
Leve het pluralisme dus! Ik denk dat Wilders nog onderschat in hoeverre Den Haag – met zijn reëel existerende democratie – het probleem is en niet alleen Brussel. Nu ja het is een samenspel. Er moet echt wat veranderen. Maar willen we Wilders? Dat is het tweede element die ik uit Grunbergs Voetnoot naar voren wil halen: een keihard zero tolerance beleid jegens illegale immigranten is minstens zo’n symboolpolitiek als wat Henk Kamp doet met klimaat en energie. Het is inhumaan. Het is economisch schadelijk, treft een uiterst kwetsbare weerloze groep en wakkert xenofobie onnodig aan. Als je het gebruikt om zetels te winnen à la, maar bij Wilders ben ik er toch niet gerust op wat hij gaat doen als premier. Dan is het toch weer goed dat we Brussel als waakhond hebben en een Europees Hooggerechtshof. Voor zover ons leger dan niet al het Binnenhof zou bezetten.
Nee: het wachten is nog steeds op een intellectueel solide partij(vleugel) die ons bevrijdt van de klimaatwaan en en passant misschien van meer ongezonde aspecten van onze staatsinrichting.
Heb je ook mooie quotes voor de quote rotator hier rechts? Draag ze dan aan en we plaatsen ze meteen.
misschien zit hier wat bij?
http://www.davdata.nl/stellingen.html
Hele mooize verzameling. Heb ik een dagtaak om die op te nemen. Erg mooi vond ik deze:
Van wie is die?
dag Hajo,
Over de uitspraak:
“de moderne mens….”
Ik weet helaas niet meer van wie die is, maar het is ook één van mijn favorieten.
Veel uitspraken komen uit “Delft Integraal” .
Deze is heel mooi en heel toepasselijk:
“Of all tyrannies, a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It would be better to live under robber barons than under omnipotent moral busybodies. The robber baron’s cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end for they do so with the approval of their own conscience.” (C.S.Lewis, uit “God in the docks”)
Ik plaats hem direct! Is erg fraai ja!
Rotmans zet voorzorgprincipe op de helling:
“Vroeger bouwden we kathedralen, met uiterst onzekere uitkomst, tegenwoordig durven we geen nieuw stadion te bouwen omdat we zekerheden eisen”
Tja die had ik ook gelezen. Maar om daar nu een gevleugelde sceptische quote van te maken. Hij bedoelt natuurlijk niet dat het voorzorgsprincipe op de helling moet maar dat we gewoon zonder rentabiliteitscheck ideologieën moeten volgen. Afgekeurd dus! :-)
Ter adstructie bij Grunberg.
http://daskapital.nl/2013/07/de_vvd_kan_wel_wat_economie_ge.html
http://weblogs.nos.nl/binnenlandredactie/2013/07/19/ruttes-32-seconden-op-curacao/
Enfin, ga zo maar door.
Anderzijds:
“Dát is het probleem: de reëel bestaande democratie geeft politici perverse prikkels om dingen te verkondigen die ze zelf niet geloven, tenzij ze erg dom zijn. De overeenkomst met rabbijnen, dominees, priesters en imams dringt zich op.”
Minder filosofisch gesproken hebben we het hier dus over LIEGEN. Die perverse prikkels van Grunberg vinden hun oorsprong in de massieve overheersing van de ideeënlobby, de ideeënmarketeers in het openbaar debat. Het gros van de mensen vindt wat de NGO’s ons vertellen wat te vinden. Deze “Niet Gekozen Organisaties” (RZ) worden daarbij enthousiast ondersteund door luie, domme, kwaadwillende, gemakzuchtige of gewoon goedgelovige journalisten, politici en onernemers die van mening zijn dat zij hier op korte termijn garen bij kunnen spinnen.
Ons democratisch bestel hoeft m.i. helemaal niet op de schop. Wij hebben slechts een dringende behoefte aan politici, vakbondsmensen, ondernemers, journalisten, kunstenaars, CEO’s, koks, stratenmakers en kappersbedienden, schrijvers, BN-ers, vrachtwagenchauffeurs (Stewart Dimmock!) enz. met ballen van staal. Meer niet.
Zo moeilijk is het toch niet om van de daken te schreeuwen dan Henk Kamp een Molenaar is?