De Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), die in Duitsland een beetje de positie heeft van ons NRC, is zo eerlijk om een nieuwe studie naar green jobs uitgebreid aandacht te gunnen. Deze studie van het gerenommeerde Institut for Zukunft der Arbeit (IZA) in Bonn is namelijk zeer kritisch. Er blijkt niet een een goede definitie van wat een “green job” is te bestaan, er is absoluut onvoldoende data om harde uitspraken te doen over de baneneffecten van de Energiewende en er is al helemaal geen aandacht voor de levendige mogelijkheid dat green jobs leiden tot significant banenverlies elders in de maatschappij. Download de IZA-studie via deze link.
Interessant in de pdf is bovenstaande tabel van het Bundes Umweltministerium (BMU). In 2008 telde het ministerie in Duitsland bijna 2 miljoen banen die op de een of andere manier samenhangen met milieubeleid. Verreweg het grootste deel daarvan – de post van 1.205.700 banen – zijn banen als plantsoenendienst, ecologische landbouw, architectenbureau’s en ingenieursbureau’s. Al die milieubanen samen maar 5 procent van de hele arbeidsmarkt, waardoor volgens de studie het zinvoller zou kunnen zijn te kijken naar “”greening jobs” dan naar “green jobs”. De Energiewende heeft geleid tot een verdubbeling van de banen in de sector duurzame energie. Van 160.000 naar 320.000 in 4 jaar. Daarover hieronder meer. Zie ook dat reguliere jobs gekoppeld aan milieu-investeringen en materiaalgebruik afnemen en dat de groei van reguliere banen in het milieu enigszins stagneert.
Van oudsher zijn energiejobs nooit opgesplitst bij tellingen van het BMU. Dus heeft men in 2013 een studie laten doen waar wel gekeken wordt per duurzame branche. De gigantische klap in de zonnebranche is hier al te zien tussen 2011 en 2012. De klap in de windenergie en biomassa moet nog komen. [Hajo: Niek is er als de kippen bij om de ontslaggolf bij Vestas te melden]. Wel is er overall al een kleine teruggang. De IZA-onderzoeker Nico Pestel stelt vast dat ondanks de verdubbeling sinds 2004 de duurzame energiejobs altijd nog niet mer zijn dan 1 procent van de Duitse work force. En dat van die ene procent ook nog eens 60 tot 70 procent afhankelijk is van subsidiëring door stroomverbruikers.
Het rapport stelt vooral vast dat duidelijke definities en vooral data data en nog eens data ontbreken. De klap op de vuurpijl van het kritische rapport is:
Schließlich stellt sich jenseits der Bewertung von Green Jobs die Frage, wie die NettoBeschäftigungsbilanz eines grünen Wirtschaftswandels ausfällt, wenn man Arbeitsplätze, die dadurch ersetzt werden oder wegfallen, mit in Betracht zieht. Bisher haben sich die Untersuchungen auf die zusätzliche Bruttobeschäftigung konzentriert. Möglicherweise schafft die Transformation zu einer Green Economy aber nicht nur Green Jobs, sondern könnte gleichzeitig auch „nicht-grüne“ Arbeitsplätze gefährden. Schließlich sind damit – Stichwort Energiewende – nicht zuletzt auch umwelt- und energiepolitische Regulierungen verbunden, die in erster Linie auf energieintensive Sektoren abzielen, die im internationalen Wettbewerb stehen. Der Netto-Beschäftigungseffekt einer Vergrünung der Wirtschaft kann nur dann positiv ausfallen, wenn einerseits negative Beschäftigungseffekte moderat ausfallen und/oder andererseits durch grüne Beschäftigung überkompensiert werden. Letzteres setzt voraus, dass grüne Wirtschaftsbereiche eine überdurchschnittliche Arbeitsintensität aufweisen. Erkenntnisse liegen dazu bisher noch nicht vor. Die Arbeitsmarktforschung sollte sich daher verstärkt diesen Fragen widmen und belastbare Antworten mit Hilfe von empirischen Methoden finden, die dem Stand der Forschung entsprechen. Diese setzen eine hochwertige Dateninfrastruktur sowie die entsprechenden Definitionen voraus. Somit bleibt die Frage, ob Deutschland sein „grünes Beschäftigungswunder“ erlebt, vorerst also noch offen.
Dit is natuurlijk verbloemende taal. Pregnanter is dit kommentaar van Pestel tegen de FAZ:
„Ich halte die Euphorie, wie sie von interessierter Seite an den Tag gelegt wird, für deutlich überzogen“, lautet das Fazit des Autors Nico Pestel. „Ich glaube nicht, dass Green Jobs auf absehbare Zeit für ein Beschäftigungswunder sorgen werden“.
Iedereen met 1 trimester economie weet: De overheid schept geen banen, maar vernietigt werkgelegenheid wanneer zij lasten verzwaart om aan een selecte groep voorkeursbedrijven subsidies uit te delen (=klimaatbeleid). Iedere ‘groene’ (= zwaar gesubsidieerde) baan er bij kost banen elders. Een Spaanse studie kwam op 2,2 gewone jobs per green job. Een Britse studie zelfs op 3,9! En dus doet Mark Rutte het Duitse kunstje hier opnieuw en schept hij volgens beweringen uit het SER-klimaatakkoord ’tienduizenden banen’ . Hoeveel banen in de reguliere economie dit kost mag Joost weten. Laat staan hoeveel het onze economie kost als Rutte om de duurzame kosten te dekken alle 800.000 ZZP’ers hun zelfstandigenaftrek wil afnemen (uitgebreid behandeld in het NOS-journaal gisteren).
Zomaar een paar voorbeelden hoe het met de duurzame werkgelegenheid is gesteld.
Vestas (Deens) met fabrieken in Noord Duitsland deelde vandaag mee dat het 30 procent van het personeelsbestand van 16.000 medewerkers gaat ontslaan vanwege de slechte resultaten.
Inmiddels gaat het ene na het andere windmolenbedrijf en toeleverancier in Noord Duitsland failliet. Weer tienduizenden ontslagen erbij.
Het Oostenrijkse bouwbedrijf Strabag zou met 500 medewerkers betonnen funderingen voor windmolens bouwen. Enkele weken geleden zijn de terreinen van Strabag plotseling verlaten en heeft het bedrijf stilletjes zijn kantoor in Cuxhaven gesloten.
De 15 offshore windparken waar Strabag van plan was in te investeren worden niet gebouwd.
Het bedrijf Ambau, is nog steeds bezig met de bouw van stalen torens voor de windturbine generatoren. Maar, zegt de directeur, “we hebben alleen nog werk in Cuxhaven tot het einde van dit jaar. Daarna is het over. Ik weet niet wat er daarna gaat gebeuren.” Het bedrijf had een grote uitbreiding in de pijplijn zitten, investeerders blijven weg en de tekeningen blijven in de la.
Het bedrijf Hanton Group uit China zou een grote fabriek in Wilhelmshaven bouwen maar de Chinezen hebben laten weten niet meer naar Duitsland te komen.
Windmolenfabrikant BARD bouwt nog een paar maanden aan het Bard offshore 1 windpark. Er zijn geen vervolgopdrachten. Meer dan 5000 medewerkers moeten aan het einde van dit jaar vrezen voor hun baan.
SIAG Nordseewerke ging enkele maanden gelden failliet, 700 medewerkers op straat.
“De offshore markt is volledig ingestort,” zegt Ronny Meyer, de directeur van Windenergie Agentur (WAB), dat in Bremerhaven gevestigd is.
Persoonlijk klinkt dit als muziek in de oren, beseffend dat velen zonder duurzaam werk komen. Kennelijk dan toch niet zo duurzaam.
Over echte werkgelegenheid gesproken:
Olieconcerns investeren dit jaar een recordbedrag van 13,5 miljard pond (15,8 miljard euro) in de winning van olie en gas in het Britse deel van de Noordzee.
Dat maakte brancheorganisatie Oil & Gas UK vandaag bekend. Volgens de brancheorganisatie draagt de sector jaarlijks ongeveer 40 miljard pond bij aan de economie.
De flink toegenomen bedrijvigheid in en rond de Noordzee zorgt voor een flinke banengroei. Volgens Oil & Gas UK gaat het om 450.000 extra banen, verspreid over het hele Verenigd Koninkrijk.
De winning van olie en gas heeft de Britse schatkist in de afgelopen 45 jaar meer dan 300 miljard pond opgeleverd. De grote investeringen die nu gedaan worden, leiden op termijn tot een hoger productieniveau en dus nog meer inkomsten.
Deze mensen komen Duurzaam zonder werk te zitten
Ik word door de Exxonmobil betaald om hier af en toe iets lolligs of scheefs te schrijven, maar het lukt me nu gewoon effe niet.
Als de Duitsers met zijn alleen voor meer overheidsinkomsten zorgen door wat extra voor een kWh te betalen en die inkomsten worden gebruikt voor subsidiëring van duurzame banen, dan kost dat elders geen banen lijkt me,
Door de subsidiëring van de Duitsers en de prijsdaling kunnen we nu in NL, IT Spanje en Duitsland zonder subsidie zonnepanelen op daken leggen. Jammer dat de EU de prijs weer moet reguleren.
Ik zeg niet dat de zonnesubsidie in NL nodig was en dat er geld jn nutteloze windmolens moet worden gestopt, maar de mannen die normaal in NL op een bouwsteiger stonden, kunnen met het installeren van niet gesubsidieerde zonnepanelen wel aan het werk blijven. Zonnepanelen die op woningen worden gelegd waar de stroom direct wordt verbruikt en waarbij de overheid wel saldering moet toepassen wat je als azijnpisser als subsidie kunt bestempelen.
Subsidie is leuk voor een startup, maar je moet uiteindelijk wel zelf je broek ophouden. En dat is een onmogelijkheid met z.g. duurzame windenergie welke uiteindelijk alleen maar duur (lees: onbetaalbaar) is.
Ter info:
Minister Rösler (FDP) opent het windpark Riffgat.
http://www.ndr.de/regional/niedersachsen/oldenburg/offshore389.html
Maar het parkt levert nog geen stroom. Dus wat open je dan???
Het is “Wahlkampf” in Duitsland. En dan doe je van alles om boven de kiesdrempel uit te komen. De FDP is toch ook een beetje D66.
Goed de meeste tijd zal het windpark natuurlijk geen stroom gaan leveren. Het heeft veel gekost, maar dan heb je ook…..NIKS. ;-)
Da’s een leuke om te onthouden: “Het kost wat maar dan heb je ook niks “
Of deze: Het kost wat, maar daar betaal je dan ook voor.
Volgens NOS Teletekst worden er door het gevreesde Energie duur maak akkoord dat afgesproken is door de overheid met pandabelangenverenigingen 15000 banen in Nederland gecreërd. Banen gecreërd door de overheid, vakbonden danwel NGO’s. Uiterst geloofwaardig bericht. En het gaat bijzonder lekker in de windindustrie zoals wij uitsluitend hier en op de Groene Rekenkamer danwel Fibronot kunnen lezen, de rest doet wat lemmingen volgens de mythe doet, stort zich juichend van de rotsen, onderwijl “duurzaam” schreeuwend, men sluit de basislastcentrales die op een goedkope brandstof (waarvan er bovendien wereldwijd nog voor 100-en jaren in de grond zit) en er komt onvoorspelbare stroomopwekking voor in de plaats, ik neem aan dat het WNF en de FNV die molens zelf gaan bekostigen?? Kunnen ze door 15000 ex-pats geplaatst worden, goed voor de Nederlandse werkgelegenheid. Dit land is gek, knettergek.