Zo af en toe benaderen mensen ons met de vragen des levens. Soms omdat studenten van klimaatoplichter Pier Vellinga in onze sceptische schedel naar afwijkingen willen zoeken voor een MSC-thesis. Of zoals vandaag: ‘waar moet ik in godesnaam op afstuderen Rypke’. Waartoe zijn wij academici op aard, waarom überhaupt eigenlijk studeren, als je toch weet dat je slechts een toevoeging bent aan het reeds bestaande academisch overschot. Wij zijn hier bij Climategate.nl dan nooit te beroerd advies te geven in de hoop het lijden op deze wereld te verlichten.
Beste Rypke,
Laat ik me even voorstellen: Ik (1973) ben als student Master of Energy Systems (hier past een smiley RZ) aan de TopTech Delft nog op zoek naar een thesis. Liefst op het gebied van energie markt.
Jouw artikelen over o.a. energie toekomst (on)mogelijkheden spreken me aan dus ik vroeg me af of jij wellicht een interessante richting/onderwerp voor een thesis.Met vriendelijke groet,
J van D.
Student Master of Energy Systems
Tjsa, ons ben nooit te beroerd, en je zet zo’n jong dan maar eens aan het werk in de hoop dat je met zo’n studienaam iets nuttigs zal doen voor de maatschappij.
Beste J.
Wat ik zou willen weten, is hoeveel de overheidsinterventie in het energiesysteem de Nederlandse belastingbetaler heeft gekost en gaat kosten sinds de privatisering.
Eerst moest alles geprivatiseerd van Brussel, en besteedden overheid/ nutsbedrijven miljarden aan zelfpromotie, de splitsing in netwerk en energiebedrijven. Vervolgens is er klimaatbeleid uit Brussel, wat de facto het terugdraaien van de vrije energiemarkt is. Nu bepaalt de overheid gedwongen de strategie van energiebedrijven en tegen betaling van miljarden euro’s subsidie worden ze gedwongen één of enkele niet renderende technieken in hun portefeuille te nemen om de overheid met haar papieren doelen tehelpen, waarbij afnemers (jij en ik) gedwongen moeten mee betalen aan enkele voorkeursbedrijven van de overheid, ook als we daar geen stroom van afnemen.
Nu de overheid van ‘vrije’energiebedrijven klimaatbedrijven maakt, instrumenten van papierendoelen-politiek (20 procent gesubsidieerde energieproductie in 2020) is de vrije markt ten einde (zoals ex-Delfternaar, Huib Morelisse, topman bij Nuon in De Ingenieur al vertelde). Vergeet ook niet de dubieuze rol die Tennet ging spelen, door het Duitse net op te kopen (met niet uitgekeerd dividend voor de Nederlandse belastingbetaler). Nederland krijgt via Tennet de miljardenrekening van de Duitse Energiewende op haar bord. De Duitsers kunnen die windstroom straks niet meer straffeloos (met voorrang) dumpen op het Europese net, nu ook de buurlanden voorzieningen treffen dit tegen te gaan, en Tennet zal als neteigenaar moeten ingrijpen. Zoals ze nu al 1024 maal moesten ingrijpen dankzij de windstroom om netinstabiliteit te voorkomen. Het zal miljardeninvesteringen vragen dit te compenseren
Het politieke aspect:
Kortom, de rekeningen blijven oplopen, terwijl ons vermogen het te betalen verder zal afnemen. We worden langzaam Zuid Europa, en dan is onze hele economie zo lamlendig dat we beter bij elkaar in de zelfde euro blijven passen. Je ziet in Europa dus gebeuren wat in alle socialistische/ideologie-gedreven heilstaten gebeurde. Staatsgestuurde nivellering en daarna armoedeval, dus geniet van de welvaart zolang het nog kan…Ik plaats je vraag (zonder je naam) even op ons blog en mijn antwoord er bij. Succes en maak er wat moois van, geen geleuter maar harde feiten aub. Want, bovenstaande is maar de hypothese, laat jij als wetenschapper in notendop de onderbouwing/weerlegging vinden. Vergeet verder vooral niet onze huisingenieur Theo Wolters te raadplegen. Uiteindelijk ben ik slechts een gesjeesde bosecoloog/Wannabe-oloog die liever schrijft over de bloemetjes en bijtjes dan energie.
groet Rypke
Master of the Universe
Ik zou liever lekkere jonge dames helpen met live advies, maar zo kan ik me toch ook nog een beetje belangrijk voelen. Je moet ergens beginnen, en we weten waar we allemaal zullen eindigen. In de tussentijd houden we elkaar lekker bezig.
Sinds ‘hoogleraar’ Ad van Wijk, voormalig CEO van het vanwege creatief boekhouden failliet verklaarde Econcern, aan de TUDelft op een door Eneco gesubsidieerde stoel is gaan zitten, zie je steeds meer studenten die niet meer weten welk onderwerp ze voor hun thesis moeten kiezen.
De verwarring lijkt daar compleet.
Wordt daar ook niet in gepusht/gestuurd denk je om onderwerpen te kiezen die de Rotmansen/Ad van Wijk’s welgevallig zijn? Nog een kenmerk van de DDR’isering van dit land als dat zo zou zijn.
Een contra-expertise op het verhaal van C. Lepair lijkt me ook wel wat.
Natuurlijk, daar is het wetenschap voor. En al blijkt dan dat het rendement op windmolens 30% is ipv de 9-15% waar Le Pair op kwam, dan nog beter niet doen. Nu in een gepolitiseerd “klimaat” stuurt Le Pair het ter goeder trouw naar de minister van Economische Zaken, die gooit het onder in een la of in het ronde archief. Orders van Raspoetin Wijffels ongetwijfeld. De Rabo wil windmolens dus komen er windmolens.
Dat is de economische kant.
Technisch is de koppeling van windturbines en zonnepanelen rechtstreeks aan het net slecht en het gaat alleen goed zolang de omvang onder de 15% blijft.
Wind- en zonne-energie kunnen op deze wijze geen deel uitmaken van een energietransitie.
Buffers zouden de oplossing kunnen zijn, maar die zijn onbetaalbaar.
De ingeslagen weg loopt dood.
Fabrikanten leveren hun product met garantie, die vervalt als de klant zelf gaat sleutelen.
Maar stroomproducenten moeten gedogen dat Jan en Alleman lukraak zijn overbodige energie op zijn net dumpt en moeten maar zien hoe spanning, frequentie en cos(phi) stabiel te houden.
Eea doet denken aan het fascisme : wel vrij ondernemerschap maar de staat heeft 100% greep op de productie.