North Sea Energy 2020 geeft alle antwoorden!
Hoezo duurzaam versus fossiel? Pak gewoon alles in één programma en kijk wat er gebeurt! Dus uitgebreid aandacht voor wind op zee, maar ook voor de gas en oliewinning. Alles verpakt in tien keer twintig minuutjes, inclusief pauzes.
Dat wordt een drukke middag, dus erg fijn dat er voor een uiterst comfortabele omgeving is gekozen: de chique Sociëteit De Maas, uitkijkend op Hotel New York, in Rotterdam. Stropdas verplicht!
Line-up
Likkebaardend las ik de line-up van dit uitzonderlijke symposium:
Dirk Berkhout van Typhoon, de bouwer van het Gemini windpark op zee. Recent glashard eerlijk over de kosten van wind op zee in het uitstekende interview met Michael Persson in de Volkskrant, dat centraal stond in mijn tweede blog over de kosten van het energieakkoord.
Wat gaat hij zeggen over de sprookjes over een te verwachten kostprijsdaling van wind op zee van 40% waar Kamp keihard op rekent? Houd hij zijn rug recht, wat het einde van het energieakkoord betekent?
René Peters van TNO, de (schalie!)gas specialist die ik vrijdag nog sprak bij het symposium van KIVI mijnbouw over schalie- en andere gassen. Komt hij in De Maas met een primeur over schaliegas op zee??! De geruchtenmachine draait op volle toeren!
Hans van Asten van Tennet gaat ons alles vertellen over de gigantische kosten van de hoogspanningsleidingen naar de windparken op zee, en wie die gaat betalen. Ik hoor bedragen ter hoogte van 1/3 van het totale park. Dan is de windstroom al te duur voor de markt, alleen al door het stopcontact dat ervoor moet worden aangelegd, al krijg je het park voor niks!
Bij Gemini zit het stopcontact volgens Kamp in de exploitatie, en kost het de burger niks, maar in de Tennet wandelgangen dacht ik wat anders op te vangen…
Als van Asten het niet verklapt vraag ik het gewoon aan Berkhout!
Ernst van Zuijlen van TKI gaat ons precies uitleggen hoe hij in gemiddeld 2,5 jaar de kosten van wind op zee met 40% gaat verlagen, zodat Ed Nijpels erop toe kan zien dat de windparken uit het energieakkoord wél volgens afspraak binnen vijf jaar zijn aanbesteed.
Paula Schulze van KEMA gaat ons uitleggen dat je windenergie best nog veel duurder kunt maken door er waterstof en methaan van te maken. Grote voordeel is dat het dan ca 5,5 ipv 3 cent per kilowattuur waard wordt, terwijl de kostprijs(-equivalent) van 21 naar (wilde schatting) 30 cent stijgt. Grote vraag: legt ze ook uit waarom dit wél een rendabel proces is met windstroom van 15 cent, en niet met gewone stroom van 3 cent?
Hans van Cleef van ABN AMRO gaat de ontwikkeling van de marktprijzen, de volumes en de overschotten van de olie en gasmarkt bespreken. Met name de gasmarkt is voor mij nog steeds raadselachtig, al heb ik er al met veel deskundigen over gesproken. Waarom is de gasprijs in Europa nog steeds zó hoog dat de gascentrales en WKK installaties bij bosjes dicht gaan, terwijl de gasprijs volgens diezelfde deskundigen (bijna) niet meer aan de olieprijs gekoppeld is? Al die megagebruikers die dichtgaan geven toch een dalende markt, die toch tot prijsdaling zou moeten leiden? Kortom: wanneer stort de gasprijs in? Wat wordt de rol daarin van LNG, dat ook alle schijn heeft van een kunstmatig te hoog gehouden prijs? Hans, doe een boekje open: ik hang aan je lippen!
.
Ook de overige sprekers zijn interessant: blue energy is bijvoorbeeld superleuke technologie, en soms zelfs gewoon rendabel.
De enige afwezige is helaas Minister Kamp. Terwijl het beantwoorden van de vragen van René Leegte hem zoveel gemakkelijker zal vallen als hij in de Maas komt luisteren naar hoe de turbine nu echt aan de mast steekt!
Ik zal er in ieder geval bij zijn als uw trouwe reporter, en tzt uitgebreid verslag doen.
Theo
Daar zou in een dag alla leugens over goedkope zogenaamd duurzame energie kunnen worden doorgeprikt.
Ik ben erg nieuwsgierig naar je bevindingen
Zou onze nationale transitie-wetenschaps-guru (J. Rotmans) dit energiesymposium met zijn duurzame aanwezigheid verblijden?
Berkhout in het interview:
Daar draait het nu helemaal om, het Groene Nirvana. Waar andere landen inmiddels uit de nachtmerrie lijken te ontwaken, gaat het in Nederland maar door.
Verder maar even afwachten of het symposium niet een te hoog WC-eend gehalte zal hebben. Wacht Theo’s
..rapport even af, ben benieuwd…
Gezien de fouten in de folder heb ik er weinig fiducie in dat het congres veel beter zal zijn. Hoe wil Typhoon bijvoorbeeld met 75 windmolens in Gemini 600 MW opwekken? Het worden 150 Siemens windmolens van ieder 4 MW. Kniesoor die daar op let. Met een gespreksleider als sjoemelaar Ad van Wijk, onder wiens bezielende creatieve boekhoudgeest de firma Econcern failliet ging, zal het niet veel beter worden. Van Wijk was nergens meer aan de bak gekomen als Eneco niet de paar ton per jaar aan zijn hoogleraarszetel zou spenderen.