Deutsches Strebertum beim Klima lohnt sich nicht
VON DANIEL WETZEL17. April 2010, 14:24 Uhr
Angela Merkels Regierung gibt im internationalen Klimaschutz den Musterschüler. Ausgerechnet ein hochkarätig besetztes Expertengremium, das die Regierung berät, warnt nun: Die Vorreiterrolle beim Klimaschutz zu spielen, bringt nichts – und es dürfte sogar kontraproduktiv sein.
Lees hele artikel -> www.welt.de
Tja,…
Ik heb al een paar van die Tegenlicht afleveringen gezien met die duitse knakker die zegt dat renewables de way to go zijn. Dat alle duitse huishoudens 1 euro per maand betalen zodat 300.000 huishoudens er een groene hobby op na kunnen houden. En die gekke duitser had het over een groene "markt". Ze hebben deze regeling voor 20 jaar vast gezet, dus alle duitsers betalen 20 jaar lang een euro per maand extra energie belasting. Lijkt me niet echt een markt.
Iedereeen zit altijd te zeuren over energie onafhankelijkheid. Maar afhankelijkheid maakt handel. Handel is de drijver van vooruitgang. Dus als je je land niet meer afhankelijk maakt en alle opzichten, dan staat het land stil. Kijk maar naar Brazielle. Die lopen industrieel 20 jaar achter en ze hebben een behoorlijke inhaalslag te maken.
Marktwerking is goed, gesubsidieerde markten zijn slecht. Want de subdidie houdt een keer op (hypotheek rente aftrek iemand?) en de markt stort in elkaar.
Matthijs schreef: "Marktwerking is goed, gesubsidieerde markten zijn slecht."
Dit klinkt een beetje als het neo-liberale geloof ;). Maar even serieus, er is een probleem met volledig "vrije" marktwerking, namelijk dat het milieu niet is verwerkt in huidige economische afwegingen, maar dat deze wel degelijk kosten veroorzaakt, echter meestal pas op lange termijn (de meeste effecten zijn cumulatief). Een ander probleem is natuurlijk dat in een volledig "vrij" economisch systeem de inkomens steeds verder uit elkaar gaan liggen, wat zal leiden tot meer instabiliteit in de samenleving (en mogelijk uiteindelijk kleinere afzetmarkt voor veel luxe producten).
Echter, ik ben met je eens dat er wel gekeken moet worden naar de haalbaarheid en wenselijkheid van subsidies, gezien het feit dat dit inderdaad tot afhankelijkheid kan leiden.