Zoals gisteren bij De Onderzoeksredactie naar voren kwam verdienden de gemeentes en provincies liefst 40 miljard euro aan de verkoop van de nutsbedrijven, lees het artikel ‘Hoe Gratis Geld Vrijmoedig maakt’. In plaats van dit- uiteindelijk aan burgers toebehorende- geld terug te geven aan de belastingbetaler blijven ze de lasten verhogen en tegelijk prestigeprojecten lanceren van de Nuon- en Essentgelden die de bestuurders en hun ‘ambities’ in het zonnetje moeten zetten.Daarbij de efficiency hanterend die we van de overheid kennen: de mate van succes van een project wordt gemeten aan de mate waarin alle geld is uitgegeven. De gebeurtenis levert context voor de volgende plannen die provinciale amateurbestuurders lanceren. Als de overheid ‘ambitie’ wil tonen, klinkt dat doorgaans als volgende parlementaire enquete in wording.
De spaarbank met de Scherpe Sssss
We lezen over de ‘ambities’ van de Noordelijke provincies om het aandeel van windvaantjes en zonnespeeltjes in de energiemix te vergroten van 8,4 procent naar 21 procent van de energiemix, qua elektriciteit neem ik aan. Want in het totaal maken zon water en wind nog maar 2 procent uit van de energiemix. Het door de Noordelijke Rekenkamer gekraakte Energyvalley is één van de kartrekkers. En de club van Jan Rotmans, Urgenda, heeft een voet tussen de deur bij de Noorderlingen.
Alles volgens de struisvogelfilosofie van ‘als we maar politieke wil tonen’. Je kon het al lezen in het blad voor het Noorden: Noorderbreedte. Men wil een energieregio worden: hartstikke nobel, maar ‘worden’ is een beetje onzinnig sinds Slochteren onze huizen ging verwarmen. Men bedoelt, dat deze keer op de eén of andere manier economische wonderen gebeuren als je maar voldoende molens plant.
Noorderbreedte is een blad geschreven door typische journalisten. Als iemand maar van de juiste standing lijkt, kan deze alle soorten onzin onweersproken ventileren. De sociale komaf bepaalt het waarheidsgehalte, niet de analytische weging van feiten, er stond zelfs een sociaal psycholoog in als klimaat en energie-expert. ‘Knappe koppen’. Een psychobabbelaarster…
Friesland, Ontwikkelingsland
Ik gaf al eerder een lezing in Leeuwarden over de Friese klimaatambities, zéér PvdA, en dus totaal onrealistisch, met 0,0000 graden klimaateffect maar wel politiek zéér juist en goed voor het bestuurdersimago. Terwijl het gros van de Friese bevolking al die windvaantjes zo al ruim voldoende vindt. De wal zal het schip uiteindelijk wel keren. Laten wij de schouders ophalen en van de dag genieten. In Irak en Afghanistan is het veel erger gesteld met de publieke sector. Je moet het altijd positief blijven zien. Lees het artikel van de Onderzoeksredactie over de provincie- stamhoofden die bij ons over ons geld beslissen:
Voor provincies en gemeenten was de privatisering van de Nederlandse energievoorziening een ongekend lucratieve operatie. ‘Jongens, we hebben nog driehonderd miljoen liggen en weten écht niet meer waar we het aan moeten uitgeven.’
Ik zou G&*%$ zeggen: geef dat uit aan natuurbeheer. Daar bezuinigen de provincies nu zo op, dat Staatsbosbeheer claimt met het huidige budget enkel de bospaden te kunnen onderhouden: met die zuinigheid handelt de provincie regelrecht tegen ambities voor biodiversiteit. Ik heb liever een mooie provincie dan een ‘duessssame’. Want voor de mensen- meer schuchter dan nuchter- kom je hier niet, het is de omgeving die het moet doen.
Volgens mij is het juist een goede zaak dat Staatsbosbeheer geen geld meer heeft om ‘natuurbeheer’ te plegen. Dan is er tenminste ook geen geld voor verdere natuurverwoesting onder het mom van de uitvoering van ‘inrichtingsplannen’, zoals bijvoorbeeld de recente verwoesting van de Schipborgse Strubben. Dus vooral geen geld naar natuurbeheer!
Met het risico dat je een boom op je harses krijgt. Die liggen er genoeg met de wortels naar boven. Oorzaak? Gebrek aan geld om ze weg te halen? Climate change?
Een hele boom op je harses nog wel…
Heb jij geen oogjes en herseninhoud van onze lieve heer gekregen? Daarmee kun je namelijk zélf zien en beslissen of je ergens veilig kunt lopen.
De oorzaak van die omgevallen bomen heette trouwens Storm. Da’s een vreemd natuurverschijnsel wat wel eens voorkomt in onze streken.
Tijdens zo’n Storm geeft men speciaal voor blinde en domme mensjes zoals jij code Pimpelpaars af, zodat je niet in zo’n LEVENSGEVAARLIJK!!!! bos gaat wandelen.
Niet dat de kans nou zo groot is dat je een boom of tak op je harses krijgt, maar meer omdat die blinde en domme mensjes blijkbaar wél weten hoe ze vette claims moeten indienen bij de bosbeheerder indien er iets gebeurt.
“Ik zou G&*%$ zeggen: geef dat uit aan natuurbeheer. Daar bezuinigen de provincies nu zo op, dat Staatsbosbeheer claimt met het huidige budget enkel de bospaden te kunnen onderhouden: met die zuinigheid handelt de provincie regelrecht tegen ambities voor biodiversiteit.”
Dat lijkt me de essentie van het hele gebeuren.
Vaak hoor ik in mijn omgeving argumenten van het type: “ach, de energietransitie[zonder kernenergie] kost maar hooguit 5% van het BNP, dus wat maakt het uit?” (terzijde, volgens mij is het minimaal 15%, zonder kernenergie)
Ik vraag me dan af waarom die mensen het zo makkelijk vinden om geld te verkwisten? Ik kan maar een reden bedenken: ze denken dat het welvaartverlies *hen* niet al treffen. Puur egoisme dus.
Er zijn talloze zinvolle bestedingen te bedenken voor die 5% (a 15%) van het BNP. Natuurbeheer? Onderwijs en innovatie? Infra en woningbouw? Staatsschuld aflossen? Of desnoods gewoon die 1000 euro per Nederland die Rutte (terecht, nmm) had belooft?
Ik speel met het idee om een nieuw concept te lanceren: “Duurzame duurzaamheid”. Dat is duurzaamheid die niet gefundeerd is op leugens en/of chronische subsidie, maar die gewoon in de markt zijn eigen broek op kan houden *en* die zorgt voor adequate bescherming van mens en milieu.