Een combinatie van biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en uitputting van hulpbronnen zal in 2060 dusdanige spanningen tussen volkeren brengen, dat massale conflicten ontstaan met een globale regime shift tot gevolg. Dat voorspelt de eminente Britse natuurkundige Isaac Newton na 30 jaar intensieve studie van de life supporting systems achter de fysiek waarneembare verschijnselen.
Op 1948 nautische mijlen van de Tempelberg schreef Newton…
Isaac Newton zag natuurstudie als manier om ‘god’te begrijpen. De andere manier naast wiskunde en natuurkunde was via intensieve studie van de bedoeling van getallen in Bijbelboeken Daniel en Openbaringen, in het Grieks de Apocalypse genaamd. Van daaruit berekende hij het jaar 2060 als jaar waarin de eindtijd zou plaatsvinden, met Jeruzalem als epicentrum van alle apocalyptische gebeurtenissen, de strijd tussen goed en kwaad.
Daarvoor zou rond 1944 het Joodse volk weer terugkeren naar Israel (nadat ze er respectievelijk met de tempelvernietiging in het jaar 66 en later op orders van Keizer Hadrianus werden uitgeknikkerd, waarna het Palestina ging heten). Die terugkeer zou volgens Bijbel en Newton plaatsvinden met hulp van een ander koninkrijk (Groot Brittanie joeg de Turken uit Palestina, de Balfour verklaring enz), en Newton berekende ook een getal 1899 waarin daarvan de eerste tekenenen zichtbaar zouden worden. Dat is inderdaad het jaar waarin founding father van het Zionisme, de Oostenrijks journalist Theodor Herzl in London the Jewish Colonial Trust oprichtte, een fonds om gronden aan te kopen in het door de Turken bezette Palestina. (over ‘bezette gebieden’ gesproken)
Zijn berekeningen en bevindingen hield Newton verborgen tot zijn dood, uit angst voor conflict met het bevoegde gezag, ze bleven 200 jaar verborgen. Hoewel hij bij leven en dood al een Europese beroemdheid was. Ruim 200 jaar na zijn dood in 1728 kwamen zijn studies naar het jaar van de Apocalypse op een veiling bij Sotheby’s terecht. Ze werden in 1936 gekocht door een Joods zakenman Yehuda die ze na zijn dood in 1947 schonk aan: de nieuwe staat Israel, waar ze nog steeds in bezit zijn.
Aldus mijn losse interpretatie met aanvullingen van een filmpje op History Channel: waarbij men in drie kwartier tienmaal de zelfde uitspraken herhaalt om zo een informatiedichtheid van 2 minuten te rekken tot er 4 reclameblokken in passen. Daarom mijn vraag aan de lezers: is er ook een fatsoenlijk boek geschreven over deze kant van Newton, zodat ik als notoire kennisjunk aan mijn trekken kan komen? Ik blijf nu nog een beetje ‘craving’achter. Eén uitspraak in het filmpje vond ik wel sterk: Satan als coping-mechanisme voor mensen die in een algoede God willen blijven geloven. (Hoewel het Oude Testament van God spreekt die zelf een ‘boze geest’ in Saul doet varen, het échte harde dualisme zien we pas in het Nieuwe Testament)
Religie en spiritualiteit is de ultieme vorm van scepcis (…)
De natuurwetenschap is natuurlijk ook een manier om verschijnselen en verbindingen te onthullen en verklaren, die je op het eerste gezicht niet inziet. Niemand ziet energie met zijn ogen, hoort het met zijn oren, proeft het met zijn tong, je moet het indirect afleiden, meetinstrumenten ontwikkelen. Toch is iedereen van het bestaan van energie overtuigd, er bestaat er zelfs zoiets als een Nationaal Energieakkoord, het Armageddon van ons land als welvarende natie, drijvend op een aardgasbubbel. Waarbij gidsland onder zeeniveau Nederland voorop zal lopen in de wereld om de klimapocalypse te keren met windmolens, terwijl de rest van de opkomende economieen ons meewarig aankijkt en steenkool stookt. Om daarmee het hellevuur aan te wakkeren voor de verdoemden..
Het voor waar houden van onwaarschijnlijkheden
Je onbekendheid met fenomenen is iets anders als het niet bestaan ervan, zoals je ook het visueel waarneembare kan verabsoluteren als enige ware sensatievorm. Zouden wij weer wel in ‘god’ geloven als we niet met ogen zagen maar met Sonar zoals dolfijnen en vleermuizen? Fundamentalistische materialisten hangen al snel een beetje de slimme jongen uit door te stellen ‘god bestaat niet, ik zie het niet’, een constatering die mij als 7-jarig jongetje ook al richting agnosticisme dreef, en aangevuld met wat negatieve emotionele ervaringen kom je dan bij atheisme uit.(waarom is er dan kwaad in de wereld, ’the Forever People’ van deathmetal band My Dying Bride verwoordt dit letterlijk..)
Toch kun je het spirituele ook zien als de ultieme vorm van scepcis, rekening houden met de mogelijkheid (kans) dat alles wat je tot nu toe voor waar en normaal hield niet blijkt te kloppen, wat de mens als Homo spiritualis toch al sinds de grotten van de Holenbeer vermoedt: er is een wereld achter de verschijnselen. Het is ook de titel van een detectiveroman van Havank: ‘er klopt iets niet’. Meer dan de titel heb ik daar nooit van gelezen, het was voldoende.
Zoals de moderne wetenschap nu ook het (onwaarschijnlijke) leven op Mount Improbable verklaart op basis van kansberekening. Zo heeft het fundamentalistisch materialisme zelfs de multi-universumtheorie ontworpen om de onwaarschijnlijkheid te verklaren van het leven op aarde en alle op elkaar afgestemde natuurkundige constanten die (de wel door Westerse wetenschappers geaccepteerde kant van) Newton ooit berekende. Met oneindig veel universa is er vanzelf een universum waar alles vanzelf een keer klopt.Het lijkt veel op het ‘voor waar aannemen van onwaarschijnlijkheden’, waarvan ook de religieuze medemens wordt beschuldigd.
Met die logica is er ook vanzelf een universum waar in 2060 het grote eindgevecht zal plaatsvinden tussen Satan (=tegenstrever) en Yhwh, uiteindelijk zijn de letters 666 ook Hebreeuwse letters vod vod vod, www, leest u deze boodschap uitsluitend via getallen 0 en 1 in reeksen en voor je het weet kan er ook een universum zijn waarin de hele werkelijkheid een Kabbalistische constructie is, waarbij een onzichtbare hand de geschiedenis leidt en invult. We hebben alvast een systeem gecreeerd waarin je geen economische deelnemer kan zijn zonder getal, banknummer, sofinummer en toegang tot het wereld wijde web www. (openbaring 13:18), dat eenvoudig implodeert wanneer het aardmagnetisch veld ompoolt. Voor een milleniumbug in onze Matrix moet de natuur een handje helpen.
- In onze schijnbaar onkwetsbare welvaart en het feit dat we nooit zo goed beschermd waren tegen ziekte, honger schuilt tegelijk een historisch grote kwetsbaarheid. Die verworvenheden hangen aan een digitaal draadje.
Einde aan dualisme? Het zal niet meevallen
Het móet wel een sentiment of antenne zijn, waardoor klimaatcomputervoorspellingen voor 2050 of 2100 zo eenvoudig indruk maken. Een strijd tussen goed en kwaad, wie weet houdt dan in 2060 het dualistische denken op van de Westerse filosofie en krijgen we definitief een meer Oosterse danwel gnostische inslag. Een Jenseits von Gut und Bose, waarin goed en kwaad niet meer dualistisch zijn. Jan Paul van Soest, zijn maatje Erik van Praag waarmee ik in Café de Zwart een keer borrelde en een groot aantal transitiegelovigen zit alvast in die hoek. Van dat vrijmetselaar-achtige spul.
Er zijn velen van het genre ‘ut valt wel meu, stem veuveudeu’ die zich haasten om te bewijzen dat ‘ut allumaal wul meu’valt, maar het leven heeft nog nooit meegevallen, behalve bij aardspessimisten die altijd van het slechtste uitgaan (en dus alleen maar meevallers kennen). Dus waarom zouden moderne ontwikkelingen op het gebied van milieu en maatschappij wel meevallen? Ik stond afgelopen maand nog tussen de soldatengraven van de Eerste Wereldoorlog bij Ieper. Die viel ook niet mee, voor de US Rangers die bij Point du Hoc bij Dday in 1944 de krijtrotsen beklommen van Normandie, onder Duits vuur, viel het om 6 uur op de zesde van de zesde maand ook niet mee. Met een kogel in je borst omlaag kletteren, je rug breken en gorgelend in je eigen bloed sterven. Valt dat mee? De ‘het valt wel mee’-filosofie leunt vooral op dubieuze kansberekening, dat jouw niet zal treffen wat anderen wel kan overkomen.
Het blijft een onbetwist feit dat we in een eeuw leven, de eerste sinds het ontstaan van de mensheid waarin wij het gros van het mondiale leven kunnen vernietigen. Vanuit die angst, de nucleaire winter zijn ook milieugroepen als Greenpeace geboren. Aan de andere kant zijn zulke wapens ook een afschrikking om niet tot grootschalige oorlog over te gaan: tot nu toe heeft alleen het Westen tweemaal een atoombom gebruikt voor oorlogvoering, beschaafder beschavingen zijn er nog niet toe overgegaan. Voor een irrationeel wezen als de mens, zijn irrationeel verschikkelijke wapens nodig om hem te beteugelen. De Bom, haar kracht gemeten in Megaton tnt, waar die op Nagasaki nog een factor 1000 zwakker was.
Net zo hardnekkig als eindtijdverwachtingen en ondergangsscenario’s zijn de mensen die met constructies komen waarbij zij uit trends in het verleden menen te kunnen lezen dat het in de toekomst wel zijn gangetje zal gaan. Natuurlijk draait de aarde al een paar miljard jaar rondjes, cyanobacterieen zullen zich wel handhaven. En ja, natuurlijk ben ik ook fan van John Gray en kan ik de in onze cultuur ingebakken eindtijdsverwachtingen relativeren. Maar de vraag in een debat waarbij we elkaar met klimaatmodellen en temperatuurstijginkjes om de oren slaan- draait natuurlijk om één thema: in wat voor wereld willen wij leven? En kunnen wij omstandigheden voor onszelf maken, waar dat een beetje draaglijk is.
- Wat ik ook nog voor inval kreeg: de sociale wetenschap is een pacificatiemiddel, met ‘het gemiddelde gedrag’, een statistisch artefact als norm en de pathologisering van alles dat leven interessant, verrassend en afwijkend maakt.Zoals het subjectiveren van objectieve constateringen ook bedoeld is als pacificatiemiddel: het pathologiseren van het verontrustende en (statistisch) afwijkende. In onze tijd was Newton door academici afgeserveerd als platte-aarde-denker, en Jezus onder medicatie gezet. Terwijl de ‘gemiddelde man’ natuurlijk geen echte vent is.
Voor sommige lezers zal het nog wat hak op de tak zijn, laat dan de volgende gedachte eens toe: dat het misschien wel niet aan mij ligt als je mijn bedoelingen niet in één keer snapt. Laat ik het voor hen in stijl afsluiten: wie oren heeft, die hore. Ik schrijf voor mensen die kunnen lezen, dus wie lezen kan die leze. Oh ja,. Armageddon is een bestaande plaats, het is bij mijn weten afgeleid van Meggido in Israel, het meest boeiende land ter wereld waar ik graag weer eens naar terug ga. Armageddon alvast gezien. Of ze op mijn wederkomst zitten te wachten is natuurlijk een ander verhaal.
Armageddon: Leon Uris komt weer bij mij op.
@ Rypke: Onderaan deze wiki staan literatuur verwijzingen naar Newtons voorspellingen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton's_religious_views
Voor de willige lezer ;-)
http://www.gutenberg.org/ebooks/16878
@boels, geweldig, tnx, Turris ook. Opnieuw teleurstellende respons op een thema dat ik zelf fantastisch vind, hoewel hier en daar taai voor de andersbegaafde lezer, zitten er sterke vondsten in
Mijn volgende blog betitel ik weer met ‘windmolus neuhhh, subsidies grrrrr!!!’ om nog een paar schamele likes en retweets er bij te scoren..
Misschien zijn het wel de wetenschappelijke geweldenaren die om tunnelvisie te vermijden zich ook werpen op andere zaken.
Wacht overigens al een tijdje op duidingen van wetenschappers dat de energiebalans van aarde/zonnestelsel invloed ondervindt van slierten “dark energy” ;-)
Een klein schoonheidsfoutje in het verhaal zie ik in de bewering dat niemand energie zou proeven met de tong.
Als kind had ik de gewoonte om mijn tong als voltmeter te gebruiken op koperen polen van (platte) batterijen:
Tot pakweg 4,5 Volt kan dat zonder problemen, en geeft het een zoute smaak in verschillende sterkten.
nou ja, leuk om over na te denken al denk ik dat de gemiddelde lezer halverwege ahaakt. Doordrenkt met bijbelse teksten, theologische aannames en hypothesen maakt het verhaal interessant en geeft het stof tot nadenken. Wat het ook is, ik heb in mijn Shell tijd veel plaatsen van de wereld gezien. Daar waar ik op godvergeten plaatsen kwam en onderontwikkelde en volledig onbeschaafde culturen heb ontmoet. Echter een ding moet, ondanks mijn Nederlandse Calvinistische oorsprong, mij van het hart: Er is meer tussen Hemel en Aarde ! Wat wij fout vinden is in andere culturen een gebruik. Wat als Newton dat allemaal had geweten? In elk verhaal zit een stukje dat wel in een puzzel past. De mens tracht alles te verklaren maar daar ben ik sinds mijn pensioen mee gestopt. Soms gebeuren dingen en soms niet…..dus we wachten gewoon af.
Interessant verhaal. ikzelf heb, voor een deel te voet, in 1969 maande door Israël gezworven. Later ook in 1970 en 1971. Fascinerend en niet te vergelijken met nu. Ik heb toen een voettocht langs de Dode Zee gemaakt.
Heb je hier iets aan? zie ook de bronverwijzingen: http://topinfopost.com/2013/12/11/isaac-newton-predicted-that-the-world-would-end-around-2060
https://www.youtube.com/watch?v=9wnjCAktOaw
http://www.standard.co.uk/news/the-world-will-end-in-2060-according-to-newton-7254673.html
Zullen we hier aub even afwijken van de nationale misspellingsgroepsdwang en achter maandeN en andereN een N zetten? Dank u!!
“Hoor! men werpt één atoombom”
11 Augustus ’45. Fukuoka Japan. Het viel niet mee die ochtend, toen mijn vader – een boom van een man gereduceerd tot een skelet; 47 Kg schoon aan de haak – vriendelijk werd verzocht op het appel te verschijnen. Of toch wel? Het was nou al de tweede dag dat hij niet geslagen werd, enkel om zijn lengte. De standaard schop tegen zijn zwerende voet kon er ook al niet meer vanaf.
Achteraf meende hij twee dagen eerder in de verte een vaag gerommel te hebben gehoord, maar misschien was het maar verbeelding.
“Hoor! men werpt één atoombom” Jules Deelders eerste gedicht. Het is maar net met wiens oren je ernaar luistert. Maar meevallen doet het nooit.
Onderzoekje naar de esoterische doemvoorspellingen van (peanuts-price) Herman en Herma Wijffels en hun visie op een wereldvattende spiritueel-energie-akkoord zou ook verbazend interessante resultaten op kunnen leveren.
spiritualiteit is het besef dat er meer is tussen hemel en aarde. Religie is maar één uiting ervan. Het menselijk bewustzijn heeft zowel voor- als nadelen. Geloof neutraliseert die nadelen zoals voorbeschikking vs twijfel, acceptatie van tegenslag en geloof levert groepsnormen die de cohesie versterken. Het geloof in een God is in feite irrelevant al zal de gelovige dat ontkennen. Het gemak van geloof is dat de bewijslast ontbreekt of op het bordje van de “scepticus” wordt gelegd. Overigens ziet de gelovige overal om zich heen de hand van zijn God. Vroeger viel donder en bliksem daar ook onder. Nu is dat zeespiegelstijging of smeltend ijs.
Voorspellen van het einde der tijden is van alle tijden. Blijkbaar zit ons dat in de genen. Dat het klimaatalarmisme als nieuwe religie zich razendsnel heeft verspreid is opmerkelijk: blijkbaar voorzag het in een sterke behoefte.
James Bond is zo populair, omdat ieder de neiging heeft de wereld te willen redden.
De mens manifesteert zich door zijn daden. Oplossing van problemen zal men zoeken via de eigen expertise. (notarissen zullen u een testament aansmeren, de kerk laat u bidden, Arke zal u een wereldreis verkopen) Bureaucraten zijn gespecialiseerd in het schuiven met andermans geld. Vervelend is daarbij dat aan de (onvrijwillige) gever verantwoording verschuldigd is. Maar stel nu eens, dat het doel zo urgent en zo verheven is (de aarde redden) dat bedragen en verantwoording er niet meer toe doen! Het walhalla voor de bureaucraat. En ziedaar: de VN richt het IPCC op. Regeringen hangen aan de lippen van Al Gore. De EU brengt de ECF voort met roadmap2050.
Het klimaatalarmisme heeft de bureaucratische kat op het spek gebonden.
De gevestigde orde heeft altijd een drijfveer, werkdoel en een vijandbeeld nodig: CO2, bank-bonussen, GazProm, Putin, Christendom/Islam, windturbines, plasticsoep etc. Het maakt de gevestigde orde niet uit of het doel en vijandbeeld wél of géén nuttige bijdrage is. De religie/ideologie incorporeert dit alles, is hetgeen wat samen bindt en waar niet meer over nagedacht hoeft te worden.
De vraag die bij mij na het lezen van dit stuk blijft hangen is: “Zijn aardspessimisten blijer omdat alles meevalt, dan aardsoptimisten omdat alles tegenvalt?”
Optimisten weten altijd de waarde van alles te benoemen, pessimisten kunnen altijd de kosten en de risico’s benoemen. Pessimisten worden altijd al blij als 50% is bereikt en optimisten zijn dan diep teleurgesteld.
Er zijn ook nog realisten die zich niet laten verleiden tot vormen van doem- of wegdenken.
Die pakken de problemen op en zoeken naar goede oplossingen.
@Harry, dat is een goede vraag. Optimisme is een coping-strategie, dus mensen die zichzelf goed voor de gek kunnen houden zijn waarschijnlijk beter af dan de mensen die daar niet toe in staat zijn. Een beetje als ‘wie het laatste lacht, had eerder geen lol’.
@klaas jansen, dit stuk is ook niet voor gemiddelde lezers geschreven, ik denk dat iedereen een basale bijbelkennis dient te hebben om ook iets van onze cultuur te begrijpen dus heb geen begrip voor mensen die zich op onkunde voorstaan op dat terrein. Onwetendheid/onderontwikkeling en nuchterheid zijn twee verschillende zaken. Maar zoals je al aangeeft behoor je daar zelf niet toe.
Citaat: “De natuurwetenschap is natuurlijk ook een manier om verschijnselen en verbindingen te onthullen en verklaren, die je op het eerste gezicht niet inziet. Niemand ziet energie met zijn ogen, hoort het met zijn oren, proeft het met zijn tong, je moet het indirect afleiden, meetinstrumenten ontwikkelen. ”
Vreemde bewering.
Alles wat beweegt komt door energie, anders zou het niet bewegen.
Alles wat je hoort komt door energie, want geluidsgolven (=energie) ontstaan niet zonder dat er iets beweegt.
Sla met een voorhamer op je vingers en voor de rest van je leven weet je hoe geconcentreerde energie voelt. Of steek je overgebleven vingers in een gasvlam, of drink te hete koffie, of ga bij -20C in je nakie buiten staan…
Komen geen meetinstrumenten of indirecte afleidingen aan te pas Rypke.
Energie is alles en overal. Je hoeft het alleen maar even in te zien.
Energie proeven ben ik niet verder gekomen dan wat Harry al schreef over de batterijtjes. Moet ik nog eens over nadenken. Da’s misschien meer een onderwerp voor onze Woedende Chef. :-)
Maar in de kern weten wij niet wat energie is, wat materie is, waar die vandaan komt. Kunnen er wel wat aan rekenen. Ik sluit niet uit dat er nog eens een totaal andere visie wordt onthuld over de bouwstenen van het universum. Is het bv wel correct om over deeltjes te spreken of is een deeltje eigenlijk een plaatselijke conditie van de ruimte? Kan er iets bestaan als er niets is, dwz is de ruimte niets als er wel straling doorheen kan en er hemellichamen rondvliegen?
Op weg van fysica na filosofie, David?
Ach…
Het heeft even geduurd voordat we beseften dat de aarde om de zon draait en niet andersom. Deeltjes passen bij onze waarneming van balken en stenen. In ons wereld beeld is het niet in te passen dat iets zich in meerdere richtingen tegelijk verplaatst of op verschillende plaatsen tegelijk aanwezig is. Of dat misschien het licht stilstaat en materie beweegt zodat de gemeten snelheid in alle richtingen constant is. Dan is er nog het probleem van materie en antimaterie, de ultieme energiebron.
Nooit je tong verbrand?
Gebrand wel.