Climategate.nl beukt ook dit jaar tegen gesloten deuren tot mensen wakker worden, wij willen groeien, bouwen en inspireren. Dat is althans wat ik van plan ben en vandaag uitsprak bij een toevallig bezoek aan een Kluis en Bedevaartkapel in het Groningse Warfhuizen. Daar raakte ik verzeild met een goede vriend tijdens een ontkater-autotocht vanuit Groningen. Per ongeluk, op weg naar Lauwersoog voor een broodje garnalen. Het eerder verlaten kerkje huisvest sinds 2012 weer een heremiet/kluizenaar, die leeft naar de traditie van de Woestijnvaders uit de derde eeuw, in de graswoestijnen van de Groninger zeeklei. De Kluizenarij van de Besloten Tuin. Wat gaaf dat dit nog bestaat, of juist weer bestaat. De heremietkreeftjes op het Wad, schuilend in hun schelp, zijn naar deze kluizenaars vernoemd.
Er valt genoeg te doen, en we hopen weer op uw steun, tips, en deelname. Want onze lezers en de kluit rond Climategate.nl als condensatiekern maken het blog tot levend organisme dat meer (indirecte) invloed kreeg dan velen lief was. Dit jaar steekt de Nederlandse overheid miljoenen euro’s in windmolenpropaganda, om tegenstribbelende bevolking desnoods via omkoping met belastinggeld de megaturbines uit het Energieakkoord door het keelgat te schuiven. En door tegenstanders weg te zetten als onverantwoordelijke NIMBY’s, terwijl zij juist opkomen voor wat hun dierbaar is.
Voor de Nederlandse economie, onze koopkracht, het landschap, de natuur, de restanten van onze ceremoniële democratie, voor alles dat ons dierbaar is aan ons lieve landje wensen wij de vernietiging van de Bende van Ed Nijpels, alles dat zijn soort mensen representeert, zie mijn eerdere stuk over Winsemius, en wat ik tot in mijn diepste vezels verafschuw. Het gaat hier om meer dan wat windmolens, het gaat ook over wie je als mens wilt zijn. Wil je leugenachtig zijn om zo meer te kunnen graaien of oprecht, goed of slecht? En wij wensen dat het 50-100 miljard euro kostende Energieakkoord en haar Megaturbines – die geen enkele milieuwinst geven- desintegreert, zodat we iets beters kunnen doen met al dat geld dat ons land niet heeft (staatsschuld, iemand?).
Daarnaast wil ik de energieke emeritus geograaf Pieter Lukkes uitroepen tot held van 2014 omdat hij nalatige krantenredacties continue bombardeerde met zijn scherpe stukken, tot ze eindelijk wakker werden. Hij toont wat bij mainstreamjournalisten afwezig is en wat onze politici zo ontberen: intellectuele durf. De durf zelfstandig na te denken, het tonen van visie. Ik ben zo vrij hier het stuk over te nemen van deze krasse knar, dat hij in de Leeuwarder Courant plaatste en dat je 1 op 1 op andere provincies kunt toepassen buiten het Friese land. Hulde aan Lukkes, die als heremiet in de opiniepagina’s leeft en het kaarsje brandende houdt, terwijl de Groene Kerk gratis advertenties krijgt van de redactie op de overige pagina’s.
STEM NIET WILLEN HOREN,MAAR WEL WILLEN HEBBEN
Als je, zoals Atze Jan de Vries (LC 20-12-2014), op zoek gaat naar winnaars en verliezers in de windenergieklucht, dan moet je weten dat er met windenergie iets heel raars aan de hand is. Deze sector, die geheel afhankelijk is van subsidies en planologische gunsten, is al jaar en dag bezig om politici het geloof op te dringen dat wij niet zonder windenergie kunnen. Met succes. Want 10 jaar geleden schreef een minister mij: “ In uw opvatting moet er sprake zijn van een vrije en objectieve keuze over de bevordering van overheidswege van windenergie. Ik veronderstel echter dat ik u de rijksbeleidsnota’s niet behoef te citeren waarin achtereenvolgende kabinetten uitspreken dat er op dit punt geen vrije keuze is.”Want, zo schrijft deze minister: “Windenergie is binnen het klimaatbeleid en het duurzame energiebeleid een onvermijdelijke optie”. De websites van Economische Zaken en de provincie Fryslân verkondigen nog steeds hetzelfde. Dus zitten wij vast aan windenergie. Dat is precies wat de profiteurs willen horen. Zij hebben de macht naar zich toegetrokken en kans gezien het energieakkoord er door te drukken. Met de ondemocratische crisis-en herstelwet in de hand moe Ed Nijpels er voor zorgen dat dit akkoord tot het bittere einde wordt uitgevoerd. De profijttrekkers zijn dus de echte winnaars van het politiek-strategische windenergiespel. Afgezien van het Friese landschap en de vogels zijn de huishoudens de echte verliezers. Die moeten de komende 15 jaar verplicht minsten 500 euro per jaar dokken.Zo verdampt de koopkracht van het gewone volk en blijft economisch herstel uit.
Is dit rampzalige scenario echt nodig? Welnee, het wordt ons aangepraat. Windenergie is niet schoon, niet duurzaam, niet hernieuwbaar, heeft nul invloed op het klimaat en is ongeschikt om fossiele brandstof uit te sparen. Hoe kan het dan onmisbaar zijn? Desondanks draaien de griezels achter het energieakkoord aan het orgel en bepalen wat hier gebeurt. Dat komt omdat zij geen tegenspel krijgen. Dat tegenspel had van de provincie moeten komen. Op basis van home-made onderzoek beschikte het provinciehuis in het verleden over redelijk wat expertise. Haagse beleidsambtenaren kwamen graag in Leeuwarden buurten om op voet van gelijkheid kennis en inzichten uit te wisselen en om elkaar zo nodig te corrigeren. Daarvan is nu geen sprake meer. Nu is de provincie een bijkantoor dat gedwee en zonder tegenspraak uitvoert wat Den Haag opdraagt. Het is van landsbelang dat de provincie haar oude positie herovert. Voor dat doel had Fryslân een steun in de rug kunnen krijgen van het windenergie-referendum. Helaas hebben PvdA, FNP, Christen Unie, SP, GrienLinks en PVV besloten de stem van het volk niet te willen hóren. Waarom zouden ze straks bij de provinciale verkiezingen onze stem dan wel willen hébben? Ik wacht op antwoord.
Pieter Lukkes Leeuwarden
Telkens probeer ik mij voor te stellen in welk scenario het Energieakkoord haar zwanenzang zal laten horen. Ik heb steeds gedacht dat investeerders zich niet zouden gek maken door de voorgehouden ranzige SDE+ worst en meer oog zouden hebben voor maatschappelijke weerstand die windmolens opwekken. Maar in economisch magere tijden is elke worst lekker genoeg voor hongerige investeerders. Vijftien jaar gegarandeerde inkomsten (yeah sure) is blijkbaar meer dan voldoende voor ruime overschrijding van het subsidiebudget, gelukkig is in 2014 slechts 1 miljard van de 3,5 beschikbare subsidie toegekend.
Uit gesprekken met willekeurige voorbijgangers besef ik dat vrijwel niemand een idee heeft dat komende 15 jaar elke jaar een complete Betuwelijn-met-prijsoverschrijding wordt weggegeven aan inefficiënte energievoorziening die onze economie tot stilstand zal brengen en miljoenen huishoudens over de rand van de financiële afgrond zal duwen.
Er is nog veel werk aan de winkel, de eerstvolgende afrekenceremonie is pas in voorjaar 2017, dus nog ruim 2 jaar te gaan om de boodschap bij alle bevolkingslagen bekend te krijgen.
Ondertussen kan elke gelegenheid aangegrepen worden om aan te dringen op een parlementaire enquête naar de oorzaken van de grootste verspilling van belastinggeld OOIT.
Slechts 1 miljard toegekend? Ik vrees dat je je rijk rekent.
Waar heb je dit bedrag vandaan?
Ik wacht liever af tot de “Rapportage hernieuwbare energie 2014” verschijnt waarin toekenning van de SDE+ gelden wordt verantwoord. Ik ga er voorlopig van uit dat de beschikbare 3,5 miljard geheel wordt toegekend.
En hoe staat het in dit verband met de Århus Convention,
http://www.unece.org/env/pp/welcome.html ? Is dit gebakken administratieve lucht of een krachtig instrument voor de burger, die in zijn verzet tegen de overheid de mond dreigt te worden gesnoerd?
Hoewel ik moedeloos wordt van de procedure (3 jaar, wordt waarschijnlijk 6 jaar) staat hier wel wat: http://wattsupwiththat.com/2012/05/19/eu-violates-aarhus-convention-in-20-renewable-energy-by-2020-program/
Ik ben in de achterliggende stukken gedoken, maar kan er nog geen chocola van maken. Pat Swords verdient in ieder geval een lintje voor zijn niet aflatende energie. Als iemand hier meer licht op kan laten schijnen, graag!
Concept rapport uit 2013 staat onderaan http://www.unece.org/env/pp/compliance/Compliancecommittee/54TableEU.html
De NLVOW is ook bezig met een Arhus procedure tegen de regering. De site lag zojuist plat maar hier vindt je als het goed is meer:
http://nlvow.nl/crowdfunding-aarhus-proces/
Als het genoemde bedrag dat op de website van NLVOW staat sinds juni 2014 is opgehaald dan vraag ik me af of dit geen eeuwigdurende proces gaat worden.
Als een crowd-funding actie zo lang moet duren moet je je afvragen of het zin heeft op deze manier door te gaan.
Op z’n minst verwacht ik een overzicht met een voorlopige begroting van de kosten voor een rechtszaak in combinatie met een goed ge-oliede reclamecampagne voor de te voeren rechtszaak.
Dit duurt te lang. Ondertussen gaat Kamp vrolijk verder terwijl hij zo snel mogelijk gestopt dient te worden. Begin desnoods eerst een kort geding en vraag om een opschortende werking van alle verleende vergunningen in afwachting van een uitspraak over Aarhus.
Zo vind je mogelijk een politieke uitweg ja. Want dit blog is wel goed in technische feiten, maar gelijk hebben is iets heel anders dan in de politiek gelijk krijgen!
Bovenop de verspilling van belastinggeld komt nog de verspilling van geld dat ze binnenhalen via de steeds hoger wordende nutsrekening, geld dat formeel geen belasting genoemd mag worden maar het feitelijk wel is natuurlijk!
Ik beantwoordde Chris uiteraard.
De worst wordt onterecht voorgehouden.
Kennelijk is de regering door de windmolenslobby met siemens, vestas, mitsubishi en anderen volledig op het verkeerde been gezet.
De modelonderzoeken waaronder die van Ummels vormde daarvoor de basis.
zie ook de laatste brief van kamp aan den 2e kamer.
Als we nu echter het beeld van Ummels naast de praktijk zetten een praktijk die in Duitsland goed zichtbaar wordt doordat ze hun te grote windpieken niet meer op het eigen vraaggestuurde netwerk kwijt kunnen , windpieken die wij over de grens krijgen in de praktijk zelfs tegen een negatieve prijs.
Polen en Tsjechië hebben hun grenzen recent gesloten voor deze pieken omdat die ten koste gaan van de betrouwbaarheid van hun energievoorziening.
Wat schrijft Ummels daar zelf over:
1e Uit de simulaties blijkt dat de Nederlandse elektriciteitscentrales de variaties in de elektriciteitsvraag en windaanbod ook in de toekomst op elk moment kunnen opvangen. Er moet dan wel steeds gebruik worden gemaakt van de meest actuele windvoorspellingen: de inzet van de elektriciteitscentrales moet steeds opnieuw worden berekend met de laatste windvoorspelling.
2e De simulatieresultaten geven aan dat windenergie vraagt om een grotere flexibiliteit van de bestaande elektriciteitscentrales. Soms zijn er meer reserves nodig, maar veel vaker zullen de centrales juist hun productie moeten verlagen om ruimte te maken voor wind. In plaats van de vaakgehoorde vraag ‘Wat doen we als het niet waait?’ is de vraag ‘Waar laten we alle elektriciteit als het ’s nachts hard waait?’ veel relevanter. Vooral tijdens de nacht, wanneer de vraag naar elektriciteit laag is, zal gratis windenergie kolenstroom uit de markt gaan drukken. Lastig is alleen dat kolencentrales niet zomaar kunnen worden uitgezet. Een belangrijke oplossing hiervoor zit in internationale handel van elektriciteit, omdat het buitenland dit overschot vaak wel kan gebruiken.
3e Energie-Opslag Niet Nodig
Mijn onderzoek wijst verder uit dat er geen voorzieningen voor energieopslag hoeven te komen. Voor het technisch functioneren van de elektriciteitssysteem is zo’n extra buffer niet nodig, en met de enorme investeringskosten is het ook niet rendabel. De resultaten geven aan dat internationale elektriciteitshandel een veelbelovende en goedkopere oplossing is voor de inpassing van windenergie.
Tot zover Ummels
http://www.olino.org/articles/2009/04/02/windenergie-the-sky-is-the-limit
Ummels die ook bij Siemens heeft gewerkt en dit schreef
http://www.we-at-sea.org/wp-content/uploads/2010/06/Day-1-e-Integration-of-Wind-Power.pdf
En wat blijkt dan uit de praktijk dat Ummels ongelijk heeft.
Duitsland loopt vast met zijn windpieken en als het energieakkoord wordt uitgevoerd zullen onze molens in het noorden gelijk meepieken en lopen wij ook vast.
Op dit moment gebruikt Tennet ons netwerk ook als Noord Zuid verbinding voor de overtollige windstroom die de Duitsers in het noorden niet meer op hun eigen net kwijt kunnen dat kan straks ook niet meer.
Wat schrijft minister kamp aan de kamer:
Modelstudies en praktijkstudies
Modelstudies, of computersimulaties van het elektriciteitssysteem, maken het
mogelijk om het volledige elektriciteitssysteem zowel met als zonder windenergie
te onderzoeken. Hierbij is het model van het elektriciteitssysteem voor alle
simulaties gelijk, waarbij de hoeveelheid windenergie de onderzochte variabele is.
Verschillen tussen simulatie-uitkomsten met en zonder windenergie kunnen
worden gebruikt voor het vaststellen van de invloed van windenergie op het
systeem als geheel.
Praktijkstudies zijn belangrijk om modellen van elektriciteitssystemen te toetsen,
en daarmee de uitkomsten van simulatiemodellen te valideren.
Praktijkstudies kunnen echter niet worden toegepast om de invloed van
windenergie op het systeem vast te stellen, omdat het statische karakter van
dergelijke studies het onmogelijk maakt om rekening te houden met de dynamiek
van het elektriciteitssysteem. Naast windenergie zijn er veel andere
ontwikkelingen die van invloed zijn op het elektriciteitssysteem, zoals verschillen
in de elektriciteitsvraag, brandstof- en emissieprijzen, nieuwe
elektriciteitscentrales, storingen of onderhoud daarvan, netwerkbeperkingen, een
per maand en per jaar variërend windaanbod, enzovoort. Praktijkstudies zoals
gebruikt in de studie van de heer Le Pair c.s. houden in tegenstelling tot
modelstudies geen rekening met de continue wisselwerking tussen deze factoren.
http://www.clepair.net/Kamp_%20a_%202eK20141114.pdf
Met andere woorden modelstudies waarvan de uitkomsten door de praktijk zijn ingehaald waarin uitgegaan wordt ven een energiemarkt die niet werkt en een netwerk waarmee snel grote vermogens heen en weer getransporteerd moeten kunnen worden binnen landen maar ook tussen landen onderling en waarbij hij er van uitgaat dat het altijd wel eens ergens waait als wij zonder windstroom zitten.
Dat zijn de kaders van een modelstudie die volgens Kamp de basis moet zijn van ons energiebeleid en waarvoor miljarden worden weggetrokken uit de economie, meer dan 500 euro per huishouden.
Volgens mij geloofd kamp dit soort onzin, hij is duidelijk op het verkeerde been gezet.
De windmolen producenten keen de leveringskarakteristiek van hun windmolens en weten dat dat in grote hoeveelheden niet werkt op een vraaggestuurd stroomnet zonder adequate buffering.
Uit een Engels onderzoek blijkt dat zelfs pumped storage onvoldoende is.
The entire pumped storage hydro capacity in the UK can provide up to 2788MW for only 5 hours then it drops to 1060MW, and finally runs out of water after 22 hours.
http://www.jmt.org/wind-analysis-report.asp
De kamer wordt door de minister op het verkeerde been gezet.
De vraag is alleen of we moeten blijven betalen als je er achter komt dat het gehele beleid op eenzijdige en niet juiste informatie is gebaseerd. iets wat we in 2011 al wisten
https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2011/221#samenvatting
Ik dacht het niet.
waar blijft de moderatie?