Over numerieke klimaatmodellen: je kan de vergelijkingen die de stromingen beschrijven van de atmosfeer en de oceanen aan elkaar koppelen, je kan bestuderen hoe die veranderen onder invloed van temperatuurschommelingen, je kan de invloed van wolken, sneeuw, en luchtvervuiling meenemen – maar je kan nooit controleren of je resultaten overeenkomen met de werkelijkheid.
Van wie komt die uitspraak? Judith Curry? Nope. Roger Pielke Sr.? Nope. Pat Michaels, Bob Carter, Fred Singer, Anthony Watts misschien? Ook allemaal niet.
Deze uitspraak komt uit onverdachtd hoek: Alexander Bakker, KNMI’er en net gepromoveerd op jarenlang onderzoek naar het nut en de noodzaak van klimaatmodellen. Hij doet in dit artikel op kennislink.nl een aantal opmerkelijke uitspraken.
Zo constateert Bakker dat er te weinig gegevens uit het verleden beschikbaar zijn om de modellen goed te toetsen en af te stellen. Ook waarschuwt hij voor het GIGO principe: modellen worden vaak onbewust zo geconstrueerd of aangepast dat ze aan verwachtingen voldoen: je krijgt eruit wat je erin stopt, en dus, Garbage In = Garbage Out.
Verder lees je tussen de regels door dat de kritiek die Bakker levert voor veel collega’s maar moeilijk te accepteren is. Ik denk dat hij veel tegenwind heeft ondervonden, dus hulde dat hij zijn poot toch gewoon stijf houdt.
Tegelijkertijd vraag je je af wat de consequenties van dit onderzoek nou precies zijn, en of de rest van het KNMI hier uberhaupt van op de hoogte is. Zou de KNMI direktie en de KNMI persvoorlichting hier iets van af weten (of de meeste wetenschappers en journalisten), laat staan de rest van de rijksoverheid (NGO’s)? Ik betwijfel het.
Een logische vervolgvraag is wat dit betekent voor de KNMI klimaatscenario’s (of die van het IPCC)? Ik heb het KNMI er nooit op kunnen betrappen dat ze grote kanttekeningen plaatsten bij hun scenario’s. Maar in het licht van de uitspraken hierboven, wat moet je er nou mee? Er wordt veel tijd en moeite besteed aan het uitvoeren en promoten van die scenario’s. Tegelijkertijd moeten er mensen zijn bij het KNMI die ook wel begrijpen dat die scenario’s een schijnzekerheid leveren.
Waarom dan toch al die inspanning?
Hier is een theorietje (‘ietsisme’): de politiek, via het parlement, vraagt om ‘iets’ met klimaat te doen, want hip, hot en happening (nou ja, misschien inmiddels ook wel weer over het hoogtepunt heen). De regering, die dat uit moet voeren, weet het ook allemaal niet zo goed en schuift dat door naar haar ambtenaren met de opdracht: zorg dat je er ‘iets’ mee doet zodat wij het parlement kunnen vertellen dat we er ‘iets’ me gedaan hebben. Die ambtenaren kijken elkaar eens wat meewarig aan, want beschikken ook niet over de benodigde kennis, en stappen naar het KNMI en vragen om ‘iets’ wat ze kunnen verwerken in hun rapporten en plannen. KNMI, die nu eenmaal ook zichzelf moet legitimeren (want de overheid en de politiek is te dom ontbreekt het aan kennis om zelf te bedenken wat belangrijk is) gaat aan de slag en levert dat ‘iets’ in hapklare brokken aan de ambtenarij. Die verwerken dat ‘iets’ weer in hun rapporten en plannen en voila, de regering kan aan het parlement laten zien dat ze er ‘iets’ mee gedaan hebben. Parlement blij (kijk, we doen ‘iets’), regering blij (kijk parlement, we hebben ‘iets’ laten doen), ambtenarij blij (kijk regering, we hebben ‘iets’ gedaan), KNMI blij (jeuh, we hebben bestaansrecht). Zonder dat iemand zich afvraagt of dat ‘iets’ wel iets waard is, maar een kniesoor die daar om maalt. Toch?
Klimaatscenario’s als schaamlap van de politiek om het publiek een rad voor ogen te draaien.
Zou het waar zijn?
HB
Komt er over dit onderzoek ook een KNMI persbericht?
CO2 is niet de oorzaak van klimaatschommelingen
Co2 is plantenvoedsel
http://www.tech-know-group.com/essays/Greenhouse_Gases_Promote_Life.pdf
wanneer gaat het KNMI toegeven dat hun back-radiation of heat, gecopieerd van K&T, in strijd is met de tweede wet,
http://www.tech-know-group.com/papers/vacuum.pdf
Statistici zoals ik hebben altijd al gek gekeken dat je een model met vele tientallen parameters fit op slechts de laatste 50 jaar aan temperatuurdata (de hockeystick) en dan met zulke conclusies als van IPCC komt. Dat heet overfitting of datasnooping. Zoals Van Neuman ooit zei: “with four parameters I can fit an elephant, and with five I can make him wiggle his trunk.” Bakker lijkt dit te begrijpen, nu het KNMI en IPCC nog.
Henk Tennekes werd als directeur afgedankt/ontslagen bij het KNMI omdat hij als scepticus van klimaat-computermodellen met nieuwe supercomputers het zelfde beweerde. Eerherstel voor Tennekes is al gedeeltelijk gerealiseerd. Nu nog een Oranje Nassau koninklijke onderscheiding voor Tennekes voor zijn jarenlange research en inzet voor de kritische (klimaat-)wetenschap.
* http://wattsupwiththat.com/2010/02/18/former-knmi-director-and-skeptic-henk-tennekes-gets-vindication-from-netherlands-de-telegraaf/
en
* http://climategate.nl/2010/02/13/klimaatbanneling-henk-tennekes-bloeit-op/
Als Tennekes zijn zin had gekregen had het KNMI helemaal geen supercomputer gehad, en waren de weermannen en vrouwen vandaag nog steeds met de natte vinger bezig om ons te informeren over het weer komend weekend.
Tennekes was een ouwe zeur die te veel verknocht was aan (zijn eigen) kennis en kunde om te accepteren dat computers wellicht een nuttige aanvulling kunnen zijn op die kennis en kunde.
Blij dat hij op tijd met pensioen gestuurd is. Met mensen als hem aan het roer hadden we waarschijnlijk überhaupt geen computers gehad, vandaag de dag, laat staan computers waarmee het weer en het klimaat onderzocht kan worden.
Tennekes beweert dat meer rekenkracht losgelaten op dezelfde modellen geen betere voorspellingen geeft.
Immers: elke meting heeft een zekere onnauwkeurigheid. Hoe meer berekeningen hoe meer die onnauwkeurigheid wordt uitvergroot. Dat houdt dus een keer op.
Los maar eens een stelseltje vergelijkingen op: boven de 10*10 slaat het antwoord al nergens meer op.
Als Tennekes zijn zin had gekregen, dan hadden we nu geen klimaat-alarmisme gehad. Overigens Armand Pien van het KMI in Brussel was ook niet tegen de vooruitgang wel tegen politiek gevoed klimaat-alatmisme. Met supercomputers kan je zowel het klimaat als het weer niet beter voorspellen. Beide worden door imponderabilia beheerst.
wouter: en met zes (parameters) kan de olifant vliegen.
Modellen zijn en blijven een vereenvoudiging van de werkelijkheid en gebaseerd op veronderstellingen. Ex post kun je soms de juistheid van het model verdedigen en zelfs aantonen, maar als voorspellend middel heeft het nauwelijks waarde. Alleen voor politici is het heerlijk om je er achter te kunnen verschuilen. Kijk maar eens naar het Energie akkoord en ook de begroting.
Nu hoef je so wie so niet zoveel vertrouwen te hebben in een ex FIOD medewerker die tot minister is gebombardeerd. Kennissen zijn belangrijker dan kennis. En dat geldt niet alleen voor meneer Kamp. Ik noem maar even Stef Blok, mevrouw Hennis en Dijksma.
Wat is volgens jou een betere methode om de mogelijke gevolgen van voortdurende broeikasgasemissies mee te onderzoeken, als je het gebruik van computermodellen afwijst?
op 100 plaatsen op aarde 30 jaar lang de temperatuur meten en het gemiddelde nemen.
Wie gaat dit aan Kamp vertellen die zijn windenergiebeleid op modelstudies baseert
Volgens de VRT teletekst wordt de “klimaattop” in Parijs de laatste kans om het klimaar en de zeespiegel “te redden” van respectievelijk 3,6 graden opwarming en Atlantis bij Amersfoort. Bron: een econoom??? Van het Internationale Energie Agentschap??? Maar de huidige Popie Jopie (vindt in Vliegende Spaghettimonsters geloven “een recht”) gaat zich er tegenaan bemoeien. Uiteraard vanwege de enorme impact van de armen wereldwijd van AIDS, extremisme, hongersnood, ziektes of nee natuurlijk de verschrikkelijke gevolgen van De Klimaatsverandering. Zeg dan gelijk dat je gedwongen de welvaart wil herverdelen en hou op je achter de garbage uit je supercomputers te verschuilen.
Trouxa é quem pensa apenas em ganhar dinheiro com jogos uma vez por semana…na boa, deixa cada um fazer do seu estadio o que quiser, e veremos num futuro proximo quem tem razão… agora, ninguem iria investir num projeto fa;i3oRd0ljá pensou nisso??? quem investiu no itaquerão ja esta ganhando com a obra e não pensa em retorno…
We weten dat co2 een opwarmend effect heeft, en op basis van observaties uit het verleden en fysische principes kunnen we modellen maken om te onderzoeken wat er in het verleden gebeurt is, en wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Wetenschappers weten dat dergelijke modellen beperkingen hebben en voorzichtig gebruikt dienen te worden. Ze kunnen vooral helpen om het relatieve effect van verschillende op het klimaat inwerkende krachten te vergelijken, en om ideeen over oorzaken en gevolgen te testen, bij gebrek aan een fysiek schaalmodel van het klimaat.
Het voorspellen van absolute gedragingen van het klimaat met deze modellen is uiteraard veel moeilijker. Daarover valt dan ook van alles te lezen in de IPCC literatuur, voor wie de tijd neemt om dat eens te doen.
Eenvoudige lieden roepen dan af en toe luidkeels dat ‘de modellen niet betrouwbaar zijn’ om daarmee de suggestie te wekken dat klimaatwetenschap nonsens is, dat mensen die de conclusies uit de klimaatwetenschap serieus nemen stumperds zijn, en dat voortdurende broeikasgasemissies geen rol spelen voor het klimaat en genegeerd kunnen worden.
Joris van Dorp, probeert u promovendus Alexander Bakker hier nu weg te zetten als een van die “eenvoudige lieden”?
Uw eigen redenering hier maakt een wat ‘eenvoudige’ indruk onder meer omdat u geen onderscheid maakt tussen adaptatie en mitigatie en omdat u het verwerpen van beleid om zijn ondoelmatigheid op een hoop gooit met het ‘negeren van broeikasgasemissies’.
Mitigatie en adaptatie zijn niet uitwisselbaar. Zonder het (uiteindelijk) reduceren van de uitstoot van broeikasgassen tot nul gaat het klimaat (uiteindelijk) naar de knoppen (oftewel: het klimaat veranderd dan zo snel en zo veel dat dit ernstige gevolgen heeft voor mens en milieu).
Het mag zo zijn dat welvarende landen de gevolgen van klimaatverandering nog wel een eeuw of twee de baas kunnen blijven, ook als we niets doen aan de emissies, maar het gros van de mensheid kan dat niet of nauwelijks. We kunnen onze schouders daarover ophalen, maar dat is dan een bewuste keuze.
Ik heb erg veel moeite met IPCC-aanhangers die zich te verheven voelen fundamentele wetenschappelijke kritiek op het decennnia-lange IPCC-klimaatmodellen-circus te accepteren. Dat moet welhaast vanuit dogmatisch ideologische / quasi-ethische arrogantie gevoed zijn.
Je doet alsof die kritiek genegeerd wordt. Lees de IPCC rapporten eens, zou ik zeggen.
Joris van Dorp, u laadt de verdenking op u, dat u vooral gedreven wordt door de samenvattingen voor beleidsmakers (SPM’s) die zelfs niet kloppen met het onderliggende onderzoek en politiek gemotiveerd-alarmistisch zijn.
Het klopt ook niet dat u zich beroept op de belangen van de arme landen in de wereld want die hebben nog altijd veel te winnen bij meer CO2 uitstoot en dat zijn ze ook aan het doen.
Bij uw verhaal hier hoort de Bullshit-Button van Roger Pielke, link hieronder, die in de hoofdtekst van het SREX rapport van het IPCC uitvoerig en instemmend werd geciteerd, maar daarvan in de samenvatting (SPM) niets terugzag.
http://rogerpielkejr.blogspot.nl/2012/03/handy-bullshit-button-on-disasters-and.html
Ik lees weinig verhevens in de reactie van Joris van Dorp. Eerder een genuanceerd en weldoordacht standpunt.
Onzin.
Hang eens vitrage voor de ramen die 50% van het licht tegenhoudt.
De 2e laag houdt dan 25%, de derde 12,5% van het licht tegen.
CO2 absorbeert een stukje van de IR band.
Op een moment is die absorptie tegen de 100% en toename van CO2 heeft geen invloed meer.
Dat CO2 alarmisme is onterecht. De afvlakking van de temperatuurstijging lijkt daar op te wijzen.
Bij de weg, zij warmt nog steeds op …
http://www.theguardian.com/environment/2015/jan/16/2014-hottest-year-on-record-scientists-noaa-nasa
Maar (veel) minder dan de modellen ons willen laten geloven.
Het speelveld wordt dan ook verlegd van oppervlaktetemperatuur naar de temperatuur op x meter diepte in de oceanen.
Alwaar schijn en realiteit nog moeilijker te scheiden zijn.
Land and sea. Misschien het juiste moment om deze website op te heffen? Het is hier toch al niet zo druk. Zonde van de energie. :-)
Heft u dan liever zichzelf hier op wegmans
https://twitter.com/ClimateOfGavin/status/556139730929455105/photo/1
Hint: rond 1850 eindigde een mini ijstijd, gek dat het dan alleen maar warmer kan worden.
Joris van Dorp zegt (in zijn eerste reactie) eigenlijk ongeveer hetzelfde als Alexander Bakker. Alleen vindt die dat de onzekerheid van de modellen veel meer benadrukt zou moeten worden, als het om voorspellingen gaat. En, even voor de beeldvorming: De term ¨garbage¨ die hierboven gebezigd wordt heeft Bakker helemaal niet gebruikt.
Over andere opgeworpen vragen: Ja hoor, persvoorlichting weet ervan, en de promotor van Bakker is zelf ook gewoon een KNMI-onderzoeker. Misschien is het KNMI kritischer op zichzelf dan jullie altijd vermoed hebben..? #zomaareensuggestie
@Marlies: Laatste opmerking over KNMI (=”kritisch”) is gotspe. Ik volg de KNMI reeds vanaf 2003. KNMI was (is?) een bolwerk van incestueus klimaatalarmisme. Met het eruitschoppen van top-klimaat-onderzoeker Tennekes in de jaren ’90 is overigens het politiek-gevoed-alarmisme al begonnen bij de KNMI. Er is binnen de KNMI 20 jaar repressie geweest op interne kritiek op de IPCC-werkwijze en rapporten. Kritische geluiden betekende einde carrière bij KNMI.
Een instituut is niet kritisch op zichzelf zijn als dit geschreven wordt over de rol van GCM’s.
Blz. 9 van de dissertatie:
“It was my job to make something ’useful’ and ’usable’ from those biased data. That means data that sufficiently represent the assessed changes, that are not biased too much and that can be directly used as input for impact modelling. This appeared an incredibly difficult, maybe impossible job. Every adjustment of the data introduces new artefacts. More and more, I started to doubt that the ’climate modelling paradigm’ (see subsection 2.1.2) can provide ’useful’ and ’usable’ quantitative estimates of climate change. GCMs show, for instance, too large biases in the air circulation to unambiguously derive local changes.”
Herstel: Ik bedoelde niet de eerste reactie van jvd, maar die van 2:48. Op 16 januari
Mij theorie is een andere:
1. iedereen is diep in zijn hart een James Bond (redder van de wereld)
2. een ieder wil belangrijk zijn, bij voorkeur door inzet van de eigen expertise
3. ambtenaren (bureaucratie) zijn gespecialiseerd in schuiven met andermans geld
4. vervelend is dat daar verantwoording over moet worden afgelegd
5. de dreigende klimaatcatastrofe is een dermate verheven en urgent doel dat
a. geld niet gelimiteerd zou moeten zijn
b. verantwoording overbodig is
Ziedaar: Al Gore bond met zijn boodschap de bureaucratie op het spek.
(VN, IPCC, EU) De gevolgen zijn bekend.
toevoeging:
en een legertje opportunisten kwam op de subsidiepotten af.
“duurzaamheid” opent beursen die anders gesloten blijven.
@Marlies
U kunt toch moeilijk volhouden dat hetgeen er aan klimaatkennis vanuit De Bilt doorlekt naar de gewone man NIET overwegend alarmistisch van toon is.
In tegendeel zelfs: De NOS wordt gevoed met wereldkaarten die roder zijn dan de haren van de weerman die ze toelicht: “de verhitte aarde”.
M.a.w. mocht men bij het KNMI al kritischer op zichzelf zijn dan “wij” vermoeden, dan merk – althans ik met de pet – daar verdraait weinig van. En laat nou publieksbeïnvloeding een cruciaal onderdeel zijn in het mechanisme dat HB hier beschrijft.
Leuk idee trouwens voor een journalistiek onderzoekje: de nevenfuncties van deze publieksvoorlichters in allerlei bureautjes en adviespraktijken.
# zomaareensuggestie
Hier wordt dat mechanisme nog eens glashelder uit de doeken gedaan.
http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/01/de-brandgevaarlijke-macht-van-het-ecokartel/
Geen nieuwe inzichten voor “ons” die graag eens verder kijken dan de neus van Gerrit Hiemstra lang is, maar dan heuren sie s aug s von n ander.
Mijn interesse voor het ‘klimaatvraagstuk’ werd van meet af aan gevoed door de antidemocratische neigingen van de Groene Beweging. Die neiging heeft, zeker hier in Duitsland behoorlijk de overhand gekregen.
Met alles wat dit land in de vorige eeuw heeft bewerkstelligd en ook heeft moeten doormaken sta ik momenteel ook weer paf van de aanstaande Karl Marx-verering die volgens veel Duitsers in 2018 wegens 200 kaarsjes op de taart N.B. als groot filosoof eens flink in het zonnetje gezet moet worden.
In die zin lijkt het erop dat ze hier inderdaad niet zonder “opium” kunnen.