Deze post stond al een paar dagen klaar, en nu Judith Curry er op haar weblog over schrijft moet ‘ie ook maar online.
>>>
Het Europese klimaatbeleid heeft aan alle kanten compleet gefaald. Totaal nutteloos, retrograads, schadelijk, onmogelijk, ethisch onverantwoord.
Harde woorden, niets nieuws voor de lezer van climategate.nl, maar in dit geval uit een opmerkelijke bron.
Roger Pielke jr. wees op zijn klimaatbeleidweblog ‘The Climate Fix’ (naar zijn boek met dezelfde titel) op een recent proefschrift van de Finse Eija-Riitta Korhola, tot voor kort Europarlementarier(sinds 1999), waarbij zij ergens in de afgelopen 15 ook nog de tijd vond om een dissertatie te schrijven over het Europes klimaatbeleid.
De resultaten zijn opmerkelijk, op zijn zachtst gezegd. Ik raad iedereen aan om in ieder geval pagina’s 291-296 van haar proefschrift te lezen, het kost je maar een kwartiertje of zo.
Hieronder de belangrijkste soundbites:
Over klimaatwetenschap en millieuproblematiek.
– Klimaatverandering zoals het zich tot nu toe heeft gemanifesteerd is een ‘probleem’ waar vrijwel niemand iets van gemerkt zou hebben ware het niet vanwege de klimaatwetenschap.
– Wat de klimaatwetenschap schetst als beeld van klimaatverandering is wezenlijk anders – en aanzienlijk minder angstaanjagend – in vergelijking met wat er in het publieke domein geschetst wordt.
– Klimaatverandering is een ‘wicked’ probleem: moeilijk te definieren, moeilijk op te lossen, heft geen duidelijk einddoel en de ‘oplossingen’ komen allen zo met hun eigen problemen.
– De belangrijkste millieuproblemen worden ondanks ‘klimaatverandering’ nog altijd bepaald door overbevolking, slechte planning en regulering van landgebruik en uitputting van natuurlijke hulpbronnen.
– Veel problemen die aan klimaat worden gelinkt – armoede, tekort aan energie, verwoestijning, en veel problemen in zich ontwikkeldende landen – zijn niet niet echt klimaatproblemen.
– Wetenschappelijke onzekerheid is ‘een fact of life’, en die zal niet weggaan hoe hard je ook ‘consensus’ roept.
Over klimaatbeleid.
– Het Kyotoprotocol is geschikt voor het oplossen van ’tamme’ problemen, niet voor ‘wicked’ problemen zoals klimaatverandering.
– Europees klimaatbeleid is zonder veel nadenken geintroduceerd, waarbij andere urgente(re) problemen zonder pardon naar de achtergrond werden geschoven.
– Het heeft geen zin om eenzijdig klimaatbeleid te promoten in de hoop dat anderen zich zullen aansluiten.
– Veel problemen welke klimaatbeleid claimt op te lossen zijn beter op te lossen door ze op hun eigen merites te beoordelen en aan te pakken.
– Politici zouden er goed aan doen hun beleid minder afhankelijk te maken van – of compleet op te hangen aan – wetenschappelijke zekerheid over klimaatverandering.
– Klimaatbeleid gestoeld op onzekere wetenschap levert het risico dat bij veranderende inzichten het ingezette beleid achteraf toch niet zo slim blijkt (eufemisme van de dag).
Over resultaten van klimaatbeleid.
– Europees klimaatbeleid heeft niet geleidt tot een afname van aan consumptie gerelateerd CO2 emissies.
– Europees klimaatbeleid heeft niet geledt tot een goed functionerende emissiemarkt.
– Europees klimaatbeleid heeft vanwege de complexiteit van het klimaatprobleem en de complexiteit van voorgestelde ‘oplossingen’ gezorgd voor een onzeker investeringsklimaat in Europa.
– Europees klimaatbeleid zorgt voor verslechtering van de Europese concurrentiepositie.
– De niet ge-anticipeerde opkomst van BRICS landen heeft het Europese klimaatbeleid ernstig verstoord.
– In de periode van het Kyoto protocol zijn de emissies van de ‘Kyoto’ landen teruggelopen van > 60% van het wereldtotaal aan het begin tot 13-14% van het wereldtotaal aan het eind.
– Europees klimaatbeleid is daarmee verworden tot decarbonisering van de Europese economie en/of het uitbesteden van banen en emissies naar elders, maar heeft geen noemenswaardige klimaateffecten.
– Het Kyoto protocol heeft op geen enkele aantoonbare wijze bijgedragen aan (wereldwijde) emissiereductie
– De VN klimaatconferenties zijn een eindeloze serie aan mislukkingen.
Over de realiteit.
– De Europese invloed is tanende. Wie luistert er nog naar Europa?
– Gevolgen van klimaatbeleid voor de Europese samenleving zouden wel eens veel groter kunnen zijn dan de gevolgen van klimaatverandering zelf.
– klimaatbeleid zit muurvast door de megalomanie van de voorgestelde oplossingen, en het idee dat klimaatbeleid ook veel andere (wereld)problemen zal oplossen. Dat laatste is zonder meer een leugen.
Harde woorden, maar afkomstig van iemand die in een unieke positie vertoefd. Opmerkelijk is ook de uitspraak dat bij de stemming over emissiehandel het aantal parlementsleden (632 in totaal) dat iets begreep van waar het over ging met gemakt op twee handen te tellen waren. Dat zegt veel over het onvermogen van de politiek om tot een afgewogen besluit te komen. Politiek en technologie/(beta-)wetenschap/wiskunde, geen gelukkig huwelijk.
Als je dan ook nog dit artikel van Dan Sarawitz erbij haalt kriig je een beeld van een onwetende en onbekwame politiek die zich ‘gek’ laat maken van de door de millieubeweging geschetste eenzijdige monomanische apocalyps (de mens is slecht en doet alleen maar slecht, terug naar de de natuur) – een beeld wat totaal niet vanuit de wetenschap te ondersteunen valt – en afwezigheid van een kritische wetenschap in dit alles. Wetenschap, die zich vooral toch maar wat graag voor het doemdenkkarretje laat spannen.
Zie het allemaal weer gebeuren met de ‘blizzard‘ vandaag in het noordoosten van de VS. Tegengif hier.
Incompetentie. Dat lijkt me de juiste omschrijving.
Mee eens met de conclusies van mevrouw Korhola. Maar dat neemt niet weg dat broeikasemissies wel degelijk een urgent probleem is dat moet worden aangepakt.
Het feit dat het klimaatprobleem is misbruikt om allerlei schadelijke ontwikkeling mee te verantwoorden doet daar niets aan af. Het is dus onjuist om de conclusies van Korhola te zien als kritiek op de klimaatwetenschap. Korhola’s proefschrift is een welkome en zuivere kritiek op hoe diverse partijen op schokkende wijze aan de haal gegaan zijn met die klimaatwetenschap en er een potje van maken.
Zoals altijd blijf ik daarom aanbevelen dat er op deze website scherp op dit onderscheid wordt gelet. Het bestrijden van schadelijk klimaatbeleid is goed! Het bestrijden van de klimaatwetenschap zelf slaat echter helemaal nergens op!
Klimaatwetenschap mag niet beperkt zijn/worden tot wat het VN-IPCC “er van brouwt” en waar het GroenRood gepolitiseerde klimaat-industrieel-complex mee wegloopt. Klimaatwetenschap impliceert wetenschappelijke kritiek, die niet mag worden weggehoond, door bijv. een GroenRood verdacht sujet zoals Marcel van Dam.
Er is veel kritiek. Voortdurend. Wie stelt dat er geen kritiek mogelijk is op de IPCC heeft dertig jaar liggen slapen.
Er is waarschijnlijk geen wetenschappelijk onderwerp dat zo zwaar door de mangel gehaald is als de klimaatwetenschap. En terecht. En toch zijn alle Nationale Academien der Wetenschap het nog steeds in grote lijnen eens met die klimaatwetenschap:
http://www.nationalacademies.org/includes/G8+5energy-climate09.pdf
@ JvD: “Oorverdovend” duidelijk: ” Klimaatverandering zoals het zich tot nu toe heeft gemanifesteerd is een ‘probleem’ waar vrijwel niemand iets van gemerkt zou hebben ware het niet vanwege de klimaatwetenschap” (Via de politiek die met haar GroenRode Journaille onbeduidende/onverklaarbare klimaatfeiten uitvergroot tot geregisseerde massahysterie)
Welke massahysterie? Ik ken persoonlijk niemand die zich druk maakt om klimaatverandering (behalve bepaalde klimaatwetenschappers zelf, die zich terecht druk maken omdat ze de risico’s goed doorzien).
Was het maar zo dat mensen zich wat meer druk maakte, dan zouden ze wellicht wat beter helpen opletten dat het klimaatbeleid niet ge’GreenJacked’ wordt door malafide partijen die er GroenRood afbraakbeleid van maken.
Als Joris van Dorp niemand kent die zich druk maakt om klimaatverandering buiten klimaatwetenschappers, dan heeft hij het hele politieke- en besluitvormingsproces in de hele Westerse wereld en in de Verenigde Naties sinds de jaren tachtig volstrekt gemist!
ONGELOOFLIJK WAT BEN JIJ VERBLIND JORIS VAN DORP.
Je bent zelf verblind. Er is vrijwel geen klimaatbeleid. Alleen Duitsland heeft serieus geld uitgegeven, maar dat is bedoelt om kernenergie uit te faseren, niet om broeikasemissies te reduceren. Verder is er geen noemenswaardig beleid geweest.
Er is wel heel veel GEPRAAT over klimaatbeleid de afgelopen decennia. Maar dat zou ik geen ‘massahysterie’ willen noemen. Het woord ‘massahysterie’ zou ik reserveren voor de situatie in Duitsland inzake kernenergie.
@ JvD: IPCC mag niet alleen gelaten worden, ze zijn wetenschappelijk onbetrouwbaar gebleken met hun bevindingen en alarmistische predicties, die in opvolgende rapporten AR3, AR4, AR5 telkens met ca. 50% naar beneden moesten worden bijgesteld! Probeer onderscheidt te maken uit IPCC-geselecteerd klimaatonderzoekers en gepolitiserde aparatchiks en die krtische klimaatonderzoekers die (voorheen als IPCC- Lead-author werkten en hun kritiek genergerd ervoeren en) niet meer achter de “bevindingen” en conclusies van het IPCC konden staan. e.g. blunders in werkgroep uitwerkingen. Klimaat-wetenschappelijke IPCC-critici zijn er teveel inmiddels om te negeren. http://www.realclimate.org/index.php/archives/2010/02/ipcc-errors-facts-and-spin/
Losse flodders. Zoals ik al schreef, er zijn uiteraard altijd veel critici geweest. Jij doet alsof die er net pas zijn. Geen zinvolle discussie. Veel plezier met je zinloze samenzweringstheorietjes.
Natuurlijk slaat het nergens op om klimaatwetenschap te bestrijden, het is een eerzame tak van wetenschap. Maar zo gauw bepaalde wetenschappers zich voor het doemdenkkarretje van de politiek laten spannen kan je ze niet hard genoeg aanpakken.
Het meest sprekende voorbeeld daar van is nog altijd meneer Michael Mann die naar hartelust gegevens weg liet of veranderde om maar tot een van te voren bedacht eindresultaat te komen. Weg met zulke lui.
Lulkoek. Michael Mann was en is onschuldig.
http://news.sciencemag.org/2010/07/michael-mann-exonerated-penn-state-inquiry-finds-no-substance-allegations
JvD: Die discussie is allang voorbij en climategate-email-hack is volledig open en ge-archiveerd. Goedpraten lukt niet meer. Climategate van EAU-CRU ging de GroenRode doofpot in. Daders / IPCC-hoofdrolspelers werden “geschoond” door politieke ge-ente bescherming!
Heerlijke samenzweringstheorie. Daar kunnen we wat mee. (gaap)
…….en bovendien de hockeystick klimaatcurve bleek een lachertje en wil maar niet passen in de wereldwijde temperatuurmetingen van de aflopen 17 jaar.
Hockeystick is bevestigd door Berkeley onderzoek groep van Richard Muller, gefinancierd door de gebroeders Koch. Of zitten de Koch’s nu ook al in het complot? (gaap)
http://berkeleyearth.lbl.gov/regions/global-land
BEST is niet altijd de beste…http://www.hi-izuru.org/wp_blog/2015/01/how-best-overestimates-its-certainty-part-2/
Mcintyre en Mckitrick hebben de heer Mann er fijntjes op gewezen dat ze na alle gegevens van het IPCC -rapport te hebben doorgerekend er inderdaad een hockeystick ontstond. Mooi. En dat ze na hun eigen gegevens te hebben ingevoerd er nog steeds een hockeystick tevoorschijn kwam. Maar ook dat ze na volstrekt willekeurige gekozen data te hebben ingevoerd, nog steeds een hockeystick kregen… Zoals Salomon Kroonenberg opmerkte, “Het is nu een raar takje geworden waar geen mens mee wil hockeyen”
Kroonenberg lult maar wat.
http://berkeleyearth.lbl.gov/regions/global-land
“It doesn’t matter how beautiful your theory is, it doesn’t matter how smart you are. If it doesn’t agree with experiment, it’s wrong.”
Richard P. Feynman
http://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2014/jul/21/realistic-climate-models-accurately-predicted-global-warming
Is mogelijk datasnooping (of curvefitting). Von Neuman: with four parameters I can fit an elephant, and with five I can make him wiggle his trunk.
Van Dorp, je haalt Nuccitelli aan als expert?? In een krant waar alle tegenovergestelde meningen worden weggecensureerd?