Van Sharon Dijksma mag de Wadbodem vlakbij vogeleiland Griend met een meter dalen door een zoutboer, zolang deze de overheid voldoende geld toestopt. Maar wat lees ik hier in de Planologische Kern Beslissing Waddenzee onder punt K ‘diepe delfstoffen’ uit 2006 alweer? Dat buiten gaswining geen toestemming van winning van diepe delfstoffen wordt vergund, tenzij wetenschappelijk onomstotelijk vaststaat dat deze geen kwaad kan:
Voor nieuwe opsporing en winning van overige diepe delfstoffen onder de Waddenzee, te weten andere diepe delfstoffen dan gas, geldt dat het kabinet daarvoor geen vergunningen verleent, totdat er wetenschappelijk gezien redelijkerwijs geen twijfel meer bestaat dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor de natuur- en landschapswaarden van de Waddenzee.
Heeft Dijksma haar ambtenarij dat nu weer herzien? Iemand? Zie verder deze PKB kaart met grote gesloten gebieden voor visserij (het litoraal)
Mogelijk wordt zout niet als “diepe” delfstof gezien / gewenst / geinterpreteerd / neergezet en het spreekt vanzelf dat de club van Dijksma “besloten” heeft dat er wetenschappelijk gezien redelijkerwijs geen twijfel meer bestaat dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor de natuur- en landschapswaarden van de Waddenzee.
Klaar is Kees eh Sharon…
Nabij Barradeel Friesland werd zogenaamd steenzout aangetroffen op een diepte van 2716 meter.
Dat zou je toch echt als een diepe delfstof kunnen betitelen lijkt me.
Rypke, je hebt het helemaal bij het juiste eind, echter lijkt het erop dat het 2e deel van mijn vorige reactie helaas is wat er aan de hand is t.a.v. deze kwestie.
Het zal verder niemand verbazen dat als er geld te verdienen valt er op geen enkele manier enige rekening gehouden wordt met schade aan natuur en zelfs mens door het huidige kabinet!
Even terug wat betreft de historie van de gas- c.q. zoutwinning.
Shell zocht boven Tsommearum (Tzummarum) in de Waddenzee naar winbaar gas.
Op grote diepte trof Shell MAGNESIUM-houdend steenzout aan. Naar later bleek, zit dit steenzout in een dikke laag, die uiteindelijk in/nabij Polen min of meer aan de oppervlakte komt -relatief dan- Daar wordt via ‘dagmijnbouw’ dit steenzout gewonnen.
Toenmalig boormeester van de Shell durfde het niet aan, op meer dan 2 km diepte dat -magnesium- steenzout te winnen. Uit angst voor bodemverzakkingen……
De ondernemer Talsma begon in de jaren 80 met import van dat Poolse zout. Later vormde Talsma met toenmalig burgemeester Bé Jansema en het EZ ministerie een pact tot oprichting van ‘FRIMA’. Er moest WEL zout worden gewonnen via ‘loging in winputten’ Zowel het EZ-ministerie, als ook de provincie Friesland hebben boter op hun hoofd bij de vergunningverlening. Waarschuwingen van Shell (bodemdaling) sloegen zowel Frima maar ook v/h Petroland in de wind. De gevolgen van deze geologische roofbouw zijn evident, met bodemverzakkingen die alle voorspellingen en berekeningen overtreffen… In feite is de schade in Noordwest Fryslân het zelfde als in Groningen, zei het dat in NW Fryslân de schade zich toespitst op het verloren gaan van 800 jaar oude landbouw-cultuur….