Lees het artikel Fossil fuels will save the world(really) van Rational Optimist Matt Ridley, als tegengif bij de staatspropaganda van het NOS Journaal, een betoog in het verlengde van Alex Epstein’s ‘The Moral Case for Fossil Fuels’ en zijn eerdere boek ‘The Rational Optimist’. Een goede vraag die je kunt stellen: hoe ‘hernieuwbaar’ zijn renewables? Hoe snel groeit een bos bijvoorbeeld terug nadat je het kapt om het bij te stoken in een gesubsidieerde biomassacentrale? In het verleden raakten die hernieuwbare bronnen regelmatig uitgeput, aldus Ridley.
Bos kan sneller opraken dan mensen het bijplanten en dat noemen we ontbossing- een groot probleem in met name Afrika waar arme mensen in hun biobased econonomy gedwongen op houtvuurtjes stoken. Dat leidde in Ethiopie tot de volledige kaalkap van het land, alleen rond kerken staan nog bomen. Was steenkool in Europa niet gewonnen, dan waren alle bossen ook kaalgekapt, voordat aardolie werd gewonnen roeiden we walvissen en zeehonden uit voor hun olie en blubber. Een walvis is hernieuwbaar, maar niet snel genoeg om zijn uitroeiing te voorkomen door walvisvaarders. Vis is hernieuwbaar, maar het zijn juist milieuactivisten die steeds roepen dat door overbevissing die vis zou uitsterven. Dus hoe hernieuwbaar is hernieuwbaar?
Hoe hernieuwbaar is landoppervlak, als je heel Nederland moet volzetten met windturbines en dan nog slechts een fractie van de vraag dekt? Wij bij Climategate pleiten er dan ook voor deze externalities van windenergie te verrekenen in hun prijs, in plaats van deze onkosten af te wentelen op de omwonenden en het milieu. Laat je kortom niet van de wijs brengen door de propaganda van onze kwaliteitsmedia, maar durf zelf na te denken en vragen te stellen.
De herbebossing in Ethiopië is ook ecologisch mismanagement, er werd gekozen voor snelgroeiende eucalyptus. Nadeel is dat eronder niets wil groeien, en dat de combinatie van afgevallen bladeren en eucalyptusolie bijzonder brandgevaarlijk is bij droogte.
Mijnbouw heeft juist de bosaanplant gestimuleerd vanwege de toegenomen vraag aan mijnhout voor constructie van mijngangen (hout kraakt namelijk voordat het breekt, staal niet). De kopermijn Stora in Zweden werd zo de grootste houtproducent, de inkomsten van papier en houtpulp zijn nu groter dan kopererts.
Rypke.Ik volg Climategate al sinds 2009.Waar ik me steeds over verbaas is dat er zo weinig politici zijn die openlijk afstand nemen van wind energie.Ook zij weten toch diep in hun hart dat het een heilloze geldverslindend project is.Er zijn zoveel deskundigen die de overheid gewaarschuwd hebben.Je wordt er moedeloos van.Er zijn zoveel alternatieven,maar ze willen ze eenvoudig niet zien. Of moet de wal het schip keren.N.B.Ik lees je blogs nog steeds met heel veel plezier.
Ik denk dat gezichtsverlies voor een politicus meer telt dan integriteit.
Ook Japan (sterk cultureel en rijk land) heeft eeuwenlang succesvol herbebossing politiek uitgevoerd. Haïti (sinds 1804 bevrijd, chaotisch arm land) daarentegen pleegde eeuwenlang roofbouw op bebossing en bleef (daardoor) het armste en natuur armste land in regio. Het is tevens bewijs dat (cultureel) rijke landen herbebossen en niet zoals achterlijke arme landen als Haïti die vanuit een “biobased” verloedering de bossen kappen voor brandstof. Biobased: Het impliceert oerwoudkap, boskap, landschapvernietiging en concurrentie met voedselproductie ten behoeve van enorme benodigde biobased plantages. Biobased economie = brandhout! Er zijn te veel domme mensen (“Groen/Duurzaam”) die dit ideologisch nastreven.
http://www.biobasedeconomy.nl/wat-is-biobased-economy/
Four Stories, Two Worlds
“..
So when I asked where he cut his wood, “¿Donde corte la leña?”, he answered frankly.
“Oh”, he said, “lo corto en el Parque Nacionál.”
“In the National Park?”, I said.
“Si, señor”
“¿Porque?”, I asked, “Why?”
He explained that most other places there was little firewood to be found.
I asked politely whether he knew that cutting firewood in the National Park might possibly be, well, you know … illegal and all … not to mention destructive to the environment …
“Oh, si,” he said, “no es legal”.
He thought about that for a minute, and said in essence “I feel very bad about that, I know it’s wrong, but when my children are hungry, what can I do?”
..”
http://wattsupwiththat.com/2015/01/18/four-stories-two-worlds/
Moest wel even glimlachen om je foto. Zo lijkt het net of die windturbines ventilatoren zijn.