Panorama reporter Tom Heap investigates the fallout from leaked e-mails from the University of East Anglia’s Climatic Research Unit, which sparked a nasty and at times personal debate over the causes of climate change.
Zie video: news.bbc.co.uk
Panorama reporter Tom Heap investigates the fallout from leaked e-mails from the University of East Anglia’s Climatic Research Unit, which sparked a nasty and at times personal debate over the causes of climate change.
Zie video: news.bbc.co.uk
En de grote boze wolf? ;)
– big oil?
– big coal?
Jeempie, er komt geen eind aan!
@Harold, wat wil je nu eigenlijk precies suggereren met je post? Dubieuze connecties, wat voor dubieuze connecties?
En, verwacht je van mij:
1) Dat ik hier het hele "voortschreidende inzicht" whatever that may be ga uitleggen;
2) Dat ik voldoende kennis heb om dit ook daadwerkelijk te doen?
Het vriendelijk verzoek dus om volgende keer duidelijker te zijn en realistischere vragen te stellen. Wie weet zal ik die dan proberen te beantwoorden.
……
Boels schreef:
"Maar ik zit met het volgende: als met een bepaalde methode een betrouwbare voorspelling voor het jaar 2100 kan worden gedaan waarom is het met dezelfde methode niet mogelijk om een betrouwbare 10-daagse voorspelling of een seizoensverwachting te doen?"
Dit is een terecht (en veel gehoorde) vraag. Over het algemeen kunnen we stellen dat de verwachting onzekerder wordt als we verder in de toekomst kijken, of op kleinere ruimtelijke schaal (wereldwijd tov Nederland bijvoorbeeld). Omgekeerd, over het algemeen is het dus zo dat we gemakkelijker uitspraken kunnen doen over grotere ruimtelijke schalen (wereldwijd) en over langere tijdsgemiddeldes (30 jaar bijvoorbeeld).
Voorbeeld (tijdsgemiddelden): Ik kan met vrij grote zekerheid zeggen dat de maximum temperatuur volgende week zondag tussen de 14 en de 37 (variabiliteit (v) = 20-25 C) graden zal liggen, maar ook dat de temperatuur in juli 2010 of 2011 tussen de 14 en de 23 graden (v=9C) zal liggen, of dat de gemiddelde temperatuur in 2010 (of 2011) in de Bilt tussen de 8 en de 12 (v= 4C) graden zal liggen. Het gemiddelde van 30 jaar in Nederland varieert nog veel minder (~1C). Wereldwijde variaties over langere tijd (10-30 jaar) zijn nog veel kleiner (~0.1C).
Hier zit natuurlijk een fysisch principe achter, een daarvan zal ik proberen kort toe te lichten, namelijk dat de temperatuur op wereldschaal (en langere tijdschalen) veel minder vrijheid heeft ("constrained") dan op regionale schaal. In Europa bijvoorbeeld kan het veel kouder worden als we in plaats van zuidwesten noorden winden krijgen. Echter, hierdoor zal het op andere plaatsen juist weer uit het zuiden gaan waaien, waardoor de kou hier wordt "opgeheven" door warmte ergens anders. Sommige variabelen, zoals neerslag hebben ook veel meer "vrijheid" om te varieren (de neerslagvariatie in Nederland in Juni loopt van 10 mm tot 200 mm, een factor 20!), en zijn dus moeilijker te verwachten. Wereldwijd geldt ongeveer energie in = energie uit, zo niet, dan verandert de wereldtemperatuur, mits dit lang genoeg duurt. Dit is ook een heel groot systeem, met een lange thermische traagheid "geheugen". Regionaal geldt dit veel minder, want dan kan bijvoorbeeld warmte getransporteerd worden van het ene gebied naar het andere. Men probeert tegenwoordig ook met behulp van zeewatertemperatuur een seizoensverwachting te maken, omdat deze veel meer thermische "traagheid" heeft dan het land oppervlak. Echter, je kunt je misschien wel voorstellen wat er gebeurt als de wind bijvoorbeeld meer aflandig of aanlandig is als verwacht.
Lastiger gaat het worden als regionale variaties heel grote effecten hebben op de globale energiebalans (en, mits sterk genoeg en langdurig, ook op de temperatuur), echter tot nog toe is hier weinig aanwijzing voor, al blijven bijvoorbeeld Dr Spencer en een aantal anderen dat wel proberen.
Je kunt dus algemeen (kort door de bocht) stellen dat we wel iets kunnen zeggen over het 10-30 jarige "weer" (klimaat) over 100 jaar, en misschien ook wel gebieden kunnen aanwijzen waar het sneller of minder snel zal opwarmen (bijvoorbeeld de hoge breedtegraden op het Noordelijk Halfrond).
Veel minder kunnen we zeggen over lange gemiddelden (10-30 jaar) over een kleiner gebied (West Europa bijvoorbeeld) terwijl dit voor de mensen mogelijk minstens zo belangrijk is. Eigenlijk kunnen we vrijwel niets zeggen over het weer in het jaar 2100 in West Europa, en weinig of niets over het weer in 2015. We weten ook niet wat het weer in Nederland gaat doen komende herfst, de weersverwachting voor de Bilt over 2 weken, en of er morgen tussen 15:00 en 15:05 een buitje valt in De Bilt.
De echt korte samenvatting:
onzeker ————————-> meer zeker
lang vooruit kort vooruit
kleine schaal wereld schaal
uren (korte termijn) lange termijn (10jr)
wind ——— neerslag ———- temperatuur
Sorry Arjan, het was een poging tot humor van mijn kant. En met die dubieuze connecties bedoelde ik te zeggen dat er in een onderzoek naar 'academic misconduct' veel meer speelt. De connecties van de onderzoeker met zijn vakgroep, universiteit, met het blad waarin gepubliceerd is, met de geldverstrekkers enz.. Binnen die kringen is niemand blij met zo'n onderzoek. Een interessant geval (waar m.i. van fraude sprake was, iets wat ERG moeilijk is aan te tonen):
http://www.gatewaycoalition.org/files/Gateway_Pro…
Voor je iets als een hete aardappel kan laten vallen moet je het eerst beetpakken, en dat wil niet iedereen.