Jeroen Hetzler / Marijn Bosman (D66)
Het worden steeds wonderlijker tijden die gelijke tred houden met de verbreiding van de duurzaamheidsgedachte. Ik zal geen moment ideeën willen afkraken, zoals energiebesparende alternatieven voor situaties op microkosmische schaal, zoals Marijn Bosman, D66-gemeenteraadslid van Amsterdam, bepleit. Zonder subsidies, wat wel de vraag is. Ik juich innovatie en slimme ideeën toe, iets wat de mens al vanaf zijn oorsprong doet, getuige het vuur, gereedschap, de stoommachine, de petrochemische industrie, kernenergie, internet etc., maar die bewezen het zonder subsidies te kunnen.
Echter, Marijn Bosman doet het in een artikel in de Volkskrant (zie hier) voorkomen alsof grootscheepse aanpak van hernieuwbaar – wat heel iets anders is dan duurzaam! – noodzakelijk is. Dit wat zij als motivatie stelt: “Vorige week besloot de rechter dat de gevolgen van klimaatverandering zo ernstig zijn en bovendien onomkeerbaar dat burgers recht hebben op bescherming daartegen.”
De kritiek op deze uitspraak is inmiddels breed uitgemeten en zal ik hier niet herkauwen. Kritiek die neerkomt op het buiten zijn boekje treden van deze rechter op alle juridische, democratische en wetenschappelijke aspecten. Mevrouw Bosman dicht deze rechter, zo lijkt het, echter pauselijke onfeilbaarheid toe. Zou zij hem ook volgen in diens uitspraak dat de zon om de aarde draait? Het klinkt wel zo. Het wetenschappelijk gehalte van beide uitspraken is echter hetzelfde: experimenteel bewijs van het tegendeel voor beide gevallen is geleverd, het eerste 500 jaar geleden door Gallileo, het tweede, de menselijke oorzaak van opwarming, door het IPCC zelf recentelijk door zijn eigen falende modellen.
Het is vervelend te moeten beseffen, dat rechters gewone stervelingen zijn die hun bevoegdheid dienen te kennen binnen de Trias Politica, laat staan de wetenschap en zich niet door emotie, maar gezond verstand dienen te laten leiden. De door Marijn Bosman aangehaalde uitspraak ontbeert dit alles. De door haar onderschreven uitspraak is dan ook inhoudelijk even zinledig als de zoveelste bewering van Paul Ehrlich sinds 1969 – ik dacht zijn derde inmiddels – dat een massale hongersnood nakend is. Moet de burger dan ook in bescherming genomen worden door een rechterlijke uitspraak, dat de Staat verplicht is massaal graan, uien en prei te verbouwen desnoods met opoffering van stadsparken?
Ik heb respect voor bevlogenheid, mits die met beide benen op de grond blijft. Ik vrees dat Marijn Bosman te hoge verwachtingen koestert over noodzaak en effect van wat haar voor ogen staat. Een blik op deze grafiek van mondiale energieconsumptie moge ontnuchterend werken, naar ik hoop.
Het heeft er alles van dat hernieuwbaar na meer dan 25 jaar zich niet heeft bewezen en dit ook nooit zal kunnen. De oorzaken zijn een verhaal op zich dat puur fysisch is, natuurkundige wetten die elke goede wil niet kan omzeilen. Ik probeer mij dan ook een voorstelling te maken hoe deze verhoudingen door zonnepanelen op daken van Amsterdamse publieke gebouwen en biogastanks in Amsterdamse cafés zodanig radicaal te veranderen dat de burger beschermd kan worden tegen de vermeende gevolgen van imaginaire catastrofale opwarming door fossiele brandstoffen (die echter al een kleine 18 jaar gestopt is) die zo ernstig is dat zelfs de wet– en regelgeving voor dit streven opzij moet worden gezet. Ik heb hier een gemengd gevoel over.
Onomkeerbaar zelfs, zei die rechter. Dus wat helpen enkele zonnepanelen en windmolens dan nog? Het klinkt allemaal dramatischer dan de werkelijkheid. Wat stellen klimaatdoelen immers voor bij de ‘oplossing’ van een niet-bestaand probleem? Ik vrees dat hier obscurantisme zijn intrede doet met alle irrationele voorstellen van dien.
Begint het met een rechter die meent te kunnen beslissen als de Heer der Hemelen over het lot van de Nederlandse onderdanen, nu moet ook de wet- en regelgeving eraan geloven. De introductie van de Crisis- en Herstelwet was al een bedenkelijk begin, de uitspraken van Nijpels vormden een verder democratisch afglijden. En daar zijn nu de uitspraken van Marijn Bosman op dit verder hellende vlak.
Misschien dat het verstandiger is om de democratische spelregels nog eens in ogenschouw te nemen en iets meer deemoed te betuigen wat betreft enkele tienduizenden van procenten effect door een paar zonnepanelen op openbare Amsterdamse gebouwen een paar windmolens in de Amsterdamse haven die 75% van de tijd stilstaan. Het is een nobel streven, dat wel, maar enige realiteitszin mag van een raadslid verwacht worden.
Grappig dat een terugtreden van de Overheid nu ineens wèl bepleit wordt. Ik zou dan zeggen: geeft de onzichtbare hand van de vrije markt de ruimte, vooral waar het subsidies betreft. Ik vrees dan ook dat aanhangers van hernieuwbaar een tikje het roer kwijtraken.
Democratie, de D van D66. Hernieuwbaar staat immers niet boven de wet. Deze brief in de Volkskrant is illustratief. Zo lees ik over die gastank die Marijn Bosman voorstelt. Ik heb ooit eens van nabij een explosie van een bescheiden gastank meegemaakt, vanwege een materiaalfout. Resultaat: één dode, zwaar gewonden, waaronder mijn vrouw, en een onvoorstelbare verwoesting. Men heeft geen voorstelling van de explosieve kracht van gas. Een dergelijke gastank in dichtbevolkte woonwijken bepleiten is dan ook onverantwoord. Maar zelfs hier lijkt het principe: het is hernieuwbaar, dus dan gelden zelfs fysische wetten ook al niet, laat staan risicoanalyse en het Voorzorgprincipe. Als het opslag van asbest geweest was, benzine of chemicaliën, dan zou de wereld te klein geweest zijn.
We gaan kortom niet ongebreideld ontheffingen verlenen, de democratische spelregels veranderen of lukraak wetten veranderen, alleen omdat het voorstel iets met hernieuwbaarheid te maken heeft. Zo kunnen we ook wel de verkeerswet aanpassen opdat een elektrische auto altijd voorrang moet krijgen omdat remmen energieverspilling betekent. Elke fabrikant van innovatief energiezuinig geproduceerde stoeptegels heeft zich ook aan de wet te houden.
Laten we concluderend nuchter blijven en laat de aantredende generatie die het D66-raadslid vertegenwoordigt, eerst maar eens aantonen dat hernieuwbaar ook daadwerkelijke duurzaam is en dus past in de vrije markt, d.w.z. zonder subsidie op kosten van de belastingbetaler kan overleven. Dan mag dit resultaat aan de belastingbetaler worden gepresenteerd bij de volgende verkiezingen. Aan hen tenslotte de keuze. Een keuze die niet door een in dezen onbevoegde, ondeskundige en buiten zijn boekje gaande rechter kan worden afgedwongen.
D66 pretendeert een intellectuele partij te zijn, die democratie hoog in het vaandel heeft. Hier blijkt weinig van bij monde van Marijn Bosman. Het lijkt mij raadzaam om meer het intellectuele gezonde en democratische verstand te volgen dan emotie, ook al kan dit laatste commercieel gezien meer stemmen opleveren. Helaas weerspiegelt dit het verschil tussen staatsmanschap en politiek: de volgende verkiezingen of oog voor de volgende generatie. Idealisme is toe te juichen, maar kennis van wat energie voor onze maatschappij betekent, de achilleshiel van onze beschaving, moet niet worden veronachtzaamd.
Bron hier.
Jeroen,
Het zal er niet op verbeteren met al die domme alfameisjes aan de knoppen. Vooral, als ze ook nog een grote mond op gaan zetten. Zie ook Liesbeth van Tongeren, Fyra Enquete en het Utrecht Stadsgesprek Energie.
Het is een goede gewoonte om bij een figuur, een tabel of een uitspraak even een bronvermelding te geven. Waar komt de figuur met de mondiale energieconsumptie vandaan? En waarom is ‘hydroelectricity’ eigenlijk niet ‘renewable’? Dan ziet het plaatje er al heel anders uit. Voor het overige ziet het er niet onwaarschijnlijk uit.
Het feit dat het mondiale energieverbruik (en ook het verbruik van fossiele brandstoffen) nog steeds enorm toeneemt is geen reden om hier dan maar niet te matigen. De toename zal voor een belangrijk deel komen door opkomende economieën in China, India en Brazilië.
Het stukje in de volkskrant is helemaal niet zo beroerd, het gaat vooral in op achterblijvende regelgeving voor burgers die zelf energie op willen wekken. Heel goed dat daar aandacht voor is. Dat Jeroen Hetzler vervolgens focust op de verwijzing naar de gerechtelijke uitspraak moet hij natuurlijk zelf weten. Met de kop boven het stuk draait hij wel helemaal door.
Prima als iemand zelfvoorzienend wil zijn, maar dan geheel los van het publieke netwerk.
Overigens, niets is duurzaam zolang dat begrip niet eenduidig is gedefiniëerd.
Bart,
“Achterblijvende regelgeving” en “vaart maken met duurzame energie”
zijn de nieuwste verontrustende mantra’s van het groene drammerscomplot. Regelgeving in NL impliceert altijd democratische mandatering, mevrouw Bosman. Als je daartegen bent, moet je naar Noord-Korea verhuizen.
Er is geen enkele reden in NL voor mensen om zelf energie op te wekken. De distributie, leveringszekerheid en infrastructuur van energie in NL behoort tot het allerbeste ter wereld. Hebben we jaren miljarden aan uitgegeven en is collectief bezit. Het concept om in een dichtbevolkte stad (als Neanderthalers in een grot) op grote schaal decentraal energie op te gaan wekken is absurd en moet met politie te paard worden bestreden. De regelgeving daartegen loopt gelukkig niet achter. En dat moet zo blijven.
Het is helemaal geen goede gewoonte om bij een uitspraak een bronvermelding te geven. Dat is eerder uitzondering dan regel.
is er kans op dat zo iemand dit stuk leest (en er wat van zou kunnen leren)?
Precies.
Er is behoefte aan een sociologische studie naar het type maatschappij dat zou kunnen ontstaan als de duurzame hemel op aarde is neergedaald.
Zo heb ik eerder berekend dat NL kan draaien op 1000 Gemini windparken, 150000 molens als 1/3 deel van de welvaart wordt ingeleverd. Die beslaan dan bijna 2 x de landoppervlakte. Voeg daarbij nog de waterstof, methaan en ethanol fabrieken.
Willen we dit moois in 2035 gerealiseerd hebben, dan moeten vanaf heden 20 molens per dag worden geïnstalleerd, na 2035 20 per dag vervangen dan wel gereviseerd want een molen gaat (hopen we) 20 jaar mee.
Met ca. 150.000 Windturbines van 3 Mw of een 5-tal Kerncentrales in NL in 2030 is NL zelfvoorzienend, inclusief als 80% van het wegverkeer inmiddels elektrisch rijdt. Dat zulke aantallen windturbines een luchtspiegeling waren voorzag ik toen al. Ik schetste dat al in 2005 als blogger bij Elsevier. Ik bewaarde toen nog alle blogbijdragen.
Er waren toen nog groene-utopisten, die beweerden dat de NL-snelwegen de lege kathedralen van de fossiele economie zouden worden. Dat is echt lachen zulke onzin.
Volgens dezelfde rekenmethode als de molens kunnen we het ook doen met 83 kerncentrales. (à 1,5GW):
1TWh aan elektriciteit per dag, 1TWh aan motorbrandstof.
Met elektrisch rijden,vliegen: 55 kerncentrales.
die staat heet utopia en ”Brave new world” en ”1984” beschrijven wat er dan gebeurt.
Ik raad aan een historicus te raadplegen over het dagelijks leven van voor het jaar 1700.
Jeroen,
In het kader van Rage Against The Machine, mocht ik bij de energiegrafiek uit je verhaal, meteen aan de altijd innemende hoogleraar Jan R. te Rotterdam denken. VERRANDERRING VAN EEN TIJHIJDPERK (met galm) weet je wel. Want Jan houdt wel van pathetiek en Teutoonse vergezichten. Blijkt gelukkig toch best mee te vallen. Of bedoelde hij dit als cabaret ? Er zijn tenslotte ook ongelovigen die theologie studeren. Hij is al dertig (30) jaar bezig, zei hij vorige week op BNR. Met de grafiek in handen zou je kunnen concluderen dat hij toch iets niet goed doet of hij heeft op zijn handen gezeten. Ook is het mogelijk dat hij een verkeerde grafiekenleverancier heeft.
Is trouwens leuke grafiek omdat hydro apart staat. Meestal wordt hydro misbruikt om renewable in China op te leuken en dan te roepen dat China helemaal los gaat met duurzaam. Evenals bij wind is bij hydro op een grafiek het verschil tussen staand en geleverd vermogen ook nog wel een dingetje. Ik mag hopen dat dit op een verantwoorde manier in de grafiek is verwerkt.
Deze is de bron: http://www.bp.com/en/global/corporate/about-bp/energy-economics/statistical-review-of-world-energy/statistical-review-downloads.html
Dit bijschriftje BP2015 was weggevallen.
” Kritiek die neerkomt op het buiten zijn boekje treden van deze rechter op alle juridische, democratische en wetenschappelijke aspecten.”
Kritiek die slaat als lul op Dirk aangezien de rechter best het beleid van de regering mag toetsen en de regering het eigenlijk eens is met Urgenda dat de uitstoot met 25% zou moeten worden terug gebracht.
” de menselijke oorzaak van opwarming, door het IPCC zelf recentelijk door zijn eigen falende modellen.”
Het vervelende is dat Jeroen voor deze mening geen enkele wetenschappelijke basis heeft, net zo min als voor het idee dat de zon rond de aarde draait.
@Janos Ik zou het juridische paragraafje nog eens aandachtig doorlezen. Nee, dit mag de rechter dus niet. Wel in privé, maar niet op deze manier.