Het was bijna zover in het Verenigd Koninkrijk, vorige week. Het scheelde een haar of de lichtjes waren uitgegaan.
De stroom was op. Wanneer de Wet van Murphy toeslaat dan is er net even geen wind voor de groene vogelvermalende wentelwouden, uitgerekend wanneer er technische problemen zijn met kolencentrales. Dan is ineens de capaciteit ontoereikend. De Britse nationale netwerkbeheerder was dan ook gedwongen om de industriële grootgebruikers van stroom te vragen om hun consumptie te verminderen. Welnu, dat kon; ze gingen over op hun eigen walmende, fijnstof–producerende dieselgenerators en vingen daarvoor 40 keer de normale prijs, 2500 pounds per megawatt uur.
De vraag rijst of zoiets ook mogelijk is in ons eigen landje. Ik heb daarover geen inside informatie, hetgeen natuurlijk de ideeën daarover in het geheel niet hindert.
Het Verenigd Koninkrijk is uiteraard een eiland. Het staat er alleen voor. En het kan kennelijk niet terugvallen op externe leveranciers. Nederland kan dat wel; in Europees verband is wordt druk gehandeld in elektriciteit en dat maakt zoiets echter veel complexer.
Maar, stel nu dat een blokkerend hogedrukgebied zich verankert boven centraal Europa, dan kan het wekenlang vrijwel windstil zijn boven een groot gebied. In de zomer hebben we dan een hittegolf, in de winter komen de rayonhoofden bij elkaar. Er zijn dan niet veel plaatsen waar de plattelands–autochtonen klagen over de laag frequente herrie en de draaiende slagschaduwen van de horizonvervuilers. Ze staan gewoon stil – met zijn allen – solidair in het grootste deel van Europa.
De netwerkbeheerders zullen hun handen vol hebben aan het herdistribuëren van de schaarste aan elektriciteit, zeker in de winter wanneer ook de zonnecellen het er bij laten zitten. Duitsland gaat dan ineens al die kerncentrales node missen, die ze als boze vijanden hebben afgestoten.
In zo’n situatie kan Murphy eenvoudig toeslaan. Een brandje in een transformatorhuisje in Ens of Enschede of een heftruck tegen een hoogspanningsmast in Rotterdam en het is al gebeurd.
Het probleem is nu dat in het Europees internationaal netwerk verband het aantal plaatsen enorm toeneemt, waar het zo mis kan gaan met transformatorhuisjes en hoogspanningsmasten en wie gaat dan bepalen, waar de schaarse elektriciteit naartoe gaat?
En als we nu eens aan de verkeerde kant van die beslissing zitten? draait uw centrale verwarming zonder stroom wanneer Henk Kroes “it giet oan” zegt?
Er zijn inmiddels de nodige klimaatalarmisten die sceptici ter verantwoording willen roepen voor volstrekt imaginaire klimaatslachtoffers, maar wie roept de alarmisten ter verantwoording voor het nodeloos ontwrichten van de samenleven en voor de energie-slachtoffers?
En nu weet je ook waarom die slimme meter door onze strot wordt geduwd. In dit soort situaties worden dan op afstand grootverbruikers afgezet.
Weigeren dat ding!
ja dat zie je heel goed en het heet agenda 21
maup
Aluhoedjes OP!
Helpt niet tegen de nakende ondergang van de menselijke wereld janos73….
Maar nu nog even niet!
Gelukkig is er een enorme overcapaciteit op de Europese stroom markt en er is meer dan voldoende reserve capaciteit beschikbaar.
Want stel je voor er is een brandje in een transformator van een kerncentrale en daardoor valt die kerncentrale uit voor een paar maanden…….
Oh nee dat is geen toekomst scenario, dat is al vaker gebeurt en daar merken we helemaal niets van.
Je moet de energie wel kunnen transporteren en daar zit letterlijk de kneep: de kabeltjes tussen noord-zuid en oost-west hebben die capaciteit niet.
Wel wordt er voor zo’n 8 miljard een kabeltje van Beieren naar N-Duitsland aangelegd, maar dat aanleggen duurt 5 tot 10 jaar.
Duitsland heeft veel problemen met zijn Energiewende, zoals soms te veel stroom, soms te weinig stroom, aanleggen hoogspanningssnelwegen van Noord naar Zuid en zo nog enkele. En dat kan allemaal leiden tot situaties als door André beschreven.
Minister Gabriel heeft in zijn onkunde besloten: “Von nun an haben Erdkabel Vorrang vor Freileitungen“, verkündete Gabriel als Ergebnis.”
Ondergronds dus i.p.v. bovengronds, zoals gebruikelijk.
Maar dat geeft alleen maar meer problemen, kosten zijn aanzienlijk hoger en het kost een paar jaar extra tijd. Dit laatste is extra zorgelijk omdat intussen wèl kerncentrales worden gesloten.
Dit alles en nog veel meer te lezen in een interessant artikel:
http://www.eike-klima-energie.eu/news-cache/erdkabel-die-loesung-der-trassenblockade/
Janos
Een kerncentrale heeft meerdere turbines.
De koppeling met het net bestaat niet uit een transformator.
Hugo,
gelukkig maar dan was deze transformator zeker een pure theoretische…..
http://www.theguardian.com/us-news/2015/may/10/us-nuclear-plant-shuts-down-after-fire
“Door ‘duurzame’ en ‘groene’ stroom zal de kans op stroomuitval toenemen.” (Simon Rozendaal). “Zonnepanelen werken niet bij stroomuitval, want de omvormer werkt op stroom” (Eneco). Praktijk: Om bij een stroomstoring toch stroom te hebben moet je het net loskoppelen en via een apart systeem van laadregelaar, accu en omvormer de stroom naar je netwerk sturen. Een back-up Accu-systeem aansluiten kost paar duizend euro’s extra en is eigenlijk alleen nuttig in geval van een grote ramp waarbij de stroomlevering voor weken uitvalt en / of alleen nuttig voor de lonely offgridder. Inderdaad is er nu weinig stroomuitval, maar die gaat toenemen met meer duurzame energie op het domme electriciteitsgrid. We willen de enorme kosten voor de consument van een Smart-Grid ook niet.
“Door ‘duurzame’ en ‘groene’ stroom zal de kans op stroomuitval toenemen.” (Simon Rozendaal). ”
Maar intussen laten de cijfers in Duitsland en Denemarken zien dat er tot nu toe geen problemen zijn
Groen onderkent überhaupt geen problemen die ze zelf veroorzaken.
Denemarken heeft buren waar ze stroom kunnen inkopen bij onvoldoende “groen” en Duitsland heeft voldoende fossiel als backup. Maar wat gebeurd er als er steeds meer landen op wind en zon overstappen, zonder dat we voldoende fossiel en kernenergie als backup houden.
De enige oplossing als je van fossiel af wilt is kern energie, en als je denkt dat dit niet zo is dan leef je echt in een droom wereld.
Bart, dat fossiel willen ze sluiten …!
Bart,
Ik ben niet pertinent tegen kernenergie, ik ben echter van mening dat kernenergie duurder is dan wind op land. Verder kan kernenergie niet snel opgeschaald worden (project doorlooptijden van > 10 jaar zijn geen uitzondering) het gaat ons zeker op de korte termijn niet helpen om de CO2 uitstoot verder naar beneden te brengen
Zoals gebruikelijk vertelt Janos slechts een klein gedeelte van het verhaal. Dat er geen problemen zijn komt omdat in 2014 nog steeds 75% van de energie voorziening uit non-renewables komt, waarvan 42% uit (bruin)kool.
Ja TINSTAAFL,
het is maar 25% (wel veel meer dan de alarmisten ons willen doen geloven om het net onstabiel te maken) met enorme pieken en dalen (tot > 100% van de vraag) en nog steeds wil het net maar niet uitvallen.
Als je geen problemen wil zien, dan inderdaad niet, nee. Maar dat is het probleem met jou janos73: je wil zoveel en je ziet zo weinig. Ziende blind zou ik zeggen…
André,
“De vraag rijst of zoiets ook mogelijk is in ons eigen landje.”
Een klein jaar geleden denk ik heb ik op deze site een reactie geplaatst met ongeveer deze woorden:
Pratend met mijn buurman over wind- en zonne-energie en de daarmee samenhangende problemen voor de energieleveranciers stelde hij dat dat geen probleem is. Hij heeft die wetenschap vanuit zijn werk op een groot, energie slurpend bedrijf, met eigen energiecentrale: “Zó eenvoudig, soms meermalen per dag schakelen wij vermogen af, op verzoek van externe energieleverancier.”
In de krant las een paar weken geleden iets soortgelijks over België. Het antwoord op de gerezen vraag is dus JA.
Ja dat zijn goede ontwikkelingen, elke grootverbruiker zijn eigen energiecentrale. Die zullen hun bedrijventerrein vast niet vol zetten met vogelhakselaars maar lekker CO2 de lucht in pompen, goed voor de plantjes.
Maar wat is er eigenlijk zo catastrofaal verschrikkelijk aan een stroomstoring?
Zolang Nederland en Duitsland qua minimaal aantal storingsminuten per jaar op nummer één en twee staan en ver boven kernenergie Frankrijk zie ik nog geen nachtmerrie scenario’s. Maar ja, ik ben dan ook geen windmolenalarmist.
Nationale veiligheidscoordinator stelde in 2010 bij een risico-bijeenkomst/ seminar bij een grote langdurige stroomuitval de maatschappelijke risico’s vast:
– Telecommunicatie in gevaar
– Betalingsverkeer in gevaar
– Brandstofvoorziening in gevaar
– Openbaar vervoer in gevaar
– Logistiek / transport in gevaar
– Hygiene / sanitatie in gevaar
– Drinkwatervoorziening in gevaar
– Veiligheid /openbare orde in gevaar
– Voedingvoorziening in gevaar
– Medische faciliteiten in gevaar
– Desintegratie van bestaande sociale structuren
– Hygiene / besmettelijke ziekten toenemend
– Nationale veiligheid /openbare orde in gevaar
Het voorzorgsprincipe consequent toegepast zou extra weersafhankelijke “duurzame” energie/stroomvoorziening moeten worden vermeden boven de maatschappelijke risicogrens van een bestuurbaar basislast elektriciteitsnet beheer. Het gaat dus om vaststelling van deze stroomnet-risicogrens waarboven “weersafhankelijke” energie de totale maatschappij kan ontwrichten.
Langdurige uitval is helemaal niet aan de orde.
En zolang Nederland en Duitsland qua minimaal aantal storingsminuten per jaar op nummer één en twee staan en ver boven kernenergie Frankrijk zie ik nog geen nachtmerrie scenario’s. Maar ja, ik ben dan ook geen windmolenalarmist. Zeg Turris, ga jij wel eens naar het buitenland? Voel jij je dan wel veilig met die enorme kans op stroomuitval?
Ik was 3 jaar terug in Zuid-Afrika waar de stroom per dag een paar uur uitviel (als een soort weersafhankelijke energie), omdat structureel geen onderhoud was gepleegd aan de infrastuctuur.. Maar daar zijn de grids strikt lokaal en niet geschakeld. Door een de aanzienlijke kans op een aanbod piek aan windenergie uit Duitsland en Nederland is de kans van een “Strohmnetzbruch” alhier stuk groter dan in Zuid-Afrika.
Nederland en Duitsland staan qua minimaal aantal storingsminuten per jaar op nummer één en twee. in Zuid Afrika waar ze gerust drie uur per dag zonder stroom zitten is de kans toch veel minder groot op Strohmnetzbruch….. Aldus Turris…. Mwoehahahahaha !
Turris,
Je vergeet de parkeergarages en de grote geautomatiseerde (melk-) vee-, varkens- en kippenbedrijven.
Vervolg: Frappant in het seminar was de remedie die tegen deze bovengenoemde risico’s uit de bus kwam: “Meer zelfredzaamheid van de burgers!”
Turris, zelfredzaamheid is inderdaad de remedie. Na een stroomuitval van een uur of zeven een paar weken geleden heb ik een noodagregaat gekocht; de koelkast en de vriezer kunnen op temperatuur gehouden worden! Gelukkig hebben we een houtkachel in huis zodat het bij niet functioneren van de warmtepomp toch warm gehouden kon worden. Het stroomnet in het gedeelte van het Noorse land waar ik woon is met al z’n luchtleidingen niet zo betrouwbaar als in Nederland.
@Herman Vruggink:
De duur van de storing bepaalt de impact.
Essentieel geachte diensten hebben een noodvoorziening, een UPS (Uninterruptable Power Supply).
In essentie een schakeleenheid tussen het openbare net, een accubatterij met omvormer en een diesel-aggregaat.
De capaciteit van de accubatterij moet voldoende zijn voor een paar minuten, nodig voor het opstarten van het diesel-aggregaat.
De werking van het aggregaat is beperkt door de inhoud van de dieselolietank (genoeg voor uren, dagen?).
Periodiek dient de werking van de noodvoorziening getest te worden door abrupte ontkoppeling van het openbare net.
Als de olie op raakt, dan bel je de olieboer en met wat geluk (werken de GSM-zenders nog?) wordt er binnen een halve dag geleverd.
Schematisch in ideale vorm:
[openbare net] | [diesel-aggregaat] => [accubatterij met omvormer] => verbruiker
Als tenminste die oliepompen niet elektrisch werken.
Tanken gaat in elk geval niet meer bij een stroomstoring.
@David:
Precies!
Heb meegemaakt dat een periodieke test mislukte omdat de dieseloliepomp niet was aangesloten op de noodvoorziening!
Ook moet er gelet worden op de capaciteit van de noodvoorziening (een verbruiker wordt vaak gedachteloos aangeschaft en aangesloten).
Ook onbelangrijke verbruikers dienen afgeschakeld kunnen worden; niet elk gebouw heeft zo’n compartimentering.
Aanvulling op Boels:
Natuurlijk moet je wel zorgen dat je dieselaggregaat niet in de kelder staat (AMC b.v. Vraag me nog steeds af of ze er daar iets van geleerd hebben??) Bij stroomuitval werken pompen en gemalen ook niet meer. Denk ook aan Fukushima waar de noodstroomvoorzieningen niks geleden hadden van de aardbeving, maar wel van het binnenstromende zeewater….
@Ronel:
Voor zover ik weet gebruiken de meeste gemalen elektrische aandrijving (met een diesel-aggregaat als backup).
Geen idee hoe lang ze zelfvoorzienend kunnen zijn.
Onze Herman wil dat we ons geen zorgen moeten maken over stroomuitval, maar wél over een klimaat catastrofe, die vele malen minder zeker is….
Indien wij ons vergissen in duurzame energie dan zeggen we: Oei, dat valt toch tegen. Vervolgens maken wij een correctie, halen fossiele centrales uit de motte-ballen, en houden een parlementaire enquête. Echter indien we denken dat het klimaat probleem wel meevalt en we vergissen ons daarin dan zeggen we over 30 jaar: oei, dat valt toch tegen. Helaas is een simpele correctie niet mogelijk. En dat is nu het grote verschil. Waar hebben we het nu eigenlijk over, de kans dat er een black-out volgt t.g.v windmolens? Die kans dat het gaat gebeuren is volgens mij 100% … So what ! tjonge jonge wat een ramp. Kantje boord in Engeland. Wat nou kantje boord. Was het kabinet in spoedzitting bijeen? Alle verloven ingetrokken? Voorpagina nieuws? Protest demonstraties?
Vergissen???? Het is toch allang duidelijk wat duurzame energie doet! Vind het wel erg simpel gesteld.
Herman
“Echter indien we denken dat het klimaat probleem wel meevalt en we vergissen ons daarin dan zeggen we over 30 jaar: oei, dat valt toch tegen.”
Oei, het is wel 0,2 graad warmer geworden. Oei, oei
Erik,
de trend over de afgelopen 30 jaar is
0.172 ±0.050 °C/decade (2σ) zet die trend zich door dan praten we over een extra 0,5C, dat zou betekenen dat we dan 1.5C warmer zijn dan pre-industrieel. Lekker hard op weg naar de 2C waarvan de meeste zeggen dat het geen goed idee is.
We bewegen ons dan buiten het klimaat van het Holoceen.
Nou beste meneer Ook Boos, wat doet het dan? die duurzame energie? ik merk er niks van. Die dag van de grote blackout door windmolens wil maar niet komen. De windmolenalarmisten alhier praten er al jaren over. Die blackout die komt zeker, dat geloof ik ook wel. Eens, ooit….maar nu nog even niet.
“Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest (doch nooit op komt dagen)”: de suggestie van naderend onheil is een oeroud recept om angst te voeden, dat weet elke derde-rangs schrijver van griezelverhalen. Wanneer het gevaar eenmaal een concrete vorm heeft aangenomen, is de spanning weg. Dobbelen met de stabiliteit van de stroomvoorziening is dan ook geen enkel probleem, want we denken wel te kunnen omgaan met de ontwrichtende gevolgen van een blackout. Nee, hongersnood, droogte, overstromingen, misoogsten, te veel/te weinig regen, zeespiegelstijging, malaria, klimaatvluchtelingen, aardbevingen, huiselijk geweld, uitgestorven ijsberen, tipping points en andere rampen die ons over honderd jaar gaan teisteren (maar nu even niet), dat is serious business, daar moeten we hier en nu miljarden aan spenderen als symbolische boetedoening voor onze Zonden.
“Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest (doch nooit op komt dagen)”:
Inderdaad en André Bijkerk lijdt onder zijn vrees dat er grote blackouts komen
Tennet bouwt meerdere black startfaciliteiten.
De black-start faciliteit is nodig om het net weer onder spanning te breng na een black-out situatie. De elektriciteitscentrales zullen hiervoor opnieuw moeten worden opgestart. Deze centrales starten normaal gesproken op met behulp van elektriciteit en spanning van het net. De nieuwe black-start faciliteit maakt het mogelijk dat de centrales van Nuon kunnen opstarten zonder dat het net onder spanning staat.
De black-start faciliteit bestaat uit een dieselnoodstroomaggregaat en een gasturbinegenerator. Het dieselnoodstroomaggregaat wordt bij een black-start als eerste gestart. Dit aggregaat start een gasturbinegenerator, die het deel van het elektriciteitsnet onder spanning brengt waarop de centrales zijn aangesloten. Hierna kunnen productie-eenheden van deze centrales ‘normaal’ opstarten en elektriciteit leveren. Met behulp van deze centrales wordt vervolgens een groter deel van het net onder spanning gebracht, worden de andere productie-eenheden opgestart en zullen elektriciteitsafnemers worden bijgeschakeld. Op deze wijze wordt vervolgens heel Nederland weer van stroom voorzien.
http://www.tennet.eu/nl/nl/nieuws/article/tennet-en-nuon-sluiten-overeenkomst-over-bouw-black-start-faciliteit.html
Ook in het zuiden:
http://energeia.nl/nieuws/614916-1507/tennet-zoekt-herstelvermogen-voor-black-out-zuid-nederland
Herman
Waarom denk je dat dit soort erg dure oplossingen gekozen worden op dit moment?
PS
Al deze noodvoorzieningen en de kosten voor extra netcapaciteit komen uiteindelijk bij de gebruikers terecht. Zou het niet raadzaam zijn die toe te rekenen aan die onvoorspelbare weersafhankelijke stroomproducenten? Die komen vrijwel zeker weer als netwerkkosten op de rekening van de gebruiker.
Ik denk dan er dan geen molen meer gebouwd zou worden.
De schade door klimaatproblemen en gezondheidsproblemen (fijnstof) komen ook bij de inwoners van Nederland uit. zou het niet handiger zijn om die kosten bij de stroomleveranciers te leggen? Ik weet zeker dat er geen kolen centrale meer zou draaien.
Wat is nu je punt? Dat iemand de rekening betaald? Of dat je een dubbele standaard hebt
Ach fijnstof, als al het echte vuil opgeruimd is moet je toch iets te miepen houden nietwaar?
Janos
De meeste fijnstof komt met de wind mee door het zeezout.
Dat zeg ik dubbele standaard.
Blootstelling aan fijnstof wordt bepaald aan de hand van de postcode.
@Janos,
Fijnstof, dat is toch dat spul waardoor al die biomassa-centrales ontploffen?
En waarom denk je dat alle buurlanden van Duitsland, dus inklusief Nederland, zogenaamde Phasenschiebers langs de grens zetten? ( om bij te veel stroom uit D het eigen net te beschermen).
ik vrees, goed voor Nederland e.a., dat Engeland en België in deze de trieste pioniers zullen zijn …
Engeland voert op praktisch constante basis 2 GW in uit Frankrijk, en 1 GW uit Nederland … http://www.gridwatch.templar.co.uk/ – zie yearly Dutch, French interconnector cijfers ..
België voert op praktisch constante basis 1 tot 3 GW in uit Nederland en Frankrijk … en is ook een beetje doorvoerland, van Frankrijk naar Nederland, en andersom om uiteindelijk in Engeland te eindigen … http://www.elia.be/en/grid-data/interconnections/cross-border-flows …
m.a.w. als – het is nog niet gebeurd, maar er is weinig nodig om het toch te laten gebeuren – puntje bij paaltje komt zullen Nederland en Frankrijk voor hun eigen gebruikers kiezen, en kunnen o.a. wij jullie laten zien hoe men best omgaat met stroomonderbrekingen …
“Price spikes do not necessarily reflect the imminent threat of blackouts, despite last week’s news headlines suggesting otherwise. ”
Dus gene black out of brown out. Kunnen we ook weer rustig slapen
imho hoort de reactie hieronder, bij Dolf, te staan …
maar ik denk ook dat je het artikel, plus het gelinkte artikel over de geplande gascentrale in Manchester niet goed hebt gelezen …
de auteurs schrijven over tekorten aan thermische centrales, en over de lage prijs die nieuwe thermische centrales kunnen bedingen … met als gevolg dat die tekorten structurele tekorten zouden kunnen worden, die niet met wat spuug en plakwerk (alternatieve benaming voor wind en zon) zullen kunnen opgelost worden … alles wel in de voorwaardelijke wijze, maar toch …
jij kunt misschien wel gerust slapen, maar zij doen dat toch minder …
Beste Janos73,
maar heb je het hele artikel gelezen? Denk het niet. Maar wat verwacht ik nou ook van je…….
http://www.timera-energy.com/last-weeks-uk-power-price-spike/
Living on the edge? Zijn we het vergeten? EMP (= militaire type magnetische pulse bom behorend tot nucleair arsenaal van USA en Rusland) maar ook natuurlijke geomagnetic storms kunnen het einde van onze elektronisch afhankelijke civilisatie zijn. De meest recente gevaarlijke power-black-out was de natuurlijke geomagnetic storm van 1998, die zorgde voor een massieve maatschappelijke verstoring in de Quebec regio. http://www.wikiwand.com/en/March_1989_geomagnetic_storm