Na de Elsevier verschijnt ook in de VORK-opvolger van Spil- de samenvatting van het onderzoek Sjoemelnatuur onder de titel ‘misleid over Biodiversiteit’. VORK wordt goed door de doelgroep gelezen van kritische academici bij wie ik graag discussie losmaak. Bij Elsevier kwam geen PBL-reactie binnen, nadat collega- wetenschapsjournalisten van De Volkskrant Keimpe Wieringa aan de tand voelden.
Een lezer die Sjoemelnatuur bestelde, stuurde deze link van Clio Infra waarin het Instituut voor Sociale Geschiedenis gebruik maakt van het PBL-gegoochel met biodiversiteit volgens de Globio-methode. Reconstructing Global Inequality, is de ideologische (wereld-socialisme) grondslag waarop zij op basis van ‘biodiversiteit’ willen schetsen dat wij in het Westen heel slecht zijn.
Volgens de lezer kun je zo van ieder land een grafiek laten maken door de PBL-computer per land van de ‘biodiversiteit’, vermeld als Mean Species Abundance.
Die methode bespreek ik in hoofdstuk 6. Met Globio en haar Mean Species Abundance meet je alles behalve biodiversiteit -soortenrijkdom en populatiegrootte: het is een indicator waarmee je aangeeft hoezeer landgebruik is veranderd. Waarbij je aan menselijke landgebruiks-verandering een negatieve lucht geeft door er omgekeerd evenredig een pseudo-biodiversiteit aan te koppelen. Oftewel, hoe achterlijker een land, hoe meer ‘biodiversiteit’ en omgekeerd: hoe gelukkiger en welvarender de mensen zijn, hoe ongelukkiger de PBL-biodiversiteit zich voelt.
Een kale woestijn kan in Globio bijvoorbeeld 100 procent ‘biodiversiteit’ scoren, een kale ijsvlakte ook. Zelfs wanneer er niets leeft. Maar bij PBL is 100 procent biodiversiteit gelijk aan ‘100 procent afwezigheid van menselijke invloed’. Dus bij PBL is ‘biodiversiteit’ een negatieve welvaarts-indicator. Dat heeft alles met politiek te maken. Maar hoeveel met biologie?
Ik zou zeggen tegen de lezers: stoei er even mee, ga ook PBL-etje doen, en wil je begrijpen hoe dit Globio-gestuntel in elkaar steekt: lees vooral Sjoemelnatuur dat je bij mij kunt bestellen, na overmaken van 5 euro aan de Stichting Milieu Wetenschap en Beleid (www.mwenb.nl).
Tot op heden heb ik nog geen mail van PBL mogen ontvangen, noch van mijn vrinden van Natuurmonumenten en WNF. De PR-strategie is dus: we zwijgen het dood en omdat het gros der media toch als zombies achter ons aanloopt, kraait straks niemand er naar. Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet…
Geef een reactie