Vertolkers van het levenslied vergasten ons graag op teksten als ‘Oh was ik maar…bij moeder thuisgebléhéven …’
Bewustzijn is een mooie eigenschap maar zadelt ons als bijwerking voortdurend op met twijfel en onzekerheid. Daarom schuift in het TV–journaal ook regelmatig een deskundige aan om de mogelijke consequenties van allerlei gebeurtenissen te voorspellen.
In mijn jeugd las ik gretig de voorspellingen van futurologen. Anno 1975 was de verwachting dat de mensheid zich in het jaar 2000 uitsluitend onledig zou houden met zang en dans: gerobotiseerde fabrieken zorgden dan voor onze materiële behoeften. De realiteit echter is, dat mijn kinderen nu hard werken, eerder meer dan minder dan ik in mijn werkende leven.
Kon een oogarts in 1970 voorspellen, dat hij in 1990 zou staan te laseren? Kortom, wij eisen wel toekomstperspectieven van deskundigen, maar een middelbare scholier kan het antwoord evengoed leveren.
Toen ik drie jaar oud was, werd de transistor uitgevonden. Op 15–jarige leeftijd kocht ik in dumpzaken transistoren om daar radiootjes en versterkers mee te fabriceren voor vrienden en familie.
Later werkte ik 25 jaar voor een Amerikaans computerbedrijf (CDC) en installeerde mainframes bij onder meer de universitaire rekencentra in ons land.
Tijdens die contacten werd regelmatig gefilosofeerd over de toekomst van de informatica. Wetenschappelijk onderzoek werd in die dagen opgetuigd met een opgeblazen ICT–component om de kans op subsidiëring te verhogen.
CDC lanceerde in de jaren ’70 de eerste parallelle processoren: allerlei rekenkundige bewerkingen werden gelijktijdig uitgevoerd. De verwachting was, dat er wereldwijd slechts een tiental van die machines met zo’n enorme rekenkracht nodig waren.
Begin jaren ’80 werd de eerste processor–op–een–chip geproduceerd. In het tijdschrift ‘Scientific American’ vroeg men zich af waar de microprocessor toe zou leiden. Geen idee van de toepassingen.
Daarna tekenden zich twee richtingen af. De eerste stelde dat het ‘oude’ mainframe zou blijven als getallenkraker. Bij mainframe moet dan worden gedacht aan kasten van 2 meter hoog, die wanden vulden en een kelder vol koelapparatuur vereisten.
De tweede richting stelde dat honderden microprocessoren samen voor minder geld veel meer rekenkracht opleveren dan het dure mainframe. Arrays van microprocessoren, dat zou de toekomst worden! Het mainframe had afgedaan. Tegenstanders brachten daar tegenin, dat een vloot van bestelwagentjes nooit de last van een grote truck zouden kunnen vervoeren.
Inmiddels weten we wat er is gebeurd. Geen van beide denkrichting had het goed. Inderdaad bestaan de huidige supercomputers uit duizenden processoren. Ze vullen nog steeds een zaal, net als de oude mainframes.
Maar één zo’n processor is zelf een geminiaturiseerd mainframe! De rekenkracht is geëxplodeerd, het volume geïmplodeerd!
Niet voorzien is ook de ongelooflijke toename en kostendaling van geheugencapaciteit. Zodat thans de processorcapaciteit in de wereld zelfs achter loopt op de voorraden opgeslagen data van wetenschappelijke experimenten.
Nu is de vraag hoe de opwekking van energie er in de toekomst uit gaat zien. De huidige inzet is bezuiniging en ruimteslurpende technologie. De stemming is anti–industrieel. Als ideaal wordt gezien een bottom-up beweging waarbij huishoudens met zonnepanelen in hun eigen en zelfs de landelijke energiebehoefte gaan voorzien. De elektriciteitscentrales kunnen we vergelijken met het oude computer–mainframe. Zonnepanelen zijn dan de microprocessoren.
Wie gaat dat winnen? Opnieuw: geen van beide denk ik. Analoog aan de chips–revolutie voorspel ik een miniaturisering van de energie opwekking.
Los van de grote energiemaatschappijen zijn een aantal grassroots bedrijfjes opgekomen, die zich bezighouden met onder meer thorium gesmolten zout kernreactoren. Daarin wordt een enorme hoeveelheid energie opgewekt op een klein oppervlak en zonder veel infrastructuur. In de toekomst ligt verdere miniaturisering voor de hand.
En als we kernfusie onder de knie krijgen dan zullen de geminiaturiseerde reactortjes hun weg naar het huishouden vinden.
Thans staat onder mijn bureau duizend maal meer rekenkracht dan de oude mainframes waarvan men er in de jaren ’70 slechts een tiental wereldwijd dacht te verkopen. De prijs is met meer dan een factor duizend gedaald.
Zullen wij in de toekomst met minder energie toe moeten? Het lijkt mij sterk. Net als bij de komst van de microprocessor (wat moet je ermee?) kunnen we ons nu afvragen wat we aanmoeten met tien keer meer energie tegen sterk gedaalde prijs. Maar het menselijk vernuft bedenkt ongetwijfeld vele leuke toepassingen.
Met een overvloed aan energie is een betere wereld te scheppen: bewerking van afval tot nieuwe grondstoffen spaart de natuur. Bebouwing die meer de lucht in gaat (nu al te zien in science fiction films als ‘Star Wars’), ondergrondse snelle transportsystemen: het laat het land aan de planten en de dieren.
Verminderde afhankelijkheid van land en natuur, kenmerk nummer één van vooruitgang, treedt verder op door groenteteelt in torenkassen onder LED verlichting. Fabrieken voor kweekvlees maken kippen en varkens overbodig. Met meer goedkope energie kan dat allemaal.
Wel zullen er altijd wel mensen zijn die liever ‘bij moeder thuis blijven’. Die zullen in Amish–achtige enclaves hun schaarse energie uit wind en zonneschijn peuren en inkomen verwerven door een toegangsprijs te vragen aan bezoekers. Ons land heeft al een aantal openluchtmusea die een bezoek zeker waard zijn.
De eerste transistorradio’s werden aangeprezen met reclameteksten als: ‘6 transistors!’ Straks zetten onze steden zichzelf op de kaart met ‘6 thorium reactoren’ !
Yep, ik denk het ook, een wereld vol Thorium reactoren. Alleen…..nu nog even niet. Schattingen liggen tussen 2025 – 2035 dat de eerste succesvol zal draaien en dat zal niet in Nederland zijn. Als alles goed gaat kan er zich dan tussen 2040 -2050 er zich eenaandeeltje Thorium zijn opgebouwd. Wie van u gaat dat nog meemaken?
Nee, als alles goed gaat komt de nucleaire oplossing eerder van de groene brandstapel.
Dat ligt voor de hand, de pellets raken op.
Herman
De verwachting is dat wij onze eerste thoriumcentrale in China kopen.
http://www.scmp.com/news/china/article/1452011/chinese-scientists-urged-develop-new-thorium-nuclear-reactors-2024?page=all
Dat lijkt mij een goed plan. Indien de eerste proefreactor van 10 Mw klaar is ergens tussen 2020 -2025 en het is een succes dan zal China doorgaan en mag je de eerste echte reactor van formaat operationeel verwachten tegen 2030 in China. Wanneer zal dan een reactor “te koop” zijn voor Nederland? Wat gaat deze dan kosten en WIE gaat deze kopen? In ieder geval niet de overheid. Welke investeerders dan wel? Is er dan subsidie nodig? en zo ja hoeveel?
Ik denk dat de overheid wel de eerste reaktor gaat kopen. Na de volgende verkiezingen zal toch eindelijk het gezond verstand wel doorbreken. Van de groenen hoeven we niets goeds te verwachten, die willen verbod op kolen, verbod op olie, verbod op schaliegas. Wat willen ze eigenlijk wel? Alleen maar windmolentjes en zonnepanelen? Nou dan gaan we een welvarend land worden. Geen asielzoeker wil zich hier nog vestigen.
Ook de ontwikkelingen op fossiel energiegebied zullen gewoon doorgaan en ook het gebruik zal nog decennia wereldwijd toenemen (Ben van Beurden CEO Shell). De vraag is wanneer erkent de de milieubeweging hun HISTORISCHE BLUNDERS (Biofuels, ban op kernenergie, ban op DDT en andere chemische insecticides (Zika, Knokkelkoorts) met resultaat alleen al 800.000 malariadoden per jaar). Het begin is er! Biofuels en pellets bijstook in energiecentrales worden inmiddels als erg onverstandig afgewezen door de milieubeweging. De sceptici boeken dus winst!
Alle ontwikkelingen na de uitvinding van de stoommachine waren energie gedreven, zo ook die, welke ontstonden na de uitvinding van de transistor. ( geheugen vreet energie )
Het post energie – tijdperk zou NIET energie gedreven moeten zijn. Dat wordt nog lastig voorspellen nu de hoeveelheid energie per capita alleen maar toeneemt, terwijl de burger geen gas, olie en kolen meer wil .
groeten van Cassandra
“terwijl de burger geen gas, olie en kolen meer wil.”
De burger wordt onwetend gehouden: het gemakkelijke leventje van nu in de westerse wereld is mogelijk gemaakt door het toevoegen van altijd voorhanden zijnde externe energie aan die van de menselijke energie.
Zonder die altijd voorhanden zijnde energie is het “back to the past”, geen eten, drinken en vervoer voor de massa.
Wanneer komt er pleidooi van Vruggink voor Thorium MSR als klimaatoplossing? Nu herhaalt Vruggink te dikwijls dat de “democratie er nu niet op zit te wachten” en dat pas over 40 jaar dit mogelijk is. Thorium energie komt in China binnen 10-15 jaar, Noorwegen kocht de Thorium patenten op. Vruggink schaart zich met zijn houding achter de actievoeders GreenPeace, MilieuDefensie, Urgenda terwijl hij onlangs nog beweerde daar niet mee van doen te hebben. Hij is ongeloofwaardig dus! http://www.scientias.nl/thorium-kan-olie-binnen-vijf-jaar-overbodig-maken/
Wel, bij deze dan. Thorium, indien het waarmaakt wat nu de beloftes zijn is een absolute must. IPCC zegt niet voor niets : “Alle landen, met alle middelen met inbegrip van kernenergie. ” Alleen, het is er nog niet. En Thorium vervangt ook niet zomaar even alles en de wereld gaat er in ieder geval niet op zitten wachten. Ook de ontwikkeling op duurzaam zal voorlopig door blijven gaan. Omstreeks 2020 -2025 wordt een eerste centrale verwacht in China. Maar dan hebben we het over 10 Mw…. nog steeds een mini proefcentrale.
Over welke ontwikkeling heb je het dan?
Het probleem van de opslag van energie op ongewenste momenten (zon, wind) is van ongekende grootte; tenminste enige orden hoger dan die van nucleair.
Als je het hebt over het vol zetten met panelen en wieken dan is het geen ontwikkeling maar achteruitgang.
En weer typisch Paul Turris. Een artikel uit 2010 aanhalen en het artikel uit 2014 van dezelfde overigens niet al te serieuze bron over slaan….
http://www.scientias.nl/energiewinning-uit-thorium-duurt-nog-zeker-20-jaar/
OK, Vruggink, halve erkenning! Hou scientias goed in de gaten! China met Thorium-MSR-centrales in aanbouw ligt inmiddels op verre voorsprong, en Nederland wil juist altijd voorloper zijn in de strijd tegen het opwarming / klimaat in de wereld? Waar blijven ze (de politiek) dan in NL met subsidie van R&D in Thorium MSR ? We geven massa miljarden subsidie aan de installaties van weersafhankelijke energieparken (op land en in zee, en niemand wil ze!) met uitgefaseerde gearbox-techniek van Windturbines die het klimaat echt dus niet gaan redden via de fabeltjes van “duurzame” actieclubs. En Thorium is inderdaad hernieuwbare energie techniek voor het opscheppen. Onthou dat Vruggink. De “duurzame” milieu-actieclubs zijn hier schuldig aan! Dat eist positieve push van Vruggink voor R&D in Thorium MSR . Geen mager pleidooitje dus!
China met Thorium-MSR-centrales in aanbouw ligt inmiddels op verre voorsprong, en Nederland wil juist altijd voorloper zijn in de strijd tegen het opwarming / klimaat in de wereld? We geven massa miljarden subsidie aan de installaties van weersafhankelijke energieparken (op land en in zee, en niemand wil ze!) met uitgefaseerde gearbox-techniek van Windturbines die het klimaat echt dus niet gaan redden. Onthou dat Vruggink. De “duurzame” milieu-actieclubs zijn hier schuldig aan! Dat eist positieve push/elan van Vruggink voor R&D in Thorium MSR . Geen mager pleidooitje dus, dan ben je medeplichting aan fabeltjes van GreenPeace, Urgenda en “professor” Rotmans!
We geven miljarden subsidie aan de installaties van weersafhankelijke windenergieparken met uitgefaseerde gearbox-techniek die het klimaat echt dus niet gaan redden. Geen mager pleidooitje voor Thorium MSR dus, dan ben je medeplichting aan fabeltjes van GreenPeace, Urgenda en “professor” Rotmans! China met Thorium-MSR-centrales in aanbouw ligt inmiddels op verre voorspron.
Geen mager pleidooitje voor Thorium MSR dus, Vruggink, dan ben je medeplichting aan fabeltjes van GreenPeace, Urgenda en “professor” Rotmans! China met Thorium-MSR-centrales in aanbouw ligt inmiddels op verre voorsprong.
Wat een rare zin Paul Turris. Was je al vroeg aan de zaterdagmiddag borrel begonnen? Wat probeer je nu eigenlijk te vertellen? En nogmaals, de reactor in aanbouw is een mini proefcentrale van 10 Mw… o.i.d…
Onze energiehonger zal alleen maar toenemen, gegeven Jevons paradox. Hier zijn talloze voorbeelden van. https://nl.wikipedia.org/wiki/Paradox_van_Jevons
Daarnaast gaat het om hoe welwillend de politiek en de, nu anders denkende, burger/kiezer tegenover deze techniek staat. Onder de huidige oppositionele omstandigheden kan het nog heel langduren voordat er voldoende geld wordt vrijgemaakt om de problemen versneld te kunnen oplossen. China en India trekken er veel harder aan. Niet onlogisch, want ook hierdoor kunnen ze Europa voor blijven op economisch en technisch gebied. Het is dus ook een kwestie van het stellen van prioriteiten. Het politieke klimaat in Europa opteert nu voor onrendabele en inferieure technieken. Dit is mede het gevolg van jarenlange desinformatie over de werkelijke kosten en de ‘geschiktheid’ van deze technieken.
En bovendien fossiele brandstoffen genoeg voor tientallen jaren. Niks aan de hand dus.
Dat klopt. Alleen is het zo dat de wereld anoniem besloten heeft om het fossiele gebruik zo snel mogelijk te verminderen om je weet wel redenen….
en zolang dat enorme draagvlak blijft bestaan gaat de wereld daar mee door…. Uit geloof? ideologie? logica? Boeit helemaal niet. Wat telt is een overtuigend verhaal. En daar moet het grijze corps dus nog heel hard aan werken…. succes!
Blijft dat draagvlak ook zo groot bij de volgende republikeinse president?
Goeie vraag. In 2023 is de eerste evaluatie afgesproken om te zien wat landen terecht hebben gebracht van hun goede voornemens. Als de VS openlijk afhaakt dan zou dat een reden moeten zijn om dat direct aan te kaarten. Mijn verwachting is dat er zoiets als groene en grijze staten kunnen gaan ontstaan. De macht van de president is op provincie niveau beperkt. Ook de ontwikkelingen van het klimaat zijn dan de komende jaren van invloed. Bedenk dat er ook groene republikeinen zijn.
Wegens technische moeilijkheden namens Jeroen Hetzler.
Daarnaast gaat het om hoe welwillend de politiek en de, nu anders denkende, burger/kiezer tegenover deze techniek staat. Onder de huidige oppositionele omstandigheden kan het nog heel lang duren voordat er voldoende geld wordt vrijgemaakt om de problemen versneld te kunnen oplossen. China en India trekken er veel harder aan. Niet onlogisch, want ook hierdoor kunnen ze Europa voor blijven op economisch en technisch gebied. Het is dus ook een kwestie van het stellen van prioriteiten. Het politieke klimaat in Europa opteert nu voor onrendabele en inferieure technieken die Europa terugzetten in ontwikkeling.
http://www.scientias.nl/energiewinning-uit-thorium-duurt-nog-zeker-20-jaar/
We kunnen de thorium technologie hier beter in Europa ontwikkelen, met enorme overheids subsidie. Meer dan die voor windmolens. Afgezien van vele extra hoog gekwalificeerde banen, levert het waarschijnlijk zeer goede veilige reaktoren op. Ik zou op dit moment liever niet afhankelijk zijn van de Aziatische technologie. Ze maken goede telefoons, maar een kernreaktor is toch van andere orde.
Ik hoop dat minister Henk Kamp nog wakker wordt voor het einde van deze regeerperiode.
Bill Gates is going atomic. The Microsoft founder’s startup TerraPower is partnering with Toshiba to build a traveling-wave reactor. These reactors run on depleted (uitgeput afval) uranium, rather than the enriched sort found in light-water reactors, only have to be refueled every 60 to 100 years, and are small enough to fit in a hot tub. it is all part of Gates’ quest for zero carbon emissions in the next 40 years.
http://www.fastcompany.com/1594671/bill-gates-goes-nuclear-toshibas-4s-reactor
Dan moet je de burger een eerlijke keuze geven. Ongesubsidieerde elektriciteit die af en toe weg valt en het klimaat “redden” of goedkope energie die een fractie van de prijs kost.
Ik blijf overigens van mening dat iemand die windenergie wilt, dat bij windenergieboeren moet kopen die zelf de inkoop voor de discontinuïteit van de wind moeten verzorgen. Dus als het niet waait moet de windturbine-eigenaar bij kolen- kern- of waterenergieleveranciers elektriciteit inkopen en die doorverkopen aan de groene klant.
Dan kan de kolenboer voor de basislast aan gewone gebruikers een normaal bedrag vragen en voor de wisselende behoefte van de windhandelaren een opslag voor discontinue levering.
Dan pas krijgen we een level playing field
Ik vergeleek elektriciteitscentrales met de oude mainframes en zonnepanelen met microprocessoren.
Windparken zijn dan telramen.
Dat lijkt me wel wat, miniaturisering van Thorium MSR centrales.
Een micro MSR ter grootte van een accu om je huis van stroom te voorzien en om je auto op te laten rijden.