Na het lezen van dit vraaggesprek bleef bij mij de indruk achter van een bevlogen mens, behept met een grote dosis demagogie en gebrek aan kritisch verstand, die hem ongeschikt maken voor zijn rol binnen de uitvoering van het Nationale Energieakkoord.
Energietransitie is volgens Nijpels onontkoombaar, want er is sprake van een klimaatprobleem. Dit is een boude bewering die hij niet onderbouwt. Bovendien koppelt hij het onbewezen klimaatprobleem aan een al even onbewezen noodzaak tot energietransitie.
Ik voel mij niet geroepen om uit te leggen dat het anders zit, want het is aan Nijpels om zijn beweringen waar te maken. Anders heeft hij weinig recht van spreken immers. Hij heeft te maken met het bewijs van de CAGW-hypothese (Anthropogenic Global Warming; door de mens veroorzaakte catastrofale opwarming) en dus tot de simpelste vorm teruggebracht: de algebraïsche formulering van deze functie die het catastrofale van deze relatie laat zien. Vervolgens heeft Nijpels te maken met het probleem van de alternatieve causaliteit: Als je stelt dat de waargenomen opwarming inderdaad antropogeen is, dan leg je de bewijslast bij jezelf neer. Immers, je moet alle andere oorzaken voor temperatuurstijging kunnen uitsluiten om te kunnen stellen dat slechts de antropogene factor de oorzaak is. In concreto moet je dus natuurlijke schommelingen kunnen uitsluiten en aantonen dat deze niet van invloed zijn geweest op te temperatuurstijging. En tot slot zal Nijpels moeten uitleggen wat energietransitie met klimaat te maken heeft en waarom fossiele en kernbrandstoffen moeten worden uitgebannen ten gunste van weers- en klimaatafhankelijke hernieuwbare energiebronnen teneinde onafhankelijk te worden van bijvoorbeeld Russisch gas.
Tot op heden is er geen berekening gemaakt hoe dit inclusief een kosten-batenanalyse tot stand gebracht kan worden met behoud van ons welvaartsniveau in de verre toekomst. Zo lang deze antwoorden niet komen, en men niet verder komt dan een op het strand roepende Van Tongeren dat we door windmolens onafhankelijk worden van Russisch gas, is er gegronde reden voor twijfel aan deze lieden. Gas dient o.a. voor verwarming. Molens die 70% van de tijd stilstaan zullen geen straalkachels kunnen laten draaien in de winter. Kortom, Nijpels en Van Tongeren kletsen maar wat uit de huidmondjes in hun nek. De tovenaarschool van Harry Potter. Maar ze zijn van harte uitgenodigd het rekensommetje te maken om te vertellen dat het echt kan die onafhankelijkheid van het Russische gas.
De dalende kosten waar Nijpels het over heeft, behelzen de overheveling van aansluitingskosten en kosten van ringleidingen naar TenneT die deze kosten via de energierekening aan de burger doorberekent. Niks daling kosten, maar ordinair window dressing. Demagogie en misleiding dus zoals we gewend zijn van de Groene Kerk. Er is niet in de verste verte sprake van efficiëntieverbetering. Iets wat ook niet kan bij een uitontwikkelde techniek als windenergie. Nijpels spreekt over schade voor de volgende generatie. Een demagogische dooddoener. De enige die verantwoordelijk is voor die schade is hijzelf door het propageren van inferieure techniek met bijbehorende verspilling aan energie, innovatie, denkkracht en economie. Het begint zo ondertussen knap irritant te worden dat demagogische geblaat over klimaatproblemen en het Urgendiaans strooien met rampen alsof er in het verleden zich nog nooit klimaatveranderingen hebben voorgedaan en er nog nooit rampen hebben plaatsgevonden. Wordt het niet eens tijd om met deze flauwekul op te houden? De uitzendingen over de illusionist Derek Olgilvie begonnen uiteindelijk ook te vervelen.
Nijpels vertelt ook over subsidie aan windmolens:
En dat doe je door in eerste instantie initiatieven als de exploitatie van windmolens te subsidiëren en het daarna weer aan de markt over te laten.
Het is eigenaardig nadat Nijpels stelt dat wind eigenlijk gratis is. In eerste instantie …. Welja, duurt nu al ruim 25 jaar die subsidie. Kennelijk heeft Nijpels nog nooit gehoord van de Wet van Betz, want dan had hij gesnapt dat het met windturbines natuurlijk en natuurkundig nooit iets kan worden zonder subsidie. Kennelijk is ook de SDE+-regeling, die voortdurend hogere offers van de belastingbetaler eist, hetzelfde als gratis windenergie volgens Nijpels. Wie het nog kan volgen…?
En dan hebben we zijn uitspraak over subsidies:
De windmolens, die miljarden aan subsidies zouden verslinden. Dat is gewoon niet waar. De overheid stópt geen geld in molens, maar dicht slechts het gat tussen marktprijs en de werkelijke kosten van windenergie. De kosten worden omgeslagen over de stroomrekening van burgers en bedrijven.
Wat denk Nijpels eigenlijk wel? Dat de burger/belastingbetaler het IQ van een chimpansee heeft? De burger draait dus op voor de subsidies. Kijk meneer Nijpels, de overheid dicht ook het gat tussen de marktprijs van de gezondheidszorg en de kosten ervan. Dit geld, thans ca € 90 miljard, komt uit de zakken van de belastingbetaler. Deze maatschappij heeft hier voor gekozen gebaseerd op eeuwenoude Christelijke tradities. Maar heel anders zit het met die transitieplannen, omdat het bewijs van noodzaak en onontkoombaarheid ten ene male ontbreekt zoals hierboven aangevoerd.
Groene praatjes, desinformatie en bangmakerij kunnen niets veranderen aan de te kort schietende morele verantwoordelijkheid van de Groene Kerk. Ik acht Nijpels’ morele verantwoordelijkheid en het wetenschappelijk gehalte hierachter beneden de maat.
Hoe belachelijk immers kan men zich maken? Een kind kan snappen dat hernieuwbaar nooit iets kan worden vanwege de belabberde vermogensdichtheid van hernieuwbaar.
Met dit akkoord is over tien jaar de helft van de Nederlandse stroom duurzaam. De transitie is begonnen.
Nee meneer Nijpels, grote woorden, dit is niet het geval, want er zijn 2 dingen die u niet heeft opgelost, namelijk de vereiste minimale 90% leveringszekerheid en de kosten. Ook al plaatst u 100 GW op zee of met zonnepanelen op land, dan nog is de opbrengst 0 als het niet waait of de zon is ondergegaan. Hoe dacht u dit op te lossen? Verantwoordelijk denkende politici bekommeren zich om dit vraagstuk. U daarentegen zegt daar niets over. Wel lezen we over triomfen in het verleden:
‘Maandenlang zat ik met de wasmiddelenmaffiosi aan tafel,’ zegt Nijpels.
‘De fosfaten uit hun producten halen? Dat kon niet, zeiden ze, het was veel te kostbaar, de werkgelegenheid kwam in gevaar, drama’s. Terwijl het wél kon.’
Nu is er sprake van een omgekeerde wereld: eco-maffiosi aan tafel die zeggen dat transitie naar hernieuwbaar onontkoombaar is en afscheid van fossiel makkelijk mogelijk is. Laten we bij deze vaststellen dat iemand die onbewezen zaken gelooft ongeschikt is om dit land aan te sturen bij een dergelijk ingrijpend project als het Nationaal Energieakkoord, ongeacht wat men hiervan moge vinden. Het getuigt immers van onzorgvuldig denken. (Zie hier)
Wat doen we als er een dagenlang Europa-breed hogedrukgebied ligt zonder een zuchtje wind? Fact checking Nijpels, maar hier heb ik hem niet over gehoord, waar dit toch cruciaal is. Dit gebrek aan feiten controleren, onwetenschappelijk denken en slordig redeneren, schept geen vertrouwen in de heer Nijpels. Kennelijk heeft hij over de problematiek niet nagedacht of gaat dit zijn verstandelijke vermogens te boven. Dit intellectuele, hetzij morele, manco onderscheidt een op zichzelf gerichte politicus van een op het landsbelang gerichte staatsman. Ik denk hierbij aan een visionair als Churchill, een man met ruggengraat die breder dacht en ook als geen ander het belang van de echte wetenschap besefte, iets wat dan ook tot de eindoverwinning leidde. Het contrast met Nijpels’ pseudowetenschappelijke postmoderne Groene Kerk-retoriek kan niet ontluisterender zijn.
En dan is er deze uitspraak:
Ik kan daar in mijn functie niets over zeggen, behalve dat ik het idee omarm dat we een toekomst tegemoet gaan die steenkolenvrij is. Verder is het zo dat de milieubeweging, ook Natuur en Milieu, hun handtekening hebben gezet onder het voorstel om 4 miljard uit te trekken voor de bijstook van biomassa.
Steenkolen is een energiebron van geplette biomassa met een 2500 maal hogere vermogensdichtheid dan hout. Wat wil Nijpels nu? Terugkeer naar 250 jaar geleden? Toen was men 100% hernieuwbaar bezig, namelijk alles op en met hout. Over de uitspraak in de Urgenda-zaak zegt Nijpels:
De uitspraak in deze klimaatzaak is staatsrechtelijk heel bijzonder: via de rechter wordt de overheid gemaand zijn beleid bij te stellen. Het is absoluut noodzakelijk om dat beter uit te zoeken. Dus in dat opzicht is het zeker verstandig om in beroep te gaan. Over de inhoudelijke afweging wil ik kort zijn: alles wat ertoe bijdraagt dat we de doelen van het Energieakkoord halen, of meer dan dat, is welkom.
Nee meneer Nijpels, die klimaatdoelen zijn gebaseerd op de frauduleuze hockeystickgrafiek waaraan wij het Kyoto-protocol te danken hebben. Die klimaatdoelen zijn alleen al hierom je reinste farce en het wordt hoog tijd om te stoppen met deze miljardenverslindende onzin die de ontwikkelingslanden en de volgende generaties ernstig schaden.
Meneer Nijpels, ruimte geven aan echt wetenschappelijk nadenken en R&D, is waar die subsidies, het gat dichten, aan besteed dienen te worden. Niet aan het maar lukraak neerplempen van inferieure symbolische zwaaipalen om de door Greenpeace en WNF misleide kiezer ter wille te zijn. Deze eigentijdse tovenaarschool van Harry Potter dient nooit of te nimmer serieus genomen te worden. Uw eigen Sharon Dijksma stelt het volgende:
Die extra inspanning door de rechtbank in de Urgenda-zaak opgelegd levert niets anders op dan een schamele 0,000045 graad C. Bovendien was de rechter hier helemaal niet toe bevoegd.
In feite is het hele probleem in Nederland ondervangen met het prachtige leerstuk van de marginale toetsing. In de bestuursrechtspraak komt dit er op neer dat een bestuursrechter allen mag kijken of de overheid zich aan de geldende regels heeft gehouden en of de resultaten van het overheidsbesluit wel voldoende gemotiveerd is. Inhoudelijk mag een rechter niets toetsen. Dat heeft te maken met de machtenscheiding. Inhoudelijk gaat het bestuursrecht immers over hetgeen de uitvoerende macht doet en daar hoort de rechter zich niet mee in te laten.
Nu gaat het hier -juridisch gezien- om een civiele zaak, want de onrechtmatige daad is te vinden in het Burgerlijk Wetboek. Strikt gezien geldt hier een ander regime dan in de bestuursrechtspraak, maar desalniettemin zou ook hier de rechter marginaal moeten toetsen.
De rechter had zich dus ook via deze civiele weg terughoudend moeten opstellen. Daar faalt hij jammerlijk in. Het oprekken van jarenlang beleid, gestoeld op een democratisch mandaat, kun je moeilijk als een enkele daad zien. En zou je dit wel doen, dan kun je inderdaad allerlei beleidszaken aan de rechter voorleggen, hetgeen inhoudt dat je de rechter tot finale beslisser maakt en de uitvoerende macht bij hem neerlegt.
Het vonnis is behoorlijk uitgebreid en de rechter gaat ook diep op de materie in. Ik heb -heel eerlijk gezegd- het gevoel dat dit een activistisch vonnis is. De rechter velt geen oordeel op de wettelijke criteria, maar lijkt het persoonlijk en inhoudelijk met Urgenda eens te zijn. Op mij komt het over dat hij een idealistisch punt heeft willen maken.
Wat ik wel zorgelijk vind, is dat juist op het hoogste niveau zowel bestuurders als de magistratuur zich slecht bewust lijken te zijn van de beginselen van onze rechtsstaat.
En dan stelt Nijpels een ogenschijnlijk waar woord:
Ik zou het willen, ik zou het hopen, ik zou het wensen, maar ik denk dat het alleen maar in een soort marxistische, centraal geleide economie mogelijk is om zo snel die doelstellingen te halen. Dan komt er zoveel dwang bij om de hoek kijken, dat ik denk dat dat maatschappelijk niet te realiseren is. Hoe goed bedoeld de doelstellingen van Marjan Minnesma en haar mensen ook zijn.
Nee meneer Nijpels, die doelstellingen zijn niet goed bedoeld. Die doelstellingen zijn gebaseerd op niets anders dan alarmisme en verslaving aan media-aandacht. Met het belang van de burger belastingbetaler heeft het niets uitstaande. De heer Nijpels lijkt zich niet te bekommeren om zorgvuldig denken en wat voor effect zijn ideeën in werkelijkheid hebben. Laten we eens kijken hoe de correcte manier van denken werkt:
De redenering van Gore is vrij eenvoudig ook tegen hem te gebruiken. Stel dat op enig moment, bijvoorbeeld 500 jaar geleden, 95% van de wetenschappers ervan overtuigd was dat de aarde plat was. Gore zou dan triomfantelijk uitroepen: ‘the science is settled, the earth is flat’. Hij legt immers zelf het kwantiteitscriterium aan ten aanzien van wetenschap: 95% van de wetenschappers is het erover eens, dus de aarde is plat. 500 jaar later kan met zekerheid vastgesteld worden dat de aarde rond is. Uitgaande van de theorie van Gore zijn er dan twee mogelijkheden:
1 — de aarde was vroeger plat en is in 500 jaar tijd bol geworden (het was immers een feit dat de aarde plat was);
2 — het kwantitatieve criterium dat Gore heeft aangelegd is geen criterium.
De uitkomst lijkt me redelijk evident.
Ik denk dat men toch aan een belangrijk kenmerk van een goede wetenschappelijke these voorbij gaat, namelijk de mate waarin de these voorspellingen kan doen. Vooralsnog hebben Gore en het IPCC een veelheid aan voorspellingen gedaan die niet zijn uitgekomen. Dat brengt de AGW-these dus al in de problemen en zou deze op zijn minst terugwijzen naar de tekentafel. Dit geldt des te meer voor de klimaatmodellen van het IPCC.
We kunnen dus vaststellen dat de uitlatingen van Nijpels c.s., de milieubeweging et cetera niet serieus genomen kunnen worden zo lang de voornoemde bewijsvoering niet is geleverd. Belangrijk is bovendien wat men in de praktijk opschiet met al die praatjes? Het tegendeel blijkt:
Mijn conclusie is dan ook dat naarmate de bewijslast problematischer wordt het demagogische geblaat in volume en absurditeit toeneemt. Het lijkt mij verstandig om het eigen gezond verstand te gebruiken en niet achter allerlei dubieuze lieden en instituties als de milieubeweging aan te lopen.
Jammer toch weer dat Hetzler zijn verhaaltje moet doorspekken met zijn geloofsovertuiging wat betreft de klimaatproblematiek. want in principe verdient Edje Nijpels best wel een draai om de oren. Neem nu deze lachwekkende volzin:
” de frauduleuze hockeystick grafiek waaraan wij het Kyoto-protocol te danken hebben ”
We hebben meneer Hetzler natuurlijk al wel vaker uitgelegd dat die zogenaamde hockeystick helemaal niet de basis is voor de AGW aanname. En wat een kul dat Ed Nijpels moet onderbouwen dat er een klimaatprobleem is. dat geloven ‘wij’, de maatschappij, gewoon. Ed Nijpels handelt in opdracht van de politiek en dus in opdracht van ‘ons’ de kiezers. Tja, en iedereen die een ander geloof is toegedaan heeft de vrijheid een eigen partij te kiezen die past bij dat geloof of zelf een partij op te richten. Succes bij de verkiezingen van 2017.
Inderdaad, hier toont zich een democratische deficit.
Om te oordelen moet eigen kennis aanwezig zijn of anders een betrouwbare instantie. Democratische besluitvorming zegt niets over de inhoud.
“In opdracht van de politiek.”
En dat moet vertrouwen wekken?
De nieuwe democratisch tot stand gekomen regels en wetten moeten binnen het jaar weer aangepast worden.
Of zoals de huidige minderheid wil, teruggetrokken (verdrag met Oekraïne).
Nijpels wil baantjes; hoe meer en onzinniger, des te liever.
Draagvlak zoeken doe je niet met het verlagen van de draagkracht.
Beste Herman, neem deze website (de geen-stijl versie over het klimaat) niet al te serieus. Het is een samenscholingsplaats van complot denkers en klimaat ontkenners. De personen die hier bijdragen schrijven noemen zich soms ook nog “journalist”. Zie in dit verband het “journalistieke” commentaar van Rypke Zeilmaker in het ook al zo briljante artikel “Greenpeace als groene demagoog – de ‘Energiewende’ ontmaskerd”. De titel spreekt eigenlijk al voor zich.
Mijn advies, negeren! Iedere reactie op deze lariekoek geeft ze alleen maar een podium.
Klimaatontkenner is een versleten slogan; vraag je af hoe iemand het klimaat ooit kan ontkennen.
Groen met GP als exponent is als een hollebollegijs uit z’n vel gebarsten en wordt nu gestuurd door luie opportunisten met een verwrongen natuurbeeld en PR-prietpraat.
Iedere reactie op deze lariekoek geeft ze alleen maar een podium.
Dussss, wat doe je hier dan nog…???
wegwezen Gert, we hebben je hier niet nodig.
Lees maar liever papers van ‘hoogstaande’ mensen, die in climategate genoemd worden. Veel succes met deze ‘echte’ wetenschap.
Kuddevee houd je in bedwang door ze vrees aan te jagen.
Nijpels is één van de vele parasieten uit de parlementaire democratie die Nederland gekaapt hebben en leegroven. Het Nederlandse volk wil bevrijd worden van dit soort parasieten @Herman Vruggink. Dus lul niet over verkiezingen want je stemt alleen als je werkende hersencellen meer hebt. Feitelijk zijn we een gekaapt land, dat bevrijd dient te worden van Nijpels en andere parasieten (maakt niet uit van welk soort partij) die uitsluitend aan eigen belang en hun “vrinden” netwerk denken.
In dat geval Cornelis zou je toch moeten stemmen op :
” Bevrijd ons van de parasieten partij” Toch? Want je kan wel denken dat je spreekt namens het Nederlandse volk, maar dat zou dan moeten blijken uit feiten….
Kijk, in zekere zin zie ik Nijpels ook als een soort parasiet. Maar wat mij stoort en wat ik ook maar niet begrijp is dat hij steeds maar weer gevraagd wordt……
De gepolitiseerde beweringen van Nijpels zijn duidelijk vals en ook evident met gepolitiseerde bedoelingen en eigenbelang. Hetzler maakt dat goed duidelijk. Vruggink bagatelliseert weer, voor de zoveelste keer, zonder wetenschappelijk toetsbaar bewijs/feiten. Intrigant Vruggink , GreenPeace consultant.
Ed Nijpels handelt in opdracht van ‘ons’ de meerderheid. ‘Wij’ hebben hem gevraagd, aangesteld en benoemd als oppasser om te zorgen dat hoe dan ook de aan het volk beloofde 14% gehaald gaat worden. Wil je wat anders? In 2017 zijn er nieuwe verkiezingen. Ook jij mag stemmen beste Paul Turris S, dat is wetenschappelijk toetsbaar.
Een aantal organisaties heeft samen met de minister een energieakkoord in elkaar gezet. De minister heeft dat aan de Tweede Kamer laten zien en die hebben het niet tegengehouden. Ook niet ingestemd, het is geen wet of voorstel maar een uitvoeringsprogramma op kabinetsniveau.
De minister heeft Nijpels gevraagd wat te duwen namens hem, want het lukte niet zo. Het is niet aan Nijpels het energieakkoord ter discussie te stellen, want hij heeft de opdracht het te doen uitvoeren, niet er wat van te vinden. Als hij het er niet mee eens is moet hij de opdracht teruggeven.
Daarvoor gebruikt hij wat holle frasen die in het energieakkoord staan of door kamer of kabinet gebruikt worden, als het doel: energieakkoord uitvoeren maar bereikt wordt.
Er zijn drie (?) wegen om het energieakkoord terug te draaien.
1. De opstellers komen tot inkeer
2. Onze volksvertegenwoordigers roepen de minister ter verantwoording
3. Het akkoord wordt getoetst aan bv Aarhus, MER of zo en door de rechter ongeldig verklaard.
Als we niet op elk slakje zout leggen komt het hier wel grotendeels ongeveer op neer en geeft in ieder geval voldoende aanknopingspunten daar wat aan toe te voegen.
* Er zijn delen die terug te draaien zijn maar ook delen die niet meer terug te draaien zijn. Subsidiecontracten die getekend zijn, zijn natuurlijk niet meer terug te draaien. Ook is in wetgeving de opslag duurzame energie vastgelegd. Echter: t/m 2016. Voor de verdere toename die wel doorgerekend is t/m 2023 is nog geen goedkeuring van de tweede kamer.
* Volksvertegenwoordigers mogen de minister natuurlijk altijd ter verantwoording roepen. Dat gebeurd ook, maar meestal omdat de doelstelling niet gehaald wordt en niet andersom.
Laat Urgenda toch een vakantie eilandje vergroenen.
Alvorens landelijk in te zetten op een nieuwe energievoorziening is een praktijkexperiment toch gebruikelijk? Wacht daar de resultaten van af.
Misschien ook te rade gaan bij El Hierro.
Als iha een probleem moet worden opgelost dan houdt een analytische aanpak in dat 1. het probleem in deelproblemen wordt gesplitst en 2. dat aan het moeilijkste deel daarvan het meeste aandacht wordt geschonken.
Dat de energietransitie zich aan zo’n redelijke benadering onttrekt blijkt uit het feit dat massale opslag cruciaal is voor de onbetrouwbare wind- en zonne-energie, maar de oplossing maar vooruit wordt geschoven. Ook worden die “onbetrouwbaren” rechtstreeks aan een vraag gestuurd net gekoppeld. Dat gaat alleen maar goed zolang het aandeel gering is. Gekkenwerk dus allemaal, niet ingegeven door verstand maar door domheid. Geloof regeert.
Meneer Nijpels is een VVD-er, waarbij het eigen belang het belangrijkste is. Hij heeft een goed betaalde job dankzij het Energie akkoord en zich ingekocht in tal van projecten, die dankzij subsidie interessant zijn. De heren Gore en Rijkman Groenink doen hetzelfde.
Het is en blijft stuitend dat lieden als Nijpels weigeren kritiek serieus te nemen. Zelfs studies van het Sociaal Cultureel Planbureau worden probleemloos naar de prullenbak
verwezen. Het is zinloos te discussiëren met mensen die niet openstaan voor gefundeerde kritiek. Het is net als bij socialisten: “Het doel heiligt de middelen”.
En wie is de pineut? Niet zakkenvullers als Nijpels, maar de gewone man.
Zomaar wat gedachten.
Dit schrijft de rekenkamer:
Stimulering van duurzame energieproductie (SDE+)
Haalbaarheid en betaalbaarheid van de beleidsdoelen
Gepubliceerd op: 16 april 2015
Met de subsidieregeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ (SDE+) wil de minister van Economische Zaken bereiken dat in 2020 14 procent van het energieverbruik in Nederland afkomstig is uit ‘hernieuwbare bronnen’ zoals zon, wind, aardwarmte en biomassa. In 2023 moet dat 16 procent zijn, zo is vastgelegd in het Energieakkoord. Nederland lijkt de doelen niet te gaan halen. Hoe komt dat en wat is eraan te doen?
http://www.rekenkamer.nl/Publicaties/Onderzoeksrapporten/Introducties/2015/04/Stimulering_van_duurzame_energieproductie_SDE
16% duurzaam en dat is nog bruto. Daar moeten de inpassingsverliezen nog vanaf. Kosten all in ongeveer 90 miljard en wat krijgen we daar voor.
Allereerst verstoken we voor enkele miljarden biomassa in onze centrales waarvoor bossen gesloopt worden in Canada en de VS. (In de jaren 90 ging er zelf gesubsidieerd palmolie door de schoorstenen.)
We brengen 20% weersafhankelijke stroombronnen op ons vraaggestuurde netwerk met de bijbehorende noodzaak om voor perioden met weinig wind en zon onze centrales achter de hand te houden.
We betalen per huis met zonnepanelen ongeveer 600 euro om het feed in tarief te kunnen handhaven.
Het netwerk moet ongeveer 2 tot 3 x zo zwaar worden om de pieken te kunnen verwerken en ook geven we miljarden uit voor “stopcontacten” op zee.
Zij we dan duurzaam kun je je afvragen.
Ik dacht het nie, het slopen van bossen kan nooit duurzaam zijn ik dacht dat we daarvan geleerd hadden. Rond 1850 was er geen bos meer over in Nederland en ging alle transport op biomassa. En waar haver groeide kon geen voedsel groeien dus bij een misoogst stierven de armen van de honger.
Nu trouwens ook omdat we eetbare olie omwerken tot biodiesel en zetmeel en suikers vergisten tot ethanol om bij te stoken in onze auto’s 1 miljard mensen hebben nu onvoldoende toegang toe voedsel en dat wordt nog veel erger als we zo doorgaan. De voedselzekerheid wordt steeds zorgelijker.
Die windmolens zijn na 15 tot 20 jaar versleten en dan kun je weer opnieuw miljarden gaan investeren voor die paar procent weer afhankelijke stroom.
Je moet je dan ook eens gaan afvragen waar je al dat schroot en de glasvezel versterkte wieken van de oude molens moet laten,
En de fundering die haast niet te slopen is daar kun je geen gewassen laten groeien .
Maar wees blij na 15 jaar is de economie volledig onderuit het geld is op, onze energievoorziening een ramp en dan stopt die waanzin vanzelf.
Nijpels stelt dat wind eigenlijk gratis is. Dus aardolie en aardgas zijn eigenlijk ook gratis. Het zit in de bodem en je hoeft het alleen maar te oogsten.
Vruggink ziet het een en ander over het hoofd. Die hockeystickgrafiek ligt niet aan de basis van de AGW-hypothese zoals hij beweert, maar aan die van het Kyoto-protocol zoals ik heb aangehaald. http://www.newscientist.nl/nieuws/bewijs-achter-kyoto-deugt-niet/
De hockeystick als basis voor het Kyoto protocol is nog lachwekkender. Wat een giller. Hilarisch gewoon. Dan kan je wel een linkje aanhalen die dat beweert maar het slaat werkelijk helemaal nergens op. Te dom voor woorden. Het wordt met de dag gekker hier. Het Kyoto protocol is van 1997 https://nl.wikipedia.org/wiki/Kyoto-protocol
en de hockeystick? van 1998 ….
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hockeystickcurve
Tja, in de rest van de wereld valt 1998 na 1997. Maar met de sceptische rekenregels weet je het maar nooit…. :) Leg ons eens uit Jeroen, Als het Kyoto verdrag van 1997 is, hoe kan de hockeystick van 1998 dan de basis van het Kyoto verdrag zijn?
Nooit van het fabriceren van een alibi gehoord, Vruggink?
Fabriceren van een alibi, oh jee alweer een complot ?!
Een heel artikel besteed aan Ed Nijpels? Dat is te veel eer voor iemand die altijd met babbelen zijn spoor trok in de politiek, waar een fatsoenlijk en intelligente burger voor zou passen. Ik neem aan dat hij nog zoveel hersens in werking kan brengen dat hij de onzin van zijn eigen verhalen, argumenten en redeneringen beseft. Waarom doet zo’n man dan die job? Dat weet ik niet, maar er is gemakkelijk achter te komen. Verlaag zijn salaris tot nul en hij stopt.
Cornelis van den Berg
PS De meeste mensen doen voor geld (bijna) alles.
Vruggink Die hockeystickgrafiek is van eminent belang geweest voor de ratificatie van het protocol in 2005. Nota bene was Vruggink degene die hier op wees. Heel apart dus.
” er was eens een Kyoto verdrag in 1997. Maar alle landen twijfelden nog. Toen kwam in 1998 de almachtige hockeystick van Mann. Vol ontzag storten de wereldleiders zich ter Aarde. Waar moet ik tekenen! , waar moet ik tekenen! riepen ze in paniek. Lees verder in het sprookjes van Jeroen Hetzler
Die hockeystick grafiek is helemaal niet zo prominent van belang.
Het is zoals in het wikipedia artikel staat:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hockeystickcurve
” Sommige klimaatsceptici beweren ten onrechte dat de hele theorie van de opwarming van de aarde op de hockeystick berust.[bron?] Hoewel de grafiek vaak aangehaald wordt om de opwarming van de aarde te laten zien, gaan klimaatmodelleurs er niet van uit. Vele onderzoekers vinden de onzekerheden in temperatuurreconstructies tot de middeleeuwen nog te groot.”
De vraag rijst dus: hoe serieus kunnen we Vruggink nemen?
Die vraag is reeds lang als beantwoord te beschouwen. Feitelijk is hij letterlijk en figuurlijk te negeren.
Ed Nijpels, toezichthouder zowel bij de ondergang van de DSB-Bank als van de grootste duurzaamheidsbende uit de Nederlandse geschiedenis, Econcern. Hoe logisch is het dat die man op deze plek zit! Bizar. Pek & Veren en een schop onder de kont naar Fryslan!
Het lijkt me nodig dat de VVD hem uit de partij gooit. Hij hoort niet bij rationeel denkende mensen en hoort zeker geen boegbeeld te zijn met zijn Groen LInks- programma.