Je kunt momenteel hier op het Friese platteland niet meer door een groene eikenlaan fietsen zonder een rij gevarenlintjes. Daarop adverteert de GGD Fryslan de Eikenprocessie-psychose, doodsangst voor een rups van een nachtvlinder. De angst-psychose is een landelijk fenomeen, en niemand die een kosten-baten-analyse kan overhandigen. Wat zou er gebeuren bij niets doen, hoeveel extra gevallen van huid-irritatie zou je krijgen?
Eerst moet nu een auto van de gemeente alle eiken langs rijden en controleren op rupsjes, iedere boom op een I-pad invoeren. Vervolgens komt er een man in oranje hesje met een rol lint aan zijn fiets, die alle ‘verdachte’ eiken van gevarenkleuren voorziet.
De GGD hangt tegelijk overal deze affiches, waarop zij het doodsgevaar van de Nederlandse natuur adverteren in uitroepteken. Wanneer je geen leeuwen en vooralsnog geen wolvenroedels hebt, dan maar alarm slaan over een rupsje.
VERMIJD CONTACT!
en
-
Niet zichtbare brandharen veroorzaken klachten: heftige jeuk, huiduitslag en irritatie van de ogen en luchtwegen
-
Raak de rups niet aan!
-
Toch in aanraking gekomen met brandharen? Was of spoel de huid goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts
Hoeveel mens-uren zit er nu in zo’n operatie, en dus publieke kosten? En hoeveel mensen zijn er daarmee gered? Is er enige kosten-baten-analyse gemaakt?
Ik wil graag door een zomerse eikenlaan fietsen zonder al die gevarenlintjes, alsof er achter iedere boom een beer op de loer ligt. En wat is het gevaar? Bij wijze van proefneming klauwde ik zo’n eikenprocessie-nest open en nam zo’n onschuldig rupsje op de hand.
Niets aan de hand.
De bron van de Eikenprocessie-psychose is het RIVM. Die schreven dit rapport in 2008 op basis van de bevindingen van 1 expert van het Wageningse Alterra: Leen Moraal. Bedenk dat onze buurlanden al eeuwenlang die eikenprocessierups in huis hadden. Wij hadden in 1878 een plaag (toen was het ook warmer), vervolgens verdween het dier. En nu dankzij de (her-)opwarming van NL sinds de klimaatsprong eind jaren ’80 is ie weer terug en tot het Noorden doorgedrongen.
Er zijn geen betrouwbare cijfers over de (chronische) gevolgen van blootstelling aan de brandharen, die vrijwel non-existent blijken. De enige ijking die men deed was een extreme plaag-situatie in 1996 rond Tilburg en een deel van Zeeland (blz 23):
Tijdens de plaagperiode in 1996 is een onderzoek onder huisartsen gedaan, naar de klachten die gemeld werden. Ruim 21.000 mensen, op een populatie van ongeveer 500.000, had het spreekuur van de huisarts bezocht met klachten van de eikenprocessierups. Uit dit onderzoek blijkt dat jeuk en huiduitslag het meest voorkomen
Het merendeel van de mensen (89%) had beide klachten, 6% had alleen jeuk en 5% had alleen huiduitslag. Ongeveer 5% van de patiënten had huidklachten in combinatie met andere klachten, zoals oogklachten (2,1%), luchtwegklachten (1,4%) en klachten van algemene aard (1%) (Schellart, 1996)
Nadat er ongetwijfeld ernstig lawaai gemaakt was in media kwam 4,2 procent van de bevolking van Tilburg en omstreken bij de huisarts op bezoek, iedereen, ook met vage klachten kwam langs. Al die huid-irritatie is tijdelijk van aard. Blijft er dus 0,09 procent van de bevolking over die oogklachten kreeg.
Wie zijn ogen inwrijft met brandharen kan blijvende oogklachten houden, als die brandharen blijven zitten. Niemand doet dat. Er zijn geen betrouwbare cijfers. En er waren misschien wel meer mensen die door opwaaiend zand aan het strand die zomer oog-irritatie kregen.
De rups had in de jaren ’90 zich net hervestigd in Nederland. In 2004 werden door de eiken-processiehysterie Kamervragen gesteld, en vervolgens legde het Rijk de eikenprocessie-psychose op het bordje van terrein-eigenaren, gemeentes en de GGD.
Er is dus geen betrouwbaar epidemologisch onderzoek gedaan naar de risico’s. Men zaait angst en houdt zichzelf vervolgens bezig op publieke kosten. Je kon ook volstaan met 1 korte mededeling op internet en zo publieke kosten besparen. Maar het schijnt ‘normaal’ geworden om hysterisch en irrationeel te doen over alles, of het nu klimaat is of een rupsje.
Nee, dan de teken.
Laat de overheid ook gaan waarschuwen tegen wespen, muggen en horzels.
En niet te vergeten, de vreselijke huidbeschadiging die je kunt oplopen door Brandnetels!!
Wat denk je van de reusachtige berenklauw?!
Prachtig langs het kanaal in Oosterhout, enorme bossen.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/138205-berenklauw-wonden-symptomen-behandeling-en-voorkomen.html
Daar mag dan wel 24 uurs bewaking bij worden ingesteld!
Mijn tuin zit vol met Dennenprocessierupsen. Ze overwinteren in de dennen en als de zon te voorschijn komt lopen ze in processie door het gras, vormen dikken kluwens zonder te bewegen en als de zon onder gaat verdwijnen ze weer. Ik heb nog nooit last van ze gehad. Ze kronkelen als een slang van 2 meter lang door het gras, vaak zie ik er meerdere. Voor zover ik weet hebben mijn honden er ook nooit last van gehad en mijn bezoek evenmin, terwijl ze op een paar meter langs mijn zwembad lopen.
Er zijn planten die veel erger zijn, wat dacht je van pastinaak! Dat groeit ook in mijn tuin. Als je met blote benen er langs loopt blijf je geheid een week krabben, geen gekheid.
Zouden ze bij brandnetels ook geen opzichtige waarschuwingsborden moeten plaatsen. Die kunnen immers ook enige huidirritatie veroorzaken. En elke egel knaloranje spuiten, met een bord erop: PAS OP! Kan prikken! En wat met katten? Die kunnen klauwen! Over ganzen en zwanen zullen we het maar niet hebben. Die beesten vallen aan! Muggen kunnen steken → huidirritatie. Wespen en hommels mogen dan wel vervaarlijke kleuren hebben, als ze steken, veroorzaakt dat ook irritatie – en soms erger. Dazen, horzels, steekvliegen, we worden belaagd! En wat met bijen? Verdelgen maar?
De GGD zou het hele jaar rond moeten waarschuwen voor steekmuggen, die kunnen jeuk geven aan je huid en irritatie, bij krabben kun je de huid openhalen en zelfs een ontsteking krijgen
Ik liep door het bos en werd belaagd door een wolk muskieten, tot bloedens toe verwond,
En romantici maar volhouden dat de natuur volmaakt is.
Precies.
Moeder natuur zorgt goed voor ons.
Een schoolvoorbeeld van hoe wij voor elk molecuul van wat dan ook worden bang gemaakt.
“Maar het schijnt ‘normaal’ geworden om hysterisch en irrationeel te doen over alles, of het nu klimaat is of een rupsje.”
Nee, het schijnt normaal geworden te zijn om simpele maatregelen zoals het ophangen van wat linten gelijk alweer “hysterisch” te noemen.
Sommige mensen krijgen er flink last van. Niks mis mee om ze te waarschuwen, omdat je (anders dan bij brandnetels) het ‘gevaar’ niet ziet. Bovendien is de eikenprocessierups zeker in Friesland een relatief nieuw verschijnsel, mensen zijn er niet aan gewend. En het gaat maar om een paar weken.
Natuurlijk leuk om het op je eigen hand uit te proberen, maar zo’n onderzoekje met n=1 zegt natuurlijk niet veel. Als Rypke vreselijke blaren had gekregen hadden we hier niets van hem vernomen. Ik heb ook wel eens met blote handen massa’s reuzenberenklauw uitgetrokken. Mensen die er gevoelig voor zijn hoeven dat niet te proberen.
Maatregelen nemen is an sich prima. Maar het alarmisme/bangmakerij viert tegenwoordig hoogtij.
En vaak om niets.
Terwijl het gezonde verstand ver te zoeken is.
\
Vroeger had je de donderpreken, nu heb je dit.